Προσπάθεια Λευκωσίας να βγει στην αντεπίθεση

Προσπάθεια όπως περάσει στην αντεπίθεση για να αντιμετωπίσει τις τουρκικές μεθοδεύσεις αλλά και τις τρικλοποδιές τρίτων καταβάλλει η Λευκωσία, ενόψει της ενημέρωσης του Συμβουλίου Ασφαλείας για τις εξελίξεις στο κυπριακό από τον ειδικό σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα για το κυπριακό στις 26 Ιανουαρίου, και του ψηφίσματος που αναμένεται να εκδοθεί.

Οι διαβουλεύσεις διεξάγονται στη σκιά της αρνητικής έκθεσης του Γενικού Γραμματέα Μπαν Κι Μουν, για αναθεώρηση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Στο πλαίσιο της εκστρατείας ενημέρωσης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε επικοινωνία με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ και τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλωντ Γιούνγκερ.

Κατ ιδίαν επαφές θα γίνουν σε διάφορα επίπεδα με ξένους αξιωματούχους. Στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών συνεχίζονται οι επαφές της μόνιμης αντιπροσωπείας της Κύπρου, με μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Το προσχέδιο του ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας, για ανανέωση της θητείας της Ουνφικύπ, ετοιμάζεται από τη Βρετανία και αναμένεται να δοθεί στα υπόλοιπα μόνιμα μέλη του σώματος μέχρι τη Δευτέρα.

Νέο χαστούκι από Μπαν

Τα Ηνωμένα Εθνη δεν σχολιάζουν τις αντιδράσεις από την έκθεση του Γενικού Γραμματέα για το κυπριακό, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Μπαν γκι-Μουν, Στεφάν Ντουζαρίκ.

Είχε κληθεί να σχολιάσει την κριτική που άσκησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην πρόσφατη έκθεση του Γενικού Γραμματέα, η οποία συνέπεσε και με την ολοκλήρωση των επαφών Αιντα στην Κύπρο.

Ο εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα, είπε ότι σε πολλές περιπτώσεις εκθέσεις του Γενικού Γραμματέα συγκεντρώνουν την κριτική της μιας ή της άλλης πλευράς και δεν υπάρχει λόγος να γίνονται σχόλια από τη Γραμματεία του διεθνούς οργανισμού. Είπε επίσης ότι ο Γενικός Γραμματέας στηρίζει πλήρως το έργο του ειδικού του συμβούλου Εσπεν Μπαρθ Αιντα και υποστηρίζει την έκθεσή του.

Xριστοδουλίδης: Αναμένουμε ορθή ενημέρωση του Σ.Α. από Άϊντα

Μιλώντας στην εκπομπή Έχουμε Θέμα του Ράδιο Πρώτο, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος επανέλαβε ότι η Κυβέρνηση αναμένει από τον κ. Άϊντα να προβεί σε ορθή ενημέρωση του Συμβουλίου Ασφαλείας της κατάστασης και των πραγμάτων στο κυπριακό. Αυτό που θέλουμε είπε είναι αντικειμενική παρουσίαση του τι έγινε.

Απαντώντας στα πυρά της αντιπολίτευσης, ο Νίκος Χριστοδουλίδης είπε ότι η απόφαση για αναστολή της συμμετοχής μας στις συνομιλίες ήταν ομόφωνη απόφαση του Συμβουλίου Αρχηγών. Ποτέ ξανά είπε, δεν υπήρχαν τόσες συναντήσεις του Συμβουλίου Αρχηγών και ενημέρωση με τέτοια διαφάνεια, ενώ κάλεσε όσους μιλούν για αλλαγή στρατηγικής στο κυπριακό, να καταθέσουν συγκεκριμένες προτάσεις.

Toυσκ και Γιούνκερ είδε ο Νταβούτογλου

Στην ανάγκη επίλυσης του κυπριακού δήλωσε ότι συμφώνησε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόνταλτ Τουσκ με τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας Αχμέντ Νταβούτογλου.

Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση τους στις Βρυξέλλες και ο Ντόλαντ Τουσκ είπε ότι πρέπει να δημιουργηθεί θετικό κλίμα για επανέναρξη των συνομιλιών.

Εξέφρασε την υποστήριξη του στο άνοιγμα νέων κεφαλαίων των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Άγκυρα τονίζοντας ωστόσο ότι αυτό μπορεί να γίνει μόνο όταν θα πληρούνται οι προϋποθέσεις. Ο Αχμέντ Νταβούτογλου επανέλαβε ότι η Άγκυρα αναμένει το άνοιγμα του κεφαλαίου 17 που αφορά την οικονομική και νομισματική πολιτική το οποίο μπλόκαρε μονομερώς η Γαλλία.

Ο Τούρκος Πρωθυπουργός συναντήθηκε επίσης με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλωντ Γιούνκερ και την Ύπατη εκπρόσωπο για την εξωτερική πολιτική και ασφάλεια Φεντερίκα Μογκερίνι.

– See more at: http://www.sigmalive.com/news/politics/198377/prospatheia-lefkosias-na-vgei-stin-antepithesi#sthash.B4twLThm.dpuf

Categories