ΚΥΠΡΟΣ. Ανέπεμψε και επίσημα στη Βουλή, τα δύο νομοθετήματα ο ΠτΔ

Ο Πρόεδρος της δημοκρατίας, ανέπεμψε σήμερα στη Βουλή, τα δύο από τα έξι νομοθετήματα, που ψηφίστηκαν από το Σώμα, και δεν τα υπέγραψε. Ο Νίκος Αναστασιάδης είχε πάρει την απόφαση την περασμένη Παρασκευή με το δικαιολογητικό ότι οι πρόνοιες τους περιλαμβάνονται σε ήδη υφιστάμενο κώδικα της Κεντρικής Τράπεζας.
Τα δύο νομοθετήματα, αφορούν, στον περί εργασιών πιστωτικών ιδρυμάτων, και στον περί της Κεντρικής Τράπεζας, τροποποιητικούς νόμους.

«Επειδή προβάλλεται ο ισχυρισμός ότι η ενάσκηση των συνταγματικών μου δικαιωμάτων, εκλαμβάνεται ως πρόθεση σύγκρουσης με τα κοινοβουλευτικά κόμματα, θέλω να σας διαβεβαιώσω πως ακριβώς το αντίθετο επιδιώκω, στην κοινή προσπάθεια επανόδου της χώρας μας, σε συνθήκες οικονομικής σταθερότητας και ιδιαίτερα μακράν δεσμεύσεων προς τους όποιους τρίτους», δήλωσε ο Πρόεδρος.

Στο μεταξύ αύριο, στις 11.00 το πρωί είναι προγραμματισμένη η πρώτη ακρόαση ενώπιον της ολομέλειας του Ανωτάτου Δικαστηρίου, των αναφορών του Προέδρου της Δημοκρατίας για τα άλλα τέσσερα νομοθετήματα που ψήφισε η Βουλή. Η Νομική Υπηρεσία αναμένεται να εμφανιστεί με πολυμελή ομάδα, περιλαμβανομένων του Γενικού και Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα καθώς και άλλων λειτουργών. Η Βουλή θα εκπροσωπηθεί από ιδιώτη δικηγόρο.

«Η κυβέρνηση ΔΗΣΥ- Αναστασιάδη, στον ενάμιση χρόνο διακυβέρνησης της, μέσα από τις ενέργειες της, έχει αποδείξει ότι ταυτίζεται ιδεολογικά με την τρόικα, σε βαθμό που η όποια διαφοροποίηση της να εντοπίζεται μόνο στις περιπτώσεις που ξεπερνά και αυτή ακόμη την τρόικα στις αντιλαϊκές πολιτικές λιτότητας που προωθεί», αναφέρει το ΑΚΕΛ.

Συγκεκριμένα αύριο το Ανώτατο Δικαστήριο θα δώσει προθεσμία για καταχώριση ένστασης από πλευράς των δικηγόρων της Βουλής. Οι νομικοί εκπρόσωποι των δυο πλευρών θα εμφανιστούν σε νέα ημερομηνία, για να καταθέσουν προφορικές διευκρινίσεις, που ενδεχομένως να τους ζητηθούν.

Το πλαίσιο αφερεγγυότητας αν δεν αποφασιστεί εντός ολίγων ημερών, τότε η μόνη επιλογή θα είναι η αναστολή εφαρμογής του νόμου των εκποιήσεων, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρης Συλλούρης.

Οι Οικολόγοι πιστεύουν ότι μόνο με την επιτάχυνση της κατάθεσης στη Βουλή των κυβερνητικών νομοσχεδίων για την αφερεγγυότητα και την προστασία των οφειλετών, μπορεί να δοθεί μία ικανοποιητική λύση.

«Ως Συμμαχία Πολιτών δεν σταματάμε να εργαζόμαστε για την προστασία των πολιτών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Προς αυτή την κατεύθυνση, θα καταθέσουμε Τροπολογίες επί του Νόμου των Εκποιήσεων», αναφέρει η Συμμαχία.

Υπενθυμίζεται ότι η συζήτηση για το θέμα των εκποιήσεων έχει παραπεμφθεί σε επίπεδο ομάδας εργασίας του Eurogrοup, ενώ η επόμενη συνεδρία των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης έχει οριστεί για τις 13 Οκτωβρίου και θα είναι καθοριστική για τα συνολικά 436 εκατομμύρια της επόμενης δόσης.

http://www.sigmalive.com

Categories