Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΛΥΚΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΞ.ΣΥΛΛΟΓΟ “ΑΓ ΤΡΙΑΔΑ ΒΟΥΡΛΩΝ”

               ΕΞΩΡΑΪΣΤΙΚΟΣ – ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ  ΣΥΛΛΟΓΟΣ

ΑΓΙΑΣ   ΤΡΙΑΔΟΣ  ΒΟΥΡΛΩΝ  ΑΝΑΒΥΣΣΟΥ

                                           ΦΙΛΩΤΙΟΥ 13  ΤΑΧ.ΘΥΡ 10085  ΤΚ 19013 ΑΝΑΒΥΣΣΟΣ

                                            Τηλ  6944 542678 fax 2291042159 mail nik.pastras@yahoo.gr

 

maketa (1)

 

ΘΕΜΑ:   Προτάσεις συλλόγου για την αξιοποίηση των αλυκών

 

Οι προϋποθέσεις που στηρίζετε η πρόταση μας  είναι οι εξής

  • Σεβασμό στις παραλίες με ελεύθερη πρόσβαση στους πολίτες.
  • Δημιουργία πρασίνου και χώρων για περιπάτους.
  • Την αυτοχρηματοδότηση των έργων από ιδιώτες, που θα το εκμεταλλευτούν

για όσο χρόνο συμφωνηθεί.

  • χαμηλό συντελεστή δόμηση με σαφή καθορισμό του ύψους.                       ΟΧΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΑΠΟ ΤΟ ΥΨΟΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΟΙ ΠΙΣΩ ΠΕΡΙΟΧΕΣ
  • Ως φορέα υλοποίηση προτείνουμε τον ΔΗΜΟ ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ ως συνιδιοκτήτη.
  • Tην μείωση της ανεργίας της περιοχής μας, αν όχι και την εξάλειψη της.  

 

Η πρόταση μας αφορά καθαρά την περιοχή  των ΑΛΥΚΩΝ. Έκτασης 650 στρέμματα περίπου, ο οποία έχει ως   συνοπτικά ως εξής.

Α)    Σύγχρονο αθλητικό  κέντρο             απαιτούμενης  έκτασης    200  στρέμματα.

Β)    Ένα μεγάλο  ξένο  πανεπιστήμιο    απαιτούμενης  έκτασης    150  στρέμματα.

Γ)    Πολυκαταστήματα-Μουσείο             απαιτούμενης  έκτασης    150   στρέμματα.

Δ)   Παιδότοπος -χώροι  αναψυχής        απαιτούμενης  έκτασης    150   στρέμματα.

 

     Στην πρόταση μας προσπαθούμε να γίνει όσον το δυνατόν λιγότερη τσιμεντοποίηση να δημιουργηθεί όσον τα δυνατόν περισσότερο πράσινο, και βασικά να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, κάτι που βοηθά στην μείωση της υπάρχουσας σήμερα   μεγάλης ανεργίας.

    Προτείνουμε  τον συντελεστής  δόμησης να είναι  0,3  σε δυο επίπεδα, η συνολική επιφάνεια που θα ανοικοδομηθεί είναι περίπου 100 στρέμματα, επομένως 500 περίπου στρέμματα για  άλλες χρήσης και πράσινο.

  

Αναλυτικά οι προτάσεις μας ως ακολούθως.  

 

Α)  Την κατασκευή με αυτοχρηματοδότηση ενός σύγχρονου αθλητικού κέντρου διεθνούς εμβέλειας για όλα τα αθλήματα.  Συγκεκριμένα,  την κατασκευή δυο η τριών γηπέδων ποδοσφαίρου- στίβου, την  κατασκευή κλειστού κολυμβητήριου, γηπέδων βόλεϊ και μπάσκετ, και άλλων γηπέδων που θα θέληση ο επενδυτής. Εδώ πρέπει να σημειώσουμε ότι τα γήπεδα αυτά ως χώροι προπόνησης συνήθως δεν έχουν κερκίδες η  αν έχουν είναι περιορισμένες  όχι περισσότερο από μερικές σειρές για τις ανάγκες των παραγόντων  των ομάδων, αυτό θα πρέπει να τεθεί σαν Όρος στη σύμβαση παραχώρησης.

     Για την κατασκευή όλων αυτών των γηπέδων απαιτείται χώρος περίπου  150  στρέμματα. ( κάθε γήπεδο ποδοσφαίρου μαζί με τον περιβάλλοντα χώρο θέλει περίπου από 15-20 στρέμματα)

    Απαιτείται  να κατασκευαστεί   ένα  ξενοδοχείο περίπου 250 κλινών, για τη στέγαση και  υποστήριξη των αθλητών, και των παραγόντων, καθώς και χώρους  για τη γύμναση τους, τη διατροφή τους και λοιπών βοηθητικών χώρων.

     Για την κατασκευή των υπολογίζετε ότι θα απαιτηθούν  50 στρέμματα, μαζί με τους χώρους για πεζοδρομήσεις, πράσινου, και χώρους στάθμευσης, που μπορούν να γίνουν και υπόγεια.

     Επομένως συνολικά για το αθλητικό κέντρο θέλουμε  200  στρέμματα περίπου.   Αυτό θα εξαρτηθεί  και από την πρόταση  του επενδυτή.

  

 

     Θα πρέπει να γίνει διεθνής διαγωνισμός μελέτης – κατασκευής με αυτοχρηματοδότηση για την ανωτέρω χρήση, με την παραχώρηση της  εκμετάλλευσης του για χρονικό διάστημα που θα προσδιοριστή από τις προσφορές των ενδιαφερομένων. 

      Το κέντρο αυτό θα μπορεί να εκμεταλλεύεται και το καλοκαίρι, διότι οι θερμοκρασίες που επικρατούν στην περιοχή δεν είναι ιδιαιτέρα υψηλές.  Ακόμη  θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί  και για παραθερισμό. 

    Με μετριοπαθείς υπολογισμούς οι μόνιμες  θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν για την λειτουργία του κέντρου είναι πάνω από 200.

    Μεταξύ των όρων της συμβάσεις θα πρέπει  να μπουν και οι εξής όροι.

  • Τα παιδιά των κατοίκων της περιοχής να έχουν δυνατότητα να το χρησιμοποιούν.
  • Να υπάρχει η δυνατότητα και για χρήση από το κοινό.
  • Ένα ποσοστό των εργαζομένων να είναι κάτοικοι του Δήμου με προτεραιότητα τους  κατοίκους  της Αναβύσσου.

 

Β)  Όλοι γνωρίζουμε ότι πολλά παιδιά μας φεύγουν για να κάνουν σπουδές στο εξωτερικό. Οι λόγοι που φεύγουν είναι πολλοί. Ένας βασικός λόγος  είναι το κόστος σπουδών στην Ελλάδα. Λόγω της εσωτερικής αναγκαστικής  μετανάστευσης των φοιτητών, ένας φοιτητής στην επαρχία κοστίζει περίπου όσο και στο εξωτερικό. Το  μέλλον του είναι αβέβαιο, πρέπει να κάνει και μεταπτυχιακό έξω.

     Προτείνουμε να γίνει ένας διεθνής διαγωνισμός για την  παραχώρηση μέρους της περιοχής των Αλυκών, με αυτοχρηματοδότηση, σε ξένο πανεπιστημιακό ίδρυμα με σκοπό να κατασκευαστεί κτήριο για να την στέγαση του καθώς και  φοιτητικής  εστίας.  Ώστε να αποφύγουμε και θα αποτρέψουμε την φυγή των παιδιών μας και των χρημάτων μας.

    Νομίζουμε ότι τα 150 στρέμματα είναι αρκετά, ανάλογα βέβαια με τον συντελεστή οικοδομησιμοτητος που θα δοθεί.

    Η χρήση θα είναι για την αποκλειστική λειτουργία του πανεπιστήμιου και της φοιτητικής εστίας.

    Οι μόνιμες θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούνε και εδώ είναι πολλές, πάνω από 300.

    Ένας όρος που θα πρέπει να μπει στη σύμβαση είναι, ότι με κάποιο τρόπο παιδιά του Δήμου να φοιτούν σ’ αυτό. 

    Είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα υπάρξει ενδιαφέρον τόσον από τα ξένα πανεπιστήμια όσον και από ιδιωτικά ελληνικά κολέγια που συνεργάζονται με αυτά.

    Υποχρέωση τους οφείλει  να είναι και η δημιουργία χώρων  πρασίνου και περιπάτου.

     Εδώ πρέπει να τονίσουμε ότι και οι δυο προαναφερόμενες χρήσεις μπορούν να  συνεργαστούν, καθώς  η  πλειονότητα των πανεπιστήμιων του εξωτερικού έχουν και αθλητικά κέντρα.

 

Γ)  Σε χώρο περίπου  150 στρεμμάτων με τον ίδιο τρόπο της αυτοχρηματοδότηση με διεθνής και πάλι διαγωνισμό να πάρουμε προσφορές για μελέτη-κατασκευή  και εκμετάλλευση   κάποιων μεγάλων καταστημάτων,   όπως αυτά που έγιναν στο Αεροδρόμιο Ελ Βενιζέλος,   ή να ζητήσουμε να μας προτείνουν  οι ενδιαφερόμενοι  επενδυτές.

    Αυτό που θα πρέπει να απαιτήσουμε είναι ότι ένα σοβαρό ποσοστό των εργαζομένων να είναι κάτοικοι του Δήμου.

    Όλες αυτές οι δραστηριότητες, μπορούν να είναι ενεργειακά αυτόνομες,  επειδή η περιοχή είναι ιδανική  για την παραγωγή  της ηλεκτρικής-θερμικής   ενέργειας, τόσο από την εκμετάλλευση της ηλιακής ενέργειας όσο και από της  αιολικής  ενέργειας,  πράγμα που μπορούμε να το βάλουμε μέσα στους όρους κατασκευής.

  Αυτό πραγματικά είναι ένα πλεονέκτημα που πρέπει να το εκμεταλλευτούμε.

        Η ηλιοφάνεια που διαθέτει  η περιοχή μας είναι πολύ μεγάλη και πλήρως                                                                

εκμεταλλεύσιμη.

   

    

   Δ)  Δημιουργία, μετά από διαγωνισμό με αυτοχρηματοδότηση και παραχώρηση έκτασης περίπου 150 στρεμμάτων για την κατασκευή και την εκμετάλλευση ορισμένου χρονικού διαστήματος, χώρων αναψυχής–διασκέδασης,  παιδότοπου,   λουνα παρκ, κατασκευή τεχνικής  λίμνης με παιχνίδια  νερού,  υπάρχει χώρος για όλα ακόμα και για κάποιο υπαίθριο παζάρι.

 

  Ε)  Η  εμφάνιση  που έχουμε τώρα με τα τσαντίρια ( καντίνες της παραλίας) όπου οι ομπρέλες και οι ξαπλώστρες φθάνουν και μέσα στο νερό, και δεν μπορείς να περπατήσεις παράλληλα με την ακτή αλλά μόνο κάθετα, δεν είναι κολακευτική.  Έχουμε γεμίσει παράγκες. Δεν είχαν τέτοια προδιαγραφή στην διακήρυξη της δημοπρασίας. Κάποιες είναι εγκαταλελειμμένες.   Πρέπει κάτι να γίνει. Δεν μπορούμε να ζητάμε ανάπτυξη και να μην φροντίζουμε τον χώρο μας.

 

      Προτείνουμε να γίνουν μια σειρά ομοιόμορφα καταστήματα( τύπου Σαλέ ) κατά σειρά και κατά μήκος της παραλίας και στο ύψος που είναι τα πέτρινα με κάποια απόσταση μεταξύ τους ώστε να υπάρχει ελεύθερη πρόσβαση προς την παραλία, οι δε ομπρέλες να έχουν αρκετή απόσταση από τον αιγιαλό ώστε να μπορείς να περπατήσεις. Να γίνουν και αυτές οι κατασκευές  με το σύστημα της αυτοχρηματοδότησης με την παραχώρηση τους για εκμετάλλευση με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

 

    Τα καταστήματα να τα διαχειρίζεται ο Δήμος με ενοικίαση τους, αλλά  με σοβαρό και ενδελεχή  έλεγχο από συνεργεία που ξέρουν και μπορούν να κάνουν την δουλειά τους σωστά.

 

   Για να  πραγματοποιηθούν    όλες αυτές οι κατασκευές θα χρειαστούν πολλά ημερομίσθια.  Πιθανών  οι εταιρείες κατασκευής θα φέρουν κυρίως τεχνίτες μαζί τους, αλλά σίγουρα θα πάρουν και εργατοτεχνικό προσωπικό και από την περιοχή. Έτσι θα κινηθούν και τα μαγαζιά της περιοχής μας και η κατοικία, επομένως όπως και να γίνει θα έχουμε ένα σημαντικό  όφελος.

 

   Με πολύ μετριοπαθείς υπολογισμούς το μόνιμο προσωπικό για όλες τις δραστηριότητες θα ξεπεράσουν  τις  2000 θέσεις, αν θέσουμε σαν ορό το 25% να είναι από την περιοχή μας, αυτό σημαίνει ότι 500 οικογένειες έχουν από ένα εργαζόμενο, οι υπόλοιποι θα χρειαστούν καταλύματα, αν όχι αμέσως αλλά γρήγορα μερικοί  θα μετακομίσουν, αυτό σημαίνει αργά η γρήγορα άλλες 1500 οικογένειες στην περιοχή μας, με ότι συνεπάγεται αυτό.

 

     Επίσης όλοι οι επισκέπτες των καταστημάτων,  φοιτητές, και  αθλητές  θα κάνουν και ένα περίπατο στην ντόπια αγορά, θα θέλουν να αγοράσουν πράγματα, να διασκεδάσουν, στο χέρι μας είναι να τα προσφέρουμε.

 

     Με λίγα λόγια ανάπτυξη σε όλους στους τομείς που με συνδυασμό με την ένταξη στο σχέδιο πόλης  της Α κατοικίας θα απογειωθεί.

 

     Τονίζουμε ιδιαιτέρα ότι σε όλους τους χώρους στάθμευσης αυτοκινήτων που θα γίνουν, να κατασκευασθούν  παρτέρια με πράσινο, καθώς επίσης να γίνουν πεζόδρομοι και ποδηλατοδρόμοι  σε όλες της δραστηριότητες.   

 

   Εναλλακτικά   θα πρέπει να μελετηθεί είναι αν υπάρχει η δυνατότητα, με μερική επιχωμάτωση  πολλοί από τους χώρους στάθμευσης αυτοκινήτων να γίνουν υπόγεια, έτσι από πάνω να γίνει πράσινο. Νομίζουμε ότι αυτό είναι εφικτό και μπορεί να πραγματοποιηθεί, αν γίνουν τα κατάλληλα έργα οβριών υδάτων.

 

      Τέλος το Ελληνικό δημόσιο θα εισπράττει τους φόρους τόσο από τις επιχειρήσεις που θα επενδύσουν  όσο και από τον παράλληλο τζίρο.    Τα δε κατασκευασμένα  συγκροτήματα μετά την περίοδο της συμφωνίας θα είναι δικά του,  και θα μπορεί να τα εκμεταλλευτεί, όπως άλλωστε το έχει κάνει σε άλλες περιπτώσεις.

       Αν θέλει να το πουλήσει θα είναι δύσκολο να βρει καλή τιμή. Λίγοι επενδυτές θα είχαν ενδιαφέρον για αγορά. ( θα θεωρηθεί ξεπούλημα ) Ίσως  το   πανεπιστήμιο θα έχει ενδιαφέρον για την αγορά ενός τμήματος.

 

      Επίσης  θα μπορούσαν και τα δικά μας σχολεία να ενσωματωθούν τουλάχιστον, το γυμνάσιο και το λύκειο.  Υπολείπετε πολύ μεγάλος χώρος, τόσο για τα σχολεία μας όσο και για κάποια άλλη πρόταση.  Αυτό θα μας το δείξουν και οι πολεοδομικές,  περιβαλλοντικές  μελέτες και οι προτάσεις των επενδυτών.

 

  

    Τέλος αν κάποια πρόταση δεν μπορεί να προχωρήσει, η δεν υπάρχει  ενδιαφέρον, υπάρχουν και άλλες εναλλακτικές προτάσεις που δεν μπορούν όλες να μπουν μέσα στο παρόν κείμενο        

   

    Πάμε μαζί να τα κάνουμε πράξη αυτά. Να γίνει ανάπτυξη και να την εξαλειφθεί  η ανεργία από την περιοχή μας.

ΑΝΑΜΕΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 

 

                              Ο  πρόεδρος                       /                         Η γραμματέας 

                                       

                            Νίκος  Πάστρας                                         Τριαν.   Χριστοπούλου 

 

 

   

Categories