<Η υπόθεση της κατασκευής των Τεσσάρων μονάδων επεξεργασίας αποβλήτων στην Αττική πρέπει να μας απασχολεί όλους μας.
Έχετε αναρωτηθεί ποτέ στο γιατί δεν προωθήθηκε επαρκώς η ανακύκλωση στην χώρα μας αφού μας κατατάσσουν στους τελευταίους της Ευρώπης???
Έχετε αναρωτηθεί ποτέ για την σκοπιμότητα που εξυπηρετεί η συνεχής ανάγκη δημιουργίας μεγάλων κοστοβόρων φαραωνικών Έργων για την διαχείριση απορριμμάτων και ποιος επιβαρύνεται για το κόστος αυτό???
Έχετε αναρωτηθεί ποτέ ότι η Ανακύκλωση με διαλογή στην πηγή με συμμετοχή του πολίτη, αφήνει ελάχιστα υπόλοιπα που δεν έχουν την ανάγκη δημιουργίας κοστοβόρων εγκαταστάσεων αλλά ωφελούν το περιβάλλον και τον πολίτη με το χαμηλότερο δυνατό κόστος ???”>
Το πιό πάνω κείμενο είναι απόσπασμα email -ένα από τα δεκάδες που λαμβάνω από τον ίδιο άνθρωπο εδώ και μερικούς μήνες- τον Κυριάκο Γκίκα που με εντυπωσιακή επιμονή πασχίζει να πείσει ότι απέναντι σέ όλα αυτές τις κοστοβόρες φαραωνικές εγκαταστάσεις με τα 4 εργοστάσια στην Αττική που σχεδιάζει η Πολιτεία, υπάρχουν πιό απλες λύσεις και μάλιστα προς όφελος των κατοίκων και όχι των μεγαλων μονοπωλίων.
Μαζί με αυτόν και ο Δημήτρης Δαμάσκος στο ίδιο μήκος κύματος.
Συγκρατείστε αυτά τα δύο ονόματα, θα γράψουμε περισσότερα σε προσεχείς αναρτήσεις.
Προσωρινά,πάρτε μία γευση διαβάζοντας τις παρακάτω γραμμές και βλέποντας ένα βιντεάκι που ακολουθεί.
Αν εντυπωσιαστείτε, παρακολουθήστε και το δεύτερο βίντεο, που είναι αυτό από το οποίο δημουργήθηκε το πρώτο,και θα μάθετε ότι:
Η Κερατέα και το Γραμματικό είναι παράδειγμα υπερδιαστασιολόγησης . Αφορούν 200.οοο κατοίκουςστην ΝΑ Αττική και άλλους περίπου 200.000 πληθυσμού στην ΒΑ Αττική αντίστοιχα.
Οι 200.000 πληθυσμού παράγουν 100.000 τόν σκουπιδιών κάθε χρόνο-το πολύ- με μηδενική Ανακύκλωση από πλευράς Κοινωνίας.
Η κατά νόμο ανώτατη επιτρεπτή ποσότητα σύμμικτων προς διαχείριση είναι το 50%, δηλαδή 50.οοο τον.
Γι αυτούς τους 50.000 τον, έχει σχεδιαστεί στο Γραμματικό Εργοστάασιο για τη διαχείριση 380.000 τον..
Γιά την Κερατέα η αντιπρόταση της σημερινής Δημοτικής Αρχής που προβάλλεται ως μία λύση Νίκης του κόσμου που αντιστάθηκε είναι μία μικρότερη μονάδα των 80.000 τόννων ισχυριζόμενοι ότι αυτά είναι τα σκουπίδια της περιοχής Κερατέας και Σαρωνικού.
Ο πληθυσμός αυτών των δύο Δήμων δεν υπερβαίνει τους 50.000 κατοίκους που παράγουν ετησίως 25000 τον σκουπιδιών εκ των οποίων το 50% πρέπει να ανκυκλώνεται.
Δηλαδή πρέπει να γίνει επεξεργασία σε 12500 τον σύμμικτων.
Που είναι οι 80000τόν που προτείνουν και πού είναι οι 12500 τον που παράγουν;. Είναι εμπαιγμός!!
Η ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ
Τα προιόντα του κάθε πολίτη – και όχι σκουπίδια όπως αποκαλούνται- μπορούν να διαχειρίζονται από τους ίδιους τους πολίτες μέσω μιάς Εταιρείας ΠΟΛΥΜΕΤΟΧΙΚΗΣ με ελάχιστο κόστος.
Κάθε μία Μονάδα θα διαχειρίζεται 100.000 πολίτες και συνεπώς απαιτούνται 100 τέτοιες μονάδες Πανελλαδικά.
Το κόστος κάθε μονάδας δεν υπερβαίνει τα 4,5 εκ ευρώ και τα έσοδα που μπορεί να έχει, ξεπερνούν τα 3,5 εκ ευρώ ετησίως καλύπτοντας μάλιστα και ΘΕΣΕΙς ΕΡΓΑΣΙΑΣ,
Υπάρχουν ήδη και λειτουργούν εδώ και ένα χρόνο 4 τέτοιες Μονάδες στην Ελλάδα. που έχουν προκαλέσει θέμα καινοτομίας Πανευρωπαικά και με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις παρακολουθεί η Ευρωπαική Επιτροπή Περιβάλλοντος.
ΣΠΑΡΤΗ. Λακωνική Βιοενεργειακή
ΤΡΙΠΟΛΗ. Αρκαδική Εναλλακτική
ΜΥΚΟΝΟΣ. Μ Ο Ι Κ Ο Ν Ο Σ
ΤΗΝΟΣ.
ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ ΤΟΥ VMEDIA