ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 10/10 (20:30), ΣΤΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΚΙΟΣΚΙ “ME GUSTA” ΣΤΟ ΜΑΥΡΟ ΛΙΘΑΡΙ ΑΝΑΒΥΣΣΟΥ, H ΝΕΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΩΝ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΣΑΡΩΝΙΚΟY. ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΑΡΑΚΤΙΟ

Την Παρασκευή, 10 Οκτωβρίου 2014, ώρα 20:30, στο τουριστικό κιόσκι “ME GUSTA”, στο 47ο χλμ της Λ. Αθηνών – Σουνίου (μεταξύ “EDEN BEACH” και “ALEXANDER HOTEL”, – Μαύρο Λιθάρι Αναβύσσου), ενημερώνουμε, ενημερωνόμαστε, συζητούμε και αποφασίζουμε.
Στη συγκέντρωση αυτής της Παρασκευής θα γίνει, όπως κάθε φορά, μία ενημέρωση για την πρόοδο των δράσεων της ομάδας, αλλά και για τις τρέχουσες εξελίξεις στο Δήμο Σαρωνικού και ιδίως στο ζήτημα του παράκτιου μετώπου, όπου ήδη οι Ενεργοί Πολίτες διαμορφώσαμε τις θέσεις μας, τις οποίες και κοινοποιήσαμε στην πρόσφατη συγκέντρωση πολιτών, εκπροσώπων συλλόγων, κινημάτων πολιτών και δημοτικών παρατάξεων δήμων του παράκτιου μετώπου του Σαρωνικού, που έγινε στο Λαγονήσι την 4η Οκτωβρίου 2014. Στη συνέχεια θα συνεχισθεί η συζήτηση για τα οργανωτικά ζητήματα της ομάδας και θα γίνει ενημέρωση και συζήτηση για το ζήτημα της επικείμενης αύξησης των δημοτικών φόρων και τελών, η οποία πρέπει να αποτραπεί. Όταν εξαντληθεί το ζήτημα της επικείμενης αύξησης των δημοτικών φόρων και τελών, θα συζητηθεί και το ζήτημα της εφαρμογής της νομοθεσίας για τα αδέσποτα ζώα από το Δήμο Σαρωνικού.
Σας καλούμε, λοιπόν, να προσέλθετε και να συμμετάσχετε στη διαδικασία. Είναι βέβαιο, ότι όποιος συμμετέχει στις συγκεντρώσεις των Ενεργών Πολιτών Σαρωνικού, αποκτά πολύτιμες γνώσεις για τα δικαιώματά του, ως πολίτη – δημότη, αλλά και για τις υποχρεώσεις του Δήμου, του Κράτους και της Περιφέρειας. Παράλληλα, μαθαίνει πώς να διεκδικεί αυτά τα δικαιώματα, συνεργαζόμενος με τους συμπολίτες του, εγκαταλείποντας τη λογική της ανάθεσης και τον ωχαδελφισμό.
Ευθύς αμέσως παραθέτουμε τις θέσεις των Ενεργών Πολιτών Σαρωνικού για το Παράκτιο Μέτωπο του Δήμου Σαρωνικού:

ΟΙ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΔΗΜΟΥ ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΡΑΚΤΙΟ ΜΕΤΩΠΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΑΣ

Με αφορμή τις πρόσφατες εξελίξεις: α) τη μεταβίβαση παράκτιων «φιλέτων» του Δήμου μας στην εταιρεία «ΠΑΡΑΚΤΙΟ ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΑΕ» (όλοι γνωρίζουν ποιος είναι ο σκοπός ίδρυσής της) και β) το περιεχόμενο του ψηφίσματος, που πρότεινε ο δήμαρχος Σαρωνικού στους δημοτικούς συμβούλους,

έχουμε χρέος να θέσουμε ενώπιον των ευθυνών τους τη δημοτική αρχή, και το σύνολο των δημοτικών και τοπικών συμβούλων, ώστε να ξεκαθαρίσουν επιτέλους τις θέσεις τους.

Σε αυτό το πλαίσιο θεωρούμε ότι αιτήματα, που προασπίζουν νόμιμα και εύλογα συμφέροντα των δημοτών, σύμφωνα τόσο με το Σύνταγμα και την εγχώρια νομοθεσία, όσο και με τις διεθνείς συμβάσεις, που δεσμεύουν τη χώρα μας, και αφορούν στο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στην προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος, θα πρέπει να αποτελέσουν τις «κόκκινες γραμμές», δηλαδή αρχές αδιαπραγμάτευτες! Ως τέτοιες αρχές οι Ενεργοί Πολίτες Δήμου Σαρωνικού θεωρούμε τις ακόλουθες:

Πρέπει να εξασφαλιστεί η ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών στις παραλίες του Δήμου, με παράλληλη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα τους.
Διατήρηση των υφιστάμενων χρήσεων γης.
Απόλυτος σεβασμός και ανάδειξη του φυσικού, πολιτιστικού και οικιστικού περιβάλλοντος της περιοχής, όπου προμετωπίδα θα είναι οι αναγνωρισμένοι πλέον υγρότοποι των αλυκών Αναβύσσου, του Αγίου Νικολάου Αναβύσσου, του Μαύρου Λιθαρίου Αναβύσσου και του “Πεύκου” Λαγονησίου, οι οποίοι πρέπει να εκκαθαριστούν από τα υφιστάμενα μπάζα και να αποκατασταθούν.
Ήπια μορφή ανάπτυξης, σύμφωνη με τις υφιστάμενες χρήσεις γης, τους υφιστάμενους όρους δόμησης, το νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας – Αττικής και όλη εν γένει την ισχύουσα περιβαλλοντική νομοθεσία,όπου η βασική στόχευση θα είναι η ανάδειξη των φυσικών τοπίων και της ιστορικότητας της περιοχής. Με κτίρια (όπου αυτά επιτρέπονται) χαμηλού ύψους, ενεργειακά αυτόνομα και συμβατά προς το φυσικό τοπίο της περιοχής.

Εξασφάλιση του αλιευτικού καταφυγίου στην Παλαιά Φώκαια.
Απομάκρυνση αυθαιρέτων κτισμάτων και παράνομων δραστηριοτήτων από τις παράλιες εκτάσεις.
Δημιουργία φορέα ή φορέων διαχείρισης των παράκτιων υγροτόπων του Δήμου, όπου θα εξασφαλίζεται η συμμετοχή του Δήμου, κοινωνικών φορέων της περιοχής και συνεργασία ιδιωτών, αλλά με τη δέσμευση να αξιοποιούν εργασιακά δημότες – κατοίκους της περιοχής και πάντοτε με διαφανή αξιοκρατικά κριτήρια.
Προηγούμενη ενημέρωση του Δήμου Σαρωνικού από την εταιρεία «Παράκτιο Αττικό Μέτωπο ΑΕ» και εξασφάλιση υπέρ του Δήμου διαδικασίας μη έγκρισης ή και ακύρωσης των όποιων επενδυτικών σχεδίων, εάν αυτά δεν πληρούν όλες τις προαναφερθείσες προδιαγραφές.

Categories