Paraktios: Κα Γρηγοριάδη σας ευχαριστώ για την αποδοχή αυτής της συνέντευξης. Πριν ξεκινήσω τις ερωτήσεις γιά κάποια θέματα, θα ήθελα μία μικρή περιγραφή του Συλλόγου σας.
Απάντηση. Ο Πολιτιστικός-Εξωραϊστικός Σύλλογος Οικιστών Λαγονησίου”ΤΟ ΛΑΓΟΝΗΣΙ” ιδρύθηκε το 1979. Αποτελείται από επταμελές Δ.Σ. και στεγάζεται σε γραφείο επί της οδού Σοφούλη & Περικλή .
Το έργο του Συλλόγου είναι η προσφορά στην κοινωνική αλληλεγγύη, εθελοντισμό,στον περιβαλλοντικό και πνευματικό τομέα. Η ανάπτυξη και ανάπλαση της περιοχής,προστασία του περιβάλλοντος,σύσφιξη σχέσεων μεταξύ των κατοίκων,πολιτιστικες εκδηλώσεις κ.ά.
Paraktios: Ποιά η γνώμη σας για τη γενικότερη κατάσταση των παραλιών που βρίσκονται εντός των ορίων του Δήμου Σαρωνικού;
Απάντηση. Η πονεμένη ιστορία των παραλιών του Δήμου Σαρωνικού είναι παλιά και θα έχει κατά τα φαινόμενα νέες εξελίξεις με παραχωρήσεις στα πλαίσια της κρατικής χρεοκοπίας και των μνημονιακών υποχρεώσεων.Πρόσφατα έχουμε πληροφορηθεί από τον τύπο,ότι όλη η περιοχή από το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας μέχρι το Σούνιο έχει ανατεθεί σε τρεις εταιρείες. Ανεξάρτητα από το τι τελικά θα πραγματοποιηθεί, δεν θα πρέπει για κανένα λόγο να γίνει αποδεκτός ο αποκλεισμός του κοινού από τις παραλίες.
Paraktios. Το Grand Resort είναι στη περιοχή ευθύνης του Συλλόγου σας. Πολλές κινητοποιήσεις στο παρελθόν για την ελεγχόμενη πρόσβαση, πολλές υπερβάσεις, δικαστικές διαμάχες με τον Δήμο και πρόσφατα η πρόθεση να επεκταθεί και στον «Πεύκο» μέσω νομοθετικής διάταξης όπου επιχειρήθηκε να δοθεί και εκεί συντελεστής δόμησης. Τελικά απόσυρση της διάταξης και αύξηση συντελεστή δόμησης για νομιμοποίηση των υπερβάσεων που έχουν γίνει από πλευράς της επιχείρησης. Ποιό είναι το σχόλιό σας;
Απάντηση. Αυτό είναι ευκαιρία να αποσυρθεί η παραχώρηση του 2004 των παραλιών εκατέρωθεν του Grand Resort και να αποδοθούν επισήμως στο Δήμο Σαρωνικού για ελεύθερη πρόσβαση του κοινού.
Paraktios Θα ήθελα να διευκρινίσουμε ότι δεν έχουμε δαιμονοποιήσει το θέμα των καντινών, αντίθετα θεωρούμε οτι οι καντίνες είναι απαραίτητο και αναπόσπαστο κύτταρο της παραλίας. Όμως, τελευταία, διαπιστώνουμε καντίνες να δημοπρατούνται και στη συνέχεια η διαδικασία να ακυρώνεται απο την ΚΥΔ και να αποξηλώνονται εκ βάθρων για να έχουν δικαίωμα συμμετοχής στον πλειοδοτικό διαγωνισμό. Την ίδια στιγμή, άλλεςκαντίνες παραμένουν ανέπαφες με νόμιμο, αδιαφανή ή και παράνομο τρόπο. Καντίνες που λειτουργούν μόνο υπό τον Δήμο, καντίνες που έχουν άδεια από τη «σημαία» και άλλες που είναι διεκδικούμενες από ιδιώτες αλλά αδειοδοτούνται από τον Δήμο, καθώς και άλλες που δεν έχουν καμία σχέση με τις προηγούμενες κατηγορίες. Πιστεύουμε ότι δεν υπάρχει ενιαία αντιμετώπιση. Ποιά είναι η θέση σας;
Απάντηση.Οι καντίνες αποτελούν μοναδική ευκαιρία δημιουργίας εσόδων για το Δήμο μέσω των Δημοτικών Επιχειρήσεων ειδικά σήμερα που οι κρατικές πιστώσεις προς τους Δήμους είναι περιορισμένες. Οι καντίνες λόγω της μεγάλης εποχιακής ζήτησης των υπηρεσιών τους από τους λουόμενους, δεν απαιτούν ιδιαίτερη επιχειρηματικότητα,επιστημονική στελέχωση,κεφαλαιακή δομή,οργάνωση marketing,τεχνολογία κλπ. γιαυτό μπορούν να λειτουργήσουν από Δημοτικές επιχειρήσεις κερδοφόρα, και να λύσουν πολλά προβλήματα του Δήμου.
Paraktios. Αλυκές Αναβύσσου. Θα θέλαμε μία γενική τοποθέτηση και γιαυτό το θέμα, γιατί μάλλον σύντομα θα μας απασχολήσει και πάλι. Έχουν διατυπωθεί αρκετές προτάσεις για την Αξιοποίηση των Αλυκών. Συντρέχει λόγος αξιοποίησης και αν ναι, ποιό θεωρείτε οτι πρεπει να είναι το πλαίσιο αρχών που θα την διέπει;
Απάντηση Κανενός είδους ενοποίηση του χώρου των Αλυκών με τις παραλίες και αποκλεισμός από το κοινό, δεν πρέπει να γίνει αποδεκτή.Δεν θα μετατραπεί η Ελλάδα λόγω της χρεοκοπίας της σε μπανανία της Λατινικής Αμερικής με περιφραγμένες και φρουρούμενες προνομιούχες περιοχές και φαβέλες στα απόμερα.
Η αξιοποίηση των Αλυκών είναι απαραίτητη και αναπόφευκτη και αποτελεί μεγάλο κρατικό και δημοτικό κεφάλαιο. Όμως εκτός από τους όρους δόμησης που πρέπει να είναι ήπιοι, πρέπει να περιλαμβάνει και δημοτικούς χώρους.