Οικοδομείται μέτωπο Κύπρου – Ελλάδας – Αιγύπτου

Καθοριστικής σημασίας, για τις γεωπολιτικές και ενεργειακές εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, κρίνεται η σύμπηξη μετώπου που επιχειρείται με την τριμερή συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Κύπρου- Ελλάδας και Αιγύπτου, που πραγματοποιείται την Τετάρτη στη Λευκωσία.

Η τριμερής που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη θα έχει προπαρασκευαστικό χαρακτήρα, ενόψει και της επικείμενης Συνόδου κορυφής των αρχηγών των τριών κυβερνήσεων στο Κάιρο, στις 8 Νοεμβρίου.

Όπως δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, «το γεγονός ότι θα βλέπετε να διεξάγεται μια τριμερής διάσκεψη Αιγύπτου, Ελλάδος, Κύπρου, το γεγονός ότι θα βλέπετε να γίνονται προσπάθειες να αποτελέσουμε τον πυρήνα και το μοντέλο για επέκταση της συνεργασίας με όσες χώρες της περιοχής το επιθυμούν, με στόχο τη σταθερότητα και την ασφάλεια, αυτό είναι ένα μεγάλο γεγονός από μόνο του».

Σε δηλώσεις του εξάλλου κατά την άφιξή του στην Κύπρο, ο αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος τόνισε ότι «αναβαθμίζεται η συνεργασία μας λόγω και των κρίσεων που αυτήν τη στιγμή είναι παρούσες στην περιοχή». Επιπλέον, σημείωσε, «είναι μια πολύ σημαντική στιγμή για την Κυπριακή Δημοκρατία αυτή, γιατί έχουμε την τουρκική πρόκληση, την αμφισβήτηση της ύπαρξης και της νομικής προσωπικότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και των κυριαρχικών της δικαιωμάτων».

Οι τρεις υπουργοί εξωτερικών θα συνομιλήσουν αύριο επί συγκεκριμένης ατζέντας, που αφορά στα ενεργειακά ζητήματα, με φόντο τις εξελίξεις στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και τις προσπάθειες που καταβάλλονται για την από κοινού εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου, κυρίως με την Αίγυπτο.

Ευάγγελος Βενιζέλος, Sameh Shoukry και Iωάννης Κασουλίδης, θα συνεχίσουν τις συνομιλίες που άρχισαν τον περασμένο Σεπτέμβριο, στο πλαίσιο της 69ης Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, στη Νέα Υόρκη.

Στο επίκεντρο της συζήτησης αναμένεται να βρεθεί και ο ρόλος που διαδραματίζουν οι τρεις χώρες στη διατήρηση συνθηκών ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, ενώ θα ανταλλαγούν απόψεις για περιφερειακά και διεθνή ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος.

Όπως δήλωσε εξάλλου, ο Πρέσβης της Ελλάδος στην Κύπρο, Βασίλης Παπαϊωάννου, η τριμερής υπουργική συνάντηση, η οποία έχει προγραμματιστεί για αύριο και η οποία θα είναι και προπαρασκευαστική της τριμερούς συνάντησης κορυφής στις 8 Νοεμβρίου στο Κάιρο.

Οι τρεις Υπουργοί Εξωτερικών αναμένεται να συζητήσουν, μεταξύ άλλων, θέματα που αφορούν στη μεταξύ τους συνεργασία σε αρκετούς τομείς, εξετάζοντας παράλληλα τρόπους περαιτέρω επέκτασής της στους τομείς της ενέργειας, της ασφάλειας και του τουρισμού.

Ο κ. Κασουλίδης θα παραθέσει την Τετάρτη γεύμα προς τιμήν των ομολόγων του της Ελλάδας και της Αιγύπτου, με τους οποίους θα πραγματοποιήσει ξεχωριστές διμερείς συναντήσεις.

Οι Βενιζέλος και Shoukry θα γίνουν δεκτοί αύριο και από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

– See more at: http://www.sigmalive.com/news/politics/174983/oikodomeitai-metopo-kyprou-elladas-aigyptou#sthash.gdqi9YxK.dpuf

Categories