Το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε πως θα κατεδαφίζονται υποχρεωτικά και άμεσα τα αυθαίρετα κτίσματα που βρίσκονται στον αιγιαλό. Σύμφωνα με το Συμβούλιο της Επικρατείας, η κατεδάφιση των αυθαίρετων κτισμάτων αποσκοπεί στην προστασία του αιγιαλού και του θαλάσσιου χώρου.
Κάποιοι αφελείς αναρωτιούνται γιατί το Συμβούλιο της Επικρατείας περίμενε να φτάσει το 2014 για να κρίνει πως θα κατεδαφίζονται τα αυθαίρετα κτίσματα στον αιγιαλό.
Η απάντηση είναι πολύ απλή:
Τώρα που το ΤΑΙΠΕΔ πουλάει σε ιδιώτες μερικές από τις ωραιότερες ελληνικές παραλίες, δεν μπορεί να τις πουλήσει μαζί με τα αυθαίρετα που βρίσκονται στον αιγιαλό. Και άντε να βρεις το σημείο που τελειώνει ο αιγιαλός και ξεκινάει η παραλία· άλλωστε, αυτό αλλάζει χρόνο με τον χρόνο.
Τι θα κάνει με τον ιδιοκτήτη του αυθαίρετου κτίσματος ο ιδιώτης που θα αγοράσει την παραλία;
Θα τον τρέχει στα δικαστήρια για τις επόμενες δεκαετίες;
Μα αυτό καθυστερεί απελπιστικά την απόδοση της επένδυσής του.
Ο ιδιώτης που θα αγοράσει την παραλία την θέλει «καθαρή».
Και την θέλει τώρα.
Οπότε, τώρα πρέπει να κατεδαφιστούν τα αυθαίρετα.
Όλα τα αυθαίρετα: και τα πραγματικά αυθαίρετα -τα οποία, βέβαια, ήταν «νόμιμα» τόσα χρόνια- αλλά και όσα θα βαφτιστούν «αυθαίρετα» επειδή ενοχλούν τον ιδιώτη αγοραστή.
Πρέπει να γκρεμιστούν τα αυθαίρετα, ώστε να χτιστούν στις παραλίες τα νέα νόμιμα αυθαίρετα από τους ιδιώτες που θα αγοράσουν τις παραλίες.
Στοιχειώδες ραγιά.
(Με την ευκαιρία, μια και αναφέρθηκα στο ξεπούλημα παραλιών σε ιδιώτες από το ΤΑΙΠΕΔ, μια παρατήρηση: τα τελευταία καλοκαίρια, επειδή πήγα σε πολλά νησιά, είχα την ευκαιρία να διαπιστώσω πως οι περισσότεροι κάτοικοι των νησιών έχουν τη βεβαιότητα -λόγω του τουρισμού και κάποιας παραδοσιακής διάθεσης αυτονομίας και αυτισμού που υπάρχει σε πολλά νησιά- πως οι αποφάσεις της κυβέρνησης και τα Μνημόνια δεν θα επηρεάσουν ιδιαίτερα τις δικές τους ζωές. Νομίζουν πως ζουν κάπου αλλού και πως είναι προστατευμένοι. Κάνουν πολύ μεγάλο λάθος. Κι αν δεν το καταλάβουν σύντομα, τους περιμένουν πολύ μεγάλες εκπλήξεις.)