Έπρεπε να φτάσει στο τέλος της θητείας του ο κ. Σγουρός, για να παραδεχτεί δημόσια αυτό που όλοι είχαμε καταλάβει. Ότι, δηλαδή, η συγκεντρωτική διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής, με τα τέσσερα φαραωνικά εργοστάσια, είχε και μια κρυφή ατζέντα: αυτή της καύσης. Μέχρι τώρα, σιωπούσε, κρύβοντας με επιμέλεια την πρόθεση της καύσης, αφού γνώριζε ότι θα μπορούσε να τορπιλίσει την υλοποίηση των εργοστασίων επεξεργασίας.
Τώρα, απαλλαγμένος από το άγχος του ρόλου που είχε αναλάβει, δεν έχει πρόβλημα να το κάνει. Και αφού δεν … πρόκανε να δημοπρατήσει τα εργοστάσια επεξεργασίας, ώστε να ανοίξει η νέα μεγάλη φάμπρικα με νέες μονάδες καύσης, αρκείται στα ελάχιστα. Στην μετατροπή του αποτεφρωτήρα υγειονομικών αποβλήτων της Φυλής, ώστε να μπορεί να καίει κάποιες, σχετικά μικρές, ποσότητες RDF/SRF, της υφιστάμενης μονάδας επεξεργασίας (ΕΜΑΚ Φυλής).
Αυτό είναι το περιεχόμενο της απόφασης που πήρε η ΕΕ του ΕΔΣΝΑ, στις 23/6/2014, για την έγκριση των τευχών δημοπράτησης του έργου της λειτουργίας του αποτεφρωτήρα, στην οποία αναφέρεται ότι: «θα βαθμολογηθεί η τεκμηριωμένη πρόταση των υποψηφίων για μετατροπή των καυστήρων της μονάδας ώστε να μπορούν να αξιοποιήσουν ως εναλλακτικό καύσιμο εν μέρει το SRF που παράγει σήμερα το Εργοστάσιο Μηχανικής Ανακύκλωσης Απορριμμάτων του ΕΔΣΝΑ προσφέροντας έμπρακτη εφαρμογή της αξιοποίησης των απορριμμάτων και της εξοικονόμησης φυσικών πόρων». Έτσι ώστε να αρχίζουμε να εξοικειωνόμαστε με την ιδέα της καύσης και να εμπεδώνουμε ότι η εγκατάσταση της Φυλής θα εξακολουθήσει να λειτουργεί στον αιώνα τον άπαντα.
Απόλυτα δίκαιη, λοιπόν, η αντίδραση των φορέων της Φυλής, που εξέδωσαν την ανακοίνωση που ακολουθεί. Η ΠΡΩΣΥΝΑΤ δεν μπορεί παρά να εκφράσει την υποστήριξή της και να επισημάνει ότι ο αγώνας ενάντια στην καύση των απορριμμάτων, είτε στη μερική στον αποτεφρωτήρα, είτε στη γενικευμένη με νέες μονάδες καύσης, είναι άμεσα συνδεδεμένος με την ακύρωση των διαγωνισμών, με τη ριζική αναθεώρηση του περιφερειακού σχεδιασμού, με την υπεράσπιση του ρόλου της τοπικής αυτοδιοίκησης και με την εφαρμογή πολιτικών αποκεντρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων. Ειδικά το τελευταίο σκέλος, θα μπορούσε να αποτελέσει πρόκληση για την κοινωνία των στοχοποιημένων περιοχών (Φυλή, Κερατέα, Γραμματικό) και μια εξαιρετική ευκαιρία να σηματοδοτήσουν αυτές την ανατροπή στην πράξη των φιλοεργολαβικών επιλογών.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗ ΠΗΓΗ