ΚΟΝΤΡΑ ΔΟΥΡΟΥ-ΣΓΟΥΡΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΠ ΑΤΤΙΚΗΣ. ΤΑ ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΥΟ

Κόντρα έχει ξεσπάσει  μεταξύ της Περιφερειάρχη Αττικής Ρένας Δούρου και του Γ. Σγουρού για την εκπόνηση και υποβολή στην Ευρωπαική Επιτροπήτου ΠΕΠ,  με την πρώτη  να υποστηρίζει  ότι  υπέβαλε ένα πλήρως αναμορφωμένο πρόγραμμα, σε διαφορετική λογική και κατεύθυνση από την προηγούμενη και τον δεύτερο να καταγγέλλει ότι καμία ουσιαστικά αλλαγή δεν έκανε η νέα διοίκηση της Περιφέρειας μιλώντας για εμπαιγμό και οικειοποίηση δικής του  προσπάθειας έξι μηνών.

Η ΔΗΛΩΣΗ ΣΓΟΥΡΟΥ

«Ο εμπαιγμός έχει και τα όριά του. Η κα Δούρου παρέλαβε από εμάς ολοκληρωμένο πρόγραμμα 450 σελίδων για το νέο ΠΕΠ Αττικής που προέκυψε από διαβούλευση και συνεργασία πολλών μηνών με όλους τους φορείς και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το πρόγραμμα είχε κατατεθεί από εμάς σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό κανονισμό, ήδη από τον περασμένο Ιούλιο. Το μόνο που απέμενε στη νέα διοίκηση να κάνει, ήταν να ενσωματώσει τις παρατηρήσεις της Επιτροπής, πράγμα που έκανε. Αυτή την τυπική διαδικασία τη βάφτισε ριζική αλλαγή. Από πότε η αντιγραφή, διεκδικεί δάφνες πρωτοτυπίας; Οι λέξεις έχουν πλέον χάσει το νόημά τους. Μετά τον προϋπολογισμό της Περιφέρειας του 2015, που εμείς σχεδιάσαμε και ακολουθεί κατά γράμμα, επιχειρεί να οικειοποιηθεί και το νέο ΠΕΠ. Που είναι το νέο πρόγραμμα που ευαγγελιζόταν; Ποια είναι η δήθεν νέα πολιτική που πρεσβεύει; Οι μάσκες έπεσαν και δεν φτάσαμε καν στα Χριστούγεννα».

Σχολιάζοντας τις αναφορές στην ανακοίνωση της κας Δούρου περί των 300.000 € που χρειάστηκαν για την αξιολόγηση και εκπόνηση του νέου προγράμματος ο κ. Σγουρός τόνισε :

«Η ημιμάθεια είναι χειρότερη της αμάθειας. Η κα Δούρου θα έπρεπε να γνωρίζει ότι η αξιολόγηση του ΠΕΠ από ιδιώτη αξιολογητή είναι υποχρεωτική βάσει ευρωπαϊκών κανονισμών και η σύνταξή του είναι αδύνατη χωρίς τη συνεργασία με τρίτους. Η ίδια δε διαδικασία ακολουθήθηκε και από τις 13 Περιφέρειες της χώρας. Αρκετά λοιπόν με την παραπληροφόρηση και τους εξυπνακισμούς. Ακόμα περιμένουμε να δούμε τις προγραμματικές της εξαγγελίες να γίνονται πράξη».

airetos.gr

 

Η ΔΗΛΩΣΗ Ρ.ΔΟΥΡΟΥ

dourou<Είναι γνωστό ότι η σιωπή είναι χρυσός. Επειδή λοιπόν ορισμένοι αυτό το ξεχνούν, μερικές παρατηρήσεις σχετικά με το ΠΕΠ Αττικής που υπέβαλε τη Δευτέρα, 17 Νοεμβρίου η νέα Περιφερειακή Αρχή:
• Το ολοκληρωμένο πρόγραμμα που υπέβαλε η νέα Περιφερειακή Αρχή ήταν 445 σελίδες ενώ το πρόγραμμα που είχε στείλει, χωρίς κανενός είδους διαβούλευση, τον περασμένο Ιούλιο η απερχόμενη Αρχή, ήταν 386 σελίδων. Το δε πρόγραμμα αυτό ήταν τόσο “ολοκληρωμένο”, που η Επιτροπή επανήλθε κάνοντας 332 παρατηρήσεις!
• Η νέα Περιφερειακή Αρχή υπέβαλε ένα πλήρως αναμορφωμένο πρόγραμμα, σε διαφορετική λογική και κατεύθυνση από την προηγούμενη. Προχώρησε σε καθοριστικές παρεμβάσεις, αλλάζοντας το περιεχόμενο έργων, έτσι ώστε αυτά να υπηρετούν την ανάγκη να καταστεί η Περιφέρεια αποτελεσματικό εργαλείο παραγωγικής ανασυγκρότησης, ενίσχυσης του κοινωνικού ιστού και της βιώσιμης αστικής ανάπτυξης. Οι προτεραιότητες δόθηκαν, όχι σε κλαδικά ή συντεχνιακά συμφέροντα, αλλά εκεί όπου υπάρχουν πραγματικά σοβαρές κοινωνικές και οικιστικές ανάγκες καθώς και υψηλές επενδυτικές απαιτήσεις.

• Για παράδειγμα, το νέο πρόγραμμα αλλάζει την κατεύθυνση της στρατηγικής της Έξυπνης Εξειδίκευσης, με την ενσωμάτωση δράσεων νέων τεχνολογιών, καινοτομίας, με κριτήριο την παραγωγή αξιών, πλούτου, νέων προϊόντων, μέσα από την ενίσχυση της κοινωνικής επιχειρηματικότητας, των μικρών επιχειρήσεων, της συνεταιριστικής οικονομίας.
• Το νέο πρόγραμμα σχεδιάζει έργα κοινωνικών υπηρεσιών, για την καταπολέμηση της ανεργίας, του κοινωνικού αποκλεισμού, μέσα από εργαλεία όπως ο περιφερειακός χάρτης καταπολέμησης της φτώχειας, σε συνεργασία με τους δήμους.
• Τέλος, σε ό,τι αφορά στο κόστος της αξιολόγησης του προγράμματος από εξωτερικό αξιολογητή: είναι μεν υποχρεωτική, ωστόσο υποχρεωτικό δεν είναι το υψηλό της κόστος. Δηλαδή: είναι γνωστό ότι άλλες Περιφέρειες έδωσαν πάρα πολύ λιγότερα για αντίστοιχη εργασία. Π.χ. 38 χιλιάδες συν ΦΠΑ… Ενώ η νέα Περιφερειακή Αρχή δεν έκανε καμία σχετική δαπάνη χάρη στη δουλειά μελών της παράταξης και υπηρεσιακών στελεχών.>

Δ.ΤΥΠΟΥ Ρ ΔΟΥΡΟΥ

Categories