Η ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΟΡΩΠΙΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

Η «ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΟΡΩΠΙΟΥ», ενώνει την φωνή της με τους πάνω από 100 επιστημονικούς φορείς και συλλόγους που με πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος ανακοίνωσαν τη δημιουργία του πανελλήνιου δικτύου «ΑΚΤΕΣ ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ», με σκοπό την αποτροπή ψήφισης του γνωστού νομοσχεδίου για τον αιγιαλό και τις παραλίες. Με σύνθημα ότι η βιώσιμη ανάπτυξη, η σωτηρία των αιγιαλών από την άγρια ανοικοδόμηση και η διατήρηση της ελεύθερης πρόσβασης στις ακτές αποτελεί δημόσιο συμφέρον το οποίο βρίσκεται πάνω από κάθε κομματική προτίμηση, το δίκτυο «ΑΚΤΕΣ ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ» προγραμματίζει σειρά δράσεων και εκδηλώσεων σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό για την ενημέρωση και κινητοποίηση των πολιτών.
Μετά τη δημόσια γη, τον χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό και τις διαδικασίες περιβαλλοντικής αδειοδότησης, στο βωμό της «ανάπτυξης» επιχειρείται τώρα να θυσιαστεί και το πολυτιμότερο τμήμα της κοινόχρηστης δημόσιας γης, δηλ. ο αιγιαλός και οι παράκτιες και παραλίμνιες περιοχές.
Το νομοσχέδιο έχει συνταχθεί κατά παράβαση του άρθρου 24 του Συντάγματος και των διεθνών υποχρεώσεων της χώρας για την προστασία των ακτών και του τοπίου, χωρίς το αναγκαίο επιστημονικό έρεισμα και χωρίς τη συμμετοχή των αρμόδιων επιστημονικών δημοσίων φορέων, με σκοπό να άρει, μετά τους διαδικαστικούς, και κάθε ουσιαστικό περιορισμό στις επενδυτικές προτάσεις.
Οι ρυθμίσεις πλήττουν ευθέως και ανεπανόρθωτα τον πυρήνα του φυσικού και πολιτιστικού κεφαλαίου της χώρας, ακτές, υγροτόπους, ευπαθή οικοσυστήματα, ενάλιες και παράκτιες αρχαιότητες, τοπίο και φυσικούς σχηματισμούς, για πρώτη δε φορά στην ιστορία, οι ακτές χάνουν τον κοινόχρηστο χαρακτήρα τους και οι πολίτες την ελεύθερη πρόσβαση σ’ αυτές. Ταυτόχρονα, επιβραβεύονται για άλλη μια φορά οι καταπατητές σε βάρος του Κράτους Δικαίου.

Στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών που πραγματοποιούνται για την ευαισθητοποίηση του κόσμου ο γνωστός ηθοποιός και μαραθωνοδρόμος Άγης Εμμανουήλ, θα τρέξει έναν υπερμαραθώνιο 240 χιλιομέτρων, στέλνοντας το μήνυμα κατά του νομοσχεδίου για την πώληση των αιγιαλών και υπέρ της ελεύθερης πρόσβασης στις παραλίες. Ο υπερμαραθώνιος θα πραγματοποιηθεί από τις 8 μέχρι τις 12 Ιουλίου, με αφετηρία τον Ισθμό της Κορίνθου και τερματισμό τον Μαραθώνα. Ο δρομέας θα βρίσκεται στην παραλιακή ζώνη του Κορωπίου το πρωί της Πέμπτης 10 Ιουλίου. Καλούμε τους πολίτες του Κορωπίου αλλά και τον Δήμο να εκφράσουν με την παρουσία τους, την συμπαράσταση σε ένα αγώνα που δεν αφορά μόνο την σημερινή γενιά αλλά και τις επόμενες.
Εμείς θα είμαστε εκεί να υπερασπιστούμε το δικαίωμα όλων στις ελεύθερες παραλίες και να αντιταχθούμε στο σχεδιαζόμενο ξεπούλημα του αιγιαλού.
Η παράταξή μας θα αγωνιστεί για τη μεταβίβαση της κυριότητας των παραλιών μας από την ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΥ (ΕΤΑΔ Α.Ε.) στο Δήμο Κορωπίου ώστε να μπορούν οι Δημότες να αποφασίζουν για τον τόπο τους.
Καλούμε το Δημοτικό Συμβούλιο και τον Δήμαρχο κ. Δ. Κιούση να ενεργοποιήσει άμεσα την επιτροπή αγώνα του Δήμου για το σκοπό αυτό.

Categories