• Slider
  • Slider
  • Slider

3 ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ Π.ΦΙΛΙΠΠΟΥ

Τρία ΔΤ εξέδωσε σήμερα ο Αντιπεριφερειάρχης Αν.Αττικής Π.Φιλίππου τα οποία και δημοσιοποιούμε.

Δευτέρα 3 Νοεμβρίου 2014

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συγκέντρωση – ενημερωτική ημερίδα για τα ιδιοκτησιακά – δασικά προβλήματα της Ανατολικής Αττικής.
Στη συγκέντρωση – ενημερωτική ημερίδα με θέμα τα ιδιοκτησιακά – δασικά προβλήματα της Ανατολικής Αττικής που διοργάνωσαν από κοινού η Ομοσπονδία Εξωραϊστικών και Πολιτιστικών Συλλόγων Μαραθώνα και η Συνομοσπονδία Συλλόγων και Φορέων Ανατολικής Αττικής υπό την αιγίδα του Δήμου Μαραθώνα, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο Νέας Μάκρης, παραβρέθηκε την Κυριακή 2 Νοεμβρίου ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής κ. Πέτρος Φιλίππου. Στην ημερίδα παραβρέθηκαν επίσης βουλευτές της περιοχής, δήμαρχοι, καθώς και εκπρόσωποι τοπικών φορέων. Τη συζήτηση διηύθυνε ο δημοσιογράφος Αργύρης Δεμερτζής.
Στη διάρκεια της ημερίδας έγινε αναφορά στα πολύπλοκα και μακροχρόνια προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από τις ιδιοκτησιακές αλλά και δασικές αμφισβητήσεις που υπάρχουν από το κράτος για τη συγκεκριμένη περιοχή.
Μετά την ενημέρωση από τους εισηγητές, παίρνοντας τον λόγο ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Φιλίππου τόνισε ότι πρέπει:
1. άμεσα να ολοκληρωθεί το δασολόγιο και οι δασικοί χάρτες στην περιοχή προκειμένου να ξεκαθαρίσει το συντομότερο δυνατόν ποιες περιοχές είναι δασικές και ποιες όχι.
2. να ληφθεί σοβαρά υπόψη στους όποιους χαρακτηρισμούς (δασικούς κτλ.), σε ποιες περιοχές η κατάσταση θεωρείται αναστρέψιμη και σε ποιες όχι.
3. να γίνει οριοθέτηση των οικισμών με δεδομένη την υπάρχουσα πραγματική κατάσταση.
Ο κ. Φιλίππου τόνισε επίσης ότι η πολυνομία και η εμπλοκή πολλών φορέων κρατάει για πολλά χρόνια όμηρους τους κατοίκους με αποτέλεσμα να δημιουργούνται πελατειακές σχέσεις ή σχέσεις οικονομικής διαπλοκής.
Η κυβέρνηση με τους πρόσφατους νόμους για τη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων, ενδιαφέρεται αποκλειστικά για ενίσχυση της εισπρακτικής πολιτικής με την επιβολή προστίμων στο πλαίσιο της γενικότερης μνημονιακής πολιτικής που ακολουθεί, χωρίς στην ουσία να δίνει λύση στο πραγματικό πρόβλημα, το ξεκαθάρισμα των χρήσεων γης που είναι και το ουσιαστικό μέσο για την επίλυση των προβλημάτων που κρατούν σε καθεστώς ομηρίας χιλιάδες κατοίκους της περιοχής τις τελευταίες δεκαετίες.
Τέλος, δήλωσε ότι η Περιφέρεια Αττικής στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων που της αντιστοιχούν, θα σταθεί δίπλα στους κατοίκους στο θέμα της επίλυσης του προβλήματος των χρήσεων γης σε συνδυασμό με την προστασία του περιβάλλοντος και του εναπομείναντος δασικού πλούτου της περιοχής.


 

Δευτέρα 3 Νοεμβρίου 2014

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Επίσκεψη – ενημέρωση για την πορεία του έργου «ΚΕΛ Αεροδρομίου – Δίκτυα Αποχέτευσης δήμων Κορωπίου και Παιανίας».

Το εργοτάξιο και τον χώρο κατασκευής της νέας μονάδας βιολογικού καθαρισμού στο αεροδρόμιο επισκέφθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής κ. Πέτρος Φιλίππου συνοδευόμενος από τον Δ/ντη Τεχνικών Έργων ΠΕ Ανατολικής Αττικής κ. Γιάννη Ασπρουλάκη.
Οι υπεύθυνοι της κοινοπραξίας του έργου και ο δήμαρχος Κορωπίου κ. Δημήτρης Κιούσης ενημέρωσαν τους εκπροσώπους της Π.Ε. Ανατολικής Αττικής ότι προχωράει η κατασκευή της μονάδας βιολογικού καθαρισμού στον χώρο του αεροδρομίου σε εννέα (9) διαφορετικά μέτωπα εργασίας. Παράλληλα, κατασκευάζονται τα δίκτυα και οι αγωγοί σε 16 μέτωπα σε Κορωπί και Παιανία. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 124.890.213 €.
Ωστόσο, το έργο θα μπορούσε να προχωρήσει με πολύ πιο γρήγορο ρυθμό, αν δεν υπήρχε σημαντική καθυστέρηση από τις αρχαιολογικές έρευνες που γίνονται στον χώρο στα σημεία όπου αποκαλύπτονται αρχαιότητες – ευρήματα.
Η εκτίμηση τόσο των επιβλεπόντων του έργου όσο και της αναδόχου κοινοπραξίας είναι ότι ενώ έχει προϋπολογισθεί ποσό 3.335.000 € για την ανασκαφική έρευνα, απασχολείται πολύ λιγότερο προσωπικό από εκείνο που απαιτείται για τις εργασίες της αρχαιολογικής έρευνας με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί μεγάλη καθυστέρηση στην εξέλιξη του συνόλου του έργου.
Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Φιλίππου δεσμεύθηκε ότι με υπόμνημά του, θα μεταφέρει το συγκεκριμένο πρόβλημα στο υπουργείο Πολιτισμού ώστε να βρεθεί άμεσα λύση όσον αφορά στις μεγάλες καθυστερήσεις που παρατηρούνται από την Αρχαιολογική Υπηρεσία. Ενώ λοιπόν, το χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση του έργου είναι δύο (2) χρόνια, εκτιμάται ότι θα υπάρξει σημαντική καθυστέρηση αν δεν ληφθεί ανάλογη μέριμνα από το υπουργείο Πολιτισμού.
Ανεξάρτητα από τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται, αναμφισβήτητα πρόκειται για ένα τεράστιο έργο υποδομής για την περιοχή των Μεσογείων και θα πρέπει όλοι οι φορείς που εμπλέκονται σε αυτό να συνδράμουν με κάθε τρόπο στη διευκόλυνση της ταχύτερης δυνατής υλοποίησής του για να αποφευχθούν τα επικείμενα πρόστιμα για τους δήμους της Ανατολικής Αττικής λόγω της έλλειψης δικτύων αποχέτευσης ακαθάρτων.


 

Δευτέρα 3 Νοεμβρίου 2014

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ανακατασκευή γέφυρας Λεωφόρου Σπάτων.

Υπογράφηκε την προηγούμενη εβδομάδα από την Περιφερειάρχη Αττικής κα Ρένα Δούρου η σύμβαση ανάθεσης για την ανακατασκευή της γέφυρας της Λεωφόρου Σπάτων προϋπολογισμού 800.000€ (με ΦΠΑ).
Όπως είναι γνωστό, η συγκεκριμένη γέφυρα είναι ανεπαρκής για τη ροή των υδάτων του ρέματος Ραφήνας και συνήθως με κάθε δυνατή βροχή το σημείο αυτό πλημμυρίζει. Ήδη από το 2012 κατέστη ετοιμόρροπη με αποτέλεσμα για πολύ μεγάλο διάστημα να έχει διακοπεί η κυκλοφορία στη Λεωφόρο Σπάτων, δημιουργώντας σημαντική αναστάτωση στην τοπική κοινωνία.
Την Παρασκευή 31/10/2014 μετέβη στον χώρο ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής κ. Πέτρος Φιλίππου συνοδευόμενος από τον Δ/ντη Τεχνικών Έργων ΠΕ Ανατολικής Αττικής κ. Γιάννη Ασπρουλάκη και εκπροσώπους της αναδόχου εταιρείας προκειμένου να γίνει η εγκατάσταση των αναδόχων στο έργο. Στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας, συμφωνήθηκε να ξεκινήσουν άμεσα όλες οι απαραίτητες προεργασίες (μετατόπιση δικτύων ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ κτλ.) για να μπορέσει να γίνει η υλοποίηση του έργου.
Το χρονοδιάγραμμα της κατασκευής του έργου είναι τέσσερις (4) μήνες και η χρηματοδότησή του γίνεται από την Περιφέρεια Αττικής.

Categories