Δημοσκόπηση: Οι Κύπριοι λένε “Η Ελλάδα θα τα καταφέρει!”

Υψηλές προσδοκίες έχουν από τη νέα κυβέρνηση της Ελλάδας οι πολίτες στην Κύπρο, σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας που παρουσιάζει σήμερα η «Σημερινή».

Η στάση της νέας κυβέρνησης της Ελλάδας φαίνεται να βρίσκει πολλούς υποστηρικτές στην Κύπρο. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του IMR/Πανεπιστημίου Λευκωσίας, την οποία παρουσιάζει σήμερα η «Σημερινή», οι Κύπριοι θεωρούν θετικές τις εξελίξεις που δρομολόγησε η εκλογική διαδικασία στην Ελλάδα και η πλειοψηφία έχει θετική άποψη τόσο για τον Πρωθυπουργό της χώρας Αλέξη Τσίπρα, όσο και για τον Υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, ο οποίος έχει αναλάβει και το μεγαλύτερο βάρος της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές.

Οι πολίτες αξιολογούν ως καλές τις θέσεις της κυβέρνησης Τσίπρα και η συντριπτική πλειοψηφία εκφράζει τη στήριξή της στις προσπάθειες που καταβάλλει. Ταυτόχρονα, οι Κύπριοι στέλνουν σαφές μήνυμα στην κυπριακή Κυβέρνηση, πως αναμένουν από αυτή να σταθεί στο πλευρό της Ελλάδας και να της προσφέρει υποστήριξη. Όπως διαφαίνεται από τα ευρήματα, οι Κύπριοι θεωρούν ότι οι χειρισμοί του Αλέξη Τσίπρα θα επηρεάσουν τόσο τη χώρα μας όσο και την υπόλοιπη Ευρώπη και αισιοδοξούν ότι ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας θα επιτύχει στις προσπάθειές του.

Την ίδια στιγμή, οι πολίτες εμφανίζονται διχασμένοι σε σχέση με τους χειρισμούς της κυπριακής Κυβέρνησης και δεν φαίνεται να έχουν εμπιστοσύνη στον Υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη, του οποίου τις θέσεις αξιολογεί ως πολύ καλές μονοψήφιο ποσοστό ερωτηθέντων. Σε ό,τι αφορά τις δυνατότητες του Κύπριου Προέδρου να αντεπεξέλθει στις επικείμενες προκλήσεις, μόνο οι μισοί θεωρούν ότι θα τα καταφέρει.
Θετική εξέλιξη

Ως θετικές κρίνουν τις εξελίξεις που δρομολογήθηκαν στην Ελλάδα μετά τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου τρεις στους τέσσερεις Κύπριοι. Υπενθυμίζεται ότι πρώτο κόμμα εξελέγη ο ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς, ωστόσο, να εξασφαλίσει αυτοδυναμία, και στο κυβερνητικό σχήμα συμμετέχει, επίσης, το κόμμα των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Οι δυο κυβερνητικοί εταίροι, αν και έχουν μεγάλες ιδεολογικές αποκλίσεις, συμφωνούν στην ανάγκη κατάργησης των πολιτικών λιτότητας στη χώρα.

Εγκρίνονται οι θέσεις του Αλέξη Τσίπρα

Ως πολύ ή αρκετά καλές κρίνει η πλειοψηφία των πολιτών τις θέσεις που εκφράζει ο Αλέξης Τσίπρας σε όλα τα επίπεδα. Σε ό,τι αφορά την οικονομία, μόνο τρεις στους δέκα Κύπριοι πιστεύουν ότι δεν είναι καλές. Θετική εντύπωση έχουν οι Κύπριοι και σε σχέση με τις θέσεις του Πρωθυπουργού της Ελλάδας για την Τρόικα και το μνημόνιο, με 27% να τις θεωρεί πολύ καλές και 28% αρκετά καλές.

Σε ό,τι αφορά τα θέματα εσωτερικής διακυβέρνησης της Ελλάδας, δύο στους δέκα Κύπριοι δηλώνουν άγνοια για τις θέσεις του κ. Τσίπρα αλλά και σε αυτήν την περίπτωση η εικόνα είναι θετική. Αν και δεν έγινε πολύς λόγος για το Κυπριακό, μέχρι στιγμής, οι μισοί πολίτες αξιολογούν ως πολύ ή αρκετά καλές τις θέσεις του κ. Τσίπρα στον τομέα αυτό. Η γενικότερη βαθμολογία που δίνουν, σε κλίμακα 1-4 είναι οικονομία: 2,8, Τρόικα: 2,62, εσωτερική διακυβέρνηση: 2,67 και Κυπριακό: 2,74.

Προσφέρουν υποστήριξη

Οι Κύπριοι προσφέρουν μεγάλη στήριξη στην ελληνική κυβέρνηση, σε σχέση με τους χειρισμούς της στην επαναδιαπραγμάτευση του ελληνικού μνημονίου. Το ποσοστό αγγίζει το 86%, με μόλις 14% να δηλώνει το αντίθετο.

Χρειάζεται αλληλεγγύη

Ξεκάθαρη είναι η θέση των Κυπρίων πως η Λευκωσία θα πρέπει να στηρίξει τις θέσεις της Αθήνας στους ευρωπαϊκούς θεσμούς στους οποίους συμμετέχει. Εννέα στους δέκα πολίτες αναμένουν από την Κυβέρνησή μας να στέκεται στο πλάι των εκπροσώπων του ελλαδικού κράτους, ενώ αντίθετη άποψη έχει μόλις το 7%.

Μοιρασμένες οι εκτιμήσεις

Σε ό,τι αφορά την πιθανότητα επιτυχίας του Πρωθυπουργού της Ελλάδας στη διαπραγμάτευση με τους εταίρους και τους δανειστές, πέντε στους δέκα Κύπριοι εκτιμούν ότι θα πετύχει. Ποσοστό 41%, ωστόσο, θεωρεί ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα αποτύχει, καταδεικνύοντας ότι η στήριξη δεν μεταφράζεται απαραίτητα και σε αισιοδοξία.

Θα μας επηρεάσει

Οι περισσότεροι Κύπριοι θεωρούν ότι οι χειρισμοί Τσίπρα θα επηρεάσουν και τη χώρα μας, η οποία επίσης βρίσκεται σε μνημόνιο, με κάποιο τρόπο. Μονοψήφιο είναι το ποσοστό αυτών που πιστεύουν ότι δεν θα την επηρεάσουν καθόλου, αν και 21% εκτιμά ότι ο αντίκτυπος δεν θα είναι ούτε θετικός ούτε αρνητικός. Θετικό επηρεασμό αναμένουν 42% των πολιτών και αρνητικό το 30%.

Διχασμένοι

Ελαφρώς υψηλότερο είναι το ποσοστό των πολιτών που δεν υποστηρίζουν τους χειρισμούς της κυπριακής Κυβέρνησης σε σχέση με την Τρόικα και το μνημόνιο, αν και οι Κύπριοι εμφανίζονται, σε αυτό το ερώτημα, διχασμένοι. Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, 53% δηλώνει την αντίθεσή του, ενώ υποστήριξη προσφέρει στην κυβέρνηση Αναστασιάδη το 47%. Το ποσοστό υποστήριξης υποδηλοί, πάντως, ότι η Κυβέρνηση αντλεί στήριξη για τους χειρισμούς της και από χώρους πέραν του ΔΗΣΥ.

Γιάνης vs Χάρης

Εκ διαμέτρου αντίθετη είναι η άποψη των Κυπρίων για τον Έλληνα Υπουργό Οικονομικών και τον Κύπριο ομόλογό του. Ενώ οι θέσεις που εκφράζει ο Γιάνης Βαρουφάκης αξιολογούνται ως πολύ ή αρκετά καλές από την πλειοψηφία των Κυπρίων, ο Χάρης Γεωργιάδης δεν συγκεντρώνει ούτε το μισό ποσοστό αντίστοιχων απαντήσεων. Ο Υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας αποτιμάται θετικά για τις θέσεις του από το 73%, ενώ ο Κύπριος Υπουργός από το 35%. Το 39%, μάλιστα, αξιολογεί τις θέσεις του κ. Γεωργιάδη ως «καθόλου καλές», ενώ αυτή την εκτίμηση διατυπώνει για τον κ. Βαρουφάκη μόνο ένας στους δέκα.

Βλέπουν «ντόμινο»

Πάντως, πέραν της Κύπρου, οι πολίτες θεωρούν ότι η επικράτηση του Αλέξη Τσίπρα στην Ελλάδα θα επηρεάσει και την υπόλοιπη Ευρώπη, αφού 43% εμφανίζονται πεπεισμένοι ότι θα επηρεάσουν άλλα κράτη-μέλη, ενώ ποσοστό 41% εκτιμά ότι μάλλον θα υπάρξει αντίκτυπος στα εκλογικά αποτελέσματα άλλων χωρών. Αντίθετη άποψη διατηρεί το 16%. Σημειώνεται, ωστόσο, ότι επηρεασμός μπορεί να προκύψει είτε ως τάση μιμητισμού, εμπνευσμένη από τη διαπραγματευτική στάση της νέας ελληνικής κυβέρνησης, είτε ως εντολή για σκλήρυνση της στάσης έναντι της Ελλάδας, λόγω της προσέγγισής της.

Ίσως μας αλλάξει

Σε σχέση με την επικράτηση του Αλέξη Τσίπρα στην Ελλάδα, οι πολίτες στην Κύπρο εμφανίζονται διχασμένοι, κατά πόσον μπορεί να αλλάξει τις προσωπικές τους αντιλήψεις όσον αφορά την Τρόικα και το μνημόνιο, με λίγο περισσότερο από τους μισούς να πιστεύουν ότι δύναται να τις επηρεάσει και τους υπόλοιπους να εκτιμούν πως δεν θα συμβεί κάτι τέτοιο.

Θα τα καταφέρουν

Αν και τα δεδομένα ενώπιόν του είναι πολύ δύσκολα και υπάρχει μεγάλος δρόμος για να διανύσει η Ελλάδα, τρεις στους τέσσερεις Κύπριοι δηλώνουν αισιόδοξοι ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα καταφέρει να αντεπεξέλθει στις προκλήσεις του ως Πρωθυπουργός της χώρας. Απαισιόδοξο, επί τούτου, εμφανίζεται το 22%. Στα ίδια επίπεδα κινείται και ο Υπουργός Οικονομικών της χώρας, με το 75% να αναμένουν ότι ο κ. Βαρουφάκης θα τα καταφέρει.
Άλλο ο ένας, άλλο ο άλλος

Διαφορετικού βαθμού εμπιστοσύνης φαίνεται να χαίρει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από τον Υπουργό Οικονομικών. Στην περίπτωση του Νίκου Αναστασιάδη, το 51% εκτιμά ότι θα καταφέρει να αντεπεξέλθει στις επικείμενες προκλήσεις ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Για τον Χάρη Γεωργιάδη, όμως, τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά, αφού το 64% των πολιτών πιστεύουν ότι δεν θα τα καταφέρει στις προκλήσεις του ως Υπουργός Οικονομικών. Συγκριτικά με τις απαντήσεις που δόθηκαν στην αντίστοιχη ερώτηση για την Ελλάδα, διαφαίνεται ότι οι Κύπριοι πιστεύουν πολύ περισσότερο στις ικανότητες του Ελλαδίτη Υπουργού Οικονομικών από ό,τι του δικού τους. Επίσης είναι πιο αισιόδοξοι για τον κ. Τσίπρα παρά για τον κ. Αναστασιάδη.

Ταυτότητα έρευνας

Γραφείο: IMR/Πανεπιστήμιο Λευκωσίας,
Ανάθεση: Εφημερίδα «Σημερινή»,
Ημερομηνία διεξαγωγής: 18-19 Φεβρουαρίου 2015,
Κάλυψη: Παγκύπρια – αστικές και αγροτικές περιοχές,
Χαρακτηριστικά δείγματος: Άντρες και γυναίκες ηλικίας 18+,
Μέγεθος δείγματος: 400 άτομα,
Επιλογή δείγματος: Τυχαία στρωματοποιημένη δειγματοληψία,
Συλλογή στοιχείων: Τηλεφωνικές συνεντεύξεις με τη χρήση δομημένου ερωτηματολογίου.

Δείτε όλα τα διαγράμματα της έρευνας

http://www.sigmalive.com

 

 

Categories