ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗ. ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΙΑΤΡΟΥ

Ο κος Σταύρος Ιατρού παραχώρησε στην ιστοσελίδα “Η  ΠΟΛΗ ΜΑΣ”  αποκλειστική συνέντευξη, όπου μιλάει για την διαχείριση των απορριμάτων, τη νέα Δημοτική Αρχή, όπως επίσης και την πρότασή του να είναι μέλος των αντιπροσώπων του δήμου στο ΕΔΣΝΑ.

Διαβάστε όλη την συνέντευξη παρακάτω:

Πρόσφατα συμμετείχατε στο συνέδριο για τη διαχείριση απορριμμάτων που είχε εξειδίκευση στον τομέα της ΕΞΟΡΥΞΗΣ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ που πραγματοποιήθηκε στην Θεσσαλονίκη. Ποια είναι τα συμπεράσματα που αποκομίσατε;

Κάθε χρόνο τέτοια εποχή γίνονται σημαντικά συνέδρια για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Ήταν το πρώτο και έπονται δύο ακόμα τις επόμενες εβδομάδες.

Συμπέρασμα πρώτο: Η μοναξιά όσων εξ ημών το παρακολουθήσαμε. Από όλη την Αττική συμμετείχαμε εγώ και ο αντιπεριφερειάρχης Αττικής κ. Π. Φιλίππου. Ουδείς άλλος! Κι όμως αύριο, όπως πάντα, θα εμφανιστούν δήμαρχοι και παράγοντες να πάρουν αποφάσεις για το θέμα χωρίς καν να το γνωρίζουν. Γιατί το θέμα απαιτεί βαθιές γνώσεις.

Συμπέρασμα δεύτερο: Διαπίστωσα, κυρίως λόγω των αγώνων μας, πως η γνώμη μας βαραίνει και η παρουσία μας παίζει σημαντικό ρόλο.

Τρίτο συμπέρασμα: Οι παλιές χωματερές μπορεί να καλυφθούν υγειονομικά, όμως στο μέλλον θα τις ξανασκάψουμε και θα απομακρύνουμε τα σκουπίδια.

Ποιες είναι οι θέσεις σας όσον αφορά τον Περιφερειακό Σχεδιασμό για τα απορρίμματα και αν έχετε κάνει επαφές με τη Νέα Περιφερειάρχη κα Ρένα Δούρου για το σχετικό θέμα;

Η «Δύναμη Ζωής» και η κ. Ρένα Δούρου που διοικούν την περιφέρεια, υιοθέτησαν πλήρως τις θέσεις μας -του Συνδυασμού «Ελεύθερες Πόλεις»- και πλέον του Δήμου μας αφού είναι γνωστό ότι τη δεύτερη Κυριακή των εκλογών όλοι όσοι διαφωνούσαν δημόσια ταυτίστηκαν μαζί μας. Ελπίζω τώρα μετά τις εκλογές να μην αλλάξουν θέσεις.

Υπήρξαν και υπάρχουν επαφές με την παράταξη «Δύναμη Ζωής». Προσωπικά συμμετείχα στην επιτροπή διαβούλευσης με θέμα τη διαχείριση απορριμμάτων μαζί με δύο συνδημότες μας. Από τον Οκτώβρη και μετά θα ξεδιπλώσουμε τους στόχους, το πρόγραμμα και το χρονοδιάγραμμα, αφού έχουμε εικόνα το ποιοι θα εκπροσωπούνται στον ΕΔΣΝΑ.
Η δική μας θέση για τον Περιφερειακό Σχεδιασμό είναι:

Ριζική αλλαγή και όχι απλή τροποποίηση και
Προσφυγή στην νομιμότητα που επιβάλει ο Ν. 4042/2012 και προβλέπει δράσεις όπως ενημέρωση – επανάχρηση – ανακύκλωση κυρίως και μετά ενεργειακή αξιοποίηση και ταφή. Άρα δράσεις στην πηγή παραγωγής, με συμμετοχή του πολίτη, που μειώνουν αισθητά τον όγκο απορριμμάτων. Είναι προφανές ότι αυτό είναι ένα μεγάλο στοίχημα εμού, ημών στην Λαυρεωτική και της κ. Δούρου. Είμαι εξαιρετικά αισιόδοξος.
Πρόσφατα στο πρώτο Δημοτικό Συμβούλιο προτείνατε να είστε εκπρόσωπος του Δήμου μαζί με τον Δήμαρχο Λαυρεωτικής στην Γενική Συνέλευση των Π.Ε.Δ.Α (το οποίο και έγινε δεκτό), όπου εκλέγονται οι αντιπρόσωποι στον ΕΔΣΝΑ, δηλαδή το φορέα που θα χειριστεί στην επόμενη πενταετία τη διαχείριση απορριμμάτων. Τι πιστεύετε πως μπορείτε να καταφέρετε από την συγκεκριμένη θέση;

Να φέρω τα πάνω κάτω. Επιθυμώ να συμβάλλω στα πλαίσια της απόλυτης νομιμότητας στο να εφαρμοστεί το νέο εφικτό σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων που ευαγγελιζόμαστε.

Ένας ακόμα στόχος είναι να εξυγιάνουμε τον αμαρτωλό ΕΔΣΝΑ (διάδοχο του ΕΣΔΚΝΑ). Προφανώς δεν είμαι μόνος. Πολλοί επιθυμούν τα παραπάνω, ελπίζω όμως να είμαστε πλειοψηφία και να τα υλοποιήσουμε. Αυτό φοβούνται διάφοροι «μεγαλοπαράγοντες» οι οποίοι έχουν κινήσει γη και ουρανό να ακυρώσουν την εκλογή μου.

Μια νέα πενταετία ξεκίνησε για την νέα Δημοτική Αρχή, υπάρχουν κοινές γραμμές των Ελευθέρων Πόλεων με την παράταξη της πλειοψηφίας;

Στο βασικό, που είναι η αντίληψη μας για τον «Καλλικράτη», διαφωνούμε πλήρως. Ο «Καλλικράτης», γεωγραφικά και θεσμικά ήταν καταστροφή. Πρέπει να αλλάξει.

Βέβαια έχουμε σε επιμέρους θέματα κοινή θέση, όπως στη διαχείριση απορριμμάτων, και ελπίζω αυτό να αποδειχθεί και στην πράξη. Αν προχωρήσουμε σε εξειδίκευση, θα δούμε ότι στη συντριπτική πλειονότητα όλοι, όλες οι παρατάξεις έχουμε κοινές θέσεις. Το κοινό καλό του τόπου είναι αυτονόητο. Τα προβλήματα όλοι τα εντοπίζουμε. Το θέμα είναι στην πράξη τι γίνεται. Αν αυτό που λέμε το πιστεύουμε ή αν κάνουμε κάτι άλλο από αυτό που λέμε.

Εδώ θα δώσουμε χρόνο στη νέα διοίκηση. Δεν θα κάνουμε στείρα αντιπολίτευση και θα στηρίξουμε τις σωστές αποφάσεις, όπως κάναμε με την προηγούμενη διοίκηση. Επισημαίνω βέβαια ότι υπάρχουν κορυφαία θέματα (π.χ. ΧΥΜΑ) που έχουμε αντίθετες απόψεις. Για την παράταξη του κ. Λουκά υπάρχει πεδίο να μας αποδείξει την αξιοπιστία της και να απομακρυνθεί από ένα κακό παρελθόν όταν διοικούσε το Λαύριο.

Πιστεύετε πως με την έλευση μεγάλων έργων (Προαστιακός – Λιμάνι) μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη στον Δήμο Λαυρεωτικής;

Βεβαίως και έχουν την αξία τους τέτοια έργα και μάλιστα μεγάλη. Όμως η ανάπτυξη στην περιοχή μας εξαρτάται κυρίως από όσα συμβαίνουν σ’ όλη τη χώρα, από τα μέτρα και τις πολιτικές της κυβέρνησης, την οικονομική κρίση και το μνημόνιο. Αυτή η άθλια πολιτική τα 4-5 τελευταία έτη δεν ανατρέπεται, έστω και με κάποια μεγάλα έργα.

Αξίζει να επισημάνουμε ότι μεγάλα έργα στην περιοχή μας δεν έγιναν καθόλου αυτά τα 4 χρόνια. Σε άλλες περιοχές έγιναν. Ο κ. Σγουρός -ας μη τον ξεχνάμε- έβαλε στο περιθώριο την περιοχή. Μεγάλα έργα ελπίζω να γίνουν τώρα από την Περιφέρεια, τουλάχιστον ως αντισταθμιστικά των όσων δεν έγιναν στο παρελθόν. Εκεί ελπίζω και εκεί θα συμβάλλουμε εμείς. Η κ. Δούρου, ο κ. Φιλίππου θα σκύψουν στην περιοχή. Το οφείλουν. Εμείς πρέπει να δώσουμε σ’ αυτούς προτάσεις σοβαρές και να καθιερώσουμε μία σοβαρή συνεργασία προς όφελος της περιοχής. Ελπίζω η νέα Δημοτική Αρχή να αντιληφθεί αυτή την ξεκάθαρη δυνατότητα.

*Η συνέντευξη πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά.

ΠΗΓΗ. Η ΠΟΛΗ ΜΑΣ

Categories