Γερουσιαστής Μενέντεζ: Οι Κύπριοι μας χρειάζονται

Σε μια ομιλία-καταπέλτης για την Τουρκία, ο Αμερικανός Γερουσιαστής Μπομπ Μενέντες, κάλεσε την αμερικανική ηγεσία, να αντιδράσει άμεσα στις ενέργειες της Τουρκίας εντός της κυπριακής ΑΟΖ και γενικότερα στην αντιδυτική της στάση και να την καλέσει να αποσύρει το Μπαρμπαρός από την Κύπρο για να συνεχιστεί ο διάλογος για επίλυση του προβλήματος.

Στην ομιλία του ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών της Γερουσίας, αναφέρθηκε με ιδιαίτερα λόγια υπέρ της Κύπρου και του ρόλου που διαδραματίζει για τα αμερικανικά συμφέροντα, τοποθετώντας την στο δυτικό οικοδόμημα ασφάλειας.

«Φέτος συμπληρώθηκαν 40 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο και ελπίζαμε ότι αυτό θα έφερνε και μια δίκαιη διευθέτηση στη 40χρονη κατοχή και διαίρεση του νησιού από την Τουρκία. Πάντα υπάρχει χώρος για αισιοδοξία και πίστη ότι στο σύντομο μέλλον μπορεί να επιτευχθεί η επανένωση. Η διεθνής και περιεφερειακή δυναμική έχουν καταστήσει την επανένωση προτεραιότητα ιδιαίτερα μετά την ανακάλυψη αποθεμάτων ενέργειας στην Κύπρο. Αυτό είναι αλήθεια υπό το φως του παιχνιδιού που παίζει η ρωσία στην Ανατολική Ευρώπη, το οποίο έχει φέρει την Κύπρο και το Ισραήλ στο επίκεντρο των συζητήσεων για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης», είπε χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε ότι οι φυσικοί πόροι που ανακαλύφθηκαν, δίνουν στους ελληνοκύπριους και τους τουρκοκύπριους ένα κίνητρο για να φτάσουν στη λύση, λέγοντας ότι η Κύπρος μπορεί να διαδραματίσει ρόλο στην ενεργειακή ασφάλεια.

«Όμως οι δυναμικές άλλαξαν ξανά. Και είναι για αυτό που σήμερα εκφράζω τη βαθιά μου ανησυχία για την εισβολή της Δημοκρατίας της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρου», τόνισε.

Στη συνέχεια προχώρησε σε αναλυτική περιγραφή των γεγονότων, από την 20η Οκτωβρίου όπου η Τουρκία έστειλε το Μπαρμπαρός στην κυπριακή ΑΟΖ, την ενίσχυση της αποστολής του με πολεμικά πλοία, παρουσιάζοντας και τον χάρτη με το τουρκικό NAVTEX.

«Αυτό το περιστατικό έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά παραβιάσεων από πλευράς της Τουρκίας εναντίον των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου για έρευνα και εκμετάλλευση των φυσικών πόρων εντός της δικής της ΑΟΖ. Η Τουρκία βεβαίως κατέχει παράνομα βόρειο έδαφος της Κύπρου με την παρουσία 40.000 στρατιωτών και δεν έχει επιτρέψει εδώ και 40 χρόνια την διευθέτηση του προβλήματος», ανέφερε.

Παράλληλα έριξε το φταίξιμο στην Τουρκία για τη διακοπή των συνομιλιών, λέγοντας ότι η στάση της έχει βάλει σε κίνδυνο την διαδικασία, η οποία άρχισε στη βάση κοινού ανακοινωθέντος που συμφώνησαν οι δύο πλευρές.

«Όμως λόγω των πρακτικών εκφοβισμού από μέρους της Τουρκίας οι διαπραγματεύσεις έχουν παγώσει. Για να συνεχιστούν οι συνομιλίες η Τουρκία πρέπει άμεσα να αποσύρει τα πλοία της από την ΑΟΖ της Κύπρου. Η διεθνής κοινότητα ήταν ξεκάθαρη στην υποστήριξη των θέσεων του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη αναγνωρίζοντας το δικαίωμα της Κύπρου για έρευνα και εκμετάλλευση του φυσικού της πλούτου και καταδικάζοντας την Τουρκία για τη στάση της», είπε.

Αναφέρθηκε επίσης στο καταδικαστικό ψήφισμα του Ευρωπαϊκου Κοινοβουλίου εναντίον της Τουρκίας για το θέμα των παραβιάσεων.

«Εξτρεμιστική τάση από Ερντογάν»

Εξαπέλυσε πυρά κατά του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν λέγοντας ότι πρόσφατα επιτέθηκε λεκτικά εναντίον της δύσης.

Ο Ερντογάν είχε δηλώσει ότι «οι Αμερικανοί φαίνονται σαν φίλοι, αλλά μας θέλουν νεκρούς. Τους αρέσει να βλέπουν τα παιδιά μας να πεθαίνουν. οι γυναίκες δεν είναι ίσες με τους άντρες. Είπε επίσης ότι την Αμερική την ανακάλυψαν Μουσουλμάνοι και όχι ο Κολόμβος. Αυτός είναι ο Ερντογάν.

Αυτά είναι ξεκάθαρα σημάδια εξτρεμισμού. Σε συνάρτηση με τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ δείχνουν ξεκάθαρα ότι η Τουρκία απομακρύνεται από τους δυτικούς συμμάχους της και τη Δημοκρατία. Και αυτό απαιτεί κατά την άποψη μου μια ισχυρή και άμεση αντίδραση», είπε σε έντονο ύφος.

Οι Κύπριοι μας χρειάζονται

«Οι Κύπριοι χρειάζονται μια ισχυρή φωνή για αυτό το ζήτημα. Μας χρειάζονται να πούμε στον Ερντογάν ότι πρέπει άμεσα να αποσύρει τα πλοία του από την κυπριακή ΑΟΖ για να μπορούν να συνεχιστούν οι συνομιλίες. Το δικαιούνται γιατί έχουν αποδείξει ότι αποτελούν σύμμαχο για τις ΗΠΑ. Η υποστήριξη της Κύπρου στις προσπάθειες εναντίον της τρομοκρατίας και της χρηματοδότησης της, της απομάκρυνσης των χημικών από τη Συρία, δεν έχει περάσει απαρατήρητη από αυτή τη Γερουσία», είπε ο Γερουσιαστής Μενέντεζ.

www.sigmalive.com

Categories