Παρουσίαση του Συλλόγου. Ο Εξωραϊστικός/Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίας Τριάδος Βούρλων Αναβύσσου, αν και ιδρύθηκε το 2000, το καταστατικό του επικυρώθηκε το 2002. Ο Σύλλογος εδρεύει στην περιοχή των Βούρλων Αναβύσσου, η οποία ορίζεται από την οδό Κυριακοπούλου ως την οδό Συρίγα και από την οδό Καραμανλή ως την οδό Μικράς Ασίας. Ο Σύλλογος αριθμεί 120 οικογένειες ως μέλη, κάτοικοι ή οικοπεδούχοι της περιοχής των Βούρλων.
Ερώτηση. Ποιά η γνώμη σας για τη γενικότερη κατάσταση των παραλιών που βρίσκονται εντός των ορίων του Δήμου Σαρωνικού;
Σε ότι αφορά την εμφάνιση του συνόλου των παραλιών του Δήμου Σαρωνικού, είναι λες και δεν υπάρχει κάποιος νόμος ή έστω κάποιος κανονισμός που αφορά αυτές. Ο κάθε Δήμος και κατά συνεπεία, ο κάθε καντινιέρης δρα ανεξέλεγκτα και κάνει ότι θέλει. Δεν έχει καθοριστεί με ακρίβεια το τι είναι καντίνα. Προσωπικά, εξακολουθώ να μην έχω καταλάβει, αν εννοούμε ως καντίνα, ένα απλά μικρό κτίσμα, μια κατασκευή σε τροχούς, μία ξύλινη κατασκευή πακτωμένη με κάποιον τρόπο στην παραλία, κάτι άλλο ή τίποτα από όλα αυτά…
Ερώτηση. Θα ήθελα να διευκρινίσουμε ότι δεν έχουμε δαιμονοποιήσει το θέμα των καντινών, αντίθετα θεωρούμε οτι οι καντίνες είναι απαραίτητο και αναπόσπαστο κύτταρο της παραλίας. Όμως, τελευταία, διαπιστώνουμε καντίνες να δημοπρατούνται και στη συνέχεια η διαδικασία να ακυρώνεται απο την ΚΥΔ και να αποξηλώνονται εκ βάθρων για να έχουν δικαίωμα συμμετοχής στον πλειοδοτικό διαγωνισμό. Την ίδια στιγμή, άλλεςκαντίνες παραμένουν ανέπαφες με νόμιμο, αδιαφανή ή και παράνομο τρόπο. Καντίνες που λειτουργούν μόνο υπό τον Δήμο, καντίνες που έχουν άδεια από τη «σημαία» και άλλες που είναι διεκδικούμενες από ιδιώτες αλλά αδειοδοτούνται από τον Δήμο, καθώς και άλλες που δεν έχουν καμία σχέση με τις προηγούμενες κατηγορίες. Πιστεύουμε ότι δεν υπάρχει ενιαία αντιμετώπιση. Ποιά είναι η θέση σας;
Το πρόβλημα είναι βαθύ και δύσκολα επιλύσημο… Για να σας δώσω μία εικόνα του τι συμβαίνει, σκεφθείτε ότι άλλος μπορεί να είναι αυτός που θα δημοπρατήσει, με άλλον τελικά μπορεί να υπογράψεις τη σύμβαση και άλλος μπορεί να είναι στο τέλος αυτός που θα ελέγξει το τι τελικά έκανε ο καντινιέρης. Σας παραπέμπω στη διακήρυξη που έχει βγάλει ο Δήμος Σαρωνικού και θα καταλάβετε.
Ερώτηση. Κατά τη γνώμη σας, είναι επαρκής η νομοθεσία που διέπει το καθεστώς των καντινών; Ποιός ελέγχει αυτή τη στιγμή την εφαρμογή της κείμενης νομοθεσίας;
Το πρόβλημα γίνεται ακόμη μεγαλύτερο, από το γεγονός ότι δεν υπάρχει κάποιο κοινό πλαίσιο λειτουργίας και διαχείρισης των καντινών, με αποτέλεσμα κανείς να μη γνωρίζει το τι έχει δικαίωμα να πουλάει ο κάθε καντινιέρης. Έτσι λοιπόν, υπάρχουν κάποιου που προσφέρουνε μονό τυποποιημένα προϊόντα, κάποιοι άλλοι που διαθέτουν παράλληλα και φαγητό, ενώ υπάρχουν και αυτοί που πραγματοποιούν και δεξιώσεις.
Ερώτηση. Αν κάποιος δημότης σας καταγγείλει και σεις διαπιστώσετε κάποιες καταφανείς παραβάσεις, θα προωθήσετε την καταγγελία ή θα πρέπει ο δημότης να βρεί την άκρη μόνος του;
Υπάρχουν πολλά ερωτήματα μου που εξακολουθούν να μην έχουν λάβει μέχρι σήμερα κάποια σαφή απάντηση. Συγκεκριμένα, ποια είναι η απόσταση που θα πρέπει να έχει η κάθε καντίνα, τόσο από τη θάλασσα, όσο και μεταξύ των; Πόσος είναι ο ελεύθερος χώρος που θα πρέπει να υπάρχει για τον κόσμο που δε μπορεί ή δεν επιθυμεί να πάει σε καντίνα; Μουσική επιτρέπεται να παίζεται; Και αν ναι μέχρι ποια είναι η επιτρεπόμενη ένταση; Μακάρι κάποιος υπεύθυνος να διαβάσει την παρούσα συνέντευξη ώστε να μου δώσει τις επίσημες εκείνες απαντήσεις, ώστε να τις έχω ως οδηγό για να προβώ και εγώ μελλοντικά, στις κατάλληλες ενέργειες ή/και καταγγελίες…
Ερώτηση. Έχετε κάποια ολοκληρωμένη πρόταση για το ζήτημα των Καντινών;
Από τη Βάρκιζα μέχρι το Σούνιο, θα βρει κανείς παραλίες με κάλυψη από 90% ως 100%, από τροχήλατες και πρόχειρες κατασκευές, που όλες κάνουν ότι θέλουν χωρίς κανέναν έλεγχο. Ας καθίσουν λοιπόν, οι σοφοί του τόπου μας, να ορίσουν ένα φορέα που θα έχει την ευθύνη διαχείρισης, λειτουργίας και αστυνόμευσης των καντινών. Προσωπικά, προτιμώ τον ίδιο το Δήμο, με την προϋπόθεση όμως, προσθήκης σωστών υπηρεσιών ελέγχου. Άλλωστε, όπως όλοι συμφωνούν, η δημοτική αστυνομία δεν αρκεί…
Ερώτηση. Παράκτιο Αττικό Μέτωπο ΑΕ. Σίγουρα είναι ένα θέμα που θα μας απασχολήσει πολύ σύντομα, όμως προς το παρόν, θα θέλαμε μία γενική τοποθέτηση. Έχουμε εισέλθει σε διαδικασία προβληματισμού «αξιοποίησης» και αναφέρομαι μόνο για τα όρια του Δήμου Σαρωνικού και μόνο για την Παραλία. Ποιά είναι η πρότασή σας;
Τη θέση μου για τις παραλίες την έχω πει με λίγα λόγια στην πρόταση μου για τις ΑΛΥΚΕΣ και αναφέρομαι ειδικά στην περιοχή των Αλυκών. Η πρόταση μου αυτή δεν είναι προσωπική, αλλά προέρχεται μέσα από συζητήσεις με τα μέλη του συλλόγου μας. Σας τη μεταφέρω, όπως έχει αναφερθεί στο αναρτημένο κείμενο:
«Η εμφάνιση που έχουμε τώρα με τα τσαντίρια (καντίνες της παραλίας) όπου οι ομπρέλες και οι ξαπλώστρες φθάνουν και μέσα στο νερό, και δεν μπορείς να περπατήσεις παράλληλα με την ακτή αλλά μόνο κάθετα, δεν είναι κολακευτική. Έχουμε γεμίσει παράγκες. Δεν είχαν τέτοια προδιαγραφή στην διακήρυξη της δημοπρασίας. Κάποιες είναι εγκαταλελειμμένες. Πρέπει κάτι να γίνει. Δεν μπορούμε να ζητάμε ανάπτυξη και να μην φροντίζουμε τον χώρο μας.
Προτείνουμε να γίνουν μια σειρά ομοιόμορφα καταστήματα (τύπου Σαλέ) κατά σειρά και κατά μήκος της παραλίας και στο ύψος που είναι τα πέτρινα με κάποια απόσταση μεταξύ τους ώστε να υπάρχει ελεύθερη πρόσβαση προς την παραλία, οι δε ομπρέλες να έχουν αρκετή απόσταση από τον αιγιαλό ώστε να μπορείς να περπατήσεις. Να γίνουν και αυτές οι κατασκευές με το σύστημα της αυτοχρηματοδότησης με την παραχώρηση τους για εκμετάλλευση με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.
Τα καταστήματα να τα διαχειρίζεται ο Δήμος με ενοικίαση τους, αλλά με σοβαρό και ενδελεχή έλεγχο από συνεργεία που ξέρουν και μπορούν να κάνουν την δουλειά τους σωστά.».
Ευτυχώς έγινε η καθαίρεση τους. Να δούμε τώρα τι θα κάνουν…
Ερώτηση. Αλυκές Αναβύσσου. Θα θέλαμε μία γενική τοποθέτηση και γιαυτό το θέμα, γιατί μάλλον σύντομα θα μας απασχολήσει και πάλι. Έχουν διατυπωθεί αρκετές προτάσεις για την Αξιοποίηση των Αλυκών. Συντρέχει λόγος αξιοποίησης και αν ναι, ποιό θεωρείτε οτι πρεπει να είναι το πλαίσιο αρχών που θα την διέπει;
Σας παραπέμπω στις αναλυτικές προτάσεις του Συλλόγου μας για τις Αλυκες, που έχουν ήδη δημοσιοποιηθεί.
Θα θέλαμε κάποια γενικότερα δικά σας σχόλια, ως επίλογο σε αυτή σας την συνέντευξη.
Οι δυνατότητες και οι προοπτικές της περιοχής μας για το μέλλον μετά τον «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ» έχουν αλλάξει και οι προκλήσεις που έχουν προκύψει είναι καινούργιες, μεγάλες και προπαντός ριζοσπαστικές. Όλοι εμείς οφείλουμε και πρέπει να παίρνουμε θέσεις και αποφάσεις που θα προάγουν τον τόπο μας και θα καταπολεμούν την ανεργία εξασφαλίζοντας νέες θέσεις εργασίας, έχοντας ως κοινό παρονομαστή την φροντίδα για την τοπική, κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή.
Οι πρακτικές των προσωπικών εξυπηρετήσεων, η αδιαφάνεια καθώς η κοντόφθαλμη λογική έργων πελατειακού χαρακτήρα που δεν εντάσσονται σ’ ένα ενιαίο σχέδιο ανάπτυξης, θα πρέπει να παύσουν να υφίστανται, να ξεπεραστούν και να αποτελέσουν παρελθόν. Θα πρέπει να τολμήσουμε να προχωρήσουμε σε νέες συνθήκες λειτουργίας και διοίκησης, σε νέα νοοτροπία και νέες δράσεις. Ο τόπος μας θα πρέπει να γίνει καθημερινός αγώνας και προτεραιότητα όλων.