Πραξικόπημα τα εργοστάσια καύσης βιομάζας στο Μαρκόπουλο

Την πολιτική καταδίκη του απερχόμενου Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης, Μανώλη Αγγελάκα, αποφάσισε το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής, για την αδειοδότηση που παρείχε σε εργοστάσια καύσης Βιομάζας στο Μαρκόπουλο.

Η θετική απόφαση του διορισμένου από την κυβέρνηση γ.γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης ελήφθη παρά τις αρνητικές γνωμοδοτήσεις τόσο του Περιφερειακού Συμβουλίου, όσο και τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου της περιοχής και τις αντιδράσεις των κατοίκων της τοπικής κοινωνίας.
Στην τελευταία συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου έγινε εκτενής συζήτηση και λήψη απόφασης, μετά από αίτημα για Εκτός Ημερήσιας Διάταξης Συζήτηση που κατέθεσαν οι παρατάξεις «Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αττική – Ανταρσύα σε Κυβέρνηση, Ε.Ε. και ΔΝΤ» και «180ο Μοίρες – η Αττική αλλάζει πρόσωπο». Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Δημοτικής Αρχής, αλλά και μελών της Επιτροπής Κατοίκων της περιοχής.
Το κείμενο της σχετικής Απόφασης του Περιφερειακού Συμβουλίου έχει ως εξής:
Το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής εκφράζει την πολιτική καταδίκη του, στον απελθόντα Γενικό Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής αναφορικά με τις αποφάσεις του περί έγκρισης Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το έργο της κατασκευής εργοστασίων καύσης βιομάζας για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στο Δήμο Μαρκοπούλου, σε αντίθεση με τις ομόφωνες αρνητικές γνωμοδοτικές αποφάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής και τις αντίστοιχες αρνητικές αποφάσεις του Δήμου Μαρκοπούλου. Τέλος αποφάσισε τη νομική αντιμετώπιση των αποφάσεων αυτών με την άσκηση ένδικων μέσων.
Η παραπάνω απόφαση εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία. «Κατά» ψήφισε η παράταξη «180ο Μοίρες – Η Αττική αλλάζει πρόσωπο», με τον Περιφερειακό της Σύμβουλο κ. Πάρη Ευαγγελίου να ψηφίζει υπέρ. Ενώ η παράταξη «Αττική» απείχε, πλην του Περιφερειακού της Συμβούλου Γιάννη Σμέρου, ο οποίος ψήφισε «υπέρ».
Εισηγούμενη το θέμα η εικονιζόμενη επικεφαλής της παράταξης «Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αττική – Ανταρσύα σε Κυβέρνηση, Ε.Ε. και ΔΝΤ», κυρία Δέσποινα Κουτσούμπα προχώρησε σε καταγγελία των αδειών που παρείχε σε επιχειρηματίες λίγο πριν παραιτηθεί ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης κος Αγγελάκας σημειώνοντας:
«Σχετικά με το θέμα της πραξικοπηματικής έγκρισης εργοστασίων βιομάζας από τον Γενικό Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, λίγο πριν την παραίτησή του, παρά την αντίθεση και της τοπικής κοινωνίας και του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής, όπως εκφράστηκε σε προγενέστερες αποφάσεις του. Επειδή το θέμα είναι ιδιαίτερα σοβαρό, ειδικά καθώς πρόκειται για μια πραξικοπηματική ενέργεια λίγο πριν την παραίτηση του διορισμένου από την προηγούμενη κυβέρνηση Γ.Γ. κου Αγγελάκα, και καθώς οι προθεσμίες τρέχουν, η Αντικαπιταλιστική Ανατροπή ζήτησε τη συζήτηση του θέματος ως προ ημερησίας διάταξης στο Περιφερειακό Συμβούλιο της 10/2″.
Και συνεχίζοντας πρόσθεσε:
«Σχετικά με το θέμα αυτό, η Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αττική ζήτησε:
1. Να βγει ψήφισμα καταδίκης των απαράδεκτων ενεργειών του κου Αγγελάκα, ο οποίος στις 29/1 και στις 3/2/2015, μετά τις εκλογές και ενώ επίκειτο η παραίτησή του, φρόντισε να υπογράψει μια σειρά από αποφάσεις λειτουργίας επιχειρηματικών δραστηριοτήτων κόντρα στη βούληση των τοπικών κοινωνιών και τις αποφάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής. Αυτές που έχουν πέσει στη δική μας αντίληψη μέχρι στιγμής είναι:
Αδειοδότηση 3 εργοστασίων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από βιομάζα στο Μαρκόπουλο
Αδειοδοτηση στην «Ιχθυοκαλλιέργειες Αττικής» στο Ακρωτήρι Πούντας Δήμου Μάνδρας – Ειδυλλίας και στην «Ιχθυοκαλλιέργειες Σκυρωνίς ΑΕ» στο Δήμο μεγάρων
Αδειοδότηση εργοστασίου αποστείρωσης και διαχείρισης επικίνδυνων υλικών στον Ασπρόπυργο, που θα μεταφέρει τα υπολείμματά του στο ΧΥΤΑ Φυλής (το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής είχε αναβάλει την απόφαση επί του θέματος ζητώντας επιπλέον εξηγήσεις, λίγες βδομάδες νωρίτερα)
2. Να ελεγχθούν όλες οι αποφάσεις των τελευταίων εβδομάδων θητείας του Γ.Γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής
3. Να πάρει η Περιφέρεια Αττικής όλα τα διοικητικά και νομικά μέτρα απέναντι στις αποφάσεις του Γ.Γ. κου Αγγελάκα που έρχονται σε αντίθεση με τις αποφάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου και των τοπικών κοινωνιών και να ζητήσουμε από το αρμόδιο Υπουργείο να ακυρώσει τις αποφάσεις αυτές.
Τελικά, το περιφερειακό Συμβούλιο αποφάσισε να πάρει όλα τα διοικητικά και νομικά μέτρα απέναντι στα εργοστάσια βιομάζας στο Μαρκόπουλο, στο πλάι του Δήμου και των κατοίκων».
Κλείνοντας η κυρία Κουτσούμπα ενημέρωσε το Σώμα ότι η παράταξη της θα επανέλθει και στα επόμενα Συμβούλια «για να ζητήσει την ακύρωση και των λοιπών πραξικοπηματικών αποφάσεων, και ιδιαίτερα της άδειας λειτουργίας για το εργοστάσιο αποστείρωσης και διαχείρισης επικίνδυνων υλικών στον Ασπρόπυργο, που θα δημιουργήσει περαιτέρω προβλήματα στο ΧΥΤΑ Φυλής, ο οποίος πρέπει άμεσα να κλείσει».
Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο εκπρόσωπος της παράταξης «180ο Μοίρες – Η Αττική αλλάζει πρόσωπο», κ. Πάρης Ευαγγελίου, ο οποίος αφού έκανε αναδρομή στο συγκεκριμένο θέμα τόνισε:
«Με αφορμή την απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, να δώσει το ‘πράσινο’ φως με την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων για τη δημιουργία εργοστασίων καύσης βιομάζας (φυτικών ελαίων) για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στην περιοχή Μαρκοπούλου, σε αντιδιαστολή με την αρνητική γνωμοδότηση του Δημοτικού Συμβουλίου Μαρκοπούλου και του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής».
Και στη συνέχεια σημείωσε:
«Αιτούμαστε τη συζήτηση του ζητήματος στο σημερινό Συμβούλιο και εκτός ημερησίας διατάξεως με την έννοια του κατεπείγοντος, αφού θεωρούμε απαραίτητη την άμεση ενημέρωση του σώματος, καθώς και τη λήψη απόφασης της Περιφέρειας, ώστε να αποτραπεί μια ακόμη περιβαλλοντική επιβάρυνση για την περιοχή των Μεσογείων».
Για δυσάρεστο ιστορικό της συγκεκριμένης περίπτωσης έκανε λόγο ο Αντιδήμαρχος του Δήμου Μαρκοπούλου, κ. Γιώργος Καβασακάλης, ο οποίος σημείωσε:
«Με έκπληξη και δυσαρέσκεια πληροφορηθήκαμε την απόφαση του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής. Αυτό που προσδοκούμε από εσάς σήμερα είναι η συμπόρευση. Η διαδικασία όπως ισχύει σήμερα δίνει τη δυνατότητα να τσαλαπατώνται οι αποφάσεις τόσο του Περιφερειακού Συμβουλίου, όσο και των Δημοτικών Συμβουλίων».
Από την Επιτροπή Αγώνα Κατοίκων Μαρκοπούλου, ο κ. Κώστας Τουλγαρίδης σημείωσε:
«Αυτή η ιστορία κρατά χρόνια. Δεν αφορά μόνο το Δήμο Μαρκοπούλου, αφού στο επίπεδο της Αττικής έχουν προταθεί 14 παρόμοιες μονάδες Βιομάζας. Οι μελέτες των Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων είναι διάτρητες και δεν καλύπτουν καν τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας».
Ενώ παράλληλα ζήτησε τη δυναμική και άμεση κινητοποίηση όλων των εμπλεκόμενων φορέων, με δεδομένο ότι «Για τις δυο μονάδες που εγκρίθηκαν τέλος Δεκεμβρίου λήγει η προθεσμία υποβολής ένστασης την επόμενη εβδομάδα» και πρόσθεσε:
«Υπάρχουν και άλλες αντίστοιχες μονάδες στη Φυλή, τον Ασπρόπυργο και την Κηφισιά, αλλά σε αυτές τις περιπτώσεις έχουν παρέλθει οι προθεσμίες για την ένσταση. Πρέπει να παρέμβουν η Περιφέρεια Αττικής και το ΥΠΕΚΑ»

3vita.gr

Categories