31 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2014: ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΕΣΠΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΛΥΚΕΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΓΙΟ ΝΙΚΟΛΑΟ ΑΝΑΒΥΣΣΟΥ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο σύλλογος «ΕΝΟΤΗΤΑ ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ» και το «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΘΑΛΑΣΣΙΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ» (ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.), συνεχίζοντας την άριστη συνεργασία τους, διοργανώνουν την 31η Οκτωβρίου 2014, ημέρα Παρασκευή και ώρα 18:00, στην αίθουσα Αμφιτρίτη του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. στο Μαύρο Λιθάρι Αναβύσσου (46,7ο χλμ της Λεωφόρου Αθηνών – Σουνίου), ενημερωτική εσπερίδα με θέμα: «Περιοχή Αλυκών και Αγίου Νικολάου Αναβύσσου: Οι πρόσφατες εξελίξεις, τα προβλήματα και οι προοπτικές». Την εκδήλωση συνδράμουν φίλοι του συλλόγου, καθώς και ενεργοί πολίτες του Δήμου Σαρωνικού.

Κύριοι εισηγητές της εσπερίδας, η οποία θα διαρκέσει μέχρι τις 21:00, είναι οι: α) Δημήτρης Κλούρας (δικηγόρος, πρόεδρος του συλλόγου «ΕΝΟΤΗΤΑ ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ», β) Δρ Χρήστος Αναγνώστου (γεωλόγος – ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.) και γ) Δρ Σταμάτης Ζόγκαρης (γεωγράφος-βιολόγος – ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.).

Κύριος στόχος της εκδήλωσης – εσπερίδας είναι να ενημερώσει τους πολίτες α) για την περιβαλλοντική και πολιτιστική αξία της περιοχής, καθώς και για τις πρόσφατες νομοθετικές εξελίξεις, τόσο ως προς τον χαρακτηρισμό των αλυκών και του παράκτιου τμήματος του Αγίου Νικολάου Αναβύσσου ως υγροτόπων Α΄ Προτεραιότητας, όσο και ως προς το ιδιοκτησιακό καθεστώς τους, β) για τις παράνομες δραστηριότητες σ’αυτην την περιοχή, που συντελούν στη διαρκή απαξίωση – καταστροφή τους και στην υποβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων, γ) για το καταστροφικό και ξεπερασμένο μοντέλο «αξιοποίησης», που επιδιώκουν διάφοροι για τη συγκεκριμένη περιοχή και δ) για την παρουσίαση των βασικών κατευθύνσεων ενός σχεδίου προστασίας και ανάδειξης των συγκεκριμένων περιοχών, προς όφελος της τοπικής κοινωνίας, τού Δήμου Σαρωνικού, αλλά και όλης της νοτιοανατολικής Αττικής.

Κατά τη διάρκεια της εσπερίδας και μετά τις σύντομες εισηγήσεις των επιστημόνων, θα ακολουθήσει «ανοικτή» συζήτηση για τους τρόπους προστασίας και ανάδειξης των συγκεκριμένων περιοχών, στα πλαίσια ανάπτυξης του οικοτουρισμού και του πολιτισμικού τουρισμού (εγχώριου και εξωτερικού). Παράλληλα, θα υπάρχει και η δυνατότητα απάντησης των επιστημόνων σε τυχόν ερωτήσεις των πολιτών.

Καλούνται, λοιπόν, πολίτες, ενδιαφερόμενοι επιστήμονες και εκπρόσωποι τοπικής αυτοδιοίκησης, συλλόγων και φορέων της ευρύτερης περιοχής να συμμετάσχουν στην εσπερίδα, προκειμένου να ενημερωθούν, αλλά και να συμβάλλουν με τη δική τους γνώση και εμπειρία στην κοινή προσπάθεια προστασίας και ανάδειξης των Αλυκών και του Αγίου Νικολάου Αναβύσσου.

Κατά τη διάρκεια της εσπερίδας θα παρουσιαστεί πλούσιο οπτικό υλικό και θα διανεμηθούν ενημερωτικά φυλλάδια.

Categories