ΚΥΠΡΟΣ. Στον «αέρα» το επίμαχο νομοσχέδιο για τις εκποιήσεις

Στο πιο «θερμό» πολιτικό εφταήμερο του καλοκαιριού εισέρχεται η Κύπρος, καθώς, ως διαφαίνεται, πολλά είναι αυτά που διακυβεύονται από την ψήφιση ή μη του επίμαχου νομοσχεδίου για τις εκποιήσεις στη Βουλή την ερχόμενη Παρασκευή.

Από τη μια, η κυβέρνηση, διά του Προέδρου της Δημοκρατίας, δηλώνει ότι πιθανή καταψήφιση του νομοσχεδίου θα επηρεάσει αρνητικά την πορεία των τεστ αντοχής των τραπεζών και εκφράζει ανησυχία για τον τρόπο εξεύρεσης των κεφαλαίων που θα χρειαστούν. Διευκρινίζει, όμως, ότι, επί του παρόντος, δεν θα προκύψει δημοσιονομικό πρόβλημα ακόμη κι αν η Κύπρος δεν λάβει την επόμενη δόση.

Από την άλλη, πολιτικά κόμματα απαιτούν ουσιαστικές αλλαγές επί των κυβερνητικών νομοσχεδίων για προστασία ευάλωτων δανειοληπτών και δηλώνουν ότι δεν ικανοποιούνται από την μέχρι τώρα προσέγγιση της κυβέρνησης.

Ζητούν, επίσης, ριζική τροποποίηση του νομοσχεδίου των εκποιήσεων, αίτημα, που η κυβέρνηση δεν αντιμετωπίζει ευνοϊκά.

Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε, χθες βράδυ, το επίμαχο νομοσχέδιο για τις εκποιήσεις και συζήτησε τα θέματα που είχαν προκύψει από τη σύσκεψη του Προέδρου Αναστασιάδη με αρχηγούς και εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, κατόπιν οδηγιών του Προέδρου, καταβάλλεται προσπάθεια, ώστε οι εύλογες ανησυχίες των κομμάτων, να ενσωματωθούν στα προτεινόμενα νομοσχέδια.

Ταυτόχρονα, συνεχίζεται η διαβούλευση με την Τρόικα, με στόχο την ολοκλήρωση των σχετικών νομοσχεδίων και την υποβολή τους στη Βουλή των Αντιπροσώπων την προσεχή Δευτέρα.

Στο μεταξύ, η στάση που θα τηρήσει το Δημοκρατικό Κόμμα θα καθορίσει την τύχη του νομοσχεδίου για τις εκποιήσεις.

Το ΔΗΚΟ, τα συλλογικά όργανα του οποίου θα συνέλθουν την Τρίτη, αναμένει την τελική μορφή των νομοσχεδίων της κυβέρνησης για την προστασία των ευάλωτων δανειοληπτών και ξεκαθαρίζει, πως απαιτούνται ουσιαστικές και όχι διακοσμητικές αλλαγές.

Σε μια άλλη εξέλιξη, το ΑΚΕΛ καλεί τον κυπριακό λαό να δώσει μαζικά το παρόν του στην κινητοποίηση που διοργανώνει η πλατφόρμα των συνδικαλιστικών και κοινωνικών οργανώσεων, την Τετάρτη 27 Αυγούστου 2014, στις 6 το απόγευμα, έξω από το Προεδρικό.

«Με το ισοπεδωτικό νομοσχέδιο που προτείνει η κυβέρνηση για εκποίηση περιουσιών, οι Κύπριοι πολίτες και ιδιαίτερα όλοι όσοι έχουν χάσει την δουλειά τους, όσοι έχουν μειωθεί δραστικά τα εισοδήματα τους, αυτοί που αναγκάζονται να προσφεύγουν στα κοινωνικά παντοπωλεία, απειλούνται να χάσουν τώρα τα σπίτια, την επαγγελματική στέγη και την καλλιεργήσιμη γη τους», αναφέρει το ΑΚΕΛ.

Η ΕΔΕΚ σε γραπτή ανακοίνωση αναφέρει ότι το επικαιροποιημένο μνημόνιο περιλαμβάνει ακόμη πιο επικίνδυνα μέτρα από το νομοσχέδιο των εκποιήσεων και προειδοποιεί ότι τυχόν ισοπεδωτική υιοθέτησή τους θα οδηγήσει σε πλήρη κοινωνική αποσταθεροποίηση. «Ως ΕΔΕΚ θέσαμε τους άξονες οι οποίοι θα μας επέτρεπαν υπό προϋποθέσεις να στηρίξουμε το νομοσχέδιο των εκποιήσεων, εφόσον αντιλαμβανόμαστε πλήρως τις πιθανές αρνητικές συνέπειες μη ψήφισής του. Τονίσαμε ότι πρέπει να υπάρξουν ασφαλιστικές δικλείδες για ν’ αποφεύγονται μαζικές εκποιήσεις, να μην καταρρεύσουν οι τιμές των ακινήτων και να διαφυλάσσονται οι ευάλωτοι δανειολήπτες», δήλωσε ο Γιαννάκης Ομήρου.

Αρμόδιοι λειτουργοί της κυβέρνησης θα εργασθούν πυρετωδώς κατά το Σαββατοκύριακο, προκειμένου να ετοιμάσουν τα νομοσχέδια που θα κατατεθούν τη Δευτέρα στη Βουλή και αφορούν στις εκποιήσεις ακινήτων και την προστασία ευάλωτων δανειοληπτών.

– See more at: http://www.sigmalive.com/news/local/154967#sthash.SNJCZ5Lv.dpuf

Categories