Η ΕΣΠΕΡΙΔΑ ΤΗΣ “ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ” ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΛΥΚΕΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΓ.ΝΙΚΟΛΑΟ ΑΝΑΒΥΣΣΟΥ. VIDEO

Για δεύτερη συνεχή χρονιά ο Σύλλογος ΕΝΟΤΗΤΑ ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ με τη συνεργασία του ΕΛΚΕΘΕ ,διοργάνωσε χτες 31/10/14,εσπερίδα αφιερωμένη στις Αλυκές και τον Αγ.Νικόλαο Αναβύσσου. Δύο από τους  ομιλητές –  επιστήμονες του ΕΛΚΕΘΕ  δρ ΖΟΓΚΑΡΗΣ και Xρ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ,  μας ξενάγησαν σε μία λογική  ανάπτυξης χωρίς τσιμέντο , που αξίζει να παρακολουθήσετε στο video.

“Π Ε Ι Τ Ε   Σ Τ Ο  Δ Η  Μ Ο   Σ Α Ρ Ω Ν Ι Κ Ο Υ  Κ Α Ι  Σ Τ Η  Π Ε Ρ Ι Φ Ε Ρ Ε Ι Α   Ο Τ Ι

 Τ Ο  Ε Λ Κ Ε Θ Ε   Μ Π Ο Ρ Ε Ι  Ν Α  Κ Α Ν Ε Ι  Τ Η  Μ Ε Λ Ε Τ Η.”

Dr Σταμάτης Ζόγκαρης (ΕΛΚΕΘΕ)

 

Την εκδήλωση άνοιξε και  συντόνισε το μέλος της ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ Χρήστος Κοτσιρέας ο οποίος αναφέρθηκε στους σκοπούς του Συλλόγου και την μέχρι σήμερα δραστηριότητά του, με κορυφαία αυτή της ανάδειξης του ζητήματος των Χρήσεων Γης της Σαρωνίδας. (1-9 min του video).

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Δημήτρης Κλούρας παρουσίασε το ιδιοκτησιακό καθεστώς των Αλυκών και του Αγ.Νικολάου Αναβύσσου , τις μεταβολές που υπέστη μέχρι σήμερα μέχρι που περιήλθε στην ιδιοκτησία της ” ΠΑΡΑΚΤΙΟ ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΑΕ”, ενώ ταυτόχρονα περιέγραψε τις καταστροφικές παρεμβάσεις που έγιναν μέχρι σήμερα με την ανοχή όλων των Δημοτικών Αρχών που πέρασαν από τον Δήμο Σαρωνικού. (10 – 51 min του video)

O dr Σταμάτης Ζόγκαρης, επιστήμονας του ΕΛΚΕΘΕ, αναφέρθηκε στο συνδυασμό της ΕΡΕΥΝΑΣ και της ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ και μας πρόσφερε την επιστημονική προσέγγιση για την Αξία των Υγροτόπων στην Αττική και κατέθεσε παραδείγματα ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ βασισμένα στην ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΤΩΝ ΥΓΡΟΤΟΠΩΝ, ένα μοντέλο που μπορεί να εφαρμοστεί και για τις ΑΛΥΚΕΣ ΑΝΑΒΥΣΣΟΥ (52 min- 1.07)

Παραλαμβάνοντας τη σκυτάλη της Ενημέρωσης, ο Χρ. Αναγώστου , Γεωλόγος-Ιζηματολόγος του ΕΛΚΕΘΕ , αναφερόμενος στη ποικιλότητα των ΓΕΩ-ΜΟΡΦΩΝ της περιοχής Αναβύσσου και την ¨ΕΝΤΑΞΗ”  του ανθρώπου σε αυτές, μας μετέφερε σε μία άλλη σφαίρα προβληματισμού, υπογραμμίζοντας ότι οι κοινωνίες που περιφρόνησαν τη λειτουργία των φυσικών συστημάτων έχασαν ένα πλούτο φυσικών αξιών. Θεωρούμε ότι η ομιλία του κου Χρ.Ζόγαρη ήταν ίσως ένα από τα πιό σημαντικά σημεία της εκδήλωσης καθώς αναφέρθηκε στο ρόλο του ΠΟΛΙΤΗ και της ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ, άκρως επίκαιρο θέμα των τελευταίων ημερών στο Δήμο Σαρωνικού, για να τελειώσει με τις ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ αναπτυξης των ΑΛΥΚΩΝ. Σας προτρέπουμε να δείτε την ομιλία του από το (1.07 – 1.32 min του video) 

Στη συνέχεια του video μπορείτε να δείτε όλες τις παρεμβάσεις  των Δημοτικών Συμβούλων που παραβρέθηκαν, ενός Περιφερειακού Συμβούλου και του κοινού.

Κλείνοντας, μονο ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ μπορούμε να δώσουμε στη προσπάθεια του Συλλόγου ΕΝΟΤΗΤΑ ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ για αυτή τη πρωτοβουλία, που ελπίζουμε πως  θα αφυπνίσει και άλλους Συλλόγους προς αυτή την κατεύθυνση.

 

DSC07886 DSC07887

ΕΛΚΕΘΕ2

 

Categories