Τέλος οι βόθροι στα Μεσόγεια. Στα μεγάλα έργα της Ε.Ε το ΚΕΛ Κρωπίας

Εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως μεγάλο έργο το Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων (ΚΕΛ) Κρωπίας – Παιανίας, με συνολικό προϋπολογισμό 112 εκατ. ευρώ.

Το ΚΕΛ Κρωπίας αποτελεί την απαρχή για την οριστική λύση στο πρόβλημα των χιλιάδων βόθρων της Ανατολικής Αττικής.

Με την υλοποίηση του έργου εξαλείφεται οριστικά ο κίνδυνος επιβολής αυστηρών προστίμων στη χώρα μας από την Ευρωπαϊκή Eνωση.

Οι ωφέλειες είναι σημαντικές, τόσο σε επίπεδο δημιουργίας υποδομών και προστασίας του περιβάλλοντος, όσο και σε επίπεδο απορρόφησης κοινοτικών πόρων.

Η χρηματοδότηση του έργου γίνεται από το ΠΕΠ Αττικής 2007-2013 με το ποσό συμμετοχής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να φτάνει στα 74,8 Εκατομμύρια Ευρώ και το υπόλοιπο να καλύπτεται από Εθνικούς Πόρους. Το έργο προχωρά με ιδιαίτερα γρήγορους ρυθμούς και έχει υλοποιηθεί στο 20%.

Μετά την απόφαση της Κομισιόν ο απερχόμενος περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός, επί της θητείας του οποίου ξεκίνησε το έργο, δήλωσε πως «αυτή είναι και η καλύτερη απάντηση σε όσους είχαν βιαστεί προεκλογικά να αμφισβητήσουν την πορεία υλοποίησης του έργου, ψευδόμενοι εναντίον της Περιφέρειας Αττικής. Το ψέμα όμως έχει κοντά ποδάρια και αργά ή γρήγορα τα ψεύδη και οι συκοφαντίες αποκαλύπτονται. Το μόνο που μένει τότε είναι η εμπάθεια και η ασχετοσύνη ορισμένων. Και επειδή ορισμένοι κατηγορούσαν εμένα ως “Μαυρογιαλούρο” διαπιστώνω ότι σε αυτούς ταιριάζει γάντι το κοστούμι του κομματικού “Γκρούεζα” από την ίδια ταινία».

Ο κ. Σγουρός ευχαρίστησε το επίτροπο αρμόδιο για την Περιφερειακή Πολιτική Γιοχάνες Χαν, για τη συνεργασία και τη στήριξη που προσέφερε και συμπλήρωσε: «Όσοι δε, μας κατηγόρησαν για έργα βιτρίνας ας πάνε να ρωτήσουν τους κατοίκους της Ανατολικής Αττικής για την αναγκαιότητα του έργου».

* Στη σπουδαιότητα που έχει για τη συμμόρφωση της Ελλάδας με την περιβαλλοντική νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η κατασκευή του Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων Κρωπίας – Παιανίας, που υλοποιεί η Περιφέρεια Αττικής, αναφέρθηκε ο αρμόδιος Επίτροπος για την Περιφερειακή Πολιτική Γιοχάνες Χαν.

Ο κ. Χαν με αφορμή την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που ενέκρινε την ένταξή του ως μεγάλο έργο τόνισε ότι «Το έργο αυτό σηματοδοτεί την πρόοδο και την συμμόρφωση της Ελλάδας με την εφαρμογή της περιβαλλοντικής νομοθεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

: http://www.airetos.gr

Categories