Διαβάζουμε σε Δελτίο Τύπου του Δήμου 3Β, την ακόλουθη ενημέρωση σχετικά με τη προσφυγή Δήμων και πολιτών κατά της απόφασης μεταβίβασης εκτάσεων στην ¨ΠΑΡΑΚΤΙΟ ΑΕ”
Συζητήθηκε στην ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας ( 6/2/15) η προσφυγή των δήμων Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης και Αλίμου, καθώς και 80 πολιτών, με την οποία ζητούν να ακυρωθεί η κοινή υπουργική απόφαση που παραχωρεί τις παραλιακές εκτάσεις της Αττικής στην εταιρεία «Παράκτιο Αττικό Μέτωπο Α.Ε.».
Παρά το γεγονός ότι υπήρξε αίτημα αναβολής απ’ όλους λόγω της αλλαγής κυβέρνησης, προκειμένου να σχηματιστεί άποψη από τους νέους υπουργούς, το αίτημα απορρίφθηκε από τον Πρόεδρο και το θέμα συζητήθηκε.
Ο πληρεξούσιος δικηγόρος του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, κ. Κωνσταντίνος Κατερινόπουλος, ανέπτυξε τις θέσεις του Δήμου οι οποίες περιλαμβάνουν το αίτημα να αναλάβουν οι δήμοι τη διαχείριση των παραλιών.
Ο εκπρόσωπος της εταιρείας «Παράκτιο Αττικό Μέτωπο Α.Ε.» ισχυρίστηκε πως η εταιρεία είναι κρατικός φορέας με αποτέλεσμα να μη θίγονται τα συμφέροντα του δημοσίου.
Οι συνήγοροι των εμπλεκόμενων Υπουργείων, (Ανάπτυξης, Οικονομικών και Τουρισμού) προέβαλαν το επιχείρημα ότι η ΚΥΑ εκφράζει τη βούληση των αρμοδίων υπουργών και ζήτησαν χρόνο για να μπορέσουν οι νέοι υπουργοί να εκφράσουν τη δική τους βούληση. Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών κατέθεσε ότι, από τη στιγμή που η εταιρεία ελέγχεται εξ ολοκλήρου από την κυβέρνηση, η παραχώρηση δεν αντίκειται στην ισχύουσα νομοθεσία. Παράλληλα αμφισβήτησε το έννομο συμφέρον όσων προσέφυγαν, ειδικά των πολιτών.
Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκε και ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Τουρισμού, ο οποίος όμως έκανε και ειδική μνεία στην ανάγκη διαφύλαξης των προστατευόμενων περιοχών.
Τέλος, το δικαστήριο έδωσε προθεσμία μέχρι 18 Φεβρουαρίου για να καταθέσουν όλοι τα σχετικά υπομνήματα.
Να σημειωθεί ότι 40 από τους πολίτες που προσέφυγαν (εκπροσωπούμενοι από τον νομικό σύμβουλο Δημήτρη Κλούρα) ήταν ΔΗΜΟΤΕΣ ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ και εκπρόσωποι του ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟΥ υπό την ονομασία “Κίνηση για την διάσωση του παράκτιου μετώπου του Σαρωνικού” για το οποίο υπάρχει και αντίστοιχη σελίδα στο Facebook, στην οποία ξεχάστηκε προφανώς να καταχωρηθεί κάποια ενημέρωση για τους 378 πολίτες που έχουν κάνει like!!
Υπενθυμίζεται επίσης, πως και ο Δήμος Σαρωνικού έχει υποβάλλει αντίστοιχη προσφυγή για την οποία δεν έχει προσδιοριστεί ημερομηνία συζήτησης , χρησιμοποιώντας τον ίδιο Νομικό Σύμβουλο – κο Κατερινόπουλο – που χρησιμοποίησε ο Δήμος 3Β,
Απορίας όμως άξιον είναι, πως εκ μέρους της νέας Κυβέρνησης δεν έχει μέχρι τώρα αναφερθεί κάτι σχετικό με τη τύχη της ΠΑΡΑΚΤΙΟ ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΑΕ, κάτι που περιμέναμε, καθώς έγιναν μόνο δηλώσεις για το ΤΑΙΠΕΔ, με αποτέλεσμα να δοθεί λαβή σε δυσμενή σχόλια όπως αυτό που δημοσιεύεται πχ, στη προσωπική σελίδα της Ελευθερίας Ψυχογιού
“Σήμερα 6/2 εκδικάστηκε στο ΣτΕ η προσφυγή κατά της «ΑττικόΠαράκτιο Μέτωπο Α.Ε.». της εταιρείας που φτιάχτηκε για να ξεπουλήσει το παράκτιο μέτωπο της Αττικής. Θα ανέμενε κανείς να έχει ήδη προβεί σε δηλώσεις ο νέος Υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού κ.Γιώργος Σταθάκης, στου οποίου την αρμοδιότητα είναι.
Ενάντια του νόμου σύστασης του «Αττικό Παράκτιο Μέτωπο Α.Ε.» προσέφυγαν 40 πολίτες του Δήμου Σαρωνικού , ο Δήμος Βούλας-Βάρης-Βουλιαγμένης , ο Δήμος Αλίμου .
Ο πρόεδρος κ. Ρίζος αρνήθηκε την αναβολή της εκδίκασης ,με ύφος και τόνο που χαρακτηρίστηκε από πολλούς εκ των ακροατών ως «απαράδεκτος τουλάχιστον…»
Από τις αγορεύσεις έγινε σαφές ότι οι δύο Δήμοι προσέφυγαν προκειμένου να εξακολουθούν να έχουν οικονομικά οφέλη από την εκμετάλλευση των παραλιών .
Το δημόσιο υπερασπίσθηκε τον νόμο σύστασης του «Αττικό Παράκτιο Μέτωπο Α.Ε.» . Προφανώς στο Υπουργείο Ανάπτυξης άλλαξε μόνο ο Υπουργός κι όχι η «λογική» της εκμετάλλευσης των ακτών .
Ο Δημήτρης Κλούρας εκπροσωπώντας 40 πολίτες του Δήμου Σαρωνικού, έκανε σαφής την άποψη μας ,ότι οι παραλίες , ο δημόσιος χώρος ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ να θεωρούνται προϊόν . Υπογράμμισε δε ,ότι το θέμα δεν είναι μόνο το ποιος θα είναι ο φορέας εκμετάλλευσης, αλλά ο σκοπός , δεδομένου ότι ο νόμος σύστασης του «Αττικό Παράκτιο Μέτωπο Α.Ε.» περιορίζει της αρμοδιότητες τους στην εκποίηση , τσιμεντοποίηση και την εκμετάλλευση των παραλιών και του δημόσιου χώρου αφαιρώντας τόσο τον κοινόχρηστο ή ακόμη σε ορισμένες περιπτώσεις και τον κοινωφελή χαρακτήρα τους , στερώντας τους πολίτες από συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα .
Καταλαβαίνουμε λοιπόν, ότι τόσο κάποιοι Δήμοι όσο και το δημόσιο κρώζουν για την τιμή μιας παραλίας όταν την εκδίδει κάποιος άλλος ενώ όταν μαστροποί της γίνονται οι ίδιοι προσπαθούν να μας πείσουν για την παρθενιά της , προφανώς για να ανεβάσουν και τα κόστη της «εκπόρνευσης» .
Η θέση του κ. Σταθάκη να υπερασπιστεί την «Αττικό Παράκτιο Μέτωπο Α.Ε.» , είναι μία θέση .
Εντούτοις ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΘΕΣΗ !
Αριστερή θέση είναι να ΜΗΝ είναι οι παραλίες κι ο δημόσιος χώρος προϊόν.
Αυτή την θέση υπερασπιστήκαμε ως ΑΝΤΑΡΣΥΑ και αυτοί την θέση είχαν και όλοι οι σύντροφοι από το ΣΥΡΙΖΑ που αγωνίστηκαν για τις ελεύθερες παραλίες και τον δημόσιο χώρο ,
Αλλά δυστυχώς δεν είναι υπουργοί αυτοί , αλλά ο Σταθάκης ………”