Δήμαρχος Σαρωνικού Π.Φιλίππου

 

Οι σημαντικότεροι σταθμοί της πορείας του και σύντομη αναδρομή των 24 ετών στο τιμόνι του Δήμου.. (χρονική στιγμή βίντεο 1.10min)

Για το ζήτημα των Σχολικών φυλάκων και των Δημοτικών υπαλλήλων (χρονική στιγμή 6.15min)

…Η δημοτική Αστυνομία και οι σχολικοί φύλακες είναι η αιχμή του δόρατος.Στα 3 τελευταία χρόνια της Κρίσης και της μνημονιακής πολιτικής,η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι ο κατ εξοχήν χώρος που χτυπήθηκε από τις Κυβερνήσεις και την Τρόικα…….

..έχουμε περικοπές στα έσοδα μας πάνω απο 65% από τις Κρατικές επιχορηγήσεις….

-.εκτιμώ ότι είναι συστηματική πολιτική να διαβάλλονται οι Δήμοι από τα ΜΜΕ ότι δηλ είναι οι πρώτοι στη διαφθορά και στη διαπλοκή ,είναι μιά στοχευμένη πολιτική να απαξιώνεται ο θεσμός ακριβώς γιατί είναι πιό κοντά στον πολίτη και μέσω των Δήμων θέλουν να επιβάλλουν τις επιταγές της Τροικα….

…Αν αυτοί οι υπάλληλοι απολυθούν,ο Δήμος κλείνει από μόνος του γιατί δεν θα μπορεί να ανταποκριθεί…

—έχουμε και μείς ευθύνη ως τοπική Αυτοδιοίκηση που μέσω των συλλογικών μας οργάνων περιμένουμε τις αποφάσεις για να κινητοποιηθούμε και δεν δίνουμε το στίγμα ότι ως εδώ, δεν πάει πιό πέρα.

Σχολεία Δήμου Σαρωνικού και το ζήτημα περικοπής θέσεων διδασκαλίας. (χρονική στιγμή 10.28)

…Ο Δήμος Σαρωνικού στο σύνολό του έχει 32 σχολικές μονάδες… Σε ό,τι αφορά τη Σχολική κτιριακή δομή υπάρχει επάρκεια…..

..όμως έχουν περικοπεί πολλές ώρες, καθηγητές θα απολυθούν και δεν ξέρω πώς θα υπάρχει ανταπόκριση στα σχολικά προγράμματα…

..το σχολείο πρέπει να εμπλουτίζεται,πρέπει να αναβαθμίζεται και όχι στα πλαίσια μνημονιακών πολιτικών να περιορίζεται απο διδακτικό προσωπικό και να στρέφουν τα παιδιά προς την ιδιωτική εκπαίδευση…

Για τα οικονομικά του Δήμου σχετικά με δημοσιεύματα περί υπερχρέωσης (χρονική στιγμή 12.25 min)

…Ο Δήμος κατά την συνένωσή του παρέλαβε χρέος απ όλες τις Κοινότητες και Δήμους 6 εκατ προς ΕΥΔΑΠ και άλλα 6 εκ. προς τρίτους….

…Σ αυτές έχουμε σε ένα μεγάλο ποσοστό ανταποκριθεί υπάρχει όμως ένα μεγάλο πρόβλημα , αυτή τη στιγμή ο κόσμος αδυνατεί να πληρώσει ,έχουμε 4-4,5 εκατ ανείσπρακτο νερό…

…Δεν λέω πως δεν υπάρχουν και μεγάλοι και μπαταχτσήδες, όμως η πλειονότητα είναι κόσμος που δεν μπορεί να ανταποκριθεί….

…κάναμε ρύθμιση μέσα από τις ληξιπρόθεσμες οφειλές και έχουμε καλύψει την οφειλή προς ΕΥΔΑΠ αλλά και πρός τρίτους…

…Το χρέος της ΕΥΔΑΠ είναι 3-4 εκ που είναι οι τρέχοντες λογαριασμοί…υπόλοιπα χρέη δεν υπάρχουν

Για το αν ο Καλλικράτης προσέφερε η αφαίρεσε απο τους Δήμους δυνατότητες (χρον στιγμή 14.25)

…Στο σύνολό του ο Καλλικράτης δεν στηρίχτηκε ούτε οικονομικά ούτε θεσμικά…

…νομίζω οτι ο Καλλικράτης στο σύνολό του έχει αποτύχει παταγωδώς και πρέπει να ξαναδούμε το Χάρτη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης…

…Η αυτοδιοίκηση στη χώρα μας παίρνει το μικρότερο ποσοστό (2,7%) σε σύγκριση μα τον Μ.Ο της Ευρωπαικής Ένωσης που είναι το 12,5%του ΑΕΠ…

Γιά τη Λεωφόρο Καλυβίων (χρον στιγμή 17.34)

…Η μελέτη ξεκίνησε το 2007 με πραγματικά Ευρωπαϊκές προδιαγραφές και η λογική του δρόμου είναι να εξυπηρετήσει μία οργανωμένη Πόλη και στη λογική να μην μποτιλιάρεται ο Δρόμος και ταυτόχρονα να περιορίζεται και η ταχύτητα…..

…έγινε τεράστια αντιπλημμυρική υποδομή….. έγινε υποδομή των ακαθάρτων δεξιά και αριστερά του δρόμου … έγινε υποδομή της ύδρευσης…..

….Κυκλοφοριακά είναι στη σωστή κατεύθυνση και πέτυχε αυτό που θέλαμε δηλ,να μην αναπτύσσονται μεγάλες ταχύτητες και συγχρόνως να μην δημιουργείται μποτιλιάρισμα….

….Το πράσινο δεν έχει φυτευθεί ακόμα γιατί δεν έχει ολοκληρωθεί το έργο, έχουμε προβλέψει πολλά σημεία πρασίνου και στη μεσαία νησίδα….

…Δεν υφίσταται κανένα θέμα τοποθέτησης, παρκομέτρων που δεν υπάρχουν πουθενά στο Δήμο μας, και θα ήταν αστείο……….

Για το έργο Αγωγών Λυμάτων (χρονική στιγμή 23 min)

…Υπάρχει σχετικό χρηματοδοτικό πρόγραμμα της Ευρωπαικής Ένωσης που χρηματοδοτεί τέτοιου είδους έργα πρέπει όμως να εξασφαλιστει ο χώρος για να ενταχτεί …..

…Ένας τέτοιος χώρος ήταν η παλαιά χωματερή της Παλαιάς Φώκαιας και με αυτή την πρόταση πετύχαμε την ένταξή μας…..

..Επειδή υπήρξαν όμως αντιδράσεις για το σημείο κινηθήκαμε με την ΕΥΔΑΠ και οι μελέτες έδειξαν ότι υπάρχει επάρκεια του υπάρχοντος αγωγού για να μεταφερθούν τα λύματα στην Ψυττάλεια και αφού αποδείχτηκε επιστημονικά ότι αυτό ήταν δυνατόν,κάναμε αλλαγή μελέτης για να ενταχτούμε στη χρηματοδότηση…

…Είναι σε πάρα πολύ καλό δρόμο και πιστεύω ότι μέχρι τέλος της χρονιάς θα κατασκευάζεται.

Για τους χώρους εναπόθεσης των κλαδεμάτων και μπαζών και τα Containers και την έλλειψη προγραμμάτων ανακύκλωσης, κομποστοποίησης κλπ (χρον.στιγμή 27.47)

..Το θέμα αυτό είναι ένα τεράστιο θέμα που δυστυχώς δεν φαίνεται άμεση λύση στον ορίζοντα….

…τα χρήματα που δίνει η Ευρωπαική ένωση για να χρηματοδοτηθούν οι Δήμοι γιά να κάνουν όλα αυτά που είπατε, δυστυχώς τα κρατάει ο Ενιαίος Σύνδεσμος και η Περιφέρεια, θα φτιάξουν 4 εργοστάσια όπου εκεί θα γίνεται η ανακύκλωση …

..και αυτό γίνεται γιατί στις μεγάλες εταιρείες δεν τους συμφέρει να κάνουμε εμείς την ανακύκλωση,αλλά τους συμφέρει να κάνουμε εμείς τους μεταφορείς…

…..έχουμε ετοιμάσει ένα πρόγραμμα για να κάνουμε εμείς την διαλογή στα φυτικά απόβλητα. αλλά δεν μας έχει εγκριθεί η χρηματοδότηση και ούτε πιστεύω ότι θα εγκριθεί γιατι τα κονδύλια αυτά διατίθενται στους μεγαλοκαρχαρίες…….

Γιά τα προγράμματα κομποστοποίησης που γίνονται σε άλλους Δήμους (32.00)

…Εύχομαι πραγματικά οι συνάδελφοι να συνεχίσουν και να μην είναι στο επίπεδο της προμήθειας των Κάδων και του εξοπλισμού γιατί και κεί παίζεται ένα χοντρό παιχνίδι…

ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΡΑΚΤΙΟ ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ. (χρον.στιγμή 32.41)

..πρέπει να δώσουμε αγώνα να κρατήσουμε για μας και τα παιδιά μας, ελεύθερες της παραλίες….

..να δημιουργήσουμε ένα κίνημα για να διατηρήσουμε τον ελεύθερο και Δημόσιο χαρακτήρα των παραλιών….

…υπάρχει βεβαίως το θέμα των Αλυκών που πρέπει να αξιοποιηθεί.. έχουμε διαμηνύσει σε όλους ότι δεν πρόκειται να γίνει τίποτα αν δεν υπάρχει η Λαϊκή συναίνεση και η δική μας…..

..σαφώς κάτι πρέπει να γίνει αλλά εμεις πρέπει να έχουμε τον κύριο λόγο….

…κάναμε πέρσι μία σύμβαση με το Πολυτεχνείο ,αλλά έχει σκαλώσει στο οικονομικό….

ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ, ο Paraktios παρουσιάζει ΒΙΝΤΕΟ με τις θέσεις του Δημάρχου όπως παρουσιάστηκαν στην ΔΙΑΡΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ, κατά τη συζήτηση για την ΑΤΤΙΚΟ ΠΑΡΑΚΤΙΟ ΜΕΤΩΠΟ Στο ίδιο video αποτυπώνονται και οι απόψεις και άλλων φορέων και κομμάτων για το θέμα

 

Γιά τη διαχείριση παραλιών και καντίνες (χρον στιγμή 34.48)

…όσοι εκμεταλλέυονται τους χώρους είναι κάτω από νόμιμες διαδικασίες δεν παύει όμως να είναι στο μάτι του κυκλώνα γιατί είναι οι παραλίες.. όμως αποδίδουν και έσοδα στο Δήμο..

..το ότι κάποιες καντίνες δουλευουν και το βράδυ, αυτό γίνεται , μόνο προχτές στην Πανσέληνο όλος ο κόσμος ήταν στις παραλίες, είναι ένας τρόπος ζωής που και μείς οι ίδιοι τον χρειαζόμαστε και έχει χώρο για εμπορική δραστηριότητα για τους πάντες πλέον….

Στην ερωτηση για το ποιούς αναπτυξιακούς τομείς θα μπορούσε ο Δήμος να προτάξει (36.20)

…Για να προτείνεις κάποιους αναπτυξιακούς τομείς,πρέπει να περάσει η κρίση και να ξέρεις που βρίσκεσαι….

….Σαφώς έχει περιθώρια ο Δήμος μας είτε με την ανάπτυξη του παραλιακού μετώπου είτε μα τα εμπορικά κέντρα που δημιουργούνται όπως στη Λ.Καλυβίων ,Σαρωνίδα κλπ αλλά αυτή τη στιγμή είναι δύσκολο γιατί δεν ξέρεις τι σου ξημερώνει….

Γιά το σχέδιο του Δήμου σε περίπτωση που η φτωχοποίηση λόγω της κρίσης εξαπλωθεί και στους Δημότες μας (37.20)

…το κράτος είναι αντίθετο σε ότι κοινωνική δραστηριότητα έχουμε με αποτέλεσμα ότι έχουμε από κοινωνική υποδομή (βοήθεια στο σπίτι,παιδικοί σταθμοί κλπ) να είναι στο στόχαστρο….

…’έχουμε ήδη δραστηριότητες όπως το κοινωνικό Παντοπωλείο σε συνεργασία με εθελοντές…

…δεν υπάρχει όμως η επαγγελματική διέξοδος ή κάποιος τρόπος που θα μπορούσε ο κόσμος να απασχοληθεί γιά να μειωθεί η ανεργία… και τα προγράμματα που υπάρχουν τα δίνουν σε ιδιώτες για να απασχολούν το κόσμο με 500 και με 400 ευρώ, μας τους στέλνουν σ εμάς για να φύγουν μετά από λίγους μήνες ώστε να μην αποκτούν κανένα δικαίωμα ως προς το Δημόσιο…. έτσι κατασπαταλούνται χρήματα που θα μπορούσαν να αποδοθούν σε μάς και όχι σε ιδιώτες και θα μπορούσαμε να δημιουρήσουμε τις κατάλληλες υποδομές….

Για την μη υποψηφιότητά του ως Δήμαρχος στις επόμενες εκλογές και για τους νέους στόχους του (39.18)

…νομίζω ότι όλα έχουν κάποιο κύκλο που κλείνει ,το ανακοίνωσα και πολύ νωρίς και δίνεται και η δυνατότητα και άλλος κόσμος νέος να ασχοληθεί και θα σταθώ δίπλα τους….

…προσπάθησα όσο το δυνατόν να ανταποκριθώ και νομίζω ότι υπάρχει ένα σημαντικό έργο που έχει εκτιμηθεί…

…είναι στη σκέψη μου να ασχοληθώ με τα γενικότερα πολιτικά πράγματα,είτε με την Περιφέρεια,είτε με τις Βουλευτικές εκλογές ετε στα ευρωπαικά προγράμματα λόγω της εμπειρίας μου στην Ευρώπη και θα βοηθήσω όπου μπορέσω γιατί έχω μάθει να είμαι μάχιμος και όχι σαν αυτούς που διορίζονται στις καρέκλες….

…έτσι κι αλλιώς η ταυτότητά μου είναι γνωστή πολιτικά, πάντα είμουν στο χώρο της αριστεράς πρώτα στον Συνασπισμό και ύστερα ,όταν δημιουργήθηκε ,στο ΣΥΡΙΖΑ και είναι στις σκέψεις μου να ασχοληθώ και με τις Βουλευτικές χωρίς να σημαίνει ότι δεν θα ασχοληθώ και με κάποιον άλλον χώρο αν μου δοθεί η δυνατότητα…

Σε ό,τι αφορά τα νέα πολιτικά σχήματα που βρίσκονται σε δημιουργία (43.15)

…Νομίζω ότι είναι πολύ νωρίς και δεν έχουν ακόμα διαμορφωθεί τα σχήματα….

…Στις Δημοτικές εκλογές είναι θέμα καθαρά προσώπων, πρώτα επιλέγεταιο ο Δήμαρχος και ύστερα όλα τα άλλα…

Ο Επίλογος του Δημάρχου (44.20- 46.04)

…θα ήθελα πραγματικά να ευχαριστήσω τους Πολίτες και όσους με στήριξαν όλα αυτά τα χρόνια και με περιεβαλαν ,εμένα και τους συνεργάτες μου ,με εμπιστοσύνη…

…Σύσσωμοι πρέπει να αντισταθούμε στη Μνημονιακή Πολιτική ,να σταματήσουμε τα νέα Μνημόνια που έρχονται,να αντιστρέψουμε αυτή την πολιτική και να στρατευτούμε με κείνες τις δυνάμεις που επαγγέλονται την εναλλακτική πρόταση και όχι να είμαστε έρμαιο αυτών που μας οδήγησαν ως εδώ και κάποιες τέτοιες θέσεις έχει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Categories