ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 3 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2014 (20:30), ΣΤΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΚΙΟΣΚΙ “ME GUSTA” ΣΤΟ ΜΑΥΡΟ ΛΙΘΑΡΙ ΑΝΑΒΥΣΣΟΥ, H ΝΕΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΩΝ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ

Την Παρασκευή, 3 Οκτωβρίου 2014, ώρα 20:30, στο τουριστικό κιόσκι “ME GUSTA”, στο 47ο χλμ της Λ. Αθηνών – Σουνίου (μεταξύ “EDEN BEACH” και “ALEXANDER HOTEL”, – Μαύρο Λιθάρι Αναβύσσου), ενημερώνουμε, ενημερωνόμαστε, συζητούμε και αποφασίζουμε.
Στη συγκέντρωση αυτής της Παρασκευής θα γίνει, όπως κάθε φορά, μία ενημέρωση για την πρόοδο των δράσεων της ομάδας, αλλά και για τις τρέχουσες εξελίξεις στο παράκτιο μέτωπο του Δήμου Σαρωνικού, όπου θα καθοριστούν οι θέσεις της ομάδας έναντι των εξελίξεων. Στη συνέχεια θα συνεχισθεί η συζήτηση για τα οργανωτικά ζητήματα της ομάδας, καθώς και για τη διαδικασία διαβούλευσης και λειτουργίας της, που διαρκώς βελτιώνεται και θα συνεχίσει να βελτιώνεται.

Ως προς το παράνομο μπάζωμα των αλυκών Αναβύσσου, αναμένουμε την απάντηση της Περιφέρειας Αττικής στην αίτηση δεκάδων ενεργών πολιτών του Δήμου Σαρωνικού, αλλά και την αντίδραση του δημάρχου Σαρωνικού. Ο χρόνος παρέρχεται, αλλά τα μπάζα και τα επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία υλικά παραμένουν, όπως και οι ευθύνες των όποιων αρμοδίων. Στο μεταξύ, συνεχίζεται κανονικά η συλλογή υπογραφών Σαρωνιδιωτών για το ζήτημα των χρήσεων γης στη Σαρωνίδα, όπως και η πίεση για το σεβασμό της εκφρασμένης βούλησης των πολιτών.
Για μία ακόμη φορά, ευχαριστούμε το σύλλογο “ΑΡΙΣΤΟΔΙΚΟΣ” για τη φιλοξενία που παρείχε στους Ενεργούς Πολίτες Σαρωνικού την περασμένη Παρασκευή και ελπίζουμε να ανταμώσουμε ξανά στην έδρα του συλλόγου. Ήδη μέλη αυτού του συλλόγου στηρίζουν την κοινή προσπάθεια και μετέχουν στις σχετικές διαδικασίες.
Για όσους, τέλος, αναρωτιούνται ποίοι ή τί είναι οι Ενεργοί Πολίτες Σαρωνικού απαντάμε:
ΟΜΑΔΑ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΔΗΜΟΥ ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ

Ποιοι είμαστε:

Είμαστε πολίτες του Δήμου Σαρωνικού, οι οποίοι συγκεντρωνόμαστε κάθε εβδομάδα σε μέρος και ώρα που έχει αποφασιστεί στην προηγούμενη συνάντηση. Στα πλαίσια αυτών των συγκεντρώσεων, συζητούμε και στη συνέχεια αναπτύσσουμε πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις επιδιώκοντας την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή των πολιτών του Δήμου μας.

Στοχεύουμε στη δημιουργία του ύψιστου αποφασιστικού οργάνου, που λείπει στην αντιπροσωπευτική δημοκρατία, και αυτό είναι «Η Συνέλευση των Πολιτών». Μια ιδέα που έχει αρχίσει και ωριμάζει στις κοινωνίες της Ευρώπης (π.χ Ισπανία), ενώ σε κάποιες χώρες, όπως π.χ στην Ελβετία, είναι από παλιά υλοποιημένη και θεσμοθετημένη.

Θέλουμε να ξαναθυμίσουμε την υπόσταση του πολίτη, που έχει αλλοιωθεί από τη διακυβέρνηση του καιρού μας, καθώς δεν γνωρίζει και γι’αυτόν το λόγο δεν διεκδικεί τα προβλεπόμενα από το Σύνταγμα δικαιώματα του, εκτός από το μέρος εκείνο, που αφορά στη λογική της ανάθεσης.

Συνομολογούμε: α) στο διαρκές αίτημα να ζήσουμε σε μια κοινωνία, όπου συλλογικά οι πολίτες θα έχουν θεσμοθετημένο το δικαίωμα στο λόγο για όποιο θέμα θεωρούν σημαντικό, και β) στην απαίτηση διαρκούς και ουσιαστικής ενημέρωσης και συμμετοχής όλων μας στα κοινά, ως αυτονόητο δικαίωμα και υποχρέωση, όχι μόνο από τη θέση του αιρετού αλλά και από τη θέση του πολίτη.

Δεν υπάρχει λίστα μελών, δεν υπάρχει καταστατικό, δεν υπάρχουν «παλιοί» και «νέοι», υπάρχουν μόνο πολίτες, χωρίς ιεραρχία, χωρίς διαχωρισμούς, είτε κάποιος βρίσκεται στην ομάδα για πρώτη φορά είτε συμμετέχει σε αυτήν από την πρώτη ημέρα, είτε είναι ο Δήμαρχος είτε ένας νέος κάτοικος της περιοχής μας. Ο μόνος όρος και δέσμευση που απαιτείται από τους συμμετέχοντες είναι ο σεβασμός της διαδικασίας διαβούλευσης και λήψης αποφάσεων!

Η μέθοδος, με την οποία λαμβάνουμε τις αποφάσεις, έχει ως βάση ότι όλοι όσοι συμμετέχουν στην εκάστοτε συνέλευση εκφράζουν άποψη και αυτή λαμβάνεται υπόψη (ισηγορία).

Προβλέπεται μία διαρκώς ανοικτή δυνατότητα με την οποία λειτουργεί αυτή η διαβούλευση. Αυτή η δυνατότητα έγκειται στο ότι οποιοσδήποτε και οποτεδήποτε μπορεί να προτείνει αλλαγές, με στόχο τη βελτίωση της αποτελεσματικότητάς της.

Φιλοδοξία μας είναι η συνεργασία, ενημέρωση και έκφραση των ενεργών ανθρώπων, φορέων και τοπικών συλλόγων του Δήμου Σαρωνικού, ώστε, μέσα από τη σύνθεση, να είναι δυνατή η προώθηση των καλύτερων δυνατών προτάσεων για την επίλυση τόσο των απλών και καθημερινών προβλημάτων, όσο και των πιο σύνθετων και δύσκολων, που απαιτούν τη δημιουργική συμμετοχή όλης της κοινωνίας.

Απέναντι στην αδιαφορία και τη θλίψη των καιρών αντιπροτείνουμε τη συλλογική και σύμφωνα με το Σύνταγμα δράση! “

ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΔΗΜΟΥ ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ

Categories