Η ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ

Για την ακόμα πληρέστερη ενημέρωσή σας, αναδημοσιεύουμε την Μελέτη Περιβαλλοντικών επιπτώσεων για την μετεγκατάσταση των ιχθυοκαλλιεργειών ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟ ΕΜΠΟΡΙΚΗ που εδώ και αρκετούς μήνες είναι στο επίκενρο των εξελίξεων στο Δήμο Σαρωνικού

ΜΠΕ-ΙΧΘΥΟΚΑΛΙΕΡΓΕΙΩΝ

ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ-ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ-ΕΚΔΟΣΗ

KASTELORIZO-APANTHSH_2-1-1

 

ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΚΑΙ ΨΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ  (ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΥ Μ.ΤΣΑΛΙΚΙΔΗ)
ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΚΑΙ ΨΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΗΣ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ

1. ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ
1. Στις 8-8-2013 ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής κ. Δημ. Καλογερόπουλος και οι αρμόδιες υπηρεσίες του, αγνοώντας την αρνητική γνωμοδότηση του Τοπικού Συμβουλίου Παλαιάς Φώκαιας, την απορριπτική απόφαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του Δήμου Σαρωνικού και την αρνητική απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, εξέδωσε την ΑΓΡΥΠ 588/8-8-2013 απόφασή του με την οποία ενέκρινε «την παραχώρηση μίσθωσης θαλάσσιας έκτασης στην περιοχή στενό Γαϊδουρονησίου» στην εταιρεία «Καστελόριζο Εμπορική Α.Ε.» με σκοπό τη μετεγκατάσταση μονάδας ιχθυοκαλλιέργειας ιδιοκτησίας της».
Ο Δήμος Σαρωνικού ο οποίος παρέλαβε την ανωτέρω απόφαση στις 7-10-2013 υπέβαλε την υπ’ αριθμ. 25264/5-11-2013 προσφυγή στον Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.

2. Στις 23-12-2013 ο Γεν. Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης συνεχίζοντας να αγνοεί την εκφρασμένη αντίθεση του Δήμου με την ΑΓΡΥΠ 925/23-12-2013 απόφασή του ενέκρινε «τη μίσθωση θαλάσσιας έκτασης στην περιοχή «στενό Γαϊδουρονησίου» στην εταιρεία Καστελόριζο» και της χορήγησε άδεια λειτουργίας, προκειμένου αυτή να μετεγκαταστήσει τη μονάδα ιχθυοκαλλιέργειάς της.
Η παραπάνω απόφαση έφτασε στον Δήμο στις 17-1-2014.
Ο Δήμος Σαρωνικού και αυτή τη φορά δεν ολιγώρησε, αλλά ενήργησε άμεσα καταθέτοντας την υπ’ αριθμ. 3244/12-2-2014 ιεραρχική προσφυγή κατά της απόφασης στον Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και την ταυτάριθμη αίτηση θεραπείας στον Γενικό Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

3. Παράλληλα, μόλις ο δήμος αντιλήφθηκε ότι η εταιρεία ξεκίνησε τη διαδικασία μετεγκατάστασης της μονάδας, απέστειλε άμεσα τόσο στον Γενικό Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης όσο και στον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης την υπ’ αριθμ. 4156/24-2-2014 αίτηση με την οποία ζητά αναστολή εκτέλεσης της απόφασης μέχρι τα αρμόδια όργανα να αποφανθούν για την αίτηση θεραπείας και την ιεραρχική προσφυγή.
Η παραπάνω αίτηση πέρα από την αποστολή της στους δύο βασικούς και αρμόδιους αποδέκτες κοινοποιήθηκε για ενημέρωση και σε έξι φορείς μεταξύ των οποίων και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

4. Επίσης ο Δήμος απέστειλε στις 26/2/2014 στην εταιρεία «εξώδικη γνωστοποίηση και πρόσκληση» με την οποία της ζητά να απόσχει από κάθε ενέργεια που κατατείνει στην εκτέλεση των αποφάσεων του Γενικού Γραμματέα μέχρι να εξεταστούν οι αιτήσεις και οι προσφυγές.

5. Αξιοποιώντας κάθε ένδικο μέσο που έχει στη διάθεσή του ο Δήμος για να ανατρέψει την απαράδεκτη απόφαση του Γεν. Γραμματέα και να αποτρέψει την υλοποίηση της απόφασης στις κατέθεσε σήμερα (28/2/2014) την υπ’ αριθμ. 64/28-2-2014 αίτηση αναστολής και την υπ’ αριθμ. 978/28-2-2014 αίτηση ακύρωσης ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας.

2. ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ
Ο Δήμος Σαρωνικού από την πρώτη στιγμή και σε κάθε φάση αυτής της απαράδεκτης μεθόδευσης ενήργησε άμεσα, αποφασιστικά και αξιοποιώντας ΟΛΑ τα μέσα ( θεσμικά και νομικά ) για την αποτροπή της. Χωρίς κενά, χωρίς ολιγωρίες, χωρίς αστοχίες.

3. ΤΑ ΨΕΜΑΤΑ
Συγκεκριμένα και γνωστά κέντρα αντί να καταγγείλουν τους πραγματικούς αυτουργούς αυτής της απαράδεκτης κυβερνητικής μεθόδευσης, προσπαθούν να αποπροσανατολίσουν την κοινή γνώμη και να στρέψουν αλλού το βάρος της ευθύνης. Ίσως εξαργυρώνουν γραμμάτια…
Επίσης τελευταία διαρρέουν ότι έπρεπε ο Δήμος να προσφύγει στην επιτροπή του άρθρου 152. Ενημερώνουμε λοιπόν ότι η συγκεκριμένη επιτροπή είναι αναρμόδια, καθώς σε αυτήν προσφεύγουμε μόνον για απόφάσεις των ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού.
Ο Γενικός Γραμματέας όμως είναι κρατική διοίκηση και επιβάλλεται η χρήση του άρθρου 24 του ν. 2690 (Κώδικας περί διοικητικής διαδικασίας), όπως και ο Δήμος έπραξε.

4. ΚΑΛΕΣΜΑ
Καλούμε όλους τους συμπολίτες μας σε εγρήγορση και σε συμπαράσταση των ενεργειών του Δήμου μας, προκειμένου να ανακληθεί η απόφαση και να ακυρώσουμε την απαράδεκτη κυβερνητική μεθόδευση. Οι συνδημότες μας έχουν αποδείξει και στο παρελθόν ότι με τον αγώνα τους και την κινητοποίησή τους έχουν ενισχύσει το Δήμο Σαρωνικού, ώστε η έκβαση σοβαρών υποθέσεων να είναι επιτυχής. Στο πλαίσιο αυτό χαιρετίζουμε την ανακοίνωση της δημοτικής παράταξης «ΡΙΖ.Ε.Σ».

Τσαλικίδης Θ. Μανώλης
Υποψήφιος Δήμαρχος Σαρωνικού

Categories