Θέμα ενταξιακής πορείας της Τουρκίας θα θέσει η Κύπρος

Πολιτικά, νομικά και διπλωματικά μέτρα αντίδρασης στις κλιμακούμενες τουρκικές προκλήσεις σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας μελετά η Λευκωσία, σε μία προσπάθεια να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα, εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης.

Στόχος είναι τα μέτρα που θα αποφασιστούν να είναι αποτελεσματικά, αλλά να μην οδηγούν “ σε επικίνδυνα μονοπάτια”. Στην κωδικοποίηση των μέτρων αντίδρασης θα προβεί στη σημερινή του συνεδρία το Εθνικό Συμβούλιο.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Νίκο Χριστοδουλίδη, θα επιδιωχθεί η αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας έναντι της Τουρκίας, μέσα από τη συνεργασία με τους Ευρωπαίους εταίρους και γειτονικά κράτη.

Η Τουρκία έχει δείξει όλα αυτά τα χρόνια ότι δεν σέβεται διεθνείς συμβάσεις, δήλωσε ο κ. Χριστοδουλίδης, τονίζοντας ότι μόνο όταν η Άγκυρα νιώσει κόστος για όσα πράττει, θα υποχωρήσει και δεν θα επαναλάβει τις ενέργειές της.

Σύμφωνα με πληροφορίες, που μετέδωσε το Σίγμα, μεταξύ των εναλλακτικών μέτρων, που εξετάζονται, είναι η προσφυγή στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, η μελέτη για νομικά μέτρα εναντίον της Τουρκίας και εταιρειών, που επιχειρούν στην κυπριακή ΑΟΖ, η επιβολή διοικητικού κόστους σε όσους χρησιμοποιούν το παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου και πολιτικές παρεμβάσεις κομμάτων προς αδελφά κόμματα.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προτίθεται να εγείρει το θέμα στο επικείμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες στις 23 και 24 Οκτωβρίου.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιβεβαίωσε ότι μεταξύ των θεμάτων που θα θέσει θα είναι και το πάγωμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας. Οι διπλωματικές προσπάθειες θα ενταθούν, είπε, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με πιέσεις προς την Τουρκία σε σχέση με την ενταξιακή πορεία της.

Η συντριπτική πλειοψηφία των κρατών-μελών της ΕΕ, τόνισε, στηρίζει τις θέσεις της Λευκωσίας. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης χαρακτήρισε σημαντικό το ρόλο του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρόμποϊ, ο οποίος προέβη, μέχρι στιγμής, στην πιο ισχυρή δήλωση αντίδρασης στην τουρκική προκλητικότητα.

– See more at: http://www.sigmalive.com/news/politics/172598/thema-entaksiakis-poreias-tis-tourkias-tha-thesei-i-kypros#sthash.HNMBG2n9.dpuf

Categories