ΣΤΟ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΤΑ ΤΕΛΗ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ.

Ψηφίστηκε εκ νέου η αναπροσαρμογή των τελών Ύδρευσης του Δήμου Σαρωνικού-χωρίς κάποια αλλαγή στα νέα τιμολόγια- μετά την ακύρωση από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση της τελευταίας σχετικής απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου.

Με μία ώρα καθυστέρηση ξεκίνησε το Δημοτικό Συμβούλιο της 29/12 -τελευταίο για το 2014- του Δήμου Σαρωνικού, καθώς οι 13 παρόντες  Δημοτικοί Σύμβουλοι της  πλειοψηφίας δεν αρκούσαν  για την απαιτούμενη από το Νόμο απαρτία ο οποίος απαιτεί τη παρουσία τουλάχιστον 14 Συμβούλων.

Προηγουμένως οι Δημοτικές παρατάξεις ΣΑΡΩΝΙΚΟΣ 5+ και ΡΙΖ.Ε.Σ. μη προσερχόμενοι στη Συνεδρίαση, είχαν αποστείλει επιστολή προς την Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου ζητώντας την Αναβολή του Συμβουλίου με κύριο λόγο τις απουσίες Συμβούλων τους εκτός Αθηνών καθώς και την έλλειψη ικανού χρόνου (αμέσως μετά τις γιορτές) για να μελετήσουν και να προετοιμαστούν, με δεδομένο μάλιστα ότι ως πρώτο θέμα της Ημερήσιας Διάταξης  είχε οριστεί η εκ νέου συζήτηση της Αναπροσαρμογής των Τελών ύδρευσης μετά την ακύρωση από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση της τελευταίας απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου  με ενέργειες των παρατάξεων του Μ.Τσαλικίδη  και της Αγγελικής Ράπτη.

Τη λύση του ζητήματος της απαρτίας έδωσε ο  Ν.Βολάκος που  με  μεγάλη καθυστέρηση προσήλθε τελικά,  για να συμπληρωθεί ο αριθμός των 14 Συμβούλων και να ξεκινήσει το Συμβούλιο. Η Πρόεδρος  αφού διάβασε την επιστολή των δύο παρατάξεων, απέρριψε το αίτημα της αναβολής και έκανε μία αναδρομή στο ιστορικό της αναπροσαρμογής των τελών τονίζοντας ότι η απουσία των Δημοτικών Συμβούλων της μειοψηφίας για δεύτερη φορά για το ίδιο θέμα, δεν είναι τυχαία αλλά αποτελεί Θέση της μειοψηφίας. Εντύπωση προκάλεσε η δήλωσή της ότι πιστεύει πως  ασκήθηκε μεγάλη πίεση από κάποιους ανθρώπους (χωρίς να τους κατονομάζει) στον υπάλληλο της Περιφέρειας για να ακυρωθεί η απόφαση κατά το μέρος της Μελέτης.  Στο ίδιο μήκος κύματος σχολίασε με καυστικό τόνο την επιστολή και ο Δήμαρχος, ενώ ο κος Βολάκος, δήλωσε ότι θεωρεί άστοχο εκ μέρους του Μ Τσαλικίδη και της Α.Ράπτη να μην τον ενημερώσουν για τη προσφυγή που κατέθεσαν για την ακύρωση της απόφασης. (Μπορείτε να δείτε τη σχετική συζήτηση στο video που ακολουθεί).

Επί της ουσίας  του θέματος, αυτό που κανείς μπορεί να κρατήσει, είναι ότι η Δημοτική Αρχή κατέθεσε  καινούργια πιο επεξηγηματική  μελέτη που  ψηφίστηκε από το χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο, με την οποία επιχειρείται η τεκμηρίωση της ΑΝΑΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗΣ  και όχι των ΑΥΞΗΣΕΩΝ.  (Δείτε όλη την μελέτη στο τέλος του παρόντος άρθρου).

Σημειώνουμε την παρατήρηση του κου Γκέραλη, πως το 1/3 της ποσότητας του νερού που αγοράζει ο Δήμος από την ΕΥΔΑΠ, δεν τιμολογείται, γιατί πρόκειται για καταναλώσεις που δεν χρεώνονται (Σχολεία, Δημόσιοι χώροι, απώλειες λόγω βλαβών, ντουζιέρες στις παραλίες κλπ).

Ο Δήμαρχος κος Σωφρόνης συμφώνησε με την παρατήρηση του κου Γκέραλη και συμπλήρωσε, ότι όχι μόνο δεν τιμολογείται το 1/3 της ποσότητας του νερού που αγοράζεται από τον Δήμο, αλλά και κανείς δεν γνωρίζει τη κατανάλωση που υπάρχει από τους Δημόσιους Χώρους και τα Σχολεία αφού δεν έχουν εγκατασταθεί υδρομετρητές ώστε να έχει ο Δήμος άποψη αν υπάρχει υπερκατανάλωση η όχι.  Προς τούτο,συμπλήρωσε, θα τοποθετηθούν σε όλα αυτά τα σημεία υδρομετρητές και προχωράει στη μελέτη  για εγκατάσταση τηλεμετρικών υδρομετρητών και στόχος είναι σε κάποια στιγμή να υπάρξει μείωση των απωλειών που θα επιφέρει αντίστοιχη μείωση και στα Τέλη Ύδρευσης.

Θεωρούμε ότι χρήζει περισσότερων επεξηγήσεων η αναφορά του Δημάρχου πως, “είναι κακή πρακτική οι ντουζιέρες των παραλιών να χρησιμοποιούνται από μη Δημότες ενώ οι Δημότες επιβαρύνονται με τη χρέωση της κατανάλωσης”.

Η Νέα  απόφαση της αναπροσαρμογής ψηφίστηκε από 13 εκ των 14 Δημοτικών Συμβούλων αφού ο κος Βολάκος ψήφισε μόνο τις μειώσεις,καταψηφίζοντας τις αυξήσεις, όπου υπάρχουν, και συνεπώς δεν λογίζεται ως θετική η ψήφος του. Δηλαδή με λίγα λόγια, λόγω των λιγοστών παρόντων  Συμβούλων,συνέβη ο μόνος  Σύμβουλος που καταψήφισε την απόφαση, να είναι αυτός που πρόσφερε τη δυνατότητα απαρτίας και υπερψήφισης της αναπροσαρμογής!!

Δείτε τη Νέα Μελέτη που τεκμηριώνει τις αναπροσαρμογές.

ΔΗΜΟΣ ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ ΤΕΛΗ ΥΔΡΕΥΣΗΣ 2015 –

 

 

 

 

 

Categories