ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΦΩΤΙΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΤΕΛΗ ΥΔΡΕΥΣΗΣ, Η ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ Δ.ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ

Σύμφωνα με συγκριτικούς Πίνακες που εκπόνησε ο Paraktios, αυξήσεις-φωτιά θα προκαλέσει στις περισσότερες Δημοτικές Κοινότητες  (εάν υλοποιηθεί όπως έχει) η εισήγηση της Οικονομικής Επιτροπής για την αναμόρφωση των Τελών ύδρευσης στο Δήμο Σαρωνικού, η οποία εισήχθη προς συζήτηση στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο της απελθούσας Δημοτικής Αρχής που δεν έγινε λόγω έλλειψης Απαρτίας.

Η νέα Δημοτική Αρχή καλείται τώρα να πάρει την ευθύνη της απόφασης της υλοποίησης και οι νέοι Δημοτικοί Σύμβουλοι να ψηφίσουν τη πρόταση  η να συνδιαμορφώσουν κάποια άλλη  που να εκπληρώνει τον κύριο σκοπό που είναι ο εξορθολογισμός των τελών ύδρευσης με τον δικαιότερο δυνατό τρόπο και χωρίς  να υλοποιεί  μόνο εισπρακτικούς στόχους  για την κάλυψη ελλειμμάτων του προυπολογισμού.

Σύμφωνα πάντα με την εισήγηση, επιβάλλεται πάγιο 10 ε σε όλες τις Δημοτικές Κοινότητες ενώ δημιουργούνται 6 νέες κλίμακες για κάθε μία κατηγορία τιμολογίου (οικιακό, καταστήματα) και 5 κλίμακες για το Κοινωνικό Τιμολόγιο

Πάντως από τα παραδείγματα που εκπόνησε ο Paraktios, σε αντίθεση με όσα είπε πριν λίγες ημέρες ο κος Σωφρόνης σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Paraktios, προκύπτουν σημαντικές ΑΥΞΗΣΕΙΣ που ξεκινούν μάλιστα απο τις ΧΑΜΗΛΕΣ καταναλώσεις ειδικότερα στα Καλύβια όπου παρατηρείται μείωση στις μεγάλες.

Η Σαρωνίδα είναι πρωταγωνίστρια σε αυξήσεις σε όλες τις περιπτώσεις, ενώ στον Κουβαρά καταγράφονται μεγάλες αυξήσεις στις μικρές καταναλώσεις.

Στην Ανάβυσσο γίνεται το ακριβώς αντίθετο με τα Καλύβια, δηλαδή μικρές αυξήσεις σε μικρές καταναλώσεις που γίνονται μεγαλύτερες στα πολλά κυβικά

Τέλος,  η Π Φώκαια μάλλον βγαίνει αλώβητη αφού υπάρχει ελαφρά σταδιακή αύξηση στις 2 πρώτες περιπτώσεις,ακολουθεί μείωση και ύστερα αύξηση 11.5% στα 250μ3 του παραδείγματος.

 

 


ΟΙ ΠΑΛΑΙΕΣ ΚΑΙ ΟΙ  ΝΕΕΣ ΚΛΙΜΑΚΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΟΙΚΙΑΚΟ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ  
 

ΤΙΜΟΛΟΓ ΥΔΡΕΥΣΗΣ

 

 

 

ΠΩΣ ΥΠΟΛΟΓΙΖΕΤΑΙ Η ΑΞΙΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ

Ας πάρουμε υποθετική κατανάλωση 220 μ3  με το ΝΕΟ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ. (ΠΙΝΑΚΑΣ ΜΕ ΚΙΤΡΙΝΟ ΧΡΩΜΑ)

1. Για τα πρώτα 20 μ3 ,επιβαρυνόμαστε              20 χ 0,75 = 15 ε

2. Για τα επόμενα 40 μ3, επιβαρυνόμαστε          40 χ 0,90 = 36 ε

3. Για τα επόμενα 40 μ3, επιβαρυνόμαστε          40 χ 1,25 = 50 ε

4. Για τα επόμενα 40 μ3, επιβαρυνόμαστε           40 χ 1,65 = 66 ε

5. Για τα επόμενα 60μ3, επιβαρυνόμαστε             60 χ 1,90 = 114 ε

6. Τα υπόλοιπα 20 μ3τα υπολογίζουμε  με           20 χ 2,10 = 42 ε

                                               Αξία κατανάλωσης                               323,00 ε

                                                ΦΠΑ κατανάλωσης 13%                        41.99 ε

                                                ΠΑΓΙΟ                                                           10,00 ε

                                                ΦΠΑ Παγίου 23%                                         2,30 3

                                               ΠΛΗΡΩΤΕΟ                                          377.29 ε


Όπως μπορεί κάποιος εύκολα να καταλάβει γενικότερα, οι αυξήσεις των τελών ύδρευσης δεν εξαρτώνται μόνο από την τιμή ανά μ3, αλλά και από τη ΕΛΑΤΩΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΒΑΘΜΙΣΗΣ ΤΩΝ ΚΛΙΜΑΚΩΝ μεταξύ τους, από τη συχνότητα καταμέτρησης  και κυρίως από τα χρονικά διαστήματα για τα οποία εκδίδεται ο λογαριασμός μας.

Όλα αυτά, μαζί με την προσπάθεια εξορθολογισμού των τελών ύδρευσης απαιτούν ΣΟΒΑΡΗ ΜΕΛΕΤΗ στην οποία πρέπει να υπάρχουν πολλά διαθέσιμα δεδομένα (ποσότητα νερού που αγοράζουμε και καταναλώνουμε σαν Δήμος στατιστικά κατανάλωσης μικρών και μεγάλων καταναλωτών, έκταση κήπων ανά σπίτι και άλλα πολλά που καθιστούν το ζήτημα σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες η καλά οργανωμένες και στελεχωμένες Οικονομικές Υπηρεσίες που με επιστημονική προσέγγιση να εκπονούν προτάσεις για την ΑΙΤΙΟΛΟΓΗΜΕΝΗ αναπροσαρμογή τελών με δεδομένο πάντα ότι τα τέλη ύδρευσης είναι ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΑ τέλη και εξαρτώνται και από τα ΕΞΟΔΑ για τις αντίστοιχες υπηρεσίες.

Θεωρούμε ότι η προσέγγιση της εισήγησης που δημοσιεύουμε στο τέλος του άρθρου , διακατέχεται από τη προσπάθεια  να κλείσει “άνοιγμα” , παρά με επιστημονικό τρόπο να τεκμηριώσει τα νέα τιμολόγια  ύδρευσης.

Μετά από όλα αυτά ο Paraktios,  απλά μεταφέρει τα νέα δεδομένα της πρότασης και τα συγκρίνει με το ισχύον καθεστώς.

Υπάρχει αρκετός καιρός διαθέσιμος μέχρι το Δημοτικό Συμβούλιο στο οποίο θα συζητηθεί το θέμα, ώστε   ΟΛΟΙ ΟΙ ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ να ενημερωθούν, να προβληματιστούν και κυρίως να μελετήσουν όλα τα διαθέσιμα Δεδομένα, ενώ ταυτόχρονα το ίδιο θα πρέπει να πράξουν και οι φορείς και Σύλλογοι του Δήμου μας.

Τα παρακάτω παραδείγματα αφορούν ΜΟΝΟ ΣΕ ΟΙΚΙΑΚΟ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ, ενώ κάνουμε μία απλή υποσημείωση για το ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ.

Δεν νοείται Κοινωνικό Τιμολόγιο  χωρίς να εμπεριέχει  ΔΩΡΕΑΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ  για τις ανάγκες των ευπαθών Ομάδων

ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΑ  ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΚΠΟΝΗΣΕ Ο Paraktios

25 NEW

65 NEW

100 NEW

150 NEW

250 NEW

 

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΤΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΥΞΗΣΕΩΝ/ΜΕΙΩΣΕΩΝ ΤΕΛΩΝ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΒΑΣΙΣΜΕΝΟΣ ΣΤΑ ΠΡΟΑΝΑΦΕΡΘΕΝΤΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ

FINAL FINAL

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ. Προσέξαμε ότι στα ισχύοντα τιμολόγια της Π Φώκαιας , η πρώτη και η δεύτερη κλίμακα κατανάλωσης έχουν την ίδια τιμή. Επειδή υπήρξε η υποψία τυπογραφικού λάθους, επιβεβαιώθηκε από επίσημη πηγή, ότι δεν είναι λάθος και ισχύει όπως φαίνεται.

 

 

Η ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ

20140827_105652

20140827_105726

 

20140827_105755

ΤΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΠΟΥ ΙΣΧΥΟΥΝ ΣΕ ΚΕΡΑΤΕΑ ΚΑΙ ΑΓ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗΣ

layrevtikh

ΔΕΙΤΕ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗΣ

 

ΕΚ ΤΩΝ ΥΣΤΕΡΩΝ ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΤΩΝ ΠΙΝΑΚΩΝ

Διαπιστώθηκε εκ των υστέρων ότι στους Πίνακες Υπολογισμού των τελών, στη Σαρωνίδα η πάγια κατανάλωση των 15 μ3 επιβαρύνονταν με ΦΠΑ 23%  ενώ αυτό δεν ισχύει.

Ακολουθούν οι διορθωμένοι Πίνακες που αφορούν αλλαγή υπολογισμού στο ισχύον καθεστώς της Σαρωνίδας, κάτι ΠΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΕΙ ΤΙΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΣΑΡΩΝΙΔΑ

LATEST SYGKRITIKO

LATEST 25

LATEST 65

LASTEST 100

LATEST 150

LATEST 250

 

 

Categories