Παραθέτουμε τις θέσεις – προτάσεις των ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΔΗΜΟΥ ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ για τις Αλυκές και την παράκτια ζώνη του Αγίου Νικολάου Αναβύσσου, όπως αυτές διαμορφώθηκαν, μετά από συστηματική ενημέρωση και εξαντλητική συζήτηση. Παρακαλούμε διαδώστε το παρακάτω κείμενο:
ΑΛΥΚΕΣ SOS
Για όσους συμπολίτες μας δεν το γνωρίζουν, οι αλυκές Αναβύσσου, δηλαδή η μεγάλη έκταση πάνω από τη Λεωφόρο Αθηνών – Σουνίου, εντάσσεται σε μία ευρύτερη έκταση, που χαρακτηρίζεται, ως «Κτήμα Αλυκών», πρώην πλέον ιδιοκτησίας του Ε.Ο.Τ. (Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού) και πρώην διοίκησης – διαχείρισης της Ε.Τ.Α.Δ. («Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) Α.Ε.»). Το μεγαλύτερο τμήμα της εκτάσεως του Κτήματος Αλυκών, η οποία ξεπερνά στο σύνολό της τα 1.600 στρέμματα, η κυβέρνηση, με κοινή υπουργική απόφαση (Φ.Ε.Κ. Β΄ 2424/2014), τη μεταβίβασε, μαζί με άλλες παράκτιες εκτάσεις του Δήμου Σαρωνικού (στο Λαγονήσι, στο Μαύρο Λιθάρι, στην Ανάβυσσο και στην Παλαιά Φώκαια, όπου δημιουργείται άμεσο πρόβλημα με τους τοπικούς αλιείς και με τις τοπικές παράκτιες επιχειρήσεις εστιάσεως), στην εταιρεία «ΠΑΡΑΚΤΙΟ ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΑΕ», αντίστοιχης του ΤΑΙΠΕΔ. Ο διακηρυγμένος σκοπός αυτής της εταιρείας (Ν. 4146/2013), όπως και του ΤΑΙΠΕΔ, είναι η παραχώρηση – μεταβίβαση σε ιδιώτες (στην πράξη «ξεπούλημα») των πλέον αξιόλογων εκτάσεων του δημοσίου στο παράκτιο μέτωπο από το Φάληρο μέχρι το Σούνιο και η αυτόματη μεταφορά του όποιου τιμήματος στους δανειστές της χώρας. Τα αποτελέσματα αυτής της πρακτικής τα διαπιστώσαμε και τα διαπιστώνουμε στην περίπτωση της πώλησης – «ξεπουλήματος» της εκτάσεως του «ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ», όπου παρενέβη το Ελεγκτικό Συνέδριο και πάγωσε τη διαδικασία, όπως έπραξε και σε άλλες αντίστοιχες περιπτώσεις. Είναι, λοιπόν, προφανής ο κίνδυνος, που ανακύπτει από αυτήν τη μεταβίβαση και μάλιστα για το συγκεκριμένο σκοπό, όπου πλέον δεν ενδιαφέρει πώς θα αναδειχθεί και πως θα αξιοποιηθεί η περιοχή, αλλά πώς θα μεταβιβασθεί το ταχύτερο δυνατό.
Ο κίνδυνος καθίσταται ακόμη πιο μεγάλος για τον πρόσθετο λόγο, ότι στο «Κτήμα Αλυκών» περιλαμβάνονται η κεντρική παραλία της Αναβύσσου, αλλά και το μεγαλύτερο τμήμα της παράλιας έκτασης του Αγίου Νικολάου, που εμείς οι κάτοικοι του Δήμου Σαρωνικού, αλλά και χιλιάδες συμπολίτες μας απολαμβάνουμε κάθε χρόνο, κυρίως κατά τους θερινούς μήνες του έτους. Μάλιστα δε, με την προαναφερθείσα κοινή υπουργική απόφαση, παραχωρήθηκε στην «ΠΑΡΑΚΤΙΟ ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΑΕ» και η διαχείριση – διοίκηση του αιγιαλού των μεταβιβασθέντων παράκτιων εκτάσεων.
Το «Κτήμα Αλυκών» είναι μία περιοχή – τοπίο μοναδικής ομορφιάς, με σημαντική περιβαλλοντική και πολιτισμική αξία, δεδομένου, ότι περιλαμβάνει δύο υγροτόπους (αλυκών και Αγίου Νικολάου), επισκέψιμους από διάφορα είδη πτηνών και με ποικιλία αυτοφυών βοτάνων και αγριολούλουδων, αλλά και χώρους μεγάλου αρχαιολογικού ενδιαφέροντος. Μέχρι πρόσφατα, οι δύο προαναφερθέντες υγρότοποι δεν ήταν αναγνωρισμένοι, εάν και ιδιαιτέρως σημαντικοί για την ευρύτερη περιοχή. Προσφάτως, όμως, με το νέο ρυθμιστικό σχέδιο Αθήνας – Αττικής (Ν. 4277/2014), αναγνωρίστηκαν αυτοί οι δύο υγρότοποι και μάλιστα ως υγρότοποι «Α΄ Προτεραιότητας», που χρήζουν άμεσης οριοθέτησης, αποκατάστασης και προστασίας. Το γεγονός αυτό αποτελεί μία μεγάλη νίκη των επιστημονικών φορέων, αλλά και συλλόγων και κατοίκων της περιοχής μας. Αποτελεί το πρώτο και σημαντικότερο βήμα για τη διάσωση και ανάδειξή τους. Ωστόσο, απαιτείται επαγρύπνηση των συλλόγων και των πολιτών, αλλά και πίεση για την άμεση εφαρμογή του νόμου, δεδομένου, ότι υπάρχουν αντικρουόμενες διατάξεις άλλων νόμων, που προώθησε η κυβέρνηση.
Δυστυχώς, πέραν των εκάστοτε κυβερνήσεων, η εκάστοτε τοπική – δημοτική αρχή επέτρεπε και ανεχόταν, επί δεκαετίες, την απαξίωση της συγκεκριμένης περιοχής, στην οποία συστηματικά εναποτίθενται τεράστιοι σωροί μπάζων και απορριμμάτων, πολλά εκ των οποίων είναι άκρως επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία. Παράλληλα, δεν μερίμνησε για τη διαμόρφωση μίας ολοκληρωμένης πρότασης προστασίας, ανάδειξης και αξιοποίησης της περιοχής του Κτήματος Αλυκών, προς όφελος των κατοίκων και των πολιτών, με αποτέλεσμα να απεργάζονται οι εκάστοτε κυβερνήσεις σχέδια δυσμενή για τη συγκεκριμένη περιοχή και τους κατοίκους της, αλλά και για τους πολίτες, που την επισκέπτονται (π.χ. ιππόδρομος, καζίνο, τσιμεντοποίηση της περιοχής, κλπ). Η ίδια απαξίωση συνεχίστηκε και συνεχίζεται από το Δήμο Σαρωνικού. Τη βιώνουμε καθημερινά, όσοι περνούμε από την περιοχή των αλυκών και του Αγίου Νικολάου.
Επιθυμώντας να προλάβουμε τις όποιες δυσμενείς εξελίξεις, αλλά και να αξιοποιήσουμε το νέο και ευνοϊκό νομικό καθεστώς, τερματίζοντας την απαξίωση του Κτήματος Αλυκών Αναβύσσου, προασπίζοντας το δημόσιο χαρακτήρα της περιοχής και την ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών στις παράλιες εκτάσεις της, αλλά και συμβάλλοντας στην υγιή – γνήσια ανάπτυξη της περιοχής, προτείνουμε και εμείς, κατά προτεραιότητα, τα εξής:
Την προστασία των δύο υπαρχόντων υγροτόπων στην αλυκή και στον Άγιο Νικόλαο, με την άμεση οριοθέτησή τους, σύμφωνα με τις επιταγές του Ν. 4277/2014, και τη δημιουργία περιβαλλοντικού και πολιτιστικού πάρκου, σε συνδυασμό με ήπιες δραστηριότητες στο υπόλοιπο τμήμα της αλυκής προς τη Λεωφόρο Καραμανλή (το μη υγροτοπικό τμήμα της), οι οποίες να είναι συναφείς προς το περιβάλλον και την ιστορία της περιοχής. Τέτοιες προτεινόμενες δραστηριότητες είναι
α) η δημιουργία μουσείου, το οποίο θα συστεγάζει μουσείο αλυκών, αρχαιολογικό μουσείο και βοτανικό μουσείο,
β) η δημιουργία ενυδρείου, το οποίο θα στηρίζεται επιστημονικά από το ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε., που έχει έδρα στο Μαύρο Λιθάρι Αναβύσσου (Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών),
γ) η δημιουργία ενός μικρού πολυχώρου, ο οποίος θα χρησιμοποιείται, ως συνεδριακός χώρος, χώρος πολιτιστικών εκδηλώσεων, κλπ. και
δ) η ανάπτυξη θαλάσσιων σπορ και δραστηριοτήτων στην κεντρική παραλία της Αναβύσσου, μη επικίνδυνων για τους λουομένους και μη οχλουσών για τους δύο υγροτόπους (όχι δηλαδή χρήση σκαφών, jet ski, κλπ), καθώς και ενός κέντρου εκμάθησης κολύμβησης και ναυαγοσωστικών μεθόδων.
Η παραπάνω πρόταση, η οποία δεν αποκλείει άλλες παρεμφερείς – ήπιες δραστηριότητες, συνδυάζει την προστασία και ανάδειξη του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος της περιοχής των αλυκών – Αγίου Νικολάου («Κτήμα Αλυκών»), με την τουριστική – οικονομική και πολιτιστική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα και την ποιότητα ζωής των δημοτών.
Σε κάθε περίπτωση, θα προσελκύσει χιλιάδες τουρίστες ετησίως (Έλληνες και ξένους), δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας και ενισχύοντας όλες τις τοπικές εμπορικές και ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, αλλά και το ταμείο του Δήμου μας, διότι οι τουρίστες, στο δρόμο τους προς το Σούνιο και το Ναό του Ποσειδώνα, θα έχουν πλέον πολλούς λόγους για μία στάση στην περιοχή των Αλυκών – Αγίου Νικολάου, αφήνοντας τον οβολό τους. Όλα δε αυτά, χωρίς την παραμικρή επιβάρυνση του φυσικού περιβάλλοντος και του μοναδικού τοπίου της περιοχής, αλλά, αντιθέτως, με την ανάδειξη και την προστασία τους, στοιχεία αδιαπραγμάτευτα και πλέον νομικά κατοχυρωμένα.
Ως Ομάδα Ενεργών Πολιτών Δήμου Σαρωνικού, επιδιώκουμε την προστασία, ανάδειξη και αξιοποίηση του «Κτήματος Αλυκών Αναβύσσου» προς πραγματικό όφελος της τοπικής κοινωνίας, αλλά και του ελληνικού δημοσίου. Αυτό το όφελος μπορεί να επιτευχθεί μόνο υπό τις προαναφερθείσες προϋποθέσεις.
Καλούμε, λοιπόν, όλους τους συμπολίτες μας να ενημερωθούν και να υποστηρίξουν αυτήν την κοινή προσπάθεια.
Πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό και πληροφορίες για το νομικό καθεστώς της περιοχής και για την προαναφερθείσα πρόταση μπορείτε να βρείτε στον ιστοχώρο του Συλλόγου «ΕΝΟΤΗΤΑ ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ» (enotitasaronikou.wordpress.com – στο λήμμα «αλυκές»), μέρος του οποίου έχει αναδημοσιευθεί και στον ιστοχώρο paraktios.gr
ΟΜΑΔΑ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΔΗΜΟΥ ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ