ΑΛΥΚΕΣ. ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΠΟ Ν.ΚΑΠΕΡΩΝΗ 2009

Σκοπός του έργου «ΑΛΥΚΕΣ», βάσει της ΠΡΟΤΑΣΗΣ αυτής, είναι η δημιουργία ενός θεματικού πάρκου στην Νοτιοανατολική Αττική, ως καινοτόμου πόλου ψυχαγωγίας, φιλοξενίας και αθλητισμού. Tο έργο έτσι όπως αναλύεται παρακάτω, χωροθετούμενο στον χώρο του Κτήματος των Αλυκών Αναβύσσου, αποτελεί μία βιώσιμη επενδυτική πρόταση, προτεινόμενη στην ΕΤΑ, η οποία αν και έχει την ευθύνη διαχείρισης του κτήματος αυτού, δεν έχει δημοσιοποιήσει ποτέ μέχρι σήμερα, οποιαδήποτε μελέτη σκοπιμότητας για την κοινόχρηστη αυτή Δημόσια Περιουσία.

KAPERONI A

 

ΤΜΗΜΑ Α

 

 1. Εισαγωγικά

Σκοπός του έργου «ΑΛΥΚΕΣ», βάσει της ΠΡΟΤΑΣΗΣ αυτής, είναι  η δημιουργία ενός θεματικού πάρκου στην Νοτιοανατολική Αττική, ως καινοτόμου πόλου  ψυχαγωγίας, φιλοξενίας και αθλητισμού.  Tο έργο έτσι όπως αναλύεται παρακάτω, χωροθετούμενο στον χώρο του Κτήματος των Αλυκών Αναβύσσου, αποτελεί μία  βιώσιμη επενδυτική πρόταση, προτεινόμενη στην ΕΤΑ, η οποία αν και έχει την ευθύνη διαχείρισης του κτήματος αυτού, δεν έχει δημοσιοποιήσει ποτέ μέχρι σήμερα, οποιαδήποτε μελέτη σκοπιμότητας για την κοινόχρηστη αυτή  Δημόσια Περιουσία.

 

Βασική επιδίωξη της ΕΤΑ, σύμφωνα με το σκοπό της, είναι η δημιουργία σύνθετης τουριστικής εγκατάστασης με ανάπτυξη τουριστικών υποδομών, καταλυμάτων ειδικής τουριστικής υποδομής και λοιπών τουριστικών δραστηριοτήτων και εκμεταλλεύσεων τουρισμού. Μη έχοντας, όμως, στοχευμένη «τουριστική πολιτική», η εταιρία αυτή τουριστικού σκοπού του Ελληνικού Δημοσίου Τομέα …έχει ακυρώσει πολλά επενδυτικά σχέδια και διαγωνισμούς, μέχρι σήμερα. Τη δεδομένη αυτή χρονική στιγμή, θεωρούμε ότι, ευρίσκεται «εν εξελίξει» μία ακόμη διαδικασία  διαγωνισμού, χωρίς όμως να υπάρχει από πλευράς ΕΤΑ, η ενημέρωση των Πολιτών για ένα έργο που, εκ του μεγέθους του, θα επηρεάσει σημαντικά τον τρόπο ζωής των κατοίκων, όχι μόνον του Δήμου Αναβύσσου, αλλά και όλης της ευρύτερης περιοχής.

Το Έργο που προτείνουμε σήμερα στην ΕΤΑ, ως μία εναλλακτική λύση αξιοποίησης του Κτήματος, χωρίς να λαμβάνουμε υπόψη την διαδικασία διαγωνισμού, αφού, οι κατευθυντήριες γραμμές του είχαν ορισθεί από προηγούμενη Διοίκησή της, είναι μία σύγχρονη επιχειρηματική δραστηριότητα με κοινωνικές και αναπτυξιακές δράσεις  που θα βοηθήσει την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής της ΝΑ Αττικής, για την οποίαν οι Αλυκές θεωρούνται  «πνεύμονας» πρασίνου.

   1.1. Το προτεινόμενο έργο στοχεύει: 

 • Στην ανάδειξη ενός νέου υπερτοπικού πόλου αναψυχής και αθλητικών δραστηριοτήτων.

 

 • Στην προσέλκυση μεγάλου αριθμού επισκεπτών από όλες τις ομάδες του πληθυσμού του αστικού συγκροτήματος της Αθήνας και των υπολοίπων κέντρων της χώρας αλλά και του τουριστικού πληθυσμού σε όλες τις εποχές του έτους, ανάλογα με τις εκδηλώσεις και τις προσφερόμενες υπηρεσίες.

 

 1. Συνοπτική περιγραφή : Θέση – Μεγέθη

Το Κτήμα των Αλυκών βρίσκεται στο Δήμο Αναβύσσου, 50 χλμ νότια του οικιστικού κέντρου του μητροπολιτικού κέντρου της Αθήνας. Η συνολική του έκταση είναι 1.200 στέμματα περίπου και η πρόσβαση στον χώρο επιτυγχάνεται μέσω της Αττικής Οδού (Μαρκόπουλο–Καλύβια– Λαγονήσι) και της παραλιακής οδού Αθηνών – Σουνίου, με χρονο-αποστάσεις 45΄ από το κέντρο της Αθήνας, 60΄ από το λιμάνι του Πειραιά και 25΄ από το Αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος.

 

 1. Ανάπτυξη του Κτήματος των Αλυκών βάσει της μελέτης αυτής: 

       3.1. Διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου:

 • Διαμόρφωση λίμνης «ωκεάνιου κύματος», με παραλία
 • Διαμόρφωση ποταμού
 • Διαμόρφωση δρόμου ποδηλασίας
 • Διαμόρφωση Parking
 • Κατασκευή «νερο-τσουλήθρας»
 • Δημιουργία καταρράκτη συνεχούς ροής
 • Κατασκευή δύο τουλάχιστον εισόδων
 • Κατασκευή αφετηρίας ποδηλασίας
 • Κατασκευή υψηλού «πύργου υδάτινης κατάβασης»
 • Δενδροφύτευση περιβάλλοντος χώρου

        3.2. Κατασκευή Ξενοδοχείου 300 κλινών (προαιρετικά).

        3.3.  Κατασκευή Αίθουσας πολλαπλών χρήσεων (συνεδριακοί,

               εκθεσιακοί, χώροι παραστάσεων).

        3.4.  Κατασκευή καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Σημείωση: Η ανάπτυξη των κτιριακών εγκαταστάσεων (του ξενοδοχείου και της αίθουσας πολλαπλών χρήσεων) θα πραγματοποιηθεί στο βόρειο τμήμα του κτήματος, ενώ τα μικρά καταστήματα ( καφέ και εστιατόρια) θα κατασκευαστούν στο νησάκι που θα δημιουργηθεί στο κέντρο της έκτασης των Αλυκών και θα δενροφυτευθεί με φοινικόδεντρα και «τροπική» βλάστηση. Η ανάπτυξη χώρων πρασίνου είναι ο κύριος στόχος του εγχειρήματος, η δε δημιουργία χώρων κυκλοφορίας, ποδηλάτων, πεζών και αθλητών θα πραγματοποιηθεί με βάση τα αναγνωρισμένα διεθνή standards. 

 

 1. Σύνταξη προκαταρκτικής μελέτης Γενικής Ρύθμισης του χώρου 

Για την υλοποίηση του έργου της ανάπτυξης Θεματικού Πάρκου στο «Κτήμα Αλυκών», πρέπει να συνταχθεί προκαταρκτική αρχιτεκτονική μελέτη και μελέτη οργάνωσης των ελεύθερων χώρων του Κτήματος, σύμφωνα με τις γενικές αρχές και κατευθύνσεις για πολυλειτουργικό χαρακτήρα – κύριο στόχο του εγχειρήματος. Γενική αρχή της αρχιτεκτονικής προσέγγισης θα πρέπει να είναι η ένταξη των προβλεπόμενων κτιριακών εγκαταστάσεων σε ένα διευρυμένο δίκτυο κοινόχρηστων χώρων πρασίνου και περιπάτου και η σύνδεση των εγκαταστάσεων αυτών με τις λοιπές λειτουργίες διασκέδασης, αναψυχής και αθλητισμού που θα αναπτυχθούν στο χώρο του Θεματικού Πάρκου.

 

Η όλη οργάνωση του χώρου θα μελετηθεί με γνώμονα το σεβασμό στο περιβάλλον της περιοχής και στην λειτουργική σύνδεσή του με τις δραστηριότητες του Πάρκου, αφού το 98%, σχεδόν, του Κτήματος θα παραμείνει «πράσινο» και θα αναπλασθεί σαν χώρος αναψυχής.

Η οδική σύνδεση του Κτήματος με το υπερτοπικό δίκτυο κυκλοφορίας θα πραγματοποιείται  μέσω της Αττικής Οδού και της παραλιακής Λεωφόρου. Δεν προβλέπεται στο προσεχές, τουλάχιστον, μέλλον η διασύνδεση του Κτήματος με την υπό (μελλοντική) κατασκευή της «Λαυρεωτικής Οδού» ή της όποιας επέκτασης της Αττικής Οδού προς την Χερσόνησο της Λαυρεωτικής.

 

Η προσέγγιση του χώρου με το Σιδηροδρομικό δίκτυο είναι ανύπαρκτη αφού, δεν έχει προβλεφθεί, μέχρι σήμερα, κάτι σχετικό στα αναπτυξιακά σχέδια ή στις μελέτες των αρμοδίων δημοσίων φορέων.

 

Η περιοχή της μελέτης χαρακτηρίζεται από ήπιο τοπογραφικό ανάγλυφο με κλίση από 5-10% προς ΒΒΔ, με υψόμετρο που κυμαίνεται από 5μ. στο νότιο τμήμα έως 30μ. περίπου στο βόρειο τμήμα.

 

 1. Η Αναπτυξιακή Προοπτική: Συμβολή του έργου στην Τοπική    Ανάπτυξη

 

Η θέση του προτεινόμενου πόλου αναψυχής «ΑΛΥΚΕΣ» βρίσκεται σε στρατηγικό σημείο του εξωτερικού χώρου του Λεκανοπεδίου και συμπληρώνει το δίκτυο των προβλεπόμενων υπεροτοπικών πόλων της Αττικής, εισάγοντας ένα νέο πόλο (προορισμό). Επισημαίνεται ότι, οι περισσότεροι θεσμοθετημένοι υπερτοπικοί πόλοι αναψυχής που προβλέπονται στην παρ. 2.3.δ. του άρθρου 15 του Ν.1515/85 μένουν αναξιοποίητοι, κυρίως, λόγω έλλειψης δημόσιας χρηματοδότησης ή σχεδιασμού αειφόρου ανάπτυξης από την Πολιτεία.

 

Αν και οι επιπτώσεις του εγχειρήματος αφορούν κυρίως την ευρύτερη περιοχή του μητροπολιτικού κέντρου, επιδρούν σημαντικά και στην τοπική ανάπτυξη όχι μόνο του Δήμου Αναβύσσου που το φιλοξενεί, αλλά και σε μια μεγάλη ομάδα πολλών Δήμων του ΝΑ Λεκανοπεδίου, μια χωρική ενότητα με εύθραυστο αναπτυξιακό και κοινωνικό χαρακτήρα. Η περιοχή αυτή αποτελεί τόπο συγκέντρωσης πληθυσμού με ιδιαίτερα κοινωνικοοικονομικά χαρακτηριστικά, υψηλά εισοδήματα και μεγάλη ευαισθησία από πλευράς Ενεργών Πολιτών και Κοινωνικών Φορέων.

Πέραν των στοιχείων ένταξης  χωροταξικού και περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος, το μεγάλο αυτό έργο προβλέπεται – τόσο στην περίοδο κατασκευής του, αλλά και κατά την λειτουργία του, να απασχολήσει τουλάχιστον 400-500 άτομα όλων των ειδικοτήτων και να συμβάλλει όχι μόνο στην τόνωση της απασχόλησης αλλά και στην εκπαίδευση του τοπικού δυναμικού, βελτιώνοντας τις δεξιότητές του και επομένως την εξέλιξή του στην αγορά εργασίας.

 

 1. Σχέδιο Γενικής Οργάνωσης του χώρου.    (Master plan)

 

Το Σχέδιο Γενικής Οργάνωσης του χώρου βασίσθηκε στις εξής γενικές αρχές του επενδυτικού προγράμματος:

 • Συνύπαρξη χρήσεων εστίασης, αναψυχής  και Αθλητισμού.
 • Λειτουργική σύνδεση των επιμέρους υπο-ενοτήτων χρήσεων γης.
 • Τήρηση αναλογιών των χρήσεων ώστε να εξασφαλίζεται η ανταποδοτικότητα του έργου, χωρίς να χάνεται ο πολυλειτουργικός χαρακτήρας του.
 • Συγκέντρωση των κτιριακών εγκαταστάσεων, σε χώρους που παρουσιάζουν καταλληλότητα λόγω θέσης και σχέσης με το ευρύτερο αναπτυγμένο περιβάλλον του Δήμου.
 • Οργάνωση του χώρου σε συνεκτικούς πυρήνες ώστε να εξασφαλίζεται η ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος και η διαμόρφωσή  του για την κάλυψη υπαίθριων δραστηριοτήτων.
 • Δημιουργία δικτύου κίνησης,  και στάσης πεζών σε συνδυασμό με ενισχυμένους θύλακες πρασίνου.
 • Έντονη χρήση του υδάτινου στοιχείου στην διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου αλλά και των χώρων παιχνιδιού και αναψυχής.
 • Επιλογή ανάλογης κλίμακας των κτιριακών εγκαταστάσεων ώστε να εξασφαλίζεται η ένταξή τους στο ευρύτερο περιβάλλον της περιοχής.

Η ανάπτυξη των κτιριακών  εγκαταστάσεων κατά κόμβους, και θεματική ομάδα, εξασφαλίζει την δημιουργία διευρυμένου δικτύου υπαιθρίων χώρων πρασίνου και συντελεί στην διάχυση του φυσικού περιβάλλοντος στην αξιοποιούμενη περιοχή.

 

 7.1. Εθνικό Επίπεδο

 

 • Η διεθνής προβολή της Αθήνας με ένα πόλο έλξης που μπορεί να ενταχθεί στο ευρωπαϊκό και διεθνές δίκτυο πόλων μητροπολιτικών κέντρων.
 • Η διαφοροποίηση του αθλητικού προϊόντος της ΝΑ Αττικής με την εισαγωγή νέων στοιχείων (και προορισμών).
 • Η εισαγωγή, στα πλαίσια της νέας πολιτικής τουρισμού εξειδικευμένων μορφών, καθιστώντας την Αθήνα προορισμό τουρισμού αστικού κέντρου που διαθέτει εγκαταστάσεις πολυσύνθετων ειδικών μορφών τουρισμού και διαφοροποιείται από το απαξιωμένο πρότυπο του μαζικού τουρισμού.
 • Την ένταξη, σε ένα ολοκληρωμένο Πολυδύναμο Πάρκο, πολλών  μορφών  νεανικής αναψυχής, αθλοπαιδιών, κτλ.
 • Την εισαγωγή ενός Πάρκου με δυναμική παρουσία που θα ελκύει όλες τις ηλικιακές και πληθυσμιακές ομάδες, προσφέροντας ένα μεγάλο φάσμα δραστηριοτήτων στον τοπικό και ευρύτερο πληθυσμό.
 • Την δημιουργία ενός προτύπου παραδείγματος συνεργασίας Δημοσίου Φορέα (της ΕΤΑ της οποίας μοναδικός μέτοχος παραμένει το Ελληνικό Δημόσιο), με Ιδιώτες και τους Δήμους και Κοινότητες της περιοχής, για την πραγματοποίηση έργων που μπορούν να επιτύχουν τόσο την ποιοτική βελτίωση του αστικού περιβάλλοντος, την ποιότητα ζωής των κατοίκων, την αναβάθμιση της περιοχής με όρους βιώσιμης ανάπτυξης συμβάλλοντας και στην κοινωνική συνοχή.

 

7.2. Τοπικό Επίπεδο – Δήμος Αναβύσσου

 

 • Η δημιουργία ενός έργου που τόσο κατά τη κατασκευή όσο και την λειτουργία θα συμβάλλει στην τοπική ανάπτυξη και κυρίως στον τομέα της απασχόλησης
 • Η φήμη της περιοχής όλων των γειτονικών Δήμων και Κοινοτήτων στον ευρύτερο διεθνή χώρο.
 • Η αποκατάσταση του χώρου  του Κτήματος που βρίσκεται, εδώ και πολλά χρόνια, υπό συνθήκες πλήρους εγκατάλειψης.
 • Η θετική επίδραση του έργου για την αναβάθμιση όλων ανεξαιρέτως των γύρω περιοχών.
 • Η δικτύωση με λοιπούς πολιτιστικούς και περιβαλλοντικούς πόρους (Σούνιο, Εθνικός δρυμός, Χερσόνησος Λαυρεωτικής, κ.α.)

 

 7.3. Κοινωνική αποδοχή του έργου

 

Στα πλαίσια της προετοιμασίας του έργου, δεδομένου ότι η κοινωνική αποδοχή αποτελεί μια από τις βασικές προϋποθέσεις για την ομαλή ένταξη της επένδυσης στην οικονομική και κοινωνική δομή της τοπικής κοινωνίας, θα πρέπει να πραγματοποιηθούν πολλές συναντήσεις από πλευράς ΕΤΑ, για την ενημέρωση όλων των πολιτών και των κοινωνικών φορέων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή.

 

Η συνέχιση της διαδικασίας διαγωνισμού θεωρείται αδύνατη, χωρίς τον προ-απαιτούμενο διάλογο που επιβάλλεται λόγω του μεγέθους του έργου σε μία περιοχή που χαρακτηρίζεται από έλλειψη υποδομών, αποχετευτικών και αντιπλημμυρικών έργων, από έλλειψη βιολογικού καθαρισμού και συγκοινωνιακών συνδέσεων, που έπρεπε να έχουν εξαγγελθεί και υλοποιηθεί, πριν την διαδικασία διεθνούς διαγωνισμού.

 

H ολοκλήρωση του έργου υλοποιείται σε χρονικό ορίζοντα 3ετίας, περίπου, ακολουθώντας τη λογική της σταδιακής ανάπτυξης, με συνεχή βελτίωση και διεύρυνση των παρεχομένων υπηρεσιών. Ο χρονικός ορίζοντας της 3ετίας είναι ο μέσος όρος ανάπτυξης τέτοιων σχημάτων, επειδή η δημιουργία υποδομών απαιτεί τη διασύνδεση του ενός τομέα υπηρεσιών με τον άλλο, πράγμα που απαιτεί χρόνο, χωρίς να υπολογίζεται στον παραπάνω χρόνο, η καθυστέρηση του Έργου λόγω προσφυγών των Πολιτών στα θεσμοθετημένα από την Πολιτεία Όργανα (βλ. ΣΤΕ).

Λαμβάνοντας υπόψη ότι οι υπάρχουσες επενδύσεις τύπου Λούνα Παρκ, Playground, Allou Fun Park, κ.λπ. είναι κορεσμένες λόγω έλλειψης διαφοροποίησης μεταξύ τους και ομοιογένειας των υπηρεσιών που προσφέρουν, γίνεται σαφές ότι η δημιουργία ενός νέου υπερτοπικού «πόλου» ψυχαγωγίας ,φιλοξενίας και σύγχρονων μορφών αθλητισμού, που θα είναι ταυτόχρονα και ένας νέος «προορισμός», αποτελεί ώριμη επενδυτική προοπτική.

 

Η επιτυχία της επένδυσης στηρίζεται σε ένα Σχέδιο Ανάπτυξης (Master Plan), του οποίου αρχές σχεδιασμού είναι :

 

α.         σαφής θέση (positioning) στον τομέα της ψυχαγωγίας και φιλοξενίας, με τη λογική μιας ενότητας παροχής ολοκληρωμένων υπηρεσιών (integrated services)

β.         δημιουργία πόλων ενδιαφέροντος διαμορφωμένων με τη μορφή «επιλογών» όπου ο ένας πόλος «προσθέτει» στον άλλον, δημιουργώντας αυξημένη επισκεψιμότητα και επιμήκυνση του χρόνου παραμονής του επισκέπτη στους χώρους της πόλης

γ.         συνδυασμός της ψυχαγωγίας με τον αθλητισμό (με τη μορφή υποδομών που θα μπορούν να φιλοξενούν πανελλαδικές εκδηλώσεις και ποικίλες δραστηριότητες) με στόχο την απόκτηση ταυτότητας (identity) ενός νέου προορισμού

δ.         διαφοροποίηση από υπάρχουσες υπηρεσίες ψυχαγωγίας ή/και φιλοξενίας, ώστε να εξασφαλίζεται επικοινωνιακό ενδιαφέρον ενός κοινού – στόχου, που οι σύγχρονες τάσεις ελεύθερου χρόνου οδηγούν σε ζήτηση αναβαθμισμένων υπηρεσιών

ε.         παροχή της δυνατότητας στον επισκέπτη να  επιλέγει τον τρόπο αναψυχής που επιθυμεί, περιδιαβαίνοντας την καταπράσινη έκταση με την άνεση που του προσφέρει ο σύγχρονος λειτουργικός σχεδιασμός της και η βασική αρχή ότι αυτός ο νέος προορισμός (destination) αποτελεί, εκτός άλλων, τόπο συνάθροισης και επικοινωνίας των πολιτών

 

 1. Προκαταρκτικό Επιχειρησιακό Σχέδιο

 

Η εκπονηθείσα αυτή μελέτη, η οποία συνετάχθη, εντός στενού χρονικού πλαισίου, εξετάζει τα χαρακτηριστικά της Επένδυσης, στο πλαίσιο παρομοίων, πλην όμως, μικρότερης κλίμακας εγκαταστάσεων στο επιχειρηματικό περιβάλλον της Αττικής, προβαίνει δε στην χρηματοοικονομική ανάλυση των διαφορετικών ενοτήτων με τις σχετικές παραδοχές που αναλύονται στο δεύτερο τμήμα του τεύχους αυτού.

 

Το συνολικό μέγεθος της επένδυσης ανέρχεται σε 43.800.000 ευρώ εκ των οποίων τα 14.454.000 ευρώ δύνανται να προέρχονται από τραπεζικό δανεισμό, τα 21.900.000 ίδια κεφάλαια και τα υπόλοιπα 7.446.000 από επιχορήγηση. Τα έσοδα εκτιμώνται με χρήση σύγχρονων μεθόδων αξιοποίησης, που βελτιστοποιούν τις προσδοκίες της επένδυσης  και ελαχιστοποιούν τους κινδύνους για κάθε θεματική ενότητα, βελτιστοποιώντας ταυτόχρονα και τις ταμειακές ροές.

 

Συμπερασματικά η επένδυση παρουσιάζει γενικά ευνοϊκά χαρακτηριστικά, η δε εκτίμηση της αποδοτικότητας,  θα εξασφαλισθεί με ακριβέστερη προσέγγιση από το ολοκληρωμένο επιχειρηματικό σχέδιο που θα εκπονηθεί.

 

Στο επόμενο κεφάλαιο ακολουθεί η ανάλυση του επιχειρηματικού σχεδίου, βασισμένου στις παραπάνω γενικές κατευθύνσεις. 

 

Τμήμα Β –  Θεματικό  Πάρκο «Αλυκές»

 

 

Το προκαταρκτικό Επιχειρησιακό Σχέδιο περιλαμβάνει την διαμόρφωση του γηπέδου της Ε.Τ.Α. επιφάνειας 1.200 περίπου στρεμμάτων, στην  περιοχή της Αναβύσσου Αττικής. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της ομάδας εργασίας προβλέπεται να δημιουργηθούν:

 

 • Ξενοδοχείο 300 κλινών (προαιρετικά)
 • Συνεδριακό-Εκθεσιακό κέντρο και Θέατρο επιφάνειας 3.000 τ.μ.
 • Water land
 • Λίμνη επιφάνειας 100 στρεμμάτων
 • Ποτάμι – κανάλι συνολικού μήκους 600 μέτρων
 • Ποδηλατοδρόμο μήκους περίπου 6 χιλιομέτρων
 • Αθλητικοί χώροι (γήπεδα τένις, γυμναστήριο, κλπ.)
 • Εστίαση (εστιατόρια – καφέ κ.λ.π.)

 

Κορμός του  αθλητικού μέρους θα είναι το ποδήλατο, ενώ συμπληρωματικά οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να εκμεταλλευτούν τον χρόνο τους σε διάφορες αθλητικές δραστηριότητες , ενώ ακόμη,  το Πάρκο θα έχει δυνατότητα φιλοξενίας, εστίασης και αναψυχής.

 

Η ξενοδοχειακή μονάδα θα λειτουργεί 12 μήνες τον χρόνο, ενώ η πληρότητά της θα είναι αυξημένη κατά τους θερινούς μήνες.

 

Αναλυτικά το κόστος κατασκευής ανά χώρο/δραστηριότητα στον πίνακα που ακολουθεί:

 

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ (€)
1 ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ 300 κλινών Χ 55.000€/κλ 16,500,000
2 ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ 3000τμ 6,500,000
3 WATERLAND 2  Νεροτσουλήθρες 1,000,000
4 ΛΙΜΝΗ 100στρ 1,000,000
5 ΠΟΤΑΜΙ Μήκος=3600μ, Βάθος=2μ, Πλάτος Πυθμένα=15μ 3,000,000
6 PARKING 1600 θέσεις 1,000,000
7 ΠΟΔΗΛΑΤΟΔΡΟΜΟΣ              6 χιλιόμετρα 1,500,000
8 ΑΠΟΔΥΤΗΡΙΑ-ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟ 300τμ 800,000
9 ΓΕΦΥΡΕΣ 2, Μήκος=18μ, Πλάτος=6μ 800,000
10 ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ 6Χ150τμ κλειστά συν 600 τ.μ. Η/Υ και  Περιβάλλον χώρος 2,300,000
11 ΦΥΤΕΥΣΕΙΣ 3000 δένδρα και 5000 θάμνοι 1,000,000
12 Η/Μ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ Συνόλου εγκαταστάσεων 3,000,000
13 ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΕΙΣ Περιβάλλον χώρος, φωτισμοί, υδραυλικά, αποχετεύσεις, βιολογικός καθαρισμός 3,000,000
14 ΠΕΡΙΦΡΑΞΗ 4 χιλιόμετρα  πέτρα 1,200,000
15 ΑΠΡΟΒΛΕΠΤΑ Διάφορα- λοιπά 1,200,000
43,800,000

 

ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΟ ΣΧΗΜΑ

 

ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΟ ΣΧΗΜΑ
ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗ 17% 7,446,000
ΙΔΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ 50% 21,900,000
ΔΑΝΕΙΟ 33% 14,454,000
  43,800,000

 

 • ΛΙΜΝΗ – ΠΟΤΑΜΙ

 

Σε έκταση 100 στρεμμάτων θα δημιουργηθεί τεχνητή λίμνη, με επίσης τεχνητή αμμώδη παραλία, περιμετρικά. Παράλληλα, θα δημιουργηθεί και ένα κανάλι συνολικού μήκους 3.600 μέτρων, με βάθος 2 μέτρα και πλάτος πυθμένα 15 μέτρα, ενώ θα διαμορφωθεί κατάλληλα και ο χώρος γύρω από αυτό. Θα παρέχεται η δυνατότητα στους επισκέπτες να κάνουν βόλτα με διάφορα θαλάσσια μεταφορικά μέσα όπως π.χ. βάρκα, κανό, τόσο κατά μήκος του ποταμιού όσο και μέσα στην λίμνη. Έχει επίσης προβλεφθεί ένας καταρράκτης πλάτους 100 μέτρων και ύψους 20, συνεχούς ροής, και, ένας ωκεανός με τεχνητά κύματα.

 

 • WATERLAND

 

Προβλέπεται η κατασκευή ενός χώρου που θα φιλοξενήσει δραστηριότητες ψυχαγωγίας στο νερό. Έτσι θα κατασκευαστούν 2 νεροτσουλήθρες μεγάλου μήκους που θα καταλήγουν στην λίμνη. Οι επισκέπτες θα έχουν την δυνατότητα να χρησιμοποιούν τα προβλεπόμενα σπορ για ψυχαγωγία και άθληση.

 

 • ΠΟΔΗΛΑΤΟΔΡΟΜΟΣ – ΓΕΦΥΡΕΣ

 

Κατά μήκος του γηπέδου θα δημιουργηθεί ποδηλατόδρομος συνολικού μήκους 6 χιλιομέτρων, όπου οι επισκέπτες θα έχουν την δυνατότητα σε ένα χώρο σύγχρονο, ασφαλή και άρτια διαμορφωμένο, με δικά τους ποδήλατα η ενοικιαζόμενα, να απολαμβάνουν την βόλτα τους και να κάνουν την αθλητική γυμναστική τους.

 

Επίσης, θα δημιουργηθούν και 2 γέφυρες μήκους 18 μέτρων και πλάτους 6 μέτρων έκαστη, που θα δώσουν μια πιο εντυπωσιακή εμπειρία στην περιήγηση του χώρου, ενώ συγχρόνως θα διευκολύνουν την εσωτερική περιήγηση.

 

 

 • ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟ – ΑΠΟΔΥΤΗΡΙΑ

 

Στο Θεματικό Πάρκο προβλέπεται η δημιουργία ενός σύγχρονου γυμναστηρίου που θα φιλοξενήσει την  γυμναστική προετοιμασία,  ενώ θα υπάρχει άρτια διαμορφωμένος χώρος αποδυτηρίων για την εξυπηρέτηση των αθλητών – επισκεπτών.

 

 

 • ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟΣ – ΕΚΘΕΣΙΑΚΟΣ ΧΩΡΟΣ 

Προβλέπεται η δημιουργία συνεδριακών χώρων και χώρων εκδηλώσεων συνολικής επιφανείας 3,000 τ.μ. με σκοπό να στεγάσουν συνέδρια, εκθέσεις, εκδηλώσεις, παραστάσεις. Θα τηρηθούν οι προβλεπόμενοι όροι – προδιαγραφές Συνεδριακών Κέντρων. Η αρχιτεκτονική προβλέπει την κατασκευή μιας κύριας αίθουσας και μερικών μικρότερων,  καθώς επίσης και ανάπτυξη βοηθητικών  χώρων.

 

 

 • ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ

Θα συγκεντρώνει τις ακόλουθες εγκαταστάσεις:

 • Καταλύματα: 300 κλίνες, κατηγορίας 5 αστέρων
 • Χώρους διοίκησης
 • Χώρους αναψυχής & άθλησης, ξενώνα (γυμναστήριο, πισίνα, γήπεδα τένις, βόλεϊ – μπάσκετ κ.λ.π.)
 • Χώρους ψυχικής, σωματικής υγιεινής, ομορφιάς και εναλλακτικής ιατρικής (σάουνα, μασάζ, αισθητική κομμωτήριο κ.λ.π.)
 • Εμπορικούς χώρους (καταστήματα)
 • Χώρους εγκαταστάσεων υποστήριξης
 • Χώρους στάθμευσης αυτοκινήτων

 

 • PARKING – ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΧΩΡΟΙ

 

Για την εξυπηρέτηση όλων των επισκεπτών, σε κάθε δραστηριότητα,  προβλέπεται να δημιουργηθούν θέσεις στάθμευσης και ελεύθεροι χώροι που θα βοηθήσουν στην ομαλή λειτουργία του Θεματικού Πάρκου και στην ξέγνοιαστη διαμονή των επισκεπτών στους χώρους του. Ο περιβάλλοντας χώρος θα διαμορφωθεί με περιφράξεις, δεντροφυτέψεις και φωτισμό.

 

 • ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ – ΚΑΦΕ

 

Στο χώρο του Πάρκου θα κατασκευαστούν έξι μικρά εστιατόρια – καφέ, επιφανείας 150 τ.μ. έκαστο.  Γύρω από αυτά θα διαμορφωθεί κατάλληλα ο χώρος, περίπου 600 τ.μ. για το κάθε ένα, έτσι ώστε οι επισκέπτες να απολαμβάνουν τα διάφορα εδέσματα και ποτά σε ένα χώρο μοναδικό.

 

 

 1. ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΕΠΕΝΔΥΣΗΣ

 

 • ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΕΣΟΔΑ

 

Στην ενότητα αυτή πραγματοποιείται  πρόβλεψη των εσόδων από:

 • Γενική Είσοδο (συμβολικό τίμημα το οποίο επιστρέφεται εφόσον ο επισκέπτης κάνει χρήση του εστιατορίου)
 • Εστιατόρια – Καφέ
 • Νεροτσουλήθρες
 • Ποδηλατόδρομο
 • Συνεδριακούς και Λοιπούς Χώρους
 • Ξενοδοχείο

 

Οι προβλέψεις αυτές βασίζονται σε εκτιμώμενες επισκέψεις οι οποίες παρουσιάζονται στον πίνακα που ακολουθεί:


Πίνακας Εκτιμώμενων Επισκέψεων ανά Ημέρα

2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018 2019 2020
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 600 672 726 755 770 785 801 817 833 850
ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 600 672 726 755 770 785 801 817 833 850
ΜΑΡΤΙΟΣ 700 784 847 881 898 916 934 953 972 992
ΑΠΡΙΛΙΟΣ 1,200 1,344 1,452 1,510 1,540 1,571 1,602 1,634 1,667 1,700
ΜΑΪΟΣ 2,600 2,912 3,145 3,271 3,336 3,403 3,471 3,540 3,611 3,683
ΙΟΥΝΙΟΣ 3,500 3,920 4,234 4,403 4,491 4,581 4,672 4,766 4,861 4,958
ΙΟΥΛΙΟΣ 3,500 3,920 4,234 4,403 4,491 4,581 4,672 4,766 4,861 4,958
ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2,600 2,912 3,145 3,271 3,336 3,403 3,471 3,540 3,611 3,683
ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2,600 2,912 3,145 3,271 3,336 3,403 3,471 3,540 3,611 3,683
ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 1,200 1,344 1,452 1,510 1,540 1,571 1,602 1,634 1,667 1,700
ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 800 896 968 1,006 1,027 1,047 1,068 1,089 1,111 1,133
ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 600 672 726 755 770 785 801 817 833 850
ΣΥΝΟΛΟ 20,500 22,960 24,797 25,789 26,304 26,831 27,367 27,914 28,473 29,042
Μ.Ο. 1,708 1,913 2,066 2,149 2,192 2,236 2,281 2,326 2,373 2,420

Κατά το πρώτο έτος λειτουργίας του Θεματικού Πάρκου οι εκτιμώμενες πληρότητες θα είναι σχετικά μειωμένες, μέχρι να γίνει γνωστή στην Ελλάδα και το εξωτερικό η λειτουργία του και οι παρεχόμενες υπηρεσίες του. Κατά το δεύτερο έτος, εκτιμάται αύξηση των επισκέψεων κατά 12%, το 3ο έτος 8%, το 4ο έτος 4% ενώ για τα υπόλοιπα έτη μέχρι την συμπλήρωση της 10ετίας η αύξηση των επισκέψεων εκτιμάται σε 2% ανά έτος.

 

Για την είσοδο στο Πάρκο θα υπάρχει εισιτήριο 4€ κατ’ άτομο το οποίο θα περιλαμβάνει ξενάγηση στον χώρο καθώς και μια βαρκάδα στην λίμνη. Η χρήση των ειδικών παροχών, θα τιμολογείται. Στην τιμή περιλαμβάνεται και η χρήση parking. Τα έσοδα από την Γενική Είσοδο παρουσιάζονται στον επόμενο πίνακα:

 

 

                                      Πίνακας Εσόδων Γενικής Εισόδου  (€)

2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018 2019 2020
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 72,000 80,640 87,091 90,575 92,386 94,234 96,119 98,041 100,002 102,002
ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 72,000 80,640 87,091 90,575 92,386 94,234 96,119 98,041 100,002 102,002
ΜΑΡΤΙΟΣ 84,000 94,080 101,606 105,671 107,784 109,940 112,139 114,381 116,669 119,002
ΑΠΡΙΛΙΟΣ 144,000 161,280 174,182 181,150 184,773 188,468 192,238 196,082 200,004 204,004
ΜΑΪΟΣ 312,000 349,440 377,395 392,491 400,341 408,348 416,515 424,845 433,342 442,009
ΙΟΥΝΙΟΣ 420,000 470,400 508,032 528,353 538,920 549,699 560,693 571,907 583,345 595,012
ΙΟΥΛΙΟΣ 420,000 470,400 508,032 528,353 538,920 549,699 560,693 571,907 583,345 595,012
ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 312,000 349,440 377,395 392,491 400,341 408,348 416,515 424,845 433,342 442,009
ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 312,000 349,440 377,395 392,491 400,341 408,348 416,515 424,845 433,342 442,009
ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 144,000 161,280 174,182 181,150 184,773 188,468 192,238 196,082 200,004 204,004
ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 96,000 107,520 116,122 120,766 123,182 125,645 128,158 130,722 133,336 136,003
ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 72,000 80,640 87,091 90,575 92,386 94,234 96,119 98,041 100,002 102,002
ΣΥΝΟΛΟ 2,460,000 2,755,200 2,975,616 3,094,641 3,156,533 3,219,664 3,284,057 3,349,739 3,416,733 3,485,068

 

 • ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ – ΚΑΦΕ

 

Στην ενότητα αυτή πραγματοποιείται η πρόβλεψη των εσόδων από τα εστιατόρια και καφέ.

 

Έχει υπολογισθεί ότι το 60% των επισκεπτών όπως ορίζονται στον προηγούμενο πίνακα θα κάνουν χρήση των εστιατορίων με μέσο έσοδο 22€ (πλέον της εισόδου) κατ’ άτομο.

 

Το  80% των επισκεπτών θα χρησιμοποιούν τα καφέ, όπου το προβλεπόμενο μέσο έσοδο υπολογίζεται σε 7€ κατ’ άτομο. Αναλυτικά τα έσοδα υπολογίζονται στους πίνακες που ακολουθούν:

 

                               Πίνακας Εσόδων Εστιατορίων(€)

2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018 2019 2020
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 237,600 266,112 287,401 298,897 304,875 310,972 317,192 323,536 330,006 336,607
ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 237,600 266,112 287,401 298,897 304,875 310,972 317,192 323,536 330,006 336,607
ΜΑΡΤΙΟΣ 277,200 310,464 335,301 348,713 355,687 362,801 370,057 377,458 385,008 392,708
ΑΠΡΙΛΙΟΣ 475,200 532,224 574,802 597,794 609,750 621,945 634,384 647,071 660,013 673,213
ΜΑΪΟΣ 1,029,600 1,153,152 1,245,404 1,295,220 1,321,125 1,347,547 1,374,498 1,401,988 1,430,028 1,458,628
ΙΟΥΝΙΟΣ 1,386,000 1,552,320 1,676,506 1,743,566 1,778,437 1,814,006 1,850,286 1,887,292 1,925,038 1,963,538
ΙΟΥΛΙΟΣ 1,386,000 1,552,320 1,676,506 1,743,566 1,778,437 1,814,006 1,850,286 1,887,292 1,925,038 1,963,538
ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 1,029,600 1,153,152 1,245,404 1,295,220 1,321,125 1,347,547 1,374,498 1,401,988 1,430,028 1,458,628
ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 1,029,600 1,153,152 1,245,404 1,295,220 1,321,125 1,347,547 1,374,498 1,401,988 1,430,028 1,458,628
ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 475,200 532,224 574,802 597,794 609,750 621,945 634,384 647,071 660,013 673,213
ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 316,800 354,816 383,201 398,529 406,500 414,630 422,923 431,381 440,009 448,809
ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 237,600 266,112 287,401 298,897 304,875 310,972 317,192 323,536 330,006 336,607
ΣΥΝΟΛΟ 8,118,000 9,092,160 9,819,533 10,212,314 10,416,560 10,624,892 10,837,389 11,054,137 11,275,220 11,500,724

 

 

 

Πίνακας Εσόδων από τα Καφέ(€)

2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018 2019 2020
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 100,800 112,896 121,928 126,805 129,341 131,928 134,566 137,258 140,003 142,803
ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 100,800 112,896 121,928 126,805 129,341 131,928 134,566 137,258 140,003 142,803
ΜΑΡΤΙΟΣ 117,600 131,712 142,249 147,939 150,898 153,916 156,994 160,134 163,337 166,603
ΑΠΡΙΛΙΟΣ 201,600 225,792 243,855 253,610 258,682 263,855 269,133 274,515 280,005 285,606
ΜΑΪΟΣ 436,800 489,216 528,353 549,487 560,477 571,687 583,120 594,783 606,679 618,812
ΙΟΥΝΙΟΣ 588,000 658,560 711,245 739,695 754,488 769,578 784,970 800,669 816,683 833,016
ΙΟΥΛΙΟΣ 588,000 658,560 711,245 739,695 754,488 769,578 784,970 800,669 816,683 833,016
ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 436,800 489,216 528,353 549,487 560,477 571,687 583,120 594,783 606,679 618,812
ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 436,800 489,216 528,353 549,487 560,477 571,687 583,120 594,783 606,679 618,812
ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 201,600 225,792 243,855 253,610 258,682 263,855 269,133 274,515 280,005 285,606
ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 134,400 150,528 162,570 169,073 172,455 175,904 179,422 183,010 186,670 190,404
ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 100,800 112,896 121,928 126,805 129,341 131,928 134,566 137,258 140,003 142,803
ΣΥΝΟΛΟ 3,444,000 3,857,280 4,165,862 4,332,497 4,419,147 4,507,530 4,597,680 4,689,634 4,783,427 4,879,095

 

 

 • ΕΣΟΔΑ ΑΠΟ WATERLAND

 

Τα έσοδα σε αυτήν την ενότητα βασίζονται στην πώληση ημερησίων εισιτηρίων για την χρήση των νεροτσουληθρών και των χώρων με καταρράκτες και τεχνητά κύματα.  Εκτιμάται ότι το 60% των επισκεπτών θα χρησιμοποιεί τις τσουλήθρες ενώ η τιμή του εισιτηρίου θα ανέρχεται σε 12€ , κατ’ άτομο, για διάρκεια 2-3 ωρών.

 

 

                               Έσοδα από WaterLand (€)

2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018 2019 2020
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 129,600 145,152 156,764 163,035 166,295 169,621 173,014 176,474 180,004 183,604
ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 129,600 145,152 156,764 163,035 166,295 169,621 173,014 176,474 180,004 183,604
ΜΑΡΤΙΟΣ 151,200 169,344 182,892 190,207 194,011 197,892 201,849 205,886 210,004 214,204
ΑΠΡΙΛΙΟΣ 259,200 290,304 313,528 326,069 332,591 339,243 346,028 352,948 360,007 367,207
ΜΑΪΟΣ 561,600 628,992 679,311 706,484 720,613 735,026 749,726 764,721 780,015 795,616
ΙΟΥΝΙΟΣ 756,000 846,720 914,458 951,036 970,057 989,458 1,009,247 1,029,432 1,050,020 1,071,021
ΙΟΥΛΙΟΣ 756,000 846,720 914,458 951,036 970,057 989,458 1,009,247 1,029,432 1,050,020 1,071,021
ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 561,600 628,992 679,311 706,484 720,613 735,026 749,726 764,721 780,015 795,616
ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 561,600 628,992 679,311 706,484 720,613 735,026 749,726 764,721 780,015 795,616
ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 259,200 290,304 313,528 326,069 332,591 339,243 346,028 352,948 360,007 367,207
ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 172,800 193,536 209,019 217,380 221,727 226,162 230,685 235,299 240,005 244,805
ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 129,600 145,152 156,764 163,035 166,295 169,621 173,014 176,474 180,004 183,604
ΣΥΝΟΛΟ 4,428,000 4,959,360 5,356,109 5,570,353 5,681,760 5,795,395 5,911,303 6,029,529 6,150,120 6,273,122

 

 • ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟΣ – ΕΚΘΕΣΙΑΚΟΣ ΧΩΡΟΣ, ΘΕΑΤΡΟ

 

 

Στην ενότητα αυτή πραγματοποιείται η πρόβλεψη των εσόδων από τους συνεδριακούς-εκθεσιακούς, βοηθητικούς και λοιπούς χώρους καθώς και τον χώρο παραστάσεων. Για τον υπολογισμό των εσόδων έχει υπολογισθεί ότι θα πραγματοποιούνται  συνέδρια με απασχόληση 80 ημερών, 30 εκθέσεις, 200 εκδηλώσεις και 50 θεατρικές παραστάσεις ανά έτος με μέση συμμετοχή 500 άτομα ανά συνέδριο, 800 ανά έκθεση, 300 ανά εκδήλωση και 150 ανά παράσταση με εκτιμώμενο μέσο κόστος ανά άτομο 10€, 8€, 15€ και 12€ αντίστοιχα.  Οι εκτιμήσεις για τα έτη λειτουργίας έχουν υπολογισθεί να δεχτούν τις αυξήσεις. Το 2ο έτος 15%, το 3ο έτος 10%, το 4ο έτος 5% και από το 5ο έτος και μετά 2%.

 

                                      Πίνακας Εσόδων Συνεδριακών & Λοιπών Χώρων (€)

2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018 2019 2020
ΣΥΝΕΔΡΙΑ 400,000 460,000 506,000 531,300 541,926 552,765 563,820 575,096 586,598 598,330
ΕΚΘΕΣΕΙΣ 192,000 220,800 242,880 255,024 260,124 265,327 270,634 276,046 281,567 287,198
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 900,000 1,035,000 1,138,500 1,195,425 1,219,334 1,243,720 1,268,595 1,293,966 1,319,846 1,346,243
ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ 90,000 103,500 113,850 119,543 121,933 124,372 126,859 129,397 131,985 134,624
ΣΥΝΟΛΟ 1,582,000 1,819,300 2,001,230 2,101,292 2,143,317 2,186,184 2,229,907 2,274,505 2,319,996 2,366,396

 


 • ΕΣΟΔΑ ΑΠΟ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ

 

Στην ενότητα αυτή πραγματοποιείται η πρόβλεψη των εσόδων από το ξενοδοχείο και τους λοιπούς χώρους του. Οι προβλέψεις αυτές βασίζονται σε εκτιμώμενη πληρότητα του ξενοδοχείου, η οποία παρουσιάζεται στον πίνακα που ακολουθεί:

 

             Πίνακας Εκτιμώμενων Πληροτήτων

2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018 2019 2020
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 40% 45% 48% 50% 51% 52% 53% 54% 56% 57%
ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 40% 45% 48% 50% 51% 52% 53% 54% 56% 57%
ΜΑΡΤΙΟΣ 45% 50% 54% 57% 58% 59% 60% 61% 63% 64%
ΑΠΡΙΛΙΟΣ 55% 62% 67% 69% 71% 72% 73% 75% 76% 78%
ΜΑΪΟΣ 65% 73% 79% 82% 83% 85% 87% 89% 90% 92%
ΙΟΥΝΙΟΣ 75% 84% 91% 94% 96% 98% 100% 102% 104% 106%
ΙΟΥΛΙΟΣ 85% 95% 103% 107% 109% 110% 110% 110% 110% 110%
ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 85% 95% 103% 107% 109% 111% 113% 100% 100% 100%
ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 75% 84% 91% 94% 96% 98% 100% 100% 100% 100%
ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 65% 73% 79% 82% 83% 85% 87% 89% 90% 92%
ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 60% 67% 73% 75% 77% 79% 80% 82% 83% 85%
ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 55% 62% 67% 69% 71% 72% 73% 75% 76% 78%

 

Το εκτιμώμενο μέσο κόστος ανά διανυκτέρευση προβλέπεται στην ανάλυση που ακολουθεί  (80€/κλίνη) και περιλαμβάνει τα έξοδα διανυκτέρευσης και πρωϊνού. Αναλυτικά τα έσοδα του ξενοδοχείου παρουσιάζονται στον  πίνακα που ακολουθεί :

                                       Πίνακας Εσόδων Ξενοδοχείου (€)

2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018 2019 2020
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 288,000 322,560 348,365 362,299 369,545 376,936 384,475 392,165 400,008 408,008
ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 288,000 322,560 348,365 362,299 369,545 376,936 384,475 392,165 400,008 408,008
ΜΑΡΤΙΟΣ 324,000 362,880 391,910 407,587 415,739 424,053 432,534 441,185 450,009 459,009
ΑΠΡΙΛΙΟΣ 396,000 443,520 479,002 498,162 508,125 518,287 528,653 539,226 550,011 561,011
ΜΑΪΟΣ 468,000 524,160 566,093 588,737 600,511 612,521 624,772 637,267 650,013 663,013
ΙΟΥΝΙΟΣ 540,000 604,800 653,184 679,311 692,898 706,756 720,891 735,308 750,015 765,015
ΙΟΥΛΙΟΣ 612,000 685,440 740,275 769,886 785,284 792,000 792,000 792,000 792,000 792,000
ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 612,000 685,440 740,275 769,886 785,284 800,990 817,009 720,000 720,000 720,000
ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 540,000 604,800 653,184 679,311 692,898 706,756 720,891 720,000 720,000 720,000
ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 468,000 524,160 566,093 588,737 600,511 612,521 624,772 637,267 650,013 663,013
ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 432,000 483,840 522,547 543,449 554,318 565,404 576,713 588,247 600,012 612,012
ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 396,000 443,520 479,002 498,162 508,125 518,287 528,653 539,226 550,011 561,011
ΣΥΝΟΛΟ 5,364,000 6,007,680 6,488,294 6,747,826 6,882,783 7,011,449 7,135,838 7,134,056 7,232,098 7,332,099
Μ.Ο. 447,000 500,640 540,691 562,319 573,565 584,287 594,653 594,505 602,675 611,008

 

 • ΕΣΟΔΑ ΑΠΟ ΠΟΔΗΛΑΤΟΔΡΟΜΟ

Τα  παρακάτω έσοδα αφορούν τον χώρο του ποδηλατοδρόμου που λειτουργεί στο θεματικό πάρκο. Εκτιμάται ότι το 50% των επισκεπτών θα χρησιμοποιεί τον χώρο με μέση  τιμή εισιτηρίου 9€ κατ’ άτομο. Θα υπάρχει διαφοροποίηση τιμών  ανάλογα με την χρήση ποδήλατου

Πίνακας εσόδων Ποδηλατοδρόμου (€)

2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018 2019 2020
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 81,000 90,720 97,978 101,897 103,935 106,013 108,134 110,296 112,502 114,752
ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 81,000 90,720 97,978 101,897 103,935 106,013 108,134 110,296 112,502 114,752
ΜΑΡΤΙΟΣ 94,500 105,840 114,307 118,879 121,257 123,682 126,156 128,679 131,253 133,878
ΑΠΡΙΛΙΟΣ 162,000 181,440 195,955 203,793 207,869 212,027 216,267 220,593 225,004 229,504
ΜΑΪΟΣ 351,000 393,120 424,570 441,552 450,383 459,391 468,579 477,951 487,510 497,260
ΙΟΥΝΙΟΣ 472,500 529,200 571,536 594,397 606,285 618,411 630,779 643,395 656,263 669,388
ΙΟΥΛΙΟΣ 472,500 529,200 571,536 594,397 606,285 618,411 630,779 643,395 656,263 669,388
ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 351,000 393,120 424,570 441,552 450,383 459,391 468,579 477,951 487,510 497,260
ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 351,000 393,120 424,570 441,552 450,383 459,391 468,579 477,951 487,510 497,260
ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 162,000 181,440 195,955 203,793 207,869 212,027 216,267 220,593 225,004 229,504
ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 108,000 120,960 130,637 135,862 138,580 141,351 144,178 147,062 150,003 153,003
ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 81,000 90,720 97,978 101,897 103,935 106,013 108,134 110,296 112,502 114,752
ΣΥΝΟΛΟ 2,767,500 3,099,600 3,347,568 3,481,471 3,551,100 3,622,122 3,694,565 3,768,456 3,843,825 3,920,701
                     
 • ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΕΣΟΔΑ

 

Ακολουθεί ο πίνακας συνολικών εσόδων. Οι υπολογισμοί έχουν γίνει σε σταθερές τιμές.

 

                                   Πίνακας Συνολικών Εσόδων (€)

  2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018 2019 2020
ΓΕΝΙΚΗ ΕΙΣΟΔΟΣ 2,460,000 2,755,200 2,975,616 3,094,641 3,156,533 3,219,664 3,284,057 3,349,739 3,416,733 3,485,068
ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ 8,118,000 9,092,160 9,819,533 10,212,314 10,416,560 10,624,892 10,837,389 11,054,137 11,275,220 11,500,724
ΚΑΦΕ 3,444,000 3,857,280 4,165,862 4,332,497 4,419,147 4,507,530 4,597,680 4,689,634 4,783,427 4,879,095
ΝΕΡΟΤΣΟΥΛΗΘΡΕΣ 4,428,000 4,959,360 5,356,109 5,570,353 5,681,760 5,795,395 5,911,303 6,029,529 6,150,120 6,273,122
ΠΟΔΗΛΑΣΙΑ 2,767,500 3,099,600 3,347,568 3,481,471 3,551,100 3,622,122 3,694,565 3,768,456 3,843,825 3,920,701
ΛΙΜΝΗ 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0
ΣΥΝΕΔΡΙΑ 400,000 460,000 506,000 531,300 541,926 552,765 563,820 575,096 586,598 598,330
ΕΚΘΕΣΕΙΣ 192,000 220,800 242,880 255,024 260,124 265,327 270,634 276,046 281,567 287,198
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 900,000 1,035,000 1,138,500 1,195,425 1,219,334 1,243,720 1,268,595 1,293,966 1,319,846 1,346,243
ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ 90,000 103,500 113,850 119,543 121,933 124,372 126,859 129,397 131,985 134,624
ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ 5,364,000 6,007,680 6,488,294 6,747,826 6,882,783 7,011,449 7,135,838 7,134,056 7,232,098 7,332,099
ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΠΟΣΑ 28,163,500 31,590,580 34,154,212 35,540,393 36,251,201 36,967,235 37,690,740 38,300,057 39,021,418 39,757,206

 

 • ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΚΟΣΤΗ & ΛΟΙΠΑ ΕΞΟΔΑ

Παρουσιάζονται στοιχεία και κόστη που διαμορφώνουν τις τελικές δαπάνες λειτουργίας του Θεματικού Πάρκου στον τομέα ψυχαγωγίας – αναψυχής.

 

ΕΞΟΔΑ ΑΜΟΙΒΩΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ

 

Εκτιμάται ότι θα απαιτηθούν 137 εργαζόμενοι διάφορων ειδικοτήτων για την λειτουργία των επιμέρους δραστηριοτήτων του Θεματικού Πάρκου. Επιπλέον θα απασχοληθούν και 57 για την λειτουργία του Ξενοδοχείου και των Συνεδριακών Χώρων. Αναλυτικά οι ειδικότητες ανά χώρο και οι αμοιβές αυτών στους πίνακες που ακολουθούν:

 

Πίνακας Αμοιβών Προσωπικού Θεματικού Πάρκου (€)

ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ ΑΝΑ ΧΩΡΟ ΑΡΙΘ. ΘΕΣΕΩΝ ΜΗΝΙΑΙΑ ΑΜΟΙΒΗ ΑΝΑ ΘΕΣΗ (ΜΙΚΤΕΣ ΑΠΟΔΟΧΕΣ) ΚΟΣΤΟΣ ΕΡΓΟΔΟΤΗ (ΣΥΜΠΕΡ. ΕΡΓΟΔΟΤ. ΕΙΣΦΟΡΕΣ) ΕΤΗΣΙΟ ΚΟΣΤΟΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΑΝΑ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ
  ΜΟΝΙΜΟΙ ΕΠΟΧΙΑΚΟΙ
ΓΕΝΙΚΗ ΕΙΣΟΔΟΣ           6                        950                       1,235              103,740
ΝΕΡΟΤΣΟΥΛΗΘΡΕΣ           4              6                     1,100                       1,430              140,140
ΠΟΔΗΛΑΣΙΑ           5              5                        950                       1,235              129,675
ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ – ΚΑΦΕ         30             36                     1,300                       1,690           1,135,680
ΛΙΜΝΗ           4             12                        950                       1,235              172,900
ΔΙΟΙΚΗΣΗ         10                     1,100                       1,430              200,200
ΕΡΓΑΤΟΤΕΧΝΙΚΟ           8              8                     1,200                       1,560              262,080
ΣΥΝΟΛΟ         67               67                 2,144,415  

 

                                Πίνακας Αμοιβών Προσωπικού Ξενώνα & Συνεδριακού Χώρου(€)

ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΩΝ ΑΡΙΘ. ΘΕΣΕΩΝ ΜΗΝΙΑΙΑ ΑΜΟΙΒΗ ΑΝΑ ΘΕΣΗ (ΜΙΚΤΕΣ ΑΠΟΔΟΧΕΣ) ΚΟΣΤΟΣ ΕΡΓΟΔΟΤΗ (ΣΥΜΠΕΡ. ΕΡΓΟΔΟΤ. ΕΙΣΦΟΡΕΣ) ΕΤΗΣΙΟ ΚΟΣΤΟΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΑΝΑ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ
  ΞΕΝΟΔ. ΣΥΝΕΔΡ.
Γενικός Διευθυντής           1               –                     8,000                      10,400              145,600
Διευθυντές           2              1                     4,000                       5,200              218,400
Προϊστάμενοι Τομέα           4              2                     2,000                       2,600              218,400
Προσωπικό Ξενοδοχείου         50             10                     1,000                       1,300           1,092,000
Διοικητικό Προσωπικό           4              2                     1,100                       1,430              120,120
Προσωπικό Αθλητικών Εγκαταστάσεων           2               –                     1,200                       1,560                43,680
Προσωπικό SPA           4               –                     1,100                       1,430                80,080
Λοιπό προσωπικό           6              2                     1,000                       1,300              145,600
ΣΥΝΟΛΟ         73               17                 2,063,880  
                            90  

 

Το συνολικό κόστος αμοιβής του προσωπικού κατά την πρώτη δεκαετία λειτουργίας παρουσιάζεται στον πίνακα που ακολουθεί. Έχουν εκτιμηθεί αυξήσεις 1,5% από έτος σε έτος.

 

 

2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018 2019 2020
4,208,295 4,271,419 4,335,491 4,400,523 4,466,531 4,533,529 4,601,532 4,670,555 4,740,613 4,811,722

 

 • ΕΞΟΔΑ ΑΓΟΡΑΣ ΑΝΑΛΩΣΙΜΩΝ

 

Οι προβλέψεις για τα έξοδα αναλωσίμων, πρώτων υλών, ή εξόδων συντήρησης,  έχουν υπολογισθεί ως  ποσοστά επί των εσόδων ανά χώρο. Τα ποσοστά και τα έξοδα  ανά χώρο παρουσιάζονται αναλυτικά στον επόμενο πίνακα: 

 

                              Πίνακας Αγοράς Αναλωσίμων & Λοιπών Εξόδων (€)

  2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018 2019 2020
ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ (30%) 2,435,400 2,727,648 2,945,860 3,063,694 3,124,968 3,187,467 3,251,217 3,316,241 3,382,566 3,450,217
ΚΑΦΕ (15%) 516,600 578,592 624,879 649,875 662,872 676,129 689,652 703,445 717,514 731,864
ΝΕΡΟΤΣΟΥΛΗΘΡΕΣ (8%) 354,240 396,749 428,489 445,628 454,541 463,632 472,904 482,362 492,010 501,850
ΠΟΔΗΛΑΣΙΑ (5%) 221,400 247,968 267,805 278,518 284,088 289,770 295,565 301,476 307,506 313,656
ΛΙΜΝΗ 200,000 200,000 200,000 200,000 200,000 200,000 200,000 200,000 200,000 200,000
ΕΙΔΗ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ (2%) 563,270 631,812 683,084 710,808 725,024 739,345 753,815 766,001 780,428 795,144
ΠΑΡΟΧΕΣ – ΔΙΚΤΥΑ (4%) 1,126,540 1,263,623 1,366,168 1,421,616 1,450,048 1,478,689 1,507,630 1,532,002 1,560,857 1,590,288
ΛΟΙΠΑ (2%) 563,270 631,812 683,084 710,808 725,024 739,345 753,815 766,001 780,428 795,144
5,980,720 6,678,203 7,199,370 7,480,946 7,626,565 7,774,377 7,924,598 8,067,530 8,221,309 8,378,164

 

 • ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΕΞΟΔΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

 

Με βάση τις προβλέψεις που έχουν γίνει στις προηγούμενες παραγράφους καταρτίζεται ο ακόλουθος πίνακας με το λειτουργικό κόστος.

 

Πίνακας Συνολικών Εξόδων (€)

  2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018 2019 2020
ΑΝΑΛΩΣΙΜΑ κλπ 5,980,720 6,678,203 7,199,370 7,480,946 7,626,565 7,774,377 7,924,598 8,067,530 8,221,309 8,378,164
ΑΜΟΙΒΕΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ 4,208,295 4,271,419 4,335,491 4,400,523 4,466,531 4,533,529 4,601,532 4,670,555 4,740,613 4,811,722
10,189,015 10,949,623 11,534,861 11,881,469 12,093,096 12,307,906 12,526,129 12,738,084 12,961,922 13,189,886

 

 • ΔΑΝΕΙΟ

 

Από το ενδεικτικό χρηματοδοτικό  σχήμα  έχει προβλεφθεί δάνειο 18% επί της συνολικής επένδυσης. Αναλυτικά το ύψος του δανείου, οι τόκοι κ.λ.π. υπολογίζονται στον ακόλουθο πίνακα.

 

ΑΝΑΛΥΣΗ ΠΡΟΒΛΕΠΟΜΕΝΩΝ  ΔΟΣΕΩΝ  ΔΑΝΕΙΟΥ ΕΠΕΝΔΥΣΗΣ  (ΣΕ €)
ΥΨΟΣ ΔΑΝΕΙΟΥ 14,454,000.0 €
ΕΠΙΤΟΚΙΟ 5.0%
 ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΔΑΝΕΙΟΥ (έτη) 10.0 (π.χ ΕΞΑΜΗΝΑ ή ΕΤΗ)
     ΤΡΟΠΟΣ ΕΞΩΦΛΗΣΗΣ ΙΣΟΠΟΣΕΣ ΤΟΚΟΧ/ΚΕΣ ΔΟΣΕΙΣ
ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΧΑΡΙΤΟΣ 0 (π.χ … ΕΞΑΜΗΝΑ)
ΠΡΟΒΛΕΠΟΜΕΝΟ ΠΟΣΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΚΩΝ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΧΑΡΙΤΟΣ 0.0
ΠΡΟΒΛΕΠΟΜΕΝΟ ΠΟΣΟ  ΠΛΗΡΩΜΗΣ ΤΟΚΩΝ ΠΕΡ. ΧΑΡΙΤΟΣ 0.0 ΧΡΟΝΙΚΗ ΣΤΙΓΜΗ ΚΑΤΑΒΟΛΗΣ ΤΌΚΩΝ ΠΕΡ. ΧΑΡΙΤΟΣ
ΥΨΟΣ ΔΑΝΕΙΟΥ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΚΩΝ   …………………
ΥΨΟΣ ΤΟΚΟΧΡΕΟΛΥΤΙΚΗΣ ΔΟΣΗΣ 1,871,859.1
6 MHNA ΠΛΗΡΩΜΩΝ
ή ΕΤΗ
ΤΟΚΟΣ ΧΡΕΟΛΥΣΙΟ ΤΟΚΟΧΡΕΩΛΥΣΙΟ ΥΠΟΛΟΙΠΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ
1 722,700.0 1,149,159.1 1,871,859.1 13,304,840.9
2 665,242.0 1,206,617.1 1,871,859.1 12,098,223.8
3 604,911.2 1,266,947.9 1,871,859.1 10,831,275.9
4 541,563.8 1,330,295.3 1,871,859.1 9,500,980.5
5 475,049.0 1,396,810.1 1,871,859.1 8,104,170.4
6 405,208.5 1,466,650.6 1,871,859.1 6,637,519.8
7 331,876.0 1,539,983.1 1,871,859.1 5,097,536.7
8 254,876.8 1,616,982.3 1,871,859.1 3,480,554.4
9 174,027.7 1,697,831.4 1,871,859.1 1,782,723.0
10 89,136.1 1,782,723.0 1,871,859.1 0.0
ΣΥΝΟΛΟ 4,264,591.3 14,454,000.0 18,718,591.3  

 

 • ΑΠΟΣΒΕΣΕΙΣ

 

Οι αποσβέσεις υπολογίζονται με την μέθοδο σταθερής ετήσιας απόσβεσης. Ενδεικτικά με βάση την συμμετοχή των διαφόρων κατηγοριών δαπάνης έχει εκτιμηθεί ένας μέσος συντελεστής απόσβεσης 6%. Με βάση αυτόν το ετήσιο ποσό αποσβέσεων ανέρχεται σε 2.628.000 €.

 

 • ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΧΡΗΣΗΣ

 

Στην συνέχεια παρουσιάζεται ο προβλεπόμενος λογαριασμός αποτελεσμάτων χρήσεως για τα δέκα πρώτα χρόνια λειτουργίας.

 

Λογαριασμός Αποτελεσμάτων Χρήσεως

2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018 2019 2020
ΕΣΟΔΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ 28,163,500 31,590,580 34,154,212 35,540,393 36,251,201 36,967,235 37,690,740 38,300,057 39,021,418 39,757,206
(ΜΕΙΟΝ)
ΕΞΟΔΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ 10,189,015 10,949,623 11,534,861 11,881,469 12,093,096 12,307,906 12,526,129 12,738,084 12,961,922 13,189,886
ΜΙΚΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ 17,974,485  20,640,957  22,619,351  23,658,924  24,158,105  24,659,329  25,164,611  25,561,972  26,059,496  26,567,320 
(ΜΕΙΟΝ)
ΕΞΟΔΑ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ (5%) 1,408,175 1,579,529 1,707,711 1,777,020 1,812,560 1,848,362 1,884,537 1,915,003 1,951,071 1,987,860
ΕΞΟΔΑ ΔΙΑΘΕΣΗΣ (6%) 1,689,810 1,895,435 2,049,253 2,132,424 2,175,072 2,218,034 2,261,444 2,298,003 2,341,285 2,385,432
ΕΞΟΔΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ (8%) 2,253,080 2,527,246 2,732,337 2,843,231 2,900,096 2,957,379 3,015,259 3,064,005 3,121,713 3,180,577
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΠΡΟ ΤΟΚΩΝ & ΑΠΟΣΒΕΣΕΩΝ 12,623,420  14,638,747  16,130,051  16,906,249  17,270,377  17,635,555  18,003,370  18,284,962  18,645,426  19,013,451 
(ΜΕΙΟΝ)
ΤΟΚΟΙ ΔΑΝΕΙΩΝ 722,700 665,242 604,911 541,564 475,049 405,209 331,876 254,877 174,028 89,136
ΑΠΟΣΒΕΣΕΙΣ 2,628,000 2,628,000 2,628,000 2,628,000 2,628,000 2,628,000 2,628,000 2,628,000 2,628,000 2,628,000
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΠΡΟ ΦΟΡΩΝ Και ΕΝΟΙΚΙΟΥ 9,272,720  11,345,505  12,897,140  13,736,685  14,167,328  14,602,346  15,043,494  15,402,085  15,843,399  16,296,315 
(ΜΕΙΟΝ)
ΕΝΟΙΚΙΟ 2,000,000 2,000,000 2,000,000 2,000,000 2,000,000 2,500,000 2,500,000 2,500,000 2,500,000 2,500,000
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΠΡΟ ΦΟΡΩΝ 7,272,720  9,345,505  10,897,140  11,736,685  12,167,328  12,102,346  12,543,494  12,902,085  13,343,399  13,796,315 

 

 • ΠΡΟΒΛΕΠΟΜΕΝΕΣ ΤΑΜΕΙΑΚΕΣ ΡΟΕΣ

 

Οι ταμειακές ροές της μονάδας παρουσιάζονται στον πίνακα που ακολουθεί. Για τη διερεύνηση της αποδοτικότητας των συνολικών κεφαλαίων υπολογίστηκε ο Συντελεστής Εσωτερικής Απόδοσης (I.R.R.) και στην συνέχεια η Καθαρά Παρούσα Αξία (N.P.V.).

 

                      ΠΙΝΑΚΑΣ ΤΑΜΕΙΑΚΩΝ ΡΟΩΝ

2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018 2019 2020
ΕΙΣΡΟΕΣ (Α)  
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΠΡΟ ΤΟΚΩΝ  ΑΠΟΣΒΕΣΕΩΝ & ΦΟΡΩΝ 0 12,623,420 14,638,747 16,130,051 16,906,249 17,270,377 17,635,555 18,003,370 18,284,962 18,645,426 19,013,451
ΕΚΡΟΕΣ (Β)                      
Δαπάνες επένδυσης 36,354,000 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0
Δαπάνες κεφαλαίου 0 1,149,159 1,206,617 1,266,948 1,330,295 1,396,810 1,466,651 1,539,983 1,616,982 1,697,831 1,782,723
ΣΥΝΟΛΟ ΕΚΡΟΩΝ  (Β) 36,354,000 1,149,159 1,206,617 1,266,948 1,330,295 1,396,810 1,466,651 1,539,983 1,616,982 1,697,831 1,782,723
                   
ΤΑΜΕΙΑΚΕΣ ΡΟΕΣ (Α-Β) 36,354,000 11,474,261 13,432,130 14,863,103 15,575,954 15,873,567 16,168,904 16,463,387 16,667,979 16,947,595 17,230,728

 

 

Με βάση τις ταμειακές ροές του παραπάνω πίνακα υπολογίζονται αφενός η καθαρά παρούσα αξία (N.P.V.) για 5 και 10 έτη, με επιτόκιο προεξόφλησης το επιτόκιο του 10ετούς ομολόγου του Ελληνικού Δημοσίου  5% και αφετέρου ο Εσωτερικός Βαθμός Απόδοσης (I.R.R.) της επένδυσης. Η καθαρά παρούσα αξία της επένδυσης ανέρχεται σε 23,664,994€ και 77,522,132€ για τα 5 και 10 έτη αντίστοιχα ενώ ο Εσωτερικός Βαθμός Απόδοσησ (irr) ισούται με 26% και 37%.

Νικολέττα Καπερώνη

 

Categories