Ράπτη
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΘΕΜΑ: Ανοικτή συζήτηση της Αγγελικής Ράπτη με πολίτες στην Π. Φώκαια
Σημαντικά θέματα που απασχολούν σήμερα την τοπική κοινωνία της Παλαιάς Φώκαιας, όπως ποιός θα είναι ο τελικός αποδέκτης του αποχετευτικού δικτύου της παραλίας, οι καθυστερήσεις στην υλοποίηση του έργου κατασκευής του αλιευτικού καταφυγίου στο λιμάνι της Παλαιάς Φώκαιας, η μετεγκατάσταση από την περιοχή του Πατρόκλου μονάδας ιχθυοκαλλιέργειες στα όρια του δήμου Σαρωνικού, στην περιοχή της Παλαιάς Φώκαιας, βρέθηκαν στο επίκεντρο της κριτικής της υποψήφιας δημάρχου Σαρωνικού Αγγελικής Ράπτη κατά τη διάρκεια συζήτησης με πολίτες, που είχε σήμερα το πρωί στην Παλαιά Φώκαια.
Αναφορικά με το αποχετευτικό δίκτυο στην περιοχή της Παραλίας η κ. Ράπτη υπογράμμισε ότι η οργανωμένη αντίδραση κατοίκων και φορέων ήταν αυτή που απέτρεψε τη δημιουργία ΚΕΛ στη Γερακίνα. Σημείωσε ακόμη πως ο σημερινός αντιδήμαρχος και υποψήφιος δήμαρχος Σαρωνικού Μ. Τσαλικίδης, ενώ στήριξε τότε όλη του την προεκλογική εκστρατεία κατά της δημιουργίας του ΚΕΛ στη Γερακίνα, το ξέχασε πολύ γρήγορα καθώς ο ίδιος, ως αντιδήμαρχος, εισηγήθηκε τη δημιουργία του ΚΕΛ στο ίδιο σημείο που προεκλογικά απέρριπτε. «Ο κ. Τσαλικίδης έδωσε εξετάσεις αξιοπιστίας και απέτυχε. Σκεφτείτε, λοιπόν, πόσο μπορείτε να εμπιστευτείτε αυτά που σας υπόσχεται σήμερα», σημείωσε η κ Ράπτη, η οποία τόνισε πως η Ριζοσπαστική Ενότητα Σαρωνικού τάσσεται υπέρ της σύνδεσης του παραλιακού αποχετευτικού δικτύου με την Ψυτάλλεια.
«Στην περίπτωση που αυτό δεν προχωρήσει, θα ζητήσουμε από την ίδια την τοπική κοινωνία και μετά από μελέτη, να συναποφασίσουμε για το τι και που θα γίνει. Προσωπικά απεύχομαι αυτή τη λύση, καθώς εκτός των άλλων θα καθυστερήσει το έργο τουλάχιστον για μια τριετία», κατέληξε.
Αναφορικά με το αλιευτικό καταφύγιο υπογράμμισε τις σημαντικές καθυστερήσεις στην υλοποίηση του έργου, ενώ επεσήμανε πως μετά από τόσο χρόνια και λαμβάνοντας υπόψη τις νέες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί για την περιοχή θα μπορούσε να υπάρξει πρόβλεψη για τον ελλιμενισμό τουλάχιστον άλλων τριάντα σκαφών.
«Εμείς θεωρούμε πως αυτό το λιμάνι πρέπει να διατηρήσει το χαρακτήρα αλιευτικού καταφυγίου και ταυτόχρονα να δώσει και ζωή στην τοπική οικονομία, αλλά διατηρώντας το χαρακτήρα του τόπου, δηλαδή ένα όμορφο ψαροχώρι που θα προσελκύει επισκέπτες για αυτόν ακριβώς το λόγο», είπε η κ. Ράπτη. Σχολιάζοντας δε τις εξαγγελίες του κ. Σοφρώνη περί δημιουργίας μαρίνας, τόνισε ότι είναι αντίθετη με μια τέτοια προοπτική καθώς δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα για τους ψαράδες της περιοχής, αλλά αλλοιώνει και το χαρακτήρα της. «Βέβαια, είπε, αυτήν την άποψη μετά τις αντιδράσεις του κόσμου την άλλαξε άρδην ο κ. Σοφρώνης, κατά την προσφιλή του τακτική να αλλάζει εύκολα και ανέξοδα θέσεις, κάτι που τον καθιστά αναξιόπιστο».
Για το θέμα των ιχθυοκαλλιεργειών επέρριψε ευθύνες στον υπεύθυνο αντιδήμαρχο κ. Τσαλικίδη, καθώς όφειλε από την αρχή να είχε διερευνηθεί με μελέτη του ίδιου του Δήμου αν οι ιχθυοκαλλιέργειες ρυπαίνουν την περιοχή και όχι εκ των υστέρων και προεκλογικά να συντάσσεται με σχετικές πρωτοβουλίες των συλλόγων.
«Εμείς από την αρχή αντιταχθήκαμε στην απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής για μεταφορά των εγκαταστάσεων από τον Πάτροκλο στην απέναντι ακτή, γιατί ήταν μια αυθαίρετη απόφαση ενάντια σε αυτήν που είχε λάβει το ίδιο το Δημοτικό Συμβούλιο Σαρωνικού αλλά και η Περιφέρεια Αττικής».
Σε ότι αφορά την αξιοποίηση του Παραλιακού Μετώπου η κ. Ράπτη υπογράμμισε πως το τι θα γίνει σ΄ αυτό θα καθορίσει σημαντικά και πολύ σύντομα τη φυσιογνωμία του δήμου Σαρωνικού.
«Εδώ, είπε, θα πρέπει να επιλέξετε ανάμεσα σε δύο αντίθετους κόσμους. Αυτόν του συνυποψήφιου μας – που δηλώνει οπαδός του θατσερισμού και της άποψης πως οι αγορές ορίζουν τα πράγματα και οι πολιτικοί ακολουθούν – που δηλώνει έτοιμος να καθίσει στο τραπέζι με τους «επενδυτές», οι οποίοι αγοράζουν έναντι πινακίου φακής τα φιλέτα της περιοχής, όπως έγινε πρόσφατα με το λαιμό Βουλιαγμένης. Το τι ανάπτυξη θέλουν επίσης είναι γνωστό: Ξενοδοχεία για λίγους και εκλεκτούς και κάγκελα στην παραλία για όλους εμάς. Και βέβαια όσους ελπίζουν σε θέσεις εργασίας, γιατί αυτά τους υπόσχονται οι θιασώτες της «ανάπτυξης» και των «επενδυτών», δυστυχώς θα απογοητευτούν γιατί γνωρίζουμε΄πολύ καλά πώς επενδύουν οι πολυεθνικές: Τα ξενοδοχεία θα κτιστούν από μεγάλες εταιρείες που ασφαλώς δεν θα χρησιμοποιήσουν άτομα της περιοχής. ΄Ετσι γίνεται παντού. Το ίδιο θα γίνει και μετά. Δεν πρόκειται να απασχολήσουν κόσμο της περιοχής, αυτό είναι κανόνας για αυτούς, μια πρώτη γεύση έχουμε πάρει άλλωστε με τη λειτουργία του Grand Resort στο Λαγονήσι».
Στη συνέχεια παρουσίασε αναλυτικά την πρόταση της Ριζοσπαστικής Ενότητας Σαρωνικού, η οποία συνοψίζεται στις εξής αρχές:
Ελεύθερες παραλίες για όλους τους πολίτες.
Οτιδήποτε δρομολογηθεί τον πρώτο και ουσιαστικό λόγο να τον έχουν η Δημοτική Αρχή και οι κάτοικοι της περιοχής με βάση μελέτη- σχέδιο που θα αφορά στη συνολική ανάπτυξη του Δήμου και το οποίο θα έπρεπε να είχε συνταχθεί προ πολλού.
«Θέλουμε ανάπτυξη στο θαλάσσιο μέτωπό μας, όμως τη θέλουμε ήπια, φιλική στον πολίτη και το περιβάλλον, που να βοηθήσει στη διεύρυνση και ενίσχυση της τοπικής μας οικονομίας, να φέρει σταθερές θέσεις εργασίας στην περιοχή, έσοδα στον ίδιο το δήμο, να αναδείξει το φυσικό κάλος, την ιστορία της περιοχής. Ανάπτυξη που θα αναδείξει τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, το φυσικό περιβάλλον», κατέληξε η κ. Ράπτη.