Π. ΦΙΛΙΠΠΟΥ – ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΠΑΡΑΛΙΩΝ, ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ

Διημερίδα για τη διαχείριση των παραλιών με κεντρικό σύνθημα «Οι παραλίες στους δήμους» θα διοργανώσουν στις 13 και 14 Δεκεμβρίου 2014 η Περιφέρεια Αττικής και ο Δήμος Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης.

Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στις 26/11 στο δημαρχείο Βούλας προκειμένου να συζητηθούν τα οργανωτικά θέματα της διημερίδας συμμετείχαν ο Δήμαρχος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, οι Αντιπεριφερειάρχες Ανατ. Αττικής Πέτρος Φιλίππου και Νότιου Τομέα Χρήστος Καπάταης, ο Αντιδήμαρχος Δήμου Βάρης-Βούλας- Βουλιαγμένης Χρήστος Βαδάσης, ο Εντεταλμένος Σύμβουλος του δήμου Νίκος Ζυγούρης, η διευθύντρια τεχνικής υπηρεσίας του δήμου Γιούλη Ηλιοπούλου και η καθηγήτρια Πανεπιστημίου Ρεγγίνα Αργυράκη.

Αφορμή για τη διοργάνωση της διημερίδας στάθηκε η πρόσφατη παραχώρηση στην «Παράκτιο Αττικό Μέτωπο Α.Ε.» της εκμετάλλευσης και διαχείρισης μεγάλων εκτάσεων στην παραλιακή ζώνη του Σαρωνικού κόλπου, εξέλιξη που έχει προκαλέσει τεράστια αναστάτωση στις τοπικές κοινωνίες.

Στόχος της διημερίδας στην οποία έχουν κληθεί να συμμετάσχουν όλα τα αρμόδια υπουργεία, πολλοί δήμοι αλλά και τοπικοί φορείς για να καταθέσουν τις απόψεις τους, είναι να ενημερωθούν οι πολίτες από διακεκριμένους επιστήμονες για το ισχύον νομικό καθεστώς στη διαχείριση των παραλιών και κυρίως για τον ήπιο τρόπο ανάπτυξης αυτών προς όφελος των τοπικών κοινωνιών.

Βασικό και πάγιο αίτημα είναι να διατηρηθεί ο δημόσιος χαρακτήρας των παραλιών και η διαχείρισή τους να δοθεί στους ΟΤΑ.

Screenshot_215


 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στο πρωτοποριακό σεμινάριο που πραγματοποιείται το τριήμερο 26-28 Νοεμβρίου στο Γκάζι με θέμα «Κομποστοποίηση και Εναλλακτική Διαχείριση Αποβλήτων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση» απηύθυνε χαιρετισμό ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Πέτρος Φιλίππου.

Στη σύντομη ομιλία του ο κ. Φιλίππου, αφού συνεχάρη τους διοργανωτές, ενημέρωσε τους παριστάμενους για τις θέσεις της νέας Περιφερειακής Αρχής όσον αφορά στη διαχείριση των απορριμμάτων που έχει ήδη ανακοινώσει η ίδια η Περιφερειάρχης Ρένα Δούρου.

Τόνισε δε ότι οι θέσεις αυτές είναι πλήρως προσαρμοσμένες και εναρμονισμένες με όσα προβλέπονται τόσο στην Ευρωπαϊκή Οδηγία 1998/2008 όσο και στον Νόμο 4042/2012, στη λογική της μείωσης του όγκου των παραγόμενων απορριμμάτων μέσω της διαλογής στην πηγή, της ανακύκλωσης, της κομποστοποίησης και της επαναχρησιμοποίησης υλικών.

Τέλος, ανέφερε ότι ήδη πολλοί δήμοι της Αττικής έχουν ανταποκριθεί στο κάλεσμα της Περιφέρειας Αττικής προκειμένου να γίνουν όλες οι απαραίτητες διαδικασίες στην κατεύθυνση της αλλαγής του τρόπου διαχείρισης των απορριμμάτων και κάλεσε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να συμπαραταχθούν σε αυτή την προσπάθεια.

Screenshot_216

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συνεδρίαση Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας Π.Ε. Ανατολικής Αττικής

Υπό την προεδρία του Αντιπεριφερειάρχη Ανατολικής Αττικής κου Πέτρου Φιλίππου πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2014, η συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής, με θέματα τον απολογισμό της αντιπυρικής περιόδου 2014 και το σχεδιασμό και τις δράσεις της Πολιτικής Προστασίας για την πρόληψη και ετοιμότητα των φορέων στην αντιμετώπιση πλημμύρων, χιονοπτώσεων και σεισμών.

 

Ο Αντιπεριφερειάρχης, αρχικά στην ομιλία του αναφέρθηκε στην αντιπυρική περίοδος που ολοκληρώθηκε και τόνισε ότι ο απολογισμός είναι θετικός για την περιοχή της ΠΕΑΑ. Η Δ/νση Πολιτικής Προστασίας ενεργοποιήθηκε για να συνδράμει το Πυροσβεστικό Σώμα, με υδροφόρες και εκσκαφικά μηχανήματα, σε όποιο συμβάν της ζητήθηκε και σε στάδιο επιφυλακών (δείκτης επικινδυνότητας για φωτιά τέσσερα). Ευχαρίστησε τα στελέχη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, την αστυνομία για το πολύτιμο έργο που συντελεί τα στελέχη του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας, τους υπευθύνους Πολιτικής Προστασίας των Δήμων και τους εθελοντές που αποτελούν βασικό κομμάτι στο κρίκο της πυρόσβεσης.

 

Σε σχέση με την πρόληψη και την αντιμετώπιση των πλημμυρών, ο Αντιπεριφερειάρχης μίλησε για τα έργα και τις μελέτες που εκτελούνται ή πρόκειται να εκτελεστούν από την Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής. Αναφέρθηκε στον καθαρισμό των ρεμάτων, στην άρση των καταπτώσεων πρανών ρεμάτων (αφορά το Μέγα ρέμα Ραφήνας και τον Ασωπό ποταμό), τον καθαρισμό και τη συντήρηση φρεατίων υδροσυλλογής – συνδετήριων αγωγών στις οδούς, τα αντιπλημμυρικά έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη στην Παιανία, την Ανάβυσσο, την Αγία Μαρίνα Κρωπία, την Άνοιξη, την ανακατασκευή της γέφυρας από την οποία διέρχεται το Μέγα Ρέμα Ραφήνας, στη Λ. Σπάτων, τον αγωγός ομβρίων υδάτων που θα κατασκευασθεί στην οδό Μαρκόπουλο – Πόρτο Ράφτη, στην εκπονηση μελέτη αντιπλημμυρικής προστασίας για την περιοχή Βουρλέζα στο Πόρτο Ράφτη καθώς και για την εκπόνηση μελετών οριοθέτησης και διευθέτησης των βασικών ρεμάτων της ΠΕΑΑ.

 

Επίσης ζήτησε από τους εκπροσώπους των νέων διοικήσεων των Δήμων να καταθέσουν στη Δ/νση Τεχνικών Έργων της ΠΕΑΑ, ώριμες αντιπλημμυρικές μελέτες ενόψει της έγκρισης του νέου προγράμματος της Περιφέρειας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη νέα προγραμματική περίοδο.

 

Έγινε ιδιαίτερη αναφορά στις ενέργειες που έκανε η Περιφέρεια μέσω των υπηρεσιών της (Δ/νση Πολιτικής Προστασίας και Δ/νση Τεχνικών Έργων ΠΕΑΑ) ανταποκρινόμενη άμεσα στα αιτήματα για παροχή βοήθειας στο Δήμο Αχαρνών κατά τη διάρκεια των πλημμυρών την 24η Οκτωβρίου.

 

Ακολούθησε αναφορά σχετικά με τις αρμοδιότητες των φορέων όσον αφορά στη συντήρηση των αντιπλημμυρικών έργων και την αποτροπή εμφάνισης πλημμυρικών φαινομένων και δυσχερειών στο οδικό δίκτυο.

Σχετικά με τις χιονοπτώσεις, τόνισε ότι εγκρίθηκε από την Οικονομική Επιτροπή το μητρώο των εργοληπτικών επιχειρήσεων της Δ/νσης Πολιτικής Προστασίας και αναφέρθηκε στα μηχανήματα έργου της Αντιπεριφέρειας που έχουν παραχωρηθεί στους Δήμους. Επίσης προσδιορίστηκαν τα σημεία που θα βρίσκεται αλάτι.

 

Στη συνέχεια πήρε το λόγο η Εντεταλμένη Σύμβουλός της Αυτοτελούς Δ/νσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής κα Ι. Τσούπρα η οποία μίλησε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει από την έλλειψη προσωπικού η υπηρεσία καθώς και για το σχεδιασμό της Δ/νσης που βρίσκεται σε εξέλιξη ενόψει της χειμερινής περιόδου. Αναφέρθηκε επίσης στην συνεργασία που πρέπει να υπάρξει μεταξύ των αρμόδιων φορέων και των εθελοντικών οργανώσεων. Για τον απολογισμό της δράσης του Τμήματος της Πολιτικής Προστασίας της ΠΕΑΑ κατά την αντιπυρική περίοδο παρουσιάζοντας τη συνδρομή της Περιφέρειας Αττικής στο έργο της κατάσβεσης των πυρκαγιών, μίλησε αναλυτικά ο κ. Γιώτης, προϊστάμενος του τμήματος

Στη συνεδρίαση παρών ήταν και ο Δ/ντής Τεχνικών Έργων της Π.Ε.Α.Α. κος Ι. Ασπρουλάκης ο οποίος αναφέρθηκε στις ενέργειες που ήδη υλοποιούνται σχετικά με την κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων, αγωγούς ομβρίων, τον έλεγχο και αποκατάσταση γεφυρών, καθώς και το έργο καθαρισμού φρεατίων που έχει σχεδόν ολοκληρωθεί.

Οι συμμετέχοντες στο ΣΟΠΠ αναγνώρισαν τα καλά αποτελέσματα κατά την αντιπυρική περίοδο και εξέφρασαν την ικανοποίηση τους για την μέχρι τώρα συνεργασία με το τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Ανατ. Αττικής και τη Δ/νση Τεχνικών Έργων.

Τέθηκαν τα ζητήματα που χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής και αναφέρθηκαν οι τομείς όπου χρειάζεται μεγαλύτερη προσπάθεια και ενίσχυση, όπως είναι η έλλειψη προσωπικού στις υπηρεσίες, ο συντονισμός των ενεργειών αποχιονισμού, η προμήθεια αλατιού, η επισήμανση ιδιαίτερα επικίνδυνων σημείων, ο καθαρισμός των ρεμάτων και η αποκατάσταση της προσβασιμότητας σε δασικούς δρόμους. Επίσης έγινε αναφορά σε προβλήματα που δημιουργήθηκαν από την εφαρμογή της Απόφασης Απαγόρευσης της διέλευσης Πεζών και Οχημάτων κατά την αντιπυρική περίοδο (περιοχή Σχοινιά). Ζητήθηκε από αρκετούς αντιδημάρχους η συνδρομή των αρμοδίων υπηρεσιών της Περιφέρειας

Στη συνεδρίαση επίσης παρευρέθησαν, Περιφερειακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι, ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Περιφ. Ανατολικής Αττικής Αρχιπύραρχος Κος Α. Τζοϊτης, οι διοικητές από τις τοπικές Πυροσβεστικές Υπηρεσίες Ν. Μάκρης, Λαυρίου, Κορωπίου, 12ου ΠΣ, 9ου ΠΣ, 6ου ΠΣ και Οινοφύτων, οι Αστυν. Δ/ντες των Δ/νσεων Αστυνομίας Βοριοανατολικής και Νοτιοανατολικής Αττικής, οι Διοικητές και εκπρόσωποι των τμημάτων Τροχαίας Αγ. Παρασκευής, Καπανδριτίου – Μαλακάσας, Κηφισίας, εκπρόσωπος από το 2ο Κέντρο Ελέγχου Περιοχής Πάρνηθας, εκπρόσωποι από τα Λιμεναρχεία Ραφήνας, Λαυρίου και Χαλκίδας, ο εκπρόσωπος από τη Δ/νση Συντονισμού και Επιθεώρησης Δασών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, οι Δασάρχες Λαυρίου, Πεντέλης, Καπανδριτίου και ο εκπρόσωπος του Δασάρχη Πάρνηθας, ο Δ/ντης Προγνώσεων της ΕΜΥ, οι Αντιδήμαρχοι, Εντεταλμένοι Σύμβουλοι και αρμόδιοι υπάλληλοι για την Πολιτική Προστασία από τους Δήμους Αχαρνών, Βάρης – Βούλας –Βουλιαγμένης, Διονύσου, Κρωπίας, Λαυρεωτικής, Μαραθώνα, Παιανίας, Ραφήνας – Πικερμίου, Σαρωνικού, Σπάτων – Αρτέμιδας και Ωρωπού, εκπρόσωποι από το Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας, το Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Σχοινιά, του Αναπτυξιακού Συνδέσμου Λαυρεωτικής και εκπρόσωποι εθελοντικών οργανώσεων της Ανατολικής Αττικής.

Screenshot_217

 

 


 

Categories