Ο Υποψήφιος Δήμαρχος Λαυρεωτικής, Δημ. Λουκάς στον Paraktios

Συνέντευξη διάρκειας 50 λεπτών παραχώρησε στον Paraktios.gr ο υποψήφιος Δήμαρχος Λαυρεωτικής Δημήτρης Λουκάς και νύν επικεφαλής της μείζoνος μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου.
Ο κος Λουκάς μίλησε για τις κοινωνικές δομές Αλληλεγγύης όταν ήταν Δήμαρχος Λαυρίου, για τα προβλήματα που δημιούργησε ο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ, για το θέμα της ένταξης του Κουβαρά και φυσικά για το ζήτημα της Διαχείρισης απορριμμάτων και κατήγγειλε ότι στο εργοστάσιο Απορριμμάτων που επιχειρείται να γίνει στην Κερατέα, έχει σχεδιαστεί να μεταφέρονται και τα απορρίμματα των Κυκλάδων και ότι η επιλογή του Περιφερειακού Σχεδιασμού Αττικής περί ΟΕΔΑ στην Κερατέα με κυρίαρχο ρόλο των ΧΥΤΑ είναι αδιέξοδη, ξεπερασμένη, αντιπεριβαλλοντική, αντιοικονομική και μη λειτουργική.
Κλείνοντας, ο υποψήφιος Δήμαρχος αναφέρθηκε στους Αναπτυξιακούς στόχους του συνδυασμού του, που άμεσα θα ξεκινήσει την υλοποίησή τους όταν πάρει την Διοίκηση του Δήμου.

 

Ο Δημήτρης Λουκάς του Ευαγγέλου γεννήθηκε στο Λαύριο το 1961. Ο πατέρας του, συνταξιούχος σήμερα, εργαζόταν στα μεταλλεία του Λαυρίου.
Είναι απόφοιτος της Παιδαγωγικής Ακαδημίας και του Παιδαγωγικού Τμήματος του Πανεπιστημίου της Αθήνας.
Δάσκαλος στο επάγγελμα, εργάστηκε για μία εικοσαετία στο 3ο Δημοτικό Σχολείο του Λαυρίου. Τα τελευταία έξι χρόνια, αυτής της εικοσαετίας, ήταν Διευθυντής του σχολείου του.
Το σχολείο, υπό τη διεύθυνσή του, έγινε ένα από τα ελάχιστα πρότυπα ολοήμερα σχολεία της χώρας, με έντονη πολιτιστική και περιβαλλοντική δραστηριότητα, για την οποία το σχολείο βραβεύτηκε πολλές φορές με βραβεία πανελλήνιας και ευρωπαϊκής εμβέλειας. Με πρωτοβουλία του δοκιμάστηκαν με επιτυχία στη διδακτική πράξη, πολλές καινοτόμες διδακτικές μέθοδοι, με τη συμβολή των νέων τεχνολογιών. Παράλληλα, με τη διπλή ιδιότητα του Παιδαγωγού και Διευθυντή, ενθάρρυνε δημιουργικές πρωτοβουλίες των μαθητών, με αποκορύφωμα τη δημιουργία Σχολικού Συνεταιρισμού.
Ως δάσκαλος, ανέπτυξε συνδικαλιστική δράση και πάλεψε για τη βελτίωση του εκπαιδευτικού συστήματος και για τα δικαιώματα του εκπαιδευτικού κλάδου. Για τους αγώνες αυτούς τιμήθηκε από τους συναδέλφους του με την άκρως τιμητική θέση του Προέδρου του Συλλόγου των Δασκάλων «Κώστας Σωτηρίου» για μία τριετία.
Ως ενεργός πολίτης ανέλαβε πρωτοβουλίες για σημαντικά προβλήματα που αφορούσαν στους συμπολίτες και στην πόλη του.
Ήταν και είναι μέλος πολλών οικολογικών οργανώσεων και εθελοντής για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών.
Διεκδίκησε, για πρώτη φορά, το αξίωμα του Δημάρχου το 2002, οπότε και εξελέγη, με την παράταξη Λαυρεωτική Καινοτομία. Το 2006, επανεξελέγη για 2η τετραετία, από την πρώτη Κυριακή, με την παράταξη Λαυρεωτική Καινοτομία – Αριστερή Παρέμβαση.
Στην οχταετία της θητείας του, αναγνωρίστηκε ακόμα και από τους πολιτικούς του αντιπάλους η εργατικότητά του και χαρακτηρίστηκε από τους πολίτες του Λαυρίου, ως ο Δήμαρχος των μεγάλων έργων, ο Δήμαρχος που δημιούργησε τις υποδομές της πόλης (δίκτυο αποχέτευσης, αναβάθμιση βιολογικού καθαρισμού, δίκτυο ύδρευσης, αντιπλημμυρικά, ανάπλαση ιστορικού κέντρου, οδοποιϊα). Ο ίδιος, όμως, θεωρεί ως τη μεγαλύτερη επιτυχία της διοίκησή του, το μεγάλο κοινωνικό έργο της λειτουργίας προγραμμάτων απασχόλησης και φροντίδας για ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.
Στη διάρκεια της θητείας του, η πόλη του Λαυρίου καθιερώθηκε ως η «πόλη της εκπαίδευσης και του πολιτισμού», αφού πολλά νέα σύγχρονα διδακτήρια κατασκευάστηκαν, ενώ στον τομέα του πολιτισμού αναπτύχθηκε πλούσια πολιτιστική δραστηριότητα.
Την ίδια, όμως, ανάπτυξη είχε και ο Αθλητισμός, με νέες αθλητικές υποδομές, που φιλοξενούν σήμερα, μεγάλες πανελλήνιες και διεθνείς διοργανώσεις.
Το 2010 οι δημοτικές εκλογές διεξάγονται υπό τις αρχιτεκτονικές αλλαγές του «Καλλικράτη» και ο Δημήτρης Λουκάς με την παράταξη «Δημοτική Καινοτομία» εκλέγεται στη μείζονα αντιπολίτευση.
Από το Σεπτέμβρη του 2011, ο Δημήτρης Λουκάς είναι Διευθυντής του 1ου Δημοτικού Σχολείου της Κερατέας. Αναλαμβάνοντας δυναμικές πρωτοβουλίες, το σχολικό συγκρότημα, ανακαινίστηκε εκ βάθρων και ταυτόχρονα δημιουργήθηκαν εργαστήρια για τους μαθητές.
Σήμερα, ως επικεφαλής της παράταξης και υποψήφιος δήμαρχος, εν μέσω της τρομακτικής οικονομικής κρίσης, πιστεύει ότι ο ορθολογικός σχεδιασμός, η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, η αυτοοργάνωση και οι στοχευμένες αναπτυξιακές πρωτοβουλίες αποτελούν το μοναδικό δρόμο φυγής προς τα εμπρός.

Categories