Συμπληρώνοντας την ανάρτησή μας για την εκδίκαση των πρώτων αιτήσεων Ακύρωσης για την υπόθεση της «ΠΑΡΑΚΤΙΟ ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΑΕ», δημοσιεύουμε άρθρο της ιστοσελίδας “ΕΝΟΤΗΤΑ ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ” με περισσότερες λεπτομέρειες.
ΕΚΔΙΚΑΣΘΗΚΑΝ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 6-2-2015, ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΑΚΥΡΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΗΣ «ΠΑΡΑΚΤΙΟ ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΑΕ»
Την περασμένη Παρασκευή, 6 Φεβρουαρίου 2015, εκδικάσθηκαν ενώπιον της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας πέντε αιτήσεις ακύρωσης κατά της κοινής υπουργικής απόφασης, με την οποία μεταβιβάστηκαν στην «ΠΑΡΑΚΤΙΟ ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΑΕ» εκτάσεις «φιλέτα» των παράκτιων Δήμων του Σαρωνικού κόλπου από το Φάληρο μέχρι το Σούνιο. Οι δύο από τις πέντε αιτήσεις ακύρωσης αφορούσαν στους Δήμους Αλίμου και Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης. Οι άλλες τρεις αιτήσεις αφορούσαν πολίτες των Δήμων Φαλήρου, Κορωπίου και Σαρωνικού. Η εντολή, που δόθηκε από τους αρμόδιους υπουργούς της κυβέρνησης στους νομικούς εκπροσώπους του Δημοσίου ήταν να ζητηθεί αναβολή μέχρι να διευκρινίσει η κυβέρνηση την πολιτική της σε σχέση με το ΤΑΙΠΕΔ και την «ΠΑΡΑΚΤΙΟ ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΑΕ». Οι αιτούντες πολίτες των Δήμων Φαλήρου, Κορωπίου και Σαρωνικού, ομοίως υπέβαλλαν αίτημα αναβολής, με συναφές σκεπτικό, όντας όμως έτοιμοι για τη συζήτηση της υπόθεσης, εάν το αίτημα απορριπτόταν. Δυστυχώς, οι Δήμοι Αλίμου και Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης δεν υπέβαλαν αίτημα αναβολής, με τη διαφοροποίηση, ότι ο νομικός εκπρόσωπος του Δήμου Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης δεν αντιτάχθηκε στο αίτημα αναβολής των υπολοίπων. Αντιθέτως, ο νομικός εκπρόσωπος του Δήμου Αλίμου αντιτάχθηκε στο αίτημα αναβολής. Ούτως ή άλλως, όμως, ο πρόεδρος του Δικαστηρίου ήταν κάθετα αντίθετος με οποιοδήποτε αίτημα αναβολής, προκαλώντας δυσάρεστη έκπληξη σε όλους τους παρισταμένους.
Το αποτέλεσμα ήταν να απορριφθεί το αίτημα αναβολής και οι νομικοί εκπρόσωποι του δημοσίου και της «ΠΑΡΑΚΤΙΟ ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΑΕ» να υποστηρίξουν τις απόψεις, που είχαν εκφράσει πριν αναλάβει καθήκοντα η νέα κυβέρνηση. Οι δύο Δήμοι διεκδίκησαν το δικαίωμα να διαχειρίζονται οι ίδιοι τις εκτάσεις, που μεταβιβάσθηκαν. Ιδίως ο Δήμος Αλίμου εστίασε στο γεγονός, ότι κινδυνεύει να απολέσει μία πρόσθετη πηγή εσόδων από τη διαχείριση των παραλιών.
Αντιθέτως, οι αιτούντες πολίτες των Δήμων Φαλήρου, Κορωπίου και Σαρωνικού, εστίασαν στην ουσιαστική μεταβολή του φυσικού και νομικού – συνταγματικού προορισμού κοινόχρηστων δημόσιων εκτάσεων των Δήμων, στους οποίους κατοικούν. Αυτές οι εκτάσεις διαθέτουν αυξημένο καθεστώς προστασίας, το οποίο κινδυνεύει πλέον άμεσα, όπως και ο κοινόχρηστος χαρακτήρας τους (υγρότοποι, δασικές εκτάσεις, παραλίες, αιγιαλοί, κλπ). Αξίζει να επισημανθεί, ότι η αίτηση των πολιτών του Δήμου Σαρωνικού ασκήθηκε από 40 πολίτες, εκ των οποίων οι 12 ήταν δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης και οι υπόλοιποι πολίτες ήταν μέλη του συλλόγου μας «ΕΝΟΤΗΤΑ ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ» και ενεργοί πολίτες, άπαντες υποστηρικτές της κίνησης για τη διάσωση του παράκτιου μετώπου του Σαρωνικού. Ορισμένοι από αυτούς ήταν παρόντες στην ακροαματική διαδικασία (βλ. φωτογραφίες).
Πέραν των παραπάνω πέντε αιτήσεων ακύρωσης κατά της κοινής υπουργικής απόφασης, έχουν κατατεθεί και άλλες αιτήσεις από πολίτες και από Δήμους, μεταξύ των οποίων και ο Δήμος Σαρωνικού. Αυτές οι αιτήσεις δεν έχουν προσδιορισθεί ακόμη.
«ΕΝΟΤΗΤΑ ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ»