Καντίνες. “….Το κομάτι των Παραλιών είναι μία σημαντιική παράμετρος για το Δήμο Σαρωνικού ο οποίος θα έπρεπε να έχει μία ολοκληρωμένη πρόταση Διαχείρισης της Παράλιας Ζώνης. Πολλές φορές παρά τη καλή μας πρόθεση τρέχουμε πίσω απ τα γεγονότα. Σε ότι αφορά την έκταση στη παραλία Αγ.Νικολάου που η ΕΤΑ ανακοίνωσε πλειοδοτικό διαγωνισμό για την επινοικίασή της, θα πρέπει το θέμα να συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο….” (Στιγμιότυπα 0 έως 4.50 min)
Παράκτιο Μέτωπο και Αλυκές. “… Ο Δήμος Σαρωνικού θα πρέπει να έχει μία συγκεκριμένη πρόταση γιά κάθε σπιθαμή του Δήμου προκειμένου να αντιμετωπίσει αυτό το θέμα….
…Οι Αλυκές επ ουδενί δεν θα πρέπει να γίνουν μία κλειστή αξιοποίηση και θα πρέπει να είναι Ανοιχτός Χώρος στην ευρύτερη περιοχή…..
…. Ο Δήμος θα έπρεπε να ήταν έτοιμος για όλα αυτά και όσοι μετέχουμε στη Διοίκηση, έχουμε το μερίδιο της ευθύνης γι αυτή την έλλειψη. ……Το αποτέλεσμα είναι ότι ο Δήμος Σαρωνικού θα έπρεπε να έχει πρόταση και δεν την έχει……..” (7ο-10ο min του video)
Κ Ε Λ. “…..είναι δεδομένο ότι εξετάζοντας σε πρώτη φάση το ΚΕΛ στη Γερακίνα, δεν είχαν εξαντληθεί όλες οι δυνατότητες να εξεταστούν και άλλες λύσεις…
…. Επίσης είχε καταγραφεί έντονα η αντίδραση και η γνώμη του κόσμου και όποιος έχει ανοιχτά τα αυτιά του δεν μπορεί να εμμένει σε κάποια απόφαση που είχε ληφθεί με κάποα δεδομένα τα οποία στη συνέχεια εξελίσσονται….
… Η δική μου αυτοκριτική συνίσταται στο ότι ίσως δεν εξαντλήθηκε η προσπάθεια για να έλθουν όλα τα στοιχεία στο τραπέζι. Αυτά όμως ήλθαν και τα έφερα εγώ στο Δημοτικό Συμβούλιο και αποδείκνυαν ότι τα λύματα του Δήμου Σαρωνικού θα μπορούσαν να εξυπηρετηθούν απο Ψυττάλεια με τον υπάρχοντα αγωγό και έτσι εγκαταλείφθηκε η λύση της Γερακίνας……” (11ο-17ο min του video)
ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ. “…το σημαντικό είναι ότι από τη Περιφέρεια έχει σταματήσει η διαδικασία και καλό είναι να μπεί μία τάξη σε αυτό το θέμα……” (19o min)
Για την αποκατάσταση των 2 χωματερών του Δήμου Σαρωνικού. “…Ο Δήμος οφείλει και όφειλε να δεί τι θα κάνει με τα κλαδέματά του και τα πράσινα απορρίμματα, άρα αυτό είναι ένα θέμα ανοιχτό και δεν μπορεί παρά ο Δήμος να πάει σε μιά άλλη κατεύθυνση ορθολογική,περιβαλλοντική διαχείριση-κομποστοποίηση. Δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν έχουμε καταφέρει να πάμε σε αυτές τις λύσεις…..” (22o-27o min)
Σχέδια Πόλης. “…Υπήρχε η προσδοκία ότι με τη συνένωση με τον Δήμο Καλυβίων, επειδή υπήρχε οργανωμένη Τεχνική Υπηρεσία,πολλά πράγματα θα πήγαιναν πιό γρήγορα. Αυτό το πράγμα δεν συνέβη….” (28ο min)
Αλιευτικό καταφύγιο. “…Είναι το σπουδαιότερο έργο υποδομής που αφορά στην Παλαιά Φώκαια. Είναι μιά προσπάθεια πολλών ετών που έχει ξεκινήσει και από τους παλαιότερους συναδέλφους. Είμαστε στη φάση έκδοσης άδειας εκτέλεσης εργασιλών.Ελπίζουμε μέσα σε αυτό το καλοκαίρι να έχει αδειοδοτηθεί αυτό το έργο…..” (29ο min)
Η Υποψηφιότητα για τη Δημαρχία. “…Η απόφαση του Π.Φιλίππου να μην είναι υποψήφιος, δημιουργεί κάποιες εξελίξεις και δημιουργεί ένα νέο περιβάλλον. Σε ό,τι με αφορά, μετά τα χρόνια που έχω εδώ στη Κοινότητα της Παλαιάς Φώκαιας, θεωρώ ότι μία υποψηφιότητα σε αυτή τη θέση είναι μία φυσιολογική συνέχεια μετά από μία παρουσία στη Τοπική Αυτοδιοίκηση…..”
Λίγα λόγια για τον Μανώλη Τσαλικίδη.
Γεννήθηκε το 1962 στην Π. Φώκαια όπου και ζει μόνιμα. Είναι παντρεμένος με τη διακοσμήτρια Κύρκα Μυτιληναίου και έχουν ένα γιο, το Θωμά.
Εργάστηκε στη Βιβλιοθήκη του Τμήματος Πυρηνικής Φυσικής και Στοιχειωδών Σωματιδίων του Πανεπιστημίου Αθηνών και στο Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών.
Είναι πτυχιούχος της Σχολής Πολιτικών Επιστημών και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Το 2002 εξελέγη για πρώτη φορά Κοινοτικός Σύμβουλος και στις εκλογές του 2006 εξελέγη Πρόεδρος της Κοινότητας Παλαιάς Φώκαιας.
Είναι μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής των Επιστημονικών Συναντήσεων Ν.Α. Αττικής και ιδρυτικό μέλος της Εταιρείας Μελετών Ανατολικής Αττικής.
Υπήρξε για πολλά χρόνια αθλητής και μέλος της διοίκησης του Α.Π.Σ. «Πρωτέας».
Το διάστημα 2002-2005 διετέλεσε Πρόεδρος του Εξωρ/κού Συλλόγου «Η Αγία Ειρήνη».
Ασχολείται με την έρευνα και τη μελέτη της ιστορίας της Π. Φώκαιας και έχει συμμετάσχει σε πολλά συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό ενώ έχει συγγράψει τις μελέτες :
– Ο ερχομός και η εγκατάσταση των Φωκιανών στην Ελλάδα (1996)
– Οι Φωκιανοί πρόσφυγες στην Ανάβυσσο.
– Η Πολιτική Συμπεριφορά στην Π. Φώκαια στο β’ μισό του 20ού αιώνα: Βουλευτικές και Κοινοτικές Εκλογές 1951 – 1964. Καλύβια 2002.
Επίσης συμμετείχε στο ιστορικό λεύκωμα «Φώκαια 1913-1920, η μαρτυρία του Felix Sartiaux”, Αθήνα, 2008.
Έχει ασχοληθεί σε επιστημονικό επίπεδο με ζητήματα Τοπικής Αυτοδιοίκησης και έχει εκπονήσει τις παρακάτω μελέτες :
– Τοπική Αυτοδιοίκηση και Κοινωνική Πολιτική, Αθήνα, 1999. Με τη συνεργασία του Καθηγητή Μιχάλη Σπουρδαλάκη.
$1- Ενδοκομματική Δημοκρατία και Ελληνικό Σύνταγμα, Αθήνα, 1999. Με τη συνεργασία του Καθηγητή Μιχάλη Σπουρδαλάκη.
$1- Οι γυναίκες στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, Αθήνα 2001. Με τη συνεργασία της Καθηγήτριας Μάρως Μαλούτα-Παντελίδου.
$1- Οι Δημοτικές Εκλογές του 1998 και τα Πολιτικά Κόμματα: Αλλαγές – Τάσεις – Προοπτικές, Αθήνα, 2002. Με τη συνεργασία του Καθηγητή Ηλία Νικολακόπουλου.
Υπήρξε τη περίοδο 2005-2006 μέλος της Επιτροπής Νεολαίας και Πολιτισμού της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων του Νομού Αττικής (ΤΕΔΚΝΑ) και σήμερα μέλος του Εποπτικού Συμβουλίου της ΠΕΔΑ.
Από τις 1-1-2011 μέχρι και σήμερα είναι αντιδήμαρχος του Δήμου Σαρωνικού.