ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΜΕ ΤΗ ΣΧΟΛΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΝΙΚΟΛΑΟ ΑΝΑΒΥΣΣΟΥ;

Συνεχίζεται εκ μέρους της κυβερνήσεως η τακτική της απαξιώσεως της σχολής τουριστικών επαγγελμάτων στον Άγιο Νικόλαο Αναβύσσου, επιβεβαιώνοντας τις υποψίες μας, ότι η κυβέρνηση επιδιώκει το κλείσιμό της και ενδεχομένως την πώληση του εξαιρετικού “φιλέτου” γης, που αντιπροσωπεύει το σύνολο των εγκαταστάσεων της σχολής – ξενοδοχείου στον Άγιο Νικόλαο Αναβύσσου. Συγκεκριμένα, σε κοινό δελτίο τύπου της Υπουργού Τουρισμού, Όλγας Κεφαλογιάννη, και Παιδείας, Ανδρέα Λοβέρδου, έγινε ρητή αναφορά στην αναβάθμιση της τουριστικής παιδείας και ιδίως των σχολών τουριστικών επαγγελμάτων της Ρόδου και της Κρήτης, χωρίς την παραμικρή αναφορά στη σχολή τουριστικών επαγγελμάτων της Αναβύσσου (“Τέλος , αυτό που μας ενδιαφέρει εμάς είναι οι δύο σχολές οι οποίες λειτουργούν αυτή τη στιγμή από το Υπουργείο Τουρισμού, οι Ανώτατες Σχολές Τουριστικών Επαγγελμάτων, στη Ρόδο και στην Κρήτη να αναβαθμιστούν πρώτα από όλα με το πρόγραμμα σπουδών, το οποίο θα καταρτίσουμε μαζί με το Υπουργείο Παιδείας, αλλά εξετάζουμε και τη δυνατότητα να μπορούν οι απόφοιτοι των σχολών αυτών, να συνεχίσουν τις σπουδές τους και σε ανώτατο επίπεδο, σε Πανεπιστήμιο ή σε Τ.Ε.Ι.” -Διαβάστε όλο το δελτίο τύπου εδώ).

Να επισημάνουμε, ότι οι κτιριακές εγκαταστάσεις στον Άγιο Νικόλαο Αναβύσσου έχουν αφεθεί στην τύχη τους, χωρίς να γίνεται η δέουσα συντήρηση (ακαθαρσίες, σκουριασμένα κουφώματα, σχισμένες κουρτίνες, διαλυμένες χειρολαβές στις θύρες, πεσμένοι σοβάδες, ξεβαμμένες τοιχοποιίες, απεριποίητοι κήποι, κλπ). Αντίστοιχα έχει υποβαθμιστεί και η εκπαιδευτική διαδικασία (διαρκώς μειώνεται το προσωπικό). Είναι κρίμα να παρατηρούμε αδιαμαρτύρητα τη διαρκή υποβάθμιση μίας επένδυσης εκατομμυρίων, που έχουν καταβληθεί από το υστέρημα των Ελλήνων φορολογουμένων πολιτών. Είναι κρίμα να παρατηρούμε αδιαμαρτύρητα την καθημερινή απαξίωση μίας σημαντικής επένδυσης στην παιδεία τού τόπου, η οποία επένδυση είχε και έχει τη δυνατότητα να συμβάλλει στην ανάπτυξη της περιοχής μας και ειδικότερα των Δήμων Σαρωνικού και Λαυρεωτικής (τουριστικές περιοχές).
Σε κάθε περίπτωση, εκτιμούμε, ότι σκοπίμως, απαξιώνεται αυτή η επένδυση από τις εκάστοτε ελληνικές κυβερνήσεις, ώστε να δικαιολογηθεί το αυριανό “ξεπούλημά” της. Αυτό έχει αποδειχθεί εμπειρικά, μέχρι σήμερα, με αντίστοιχες περιπτώσεις.

Ο δήμος Σαρωνικού έχει το πλεονέκτημα να φιλοξενεί εντός των διοικητικών ορίων του δύο σημαντικές εγκαταστάσεις – επενδύσεις. Το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.) στο Μαύρο Λιθάρι Αναβύσσου και τη Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων στον Άγιο Νικόλαο Αναβύσσου. Πλην όμως, καμμία από αυτές τις εγκαταστάσεις – επενδύσεις δεν αξιοποιείται προς όφελος του Δήμου Σαρωνικού και τής ευρύτερης περιοχής (όμοροι Δήμοι). Θα μπορούσαν κάλλιστα να εξελιχθούν σε “ναυαρχίδες” ανάπτυξης της περιοχής μας, ως προς τον τουρισμό (το ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. θα μπορούσε να σταθεί αρωγός στην προσπάθεια δημιουργίας ενυδρείου στην περιοχή, το οποίο θα προσελκύσει Έλληνες και ξένους τουρίστες).

Δυστυχώς, ο Δήμος Σαρωνικού, ειδικώς στην περίπτωση της Σχολής Τουριστικών Επαγγελμάτων, έχει επιδείξει πλήρη αδιαφορία, αποφεύγοντας να διαμαρτυρηθεί στην εκάστοτε κυβέρνηση για τη διαρκή απαξίωση της σχολής και των εγκαταστάσεών της, αλλά και να προτείνει προγράμματα, τα οποία θα είναι επωφελή για την περιοχή μας. Ελπίζουμε, η νέα (;) δημοτική αρχή να επιδείξει μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Ο σύλλογός μας θα πιέσει, στο μέτρο των δυνατοτήτων του, προς αυτήν την κατεύθυνση.

“ΕΝΟΤΗΤΑ ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ”

Categories