ΚΥΠΡΟΣ. Εν μέσω αντιπαραθέσεων στην Επ.Οικονομικών το Ν/Σ εκποιήσεων.

Εν μέσω έντονων αντιπαραθέσεων, το επίμαχο νομοσχέδιο για τις εκποιήσεις κατατίθεται τη Δευτέρα 11 Αυγούστου, στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών. Από τη μια η κυβέρνηση διαμηνύει ότι χωρίς την ψήφισή του δεν θα καταβληθεί η επόμενη δόση και από την άλλη τ’ αντιπολιτευόμενα κυρίως κόμματα ξεκαθαρίζουν ότι -ως έχει- δεν μπορεί να εγκριθεί.

Η Τρόικα φεύγοντας από το νησί μετά την 5η αξιολόγηση του κυπριακού προγράμματος κατέστησε ξεκάθαρο ότι χωρίς την ψήφιση του νομοσχεδίου για τις εκποιήσεις, δεν πρόκειται να εκταμιευθεί η επόμενη δόση.

Αναζητείται η χρυσή τομή

Παρ’ όλα αυτά, από τον πρώτο κύκλο επαφών που οι Υπουργοί Οικονομικών και Εσωτερικών με τα κοινοβουλευτικά κόμματα διεφάνη ότι το επίμαχο νομοσχέδιο ως έχει δεν μπορεί να λάβει το πράσινο φως από τη Βουλή.
Το ΑΚΕΛ ξεκαθάρισε ότι θα το καταψηφίσει, όμως, θα τα καταθέσει τροπολογίες, προκειμένου, όπως είπε, να καταστεί ηπιότερο.
Σειρά τροπολογιών αναμένεται να καταθέσουν ΕΔΕΚ, Οικολόγοι και Συμμαχία Πολιτών για να επιτευχθεί η ριζική αλλαγή του.
Ακόμη καί το κυβερνών κόμμα ΔΗΣΥ, αλλά καί το συμπολιτευόμενο ΕΥΡΩΚΟ εντοπίζουν περιθώρια βελτίωσης του νομοσχεδίου για τις εκποιήσεις.
Το αντιπολιτευόμενο, όμως, ΔΗΚΟ, που θ’ αποτελέσει γι’ ακόμη μια φορά τον ρυθμιστή, δήλωσε ότι η κυβέρνηση κρατεί μαστίγιο για τους δανειζόμενους και καρότο για τις τράπεζες, απαιτώντας την ουσιαστική τροποποίηση του νομοσχέδιου.

Αβ.Νεοφύτου: Όχι σε εκβιαστικά διλήμματα

Το περασμένο Σάββατο, ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, Αβέρωφ Νεοφύτου, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση για το φλέγον θέμα των εκποιήσεων, κάκισε ως «εκβιαστικά διλήμματα» τα περί μη καταβολής της επόμενης δόσης και υπέδειξε ότι η κυβέρνηση πρέπει ν’ αναζητήσει την κοινή συνισταμένη τουλάχιστον με το ΔΗΚΟ, ώστε το νομοσχέδιο να εγκριθεί και η πορεία σταθεροποίησης της κυπριακής οικονομίας να συνεχιστεί.

Πάντως, ο Υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι αρκετές θέσεις των κομμάτων έχουν ήδη διαβιβαστεί στην τρόικα για μια πρώτη αξιολόγηση.

Κατηγορίες αντιπολίτευσης κατά Κυβέρνησης

Πέραν τούτων, η αντιπολίτευση κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι πρώτα τα βρήκε με την τρόικα και ύστερα άρχισε τον διάλογο με τα κόμματα για το καίριο αυτό ζήτημα. Θέτει, επίσης, επιτακτικά το ερώτημα «γιατί η κυβέρνηση δεν έφερε για ψήφιση ταυτόχρονα με το νομοσχέδιο των εκποιήσεων καί το πλαίσιο αφερεγγυότητας», το οποίο, σύμφωνα με δηλώσεις αντιπολιτευόμενων κομμάτων, παραμένει ακόμη αναπάντητο.

Προγραμματίζονται κινητοποιήσεις

Στο μεταξύ, παρά το γεγονός ότι η συζήτηση για το επίμαχο νομοσχέδιο μεταφέρεται σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, εντατικοποιείται ο προγραμματισμός για κινητοποιήσεις εναντίον της ψήφισής του από συνδικαλιστικές και κοινωνικές οργανώσεις. Την Τρίτη 19 Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί δημοσιογραφική διάσκεψη από όλες τις οργανώσεις που θα συνταχθούν στη μαζική κινητοποίηση. Το επίμαχο νομοσχέδιο αναμένεται να οδηγηθεί στην ολομέλεια για ψήφιση περί τα τέλη Αυγούστου.

– See more at: http://www.sigmalive.com/news/local/151550#sthash.mF7tE67a.dpuf

Categories