ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 5 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2014 (20:30), ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΑΚΙ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΑΣ ΦΩΚΑΙΑΣ, H ΝΕΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΩΝ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΔΗΜΟΥ ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ

Την Παρασκευή, 5 Σεπτεμβρίου 2014, ώρα 20:30, στο θεατράκι της Παλαιάς Φώκαιας (στο λιμανάκι της) και, σε περίπτωση βροχόπτωσης, στην καφετέρια “STAVENTO” στην πλατεία της Π. Φώκαιας, ενημερώνουμε, ενημερωνόμαστε, συζητούμε και αποφασίζουμε.
Στη συγκέντρωση αυτής της Παρασκευής θα συνεχισθεί η συζήτηση και η λήψη αποφάσεων για το ζήτημα των παραλιών του δήμου μας (παραλίες Λαγονησίου, Σαρωνίδας, Αναβύσσου και Π. Φώκαιας), στο οποίο περιλαμβάνεται το ζήτημα των Αλυκών, των καντινών, των καταπατήσεων, της Σχολής Τουριστικών Επαγγελμάτων, κλπ., υπό το πρίσμα των νέων νομοθετικών εξελίξεων σε σχέση με τους παράκτιους υγρότοπους του Δήμου Σαρωνικού (Αλυκών Αναβύσσου, Αγίου Νικολάου Αναβύσσου, Πεύκου Λαγονησίου και Μαύρου Λιθαρίου Αναβύσσου). Ήδη από τις προηγούμενες συγκεντρώσεις, αποφασίσθηκαν δράσεις – πρωτοβουλίες για την ενημέρωση των δημοτών σε σχέση με τις παραλίες του Δήμου, με το “Κτήμα Αλυκών Αναβύσσου”, με το καθεστώς παραχώρησης παράλιων εκτάσεων σε ιδιώτες προς εκμετάλλευση, κλπ. Παράλληλα, κατατίθενται και θα συνεχίσουν να κατατίθενται αιτήσεις προς το Δήμο Σαρωνικού και όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες σε σχέση με τα προαναφερθέντα ζητήματα. Αυτή η πληροφόρηση συνεχίζεται και θα συνεχισθεί, καθότι το ζήτημα των παραλιών είναι μείζον. Για τα αποτελέσματα των όποιων ενεργειών θα ενημερώνονται οι συμπολίτες μας, με κάθε πρόσφορο μέσο και ιδίως από μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ενημερωτικές ιστοσελίδες, που στηρίζουν ενεργά την κοινή προσπάθειά μας. Σε κάθε περίπτωση, ευχάριστο είναι το γεγονός της σταδιακής συμμετοχής στις συγκεντρώσεις μας και ενεργών συμπολιτών μας από όμορους Δήμους (π.χ. Κορωπίου και Μαρκοπούλου), οι οποίοι μας ενημέρωσαν και μας ενημερώνουν για αντίστοιχα προβλήματα, που αντιμετωπίζουν στις παραλίες αυτών των Δήμων.
Πέραν του ζητήματος των παραλιών, την προσεχή Παρασκευή η Ομάδα Ενεργών Πολιτών Δήμου Σαρωνικού “ανοίγει” το πολύ σημαντικό κεφάλαιο της Διαχείρισης Απορριμμάτων στο Δήμο Σαρωνικού και εν γένει της καθαριότητας και της δημόσιας υγιεινής. Ή έναρξη ενημέρωσης και συζήτησης για το σοβαρό αυτό ζήτημα είχε προγραμματισθεί να συζητηθεί στην προηγούμενη συγκέντρωση (29-8-2014), αλλά αναβλήθηκε για την προσεχή Παρασκευή, 5 Σεπτεμβρίου 2014.
Τέλος, λόγω της σταδιακής αύξησης των συμπολιτών μας, που μετέχουν, σ’αυτήν την ευγενή και κοινή προσπάθεια όλων μας, κρίθηκε σκόπιμο να αρχίσει την προσεχή Παρασκευή (5-9-2014) η συζήτηση σχετικά με την καλύτερη οργάνωση του διαλόγου μεταξύ των συμμετεχόντων στην Ομάδα Ενεργών Πολιτών, με την καλύτερη οργάνωση και προώθηση των δράσεων της Ομάδας και πολλά άλλα διαδικαστικά – οργανωτικά ζητήματα. Η αύξηση των συμμετεχόντων αποτελεί έναν αναμενόμενο και ευχάριστο “πονοκέφαλο” για όλους μας. Ως εκ τούτου, απαιτείται να ξεκινήσει η συζήτηση για την προσαρμογή στα νέα δεδομένα, διατηρώντας τον χαρακτήρα και τη στόχευση, που είχε εξαρχής η πρωτοβουλία της Ομάδας Ενεργών Πολιτών Δήμου Σαρωνικού.
Διευκρινίζουμε, ότι στόχος των συγκεντρώσεων δεν είναι μόνο η ενημέρωση, αλλά η αφύπνιση των πολιτών, η ενεργοποίησή τους και η προώθηση συγκεκριμένων δράσεων, οι οποίες φέρνουν ήδη τα πρώτα αποτελέσματα (π.χ. στο ζήτημα των Χρήσεων Γης στη Σαρωνίδα).
Παράλληλα με τα ζητήματα των παραλιών του δήμου Σαρωνικού, της διαχείρισης των απορριμάτων και της συζήτησης διαδικαστικών και οργανωτικών θεμάτων της Ομάδας, την Παρασκευή 29 Αυγούστου 2014, συνεχίζεται η συλλογή υπογραφών για το ζήτημα των χρήσεων γης στη Σαρωνίδα, καθώς και για άλλα ζητήματα, που αφορούν στον τρόπο λειτουργίας του δήμου και του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Σαρωνικού, ως προς την ενημέρωση των πολιτών και τη λήψη των αποφάσεων. Σας ενημερώνουμε, ότι μέχρι σήμερα έχουν συλλεγεί περί τις 1.000 υπογραφές Σαρωνιδιωτών, εκ των οποίων περί τις 700 έχουν ήδη κατατεθεί στο Δήμο Σαρωνικού! Επίσης, έχουν συγκεντρωθεί και συγκεντρώνονται υπογραφές για το ίδιο ζήτημα δεκάδων άλλων δημοτών από άλλες περιοχές του δήμου Σαρωνικού. Επόμενος στόχος, πλέον, είναι οι 1.500 υπογραφές.

Αποτελεί μεγάλη ικανοποίηση το γεγονός, ότι αυξάνεται ο αριθμός των κατοίκων – δημοτών του δήμου Σαρωνικού (από όλες τις περιοχές), που ανταποκρίνεται και συμμετέχει, κερδίζοντας σε γνώσεις, ως προς τα δικαιώματά τους, αλλά και ως προς διάφορα άλλα ζητήματα. Παράλληλα, βιώνουν την αίσθηση και τη δύναμη της ομάδας και της αλληλεγγύης. Αισθάνονται, και μάλιστα δικαιολογημένα, ότι βρήκαν και βρίσκουν επιτέλους τον τρόπο να διατυπώσουν τις προτάσεις τους, να εκφράσουν τις απόψεις τους, την αγανάκτησή τους για την απαράδεκτη κατάσταση, που βιώνουμε, καθώς και να εκδηλώσουν την αλληλεγγύη τους, προωθώντας συλλογικά και μεθοδικά το κοινό συμφέρον και την επίλυση κοινών προβλημάτων.

Συγκεντρωνόμαστε, ενημερώνουμε και ενημερωνόμαστε, συζητούμε δημοκρατικά, αποφασίζουμε δημοκρατικά και διεκδικούμε, ως ενεργοί πολίτες του Δήμου Σαρωνικού το δικαίωμά μας στην ενημέρωση, στο σεβασμό των δικαιωμάτων μας, στην ποιότητα ζωής, στη διαφάνεια, στην καθαριότητα, στην ορθή διαχείριση των χρημάτων, που καταβάλλουμε, ως φορολογούμενοι πολίτες, στην ορθή λειτουργία των υπηρεσιών και των θεσμικών οργάνων του Δήμου, στην προστασία του περιβάλλοντος, στην οικονομική ανάπτυξη του Δήμου, κλπ. Αφήνουμε τη λογική της ανάθεσης και αποφασίζουμε για τον τόπο μας και τις τύχες μας, διεκδικώντας τα δικαιώματά μας και τα αυτονόητα. Η δύναμη του πολίτη είναι η ενημέρωση, η συμμετοχή, η αλληλεγγύη και ο διαρκής έλεγχος της εξουσίας (της όποιας εξουσίας). Μόνο, εάν ο πολίτης συνειδητοποιήσει, ότι με τη συμμετοχή του και τη συνένωση των δυνάμεών του με αυτές των συμπολιτών του, μπορεί να αλλάξει τα πάντα στον τόπο του και να ορίσει τη μοίρα του, θα σωθεί η κοινωνία μας και η χώρα μας.

Διευκρινίζουμε, ότι η πρωτοβουλία μας αφορά σε όλους του πολίτες και δημότες του Δήμου Σαρωνικού. Επιδιώκουμε την ενίσχυση των δεσμών αλληλεγγύης μεταξύ των κατοίκων και δημοτών όλων των περιοχών του Δήμου Σαρωνικού (Καλύβια, Ανάβυσσος, Π. Φώκαια, Σαρωνίδα και Κουβαράς), αποβλέποντας παράλληλα και στη συνεργασία με τους συμπολίτες μας όμορων δήμων, προς αντιμετώπιση κοινών προβλημάτων. Γι’αυτόν το λόγο οι συγκεντρώσεις αυτές γίνονται και θα γίνονται σταδιακά σε όλες τις περιοχές του Δήμου, με σκοπό να καθιερωθούν, αποτελώντας τοπικό δημοκρατικό θεσμό και κατάκτηση των τοπικών κοινωνιών. Ήδη, μετά τη Σαρωνίδα, σειρά είχε η Ανάβυσσος, την προσεχή Παρασκευή η Παλαιά Φώκαια και έπεται συνέχεια, την οποία τροφοδοτεί η θετική ανταπόκριση των πολιτών – δημοτών. Στόχος είναι να ενισχυθούν σε όλο το Δήμο Σαρωνικού αντίστοιχες διαδικασίες. Μόνο με αυτόν τον τρόπο θα “ακουστεί” η φωνή των πολιτών, αλλά και θα υπάρξουν άμεσα αποτελέσματα σε βασικά ζητήματα, που απασχολούν τους κατοίκους και τους δημότες του Δήμου Σαρωνικού.

Οδηγός μας είναι η προτροπή του Νίκου Καζαντζάκη από την “Ασκητική” του: Μην καταδέχεσαι να ρωτάς: “Θα νικήσουμε; Θα νικηθούμε;” Πολέμα!

Σε όσους, για οποιονδήποτε λόγο, αδιαφορούν, απέχουν, δειλιάζουν και φοβούνται, αλλά και σε όσους μεταθέτουν τις ευθύνες σε άλλους και λειτουργούν με τη λογική της ανάθεσης, αφιερώνουμε το ακόλουθο ποίημα (“ΛΟΓΟΙ”) του ποιητή Έριχ Φριντ (Erich Fried):

ΛΟΓΟΙ

«Επειδή όλ’ αυτά δεν ωφελούν σε τίποτα
Εκείνοι έτσι κι αλλιώς κάνουν ό,τι θέλουν

Επειδή δεν θέλω
να ξανακαεί η γούνα μου

Επειδή θα γελάσουν και θα πουν
Μπας και φαντάστηκες πως εσένα περιμένανε

Κι έπειτα γιατί να τα πληρώνω πάντα εγώ;
Κανείς δεν θα μου πει ευχαριστώ

Επειδή τα πράγματα είναι πολύ μπλεγμένα
κι όποιος πάει να τα ξεμπλέξει τρώει το κεφάλι του

Επειδή κάθε κακό
ίσως νά’χει και την καλή πλευρά του

Επειδή όλα είναι σχετικά
κι άλλωστε ποιον να πρωτοπιστέψεις;

Επειδή είναι προτιμότερο
να τ’ αφήνω αυτά σε πιο αρμόδιους

Επειδή ποτέ δεν ξέρεις
τί κακό μπορείς να πάθεις

Επειδή δεν αξίζει τον κόπο
επειδή τούτοι δω δεν αξίζουν καμία θυσία»

Όλες αυτές είναι αιτίες θανάτου
για να γραφτούν στους τάφους μας

που θα πάψουν να σκάβονται
αν αυτοί είναι οι λόγοι

Την Παρασκευή, λοιπόν, 5 Σεπτεμβρίου 2014, ώρα 20:30, “ραντεβού” στο θεατράκι της Παλαιάς Φώκαιας. Ζήστε την εμπειρία της συμμετοχής και δυναμώστε τη φωνή σας.

Σε περίπτωση ενδεχόμενης βροχόπτωσης, η συγκέντρωση θα γίνει στην καφετέρια “STAVENTO” στην πλατεία της Παλαιάς Φώκαιας.

Categories