ΚΥΠΡΟΣ. Ο Σαμαράς θα εκπροσωπήσει τον Πρόεδρο στη Σύνοδο του ΕΣ –

Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Αντώνης Σαμαράς θα εκπροσωπήσει τον Πρόεδρο Αναστασιάδη στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αφού η κατάσταση της υγείας του δεν θα του επιτρέψει να παραστεί στη Σύνοδο.

Όπως ανακοίνωσε μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Twitter ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, «τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα εκπροσωπήσει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και θα εκφράσει τις θέσεις της ΚΔ ο Ελληνας Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαρας».

Περαιτέρω, σύμφωνα με ανακοίνωση του Προεδρικού, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη θα εκπροσωπήσει τόσο στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου όσο και στη Σύνοδο του ΕΛΚ, ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος θα αναλύσει τις θέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος εξήγησε ότι σύμφωνα με τη συνθήκη της Λισσαβόνας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν μπορεί να εκπροσωπηθεί στο Ευρωπαϊκό συμβούλιο από άλλο Αξιωματούχο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Με βάση την ίδια συνθήκη πρόσθεσε, του παρέχεται το δικαίωμα να ορίσει άλλο μέλος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για να τον εκπροσωπήσει και για αυτό όρισε τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Αντώνη Σαμαρά.

Επιπλέον, οι παρεμβάσεις του Πρόεδρου της Δημοκρατίας θα γίνουν υπό τη μορφή γραπτών αναφορών οι οποίες θα διανεμηθούν τόσο προς όλους τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων που συμμετέχουν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο όσο και προς το σύνολο των ηγετών που συμμετέχουν στη Σύνοδο του ΕΛΚ.

Εξάλλου, σύμφωνα με ανακοίνωση του Προεδρικού, ενωρίτερα σήμερα, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας επισκέφθηκε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη στο ξενοδοχείο όπου διαμένει και του ευχήθηκε ταχεία ανάρρωση.

Ειδοποιήθηκαν οι Rompuy και Daul

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επικοινώνησε με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Herman Van Rompuy και με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος κ. Joseph Daul, τους οποίους ενημέρωσε για την κατάσταση υγείας του και για την αδυναμία του να παραστεί στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και στη συνέχεια στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ανέπτυξε σε λεπτομέρεια προς τους δύο συνομιλητές του τις θέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως αυτές διαμορφώθηκαν κατά την πρόσφατη Σύνοδο του Εθνικού Συμβουλίου.

/www.sigmalive.com/news

Categories