ΣΑΡΩΝΙΔΑ SOS.

ΣΑΡΩΝΙΔΑ SOS. ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΕ ΣΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗΣ ΤΗΣ ΣΑΡΩΝΙΔΑΣ ΣΕ “ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΕΩΣ” ΚΑΙ ΣΕ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΕΥΡΥΤΕΡΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

Κάτοικε – δημότη της Σαρωνίδας,

ενδεχομένως να μην γνωρίζεις, ότι, με πρωτοβουλία του Δήμου Σαρωνικού, επιχειρείται η δραστική αλλαγή του καθεστώτος των χρήσεων γης στην εντός σχεδίου έκταση της Σαρωνίδας, όπου μέχρι σήμερα ισχύει το καθεστώς της αποκλειστικής κατοικίας. Ήδη, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες των κατοίκων της Σαρωνίδας, καθώς και άλλες αναπτυξιακές ανάγκες, προβλέφθηκαν, με προεδρικό διάταγμα του 1998, εμπορικές και άλλες χρήσεις στην περιοχή με στοιχείο Ζ, δηλ. στην εκτός σχεδίου εκτεταμένη περιοχή που ευρίσκεται κάτω από την οδό Γαλαναίων, δηλ. στο τμήμα γης μεταξύ της οδού Σίφνου μέχρι το σημείο, που η οδός Γαλαναίων καταλήγει στη Λεωφόρο Αθηνών – Σουνίου. Ως εκ τούτου, δεν υφίσταται ο παραμικρός λόγος για τη μεταβολή των χρήσεων γης στη εντός σχεδίου περιοχή της Σαρωνίδας και μάλιστα με τις ιδιαιτέρως επιβαρυντικές προβλέψεις, οι οποίες περιέχονται στην παραγγελθείσα από το Δήμο Σαρωνικού μελέτη.

Συγκεκριμένα, η μελέτη προβλέπει σε όλο σχεδόν το μήκος της Λ. Σαρωνίδας τη χρήση του «Πολεοδομικού Κέντρου» σε όλα σχεδόν τα οικοδομικά τετράγωνα, που εφάπτονται στη Λ. Σαρωνίδας (Ο.Τ.: 77, 75, 66, 57, 52, 53, 54, 31, 32, 27, 28, 14 και 16). Κατ’αυτόν τον τρόπο η μελέτη προβλέπει τη μετατροπή σε εμπορικούς δρόμους, όλων των πρώτων παράλληλων οδών στη Λ. Σαρωνίδας (π.χ. οδοί Αρτέμιδος, Αθηνάς, Απόλλωνος, Ποσειδώνος, Πάρνηθος, κλπ). Όλη δε σχεδόν η οδός Κεφαλληνίας, δηλ. και στα δύο τμήματά της εκατέρωθεν της Λ. Σαρωνίδας, προβλέπεται με χρήση «Γενικής κατοικίας» (Ο.Τ.: 156, 30, 34, 36, 37, 38, 39, 40, 140, 57, 50, 48, 47, 46, 45 και 49α), πλην ενός ολόκληρου οικοδομικού τετραγώνου, στη συμβολή των οδών Αθηνάς και Κεφαλληνίας, το οποίο προβλέπεται με χρήση «Πολεοδομικού Κέντρου». Επίσης, τα περισσότερα οικοδομικά τετράγωνα, που εφάπτονται στη Λεωφόρο Αθηνών – Σουνίου προβλέπονται, άλλα με χρήση «Πολεοδομικού Κέντρου» και άλλα με χρήση «Γενικής Κατοικίας». Τέλος, ό,τι απομένει από το εντός σχεδίου τμήμα της Σαρωνίδας, το οποίο δεν θα προορίζεται για «Πολεοδομικό Κέντρο» ή «Γενική Κατοικία», προβλέπεται η αλλαγή του από αποκλειστική σε «Αμιγή Κατοικία». Συμπερασματικά, λοιπόν, η υποβληθείσα μελέτη προβλέπει την ολοκληρωτική μετατροπή της φυσιογνωμίας τής εντός σχεδίου περιοχής της Σαρωνίδας, καθότι «εξαφανίζει» τη χρήση της αποκλειστικής κατοικίας.

 

Τί σημαίνει «Πολεοδομικό Κέντρο» και «Γενική Κατοικία»; Σημαίνει, σταδιακή αύξηση του συντελεστή δόμησης στο 1,2, σημαίνει μπαρ, κέντρα διασκεδάσεως, βενζινάδικα, ξενοδοχεία, υπεραγορές και πολυκαταστήματα. Αναλογιστείτε, τί συμβαίνει σήμερα στη Λ. Σαρωνίδας και φαντασθείτε την ίδια και χειρότερη κατάσταση, όχι μόνο στη Λ. Σαρωνίδας, αλλά και στην Κεφαλληνίας, καθώς και σε όλους τους παράπλευρους δρόμους. Όλα δε αυτά, ενώ προβλέπονται ήδη πλείστες εμπορικές χρήσεις στην περιοχή με στοιχείο Ζ.

Δυστυχώς, οι τοπικές – δημοτικές αρχές απέφυγαν και αποφεύγουν την ουσιαστική ενημέρωση των πολιτών. Αυτό το κενό ενημέρωσης προσπαθούμε να το καλύψουμε σύλλογοι και ενεργοί πολίτες της Σαρωνίδας.

Κάτοικε – δημότη της Σαρωνίδας πες ένα μεγάλο «ΟΧΙ» στα σχέδια για «Πολεοδομικό Κέντρο» και «Γενική Κατοικία» στη Σαρωνίδα, πες ένα μεγάλο «ΟΧΙ» στη βέβαιη υποβάθμιση της ποιότητας ζωής σου. Υπόγραψε το έντυπο έγγραφων αντιρρήσεων – ενστάσεων κατά της μελέτης (για πληρέστερη ενημέρωσή σου εδώ: enotitasaronikou.wordpresss.com – ΕΝΣΤΑΣΗ ΓΙΑ ΧΡΗΣΕΙΣ ΓΗΣ). Η προθεσμία υποβολής αντιρρήσεων είναι μέχρι την 31 Ιουλίου 2014.

 

ΟΜΑΔΑ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΔΗΜΟΥ ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ

Όσοι επιθυμούν να υπογράψουν το κείμενο της ενστάσεως μπορούν να απευθυνθούν, ζητώντας περισσότερες πληροφορίες, στο e-mail: enotita.saronikou@yahoo.gr

Επίσης, την Παρασκευή, 18 Ιουλίου 2014, ώρα 21: 20, καθώς και την επόμενη Παρασκευή, 25 Ιουλίου 2014, την ίδια ώρα, στην πλατεία της Σαρωνίδας, η Ομάδα Ενεργών Πολιτών Σαρωνικού θα είναι εκεί και θα συγκεντρώνει υπογραφές.

ΒΛΕΠΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗ ΠΗΓΗ (ΕΝΟΤΗΤΑ ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ)

Categories