Τέλος στα συμφέροντα, είπαν Ρένα Δούρου και Νίκος Βούτσης για την διαχείριση απορριμάτων

Με την ομιλία της Περιφερειάρχη Αττικής Ρένας Δούρου και του υπουργού Εσωτερικών Νίκου Βούτση, άνοιξε τις εργασίες του το τριήμερο συνέδριο με θέμα “Βιώσιμη, οικολογική, οικονομική διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική”.
Η Ρένα Δούρου στην ομιλία της τόνισε ότι το μοντέλο που εφαρμοζόταν μέχρι σήμερα, με την κατάληξη όλων των απορριμμάτων στον ΧΥΤΑ Φυλής, που οδήγησε στη δημιουργία μίας περιβαλλοντικής βόμβας, για την οποία η Ελλάδα πλήρωνε πρόστιμα στην Ε.Ε. , τελείωσε οριστικά.
“Έχει έλθει πλέον η ώρα η διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής να γίνει από περιβαλλοντικό πρόβλημα και πρόβλημα δημόσιας υγείας, ισχυρό χαρτί ανάπτυξης για την δημιουργία θέσεων εργασίας και την προστασία του περιβάλλοντος.
Η διαφθορά και η φαυλότητα δεν μπορούν να είναι και δεν θα είναι ο κανόνας στη διαχείριση των απορριμμάτων. Όχι γιατί το λέει μία Διοίκηση αλλά έτσι επιβάλλει η νομιμότητα” τόνισε.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης, ξεκαθάρισε πως η αντίληψη “της μπίζνας με τα σκουπίδια” που απαιτούσε ολοένα και μεγαλύτερες ποσότητες απορριμμάτων, να τροφοδοτούν φαραωνικά -όπως τα χαρακτήρισε- εργοστάσια επεξεργασίας, για να κερδοσκοπούν οι λίγοι τελείωσε οριστικά και πως γνώμονας στις αποφάσεις της πολιτείας όσον αφορά αυτό και άλλα θέματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, δεν είναι πλέον πόσα χρήματα δίνονται σε κάθε Περιφέρεια ή Δήμο, αλλά η στήριξη στην εκπόνηση σχεδίων με επίκεντρο την ανάπτυξη, τον άνθρωπο και το περιβάλλον.

eurokinisi.tv


ΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ

Εναρκτήρια ομιλία Περιφερειάρχη Αττικής Ρένας Δούρου στο Διεθνές Συνέδριο
Η νέα περιφερειακή αρχή βάζει τις βάσεις για να γίνει η διαχείριση απορριμμάτων ισχυρό χαρτί ανάπτυξης

Τις εργασίες του τριήμερου διεθνούς Συνεδρίου με θέμα «Βιώσιμη, οικολογική, οικονομική διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική», άνοιξε σήμερα το πρωί με ομιλία της η Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου. Στην εναρκτήρια ομιλία της η Περιφερειάρχης τόνισε μεταξύ άλλων:
• Το συνέδριο αυτό λαμβάνει χώρα σε μια κρίσιμη καμπή. Τόσο σε εθνικό επίπεδο, λόγω των εξελίξεων στην κρίση του χρέους, Όσο και σε επίπεδο Περιφέρειας, όπου πλέον η διαχείριση των απορριμμάτων καθίσταται κορυφαίο διακύβευμα.
• Ζούμε μια περίοδο που πλέον ο χρόνος μετράει αντίστροφα και πιέζει για την κατάργηση του μέχρι σήμερα αποτυχημένου, σε όλα τα επίπεδα, για τους πολίτες και τους δήμους, μοντέλου διαχείρισης των απορριμμάτων.
• Ενός μοντέλου που πλέον η Περιφερειακή Αρχή Αττικής σε συνεργασία με τη νέα κυβέρνηση, την Ευρωπαϊκή Ένωση, τους Δήμους και τους εργαζόμενους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, τον ΕΔΣΝΑ, την επιστημονική κοινότητα και τους πολίτες, καλείται να αντικαταστήσει, βάζοντας τις βάσεις για μια αποκεντρωμένη, ορθολογική, οικολογικά και οικονομικά βιώσιμη, με διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα, διαχείριση.
• Έχει έλθει πλέον η ώρα η διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής να γίνει από περιβαλλοντικό πρόβλημα και πρόβλημα δημόσιας υγείας, ισχυρό χαρτί ανάπτυξης για την δημιουργία θέσεων εργασίας και την προστασία του περιβάλλοντος.
• Η διαφθορά και η φαυλότητα δεν μπορούν να είναι και δεν θα είναι ο κανόνας στη διαχείριση των απορριμμάτων. Όχι γιατί το λέει μία Διοίκηση αλλά έτσι επιβάλλει η νομιμότητα.
• Η διαβούλευση που σηματοδοτεί το διεθνές συνέδριο που ξεκινά σήμερα.Ένα συνέδριο ανοικτό στους πολίτες. Μια διαβούλευση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης δήμων, πολιτών, φορέων. Μια διαβούλευση – εργαλείο δημοκρατίας. Διαβούλευση – απάντηση σε όσους προκλητικά πιπιλούν την ίδια καραμέλα – ότι δήθεν η νέα Περιφερειακή Αρχή πορεύεται στα τυφλά χωρίς πρόγραμμα. Θυμίζω : το δικό τους πρόγραμμα οδήγησε στη σημερινή απαράδεκτη κατάσταση.
• Η σημερινή περιφερειακή Αρχή Αττικής έχει αναλάβει την πρωτοβουλία για μια μεγάλη αλλαγή στη διαχείριση των απορριμμάτων. Μια αλλαγή στον αντίποδα της πολιτικής που ασκούσαν μέχρι σήμερα η τέως διοίκηση της Περιφέρειας και ο ΕΔΣΝΑ.
• Η Περιφερειακή Αρχή Αττικής, με συναίσθηση του ρόλου της, αναλαμβάνει το δικό της μερίδιο ευθύνης στον αγώνα για να αλλάξει το υφιστάμενο αποτυχημένο καθεστώς. Σας καλώ λοιπόν να συστρατευθούμε όλοι μαζί, κυβέρνηση, δήμοι, επιστημονική κοινότητα, φορείς, πολίτες στον αγώνα για το κοινό διακύβευμα. Το διακύβευμα της νομιμότητας.
• Αφορά στο στοίχημα να γίνει η διαχείριση των απορριμμάτων υπόδειγμα, πρότυπο χρηστής δημόσιας διοίκησης.

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Categories