Βουλή. Συζήτηση στην Επιτροπή Περιβάλλοντος για ΧΥΤΑ

Κύκλος συνεδριάσεων έχει ανοίξει στην Μόνιμη Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής, με αφορμή την παραβίαση από τη χώρα μας, του Κοινοτικού Δικαίου εξ αιτίας της συνέχισης της λειτουργίας παράνομων Χωματερών – ΧΑΔΑ (Χώροι Ανεξέλεγκτης Διαχείρισης Απορριμμάτων).
Αυτή η συζήτηση που θα συνεχιστεί και σε επόμενες συνεδριάσεις αναμένεται να θέσει επί τάπητος και τον υφιστάμενο Περιφερειακό Σχεδιασμό και να αναδείξει από πολλές πλευρές τις αδυναμίες του, σε ότι αφορά την ουσιαστική και οικονομικότερη επίλυση της Διαχείρισης Απορριμμάτων.

” Η Διαχείριση των απορριμμάτων έχει αναδειχτεί το μείζον περιβαλλοντικό ζήτημα που ταλανύζει τη χώρα μας.
Ενώ εδώ και χρόνια υπάρχουν οι τεχνολογίες και οι επιστημονικές βάσεις καθώς και οι σχετικοί πόροι, η χώρα μας γιά άλλη μία φορά γίνεται θύμα των δικών της παθογενειών, δηλ της μη εφαρμογής Στρατηγικού Σχεδιασμού της Διαχείρισης Απορριμμάτων, τον αναποτελεσματικό χειρισμό εκ μέρους των Δήμων και των Περιφερειών και της έλλειψης διαλόγου με την επιστημονική κοινότητα και τους πολίτες”
Από την εισήγηση της Προέδρου της Επιτροπής κας Αυγερινοπούλου.

Η εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών κα Σκανδάλου συνοπτικά ανέφερε το ιστορικό των παραβιάσεων του Κοινοτικού Δικαίου ως ακολούθως.
Η Ευρωπαική Επιτροπή με την 502/2003 καταγγελία εις βάρος της Ελλάδας, προσέφυγε στο Ευρωπαικό Δικαστήριο το οποίο εξέδωσε απόφαση το 2005, με την οποία υποχρέωνε την Ελλάδα να κλείσει όλες τις ΧΑΔΑ σε εύλογο χρονικό διάστημα. Μετά από παρέλευση μεγάλου χρονικού διαστήματος και αφου η Ελλάδα δεν είχε συμμορφωθεί με την απόφαση, η Επιτροπή προσέφυγε για δεύτερη φορά στο Ευρωπαικό Δικαστήριο τον Ιούλιο του 2013 ζητώντας την επιβολή 2 προστίμων εις βάρος της Ελληνικής Δημοκρατίας.
1. Εφ άπαξ πρόστιμο ύψους 21 εκατ ευρώ για μή συμμόρφωση στην απόφαση του Δικαστηρίου και
2. Επιβολή προστίμου ύψους 71913 ευρω για κάθε μέρα ΜΗ εφαρμογής της απόφασης.
Τα τελικά ποσά θα αποφασιστούν από το δικαστήριο,όμως είναι σίγουρο ότι το πρώτο πρόστιμο θα επιβληθεί οπωσδήποτε και μένει η προσπάθεια της Ελλάδας να μειώσει το δεύτερο.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν
323 ΧΑΔΑ προς αποκατάσταση και
70 ΕΝΕΡΓΟΙ ( 27 σε νησιά, 23 στην Πελοπόννησο, 9 σε Αν Μακεδονία και Θράκη, 5 στη Δυτική Ελλάδα, και 8 στην Στ. Ελλάδα)

Το video περιγράφει πλήρως τη κατάσταση και μπορεί κάποιος μέσα από αυτό να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα.

 

Categories