ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ”ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ” ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΤΗΣ 12ΗΣ ΙΟΥΛΙΟΥ 2014

Ανυπολόγιστη καταστροφή στο Δήμο μας προκάλεσε η χθεσινή φωτιά. Ένας από τους σημαντικότερους πνεύμονες πρασίνου στην Αττική κάηκε ολοκληρωτικά.

Πιστεύοντας ακράδαντα και διαχρονικά στην αξία της πρόληψης στο κρίσιμο θέμα των πυρκαγιών, στον παλαιό Δήμο Λαυρεωτικής, μέσα στην οκταετία 2003-2010, είχαμε καταστρώσει ένα υποδειγματικό σχέδιο πυροπροστασίας με πυροφυλάκια, επανδρωμένα από εθελοντές-πολίτες, συνεργαζόμενοι με την Πυροσβεστική Υπηρεσία Λαυρίου και τον τοπικό Κυνηγετικό Σύλλογο, αλλά και ένα σχέδιο καταστολής των πυρκαγιών εν τη γενέσει τους, πριν γίνουν απειλητικές, μέσα από ένα άριστο και οργανωμένο δίκτυο ομάδων δασοπροστασίας, που συνεπικουρούνταν, μεταξύ άλλων, από ‘’ετοιμοπόλεμα’’ δημοτικά οχήματα πυρόσβεσης 4×4. Αντίστοιχη οργάνωση υπήρχε και στον πρώην Δήμο Κερατέας επί διοίκησης Σταύρου Ιατρού. Το σύστημα αυτό απαξιώθηκε από τη σημερινή δημοτική αρχή, με συνέπεια τα καταστροφικά αποτελέσματα δύο πολύ μεγάλων πυρκαγιών, που κατέκαψαν τη λαυρεωτική γη μέσα στην τετραετία 2011-2014.
Σε ό,τι αφορά το σήμερα και τις κατά προτεραιότητα ενέργειες που πρέπει να γίνουν, ζητάμε από τη διοίκηση του κ. Λεβαντή την άμεση -απόψε κιόλας- σύγκληση έκτακτου συμβουλίου όλων των εμπλεκόμενων φορέων δασοπυρόσβεσης για το συντονισμό, ώστε το κακό να σταματήσει εδώ. Να σταματήσει σήμερα.

Παράλληλα, η νέα διοίκηση από την 1η Σεπτεμβρίου προχωρά γρήγορα και συστηματικά στην αναδιοργάνωση όλου του μηχανισμού πρόληψης, ετοιμότητας και αντιμετώπισης δασικών πυρκαγιών καθώς και στη δημιουργία μηχανισμού συντονισμού Υπηρεσιών Δήμου, εθελοντών και άλλων φορέων με σημείο αιχμής την πρόληψη, αξιοποιώντας όλο το μηχανοκίνητο υλικό που διαθέτουμε στο Δήμο Λαυρεωτικής.

Παράλληλα προχωράμε άμεσα και με βάση τον ισχύοντα νόμο στην αποκατάσταση των πληγεισών περιοχών ή και ενδεχομένως περιουσιών, ώστε κάθε σπιθαμή της καταστραμμένης γης να επιστρέψει στην πρότερη κατάστασή της.

Προειδοποιούμε προς πάσα κατεύθυνση ΄΄ όπου δάσος για πάντα δάσος΄΄, ΄΄ όπου δρυμός για πάντα δρυμός΄΄. Το δημόσιο συμφέρον του Δήμου μας και των συμπολιτών μας δε θα παραβιαστεί στο ελάχιστο από συμφέροντα καταπατητών ή άλλων ύπουλων σχεδιασμών.

Μέσα σε ένα περιβάλλον όπου διαπιστώνεται ολιγωρία της Περιφέρειας και τελικά αδυναμία ελέγχου της φωτιάς, η δική μας ευθύνη συντονισμού των μηχανισμών πρόληψης αποδεικνύεται η ασφαλέστερη διαδικασία προστασίας του περιβάλλοντός μας. Σε αυτήν την κατεύθυνση θα κινηθούμε και είμαστε βέβαιοι ότι και με τη συνδρομή της κοινωνίας των πολιτών θα καταφέρουμε να επουλώσουμε την πληγή της 12ης Ιουλίου, θα καταφέρουμε να μη συμβεί ποτέ ξανά τέτοιας έκτασης καταστροφή.

Τις προσεχείς ημέρες κλιμάκιο της νέας διοίκησης με επικεφαλής τον Δημήτρη Λουκά και – ελπίζουμε- σε συνεργασία με την απερχόμενη διοίκηση, θα συναντηθούμε με όλους τους καθ’ ύλην αρμόδιους υπουργούς και τη νέα Περιφερειάρχη, κ. Ρένα Δούρου, για να δρομολογηθούν οι διαδικασίες αποκατάστασης.

Κυριακή, 13 Ιουλίου 2014
ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ

Categories