Αστέρας: Επιχείρηση τμηματικής παράδοσης του αιγιαλού

Με τη μέθοδο της τμηματικής εφαρμογής, με πρώτο «δωράκι» στους επίδοξους επενδυτές του Αστέρα Βουλιαγμένης, η κυβέρνηση προχωρεί στην καταστρατήγηση της ελεύθερης πρόσβασης των πολιτών στους αιγιαλούς και τις παραλίες, μετά το «ναυάγιο» της γενικής νομοθετικής πρωτοβουλίας εμπορευματοποίησης και εκποίησης των αιγιαλών, που ανέλαβε το περασμένο καλοκαίρι, υπό το βάρος των αντιδράσεων της κοινής γνώμης, των πολιτικών και επιστημονικών φορέων.

Με καμουφλαρισμένη διάταξη λοιπόν, η κυβέρνηση καθιερώνει το δικαίωμα ιδιαίτερης και αποκλειστικής χρήσης του αιγιαλού του Αστέρα Βουλιαγμένης υπέρ του ιδιώτη επενδυτή. Η διάταξη αποκλείει κάθε περίπτωση ελεύθερης πρόσβασης των πολιτών στην παραλία της περιοχής, όπως υπάρχει σχετικό κατοχυρωμένο δικαίωμα.

Η ρύθμιση περιλαμβάνεται σε εκπρόθεσμη τροπολογία που κατατέθηκε την Τρίτη από τα υπουργεία Οικονομικών, Τουρισμού και Ναυτιλίας σε άσχετο με το αντικείμενο νομοσχέδιο του υπουργείου, με τίτλο «Οργάνωση της νομικής μορφής των θρησκευτικών κοινοτήτων και των ενώσεών τους στην Ελλάδα και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας Γενικής Γραμματείας Θρησκευμάτων».

Σημειώνεται πως το ΤΑΙΠΕΔ είχε τον Δεκέμβριο του 2013 ανακηρύξει προτιμητέο επενδυτή για την Αστήρ Παλλάς Βουλιαγμένης την Jermyn Street Real Estate, αποδεχόμενο την προσφορά της, ύψους 400 εκατ. ευρώ, για το 90% των μετοχών του Αστέρα. Στις 17 Σεπτεμβρίου 2014 υπεγράφη η σύμβαση αγοραπωλησίας του Αστέρα Βουλιαγμένης μεταξύ της Εθνικής Τράπεζας και του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου ως πωλητών και της Apollo Investment HoldCo ως αγοραστή, και της Jermyn Street Real Estate Fund IV L.Ρ. ως εγγυητή.

Η Apollo Investment HoldCo είναι εταιρεία ειδικού σκοπού (SPV), 100% θυγατρική της Jermyn Street Real Estate Fund IV L.Ρ. Ωστόσο για να ολοκληρωθεί η συναλλαγή πρέπει να εκπληρωθούν οι σχετικοί προαπαιτούμενοι συμβατικοί όροι.

Σε αυτούς περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, η έκδοση και δημοσίευση του σχετικού Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης Δημοσίου Ακινήτου (ΕΣΧΑΔΑ).

http://www.enet.gr

Categories