Η ΚΟΙΝ. Σ. ΕΠ. “ΚΕΛΛΙΑ-ΚΑΛΛΟΝΗ ΤΗΝΟΥ”, Παράδειγμα στη Διαχείριση Ανακυκλωσίμων

Ένα από τα θετικά του Συνεδρίου για τη Διαχείριση Απορριμμάτων που διοργάνωσε η Περιφέρεια Αττικής (12-14/2/15), ήταν πως  σε αυτό  το τριήμερο έγιναν επαφές μεταξύ πολιτών και συνέδρων και  χτίστηκαν χρήσιμες γνωριμίες μεταξύ όσων  είχαν ενδιαφέρον και ανησυχίες γιαυτό το σοβαρό ζήτημα της Διαχείρισης Απορριμμάτων δίνοντας προτεραιότητα στην ΔΙΑΛΟΓΗ ΣΤΗ ΠΗΓΗ.

Σε αυτό το πλαίσιο, μέλος των “Ενεργών Πολιτών Σαρωνικού”, ήλθε σε επαφή με τον Δημήτρη Πολιτόπουλο, Πρόεδρο της ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΙΣΗΣ  “Κελλιά- Καλλονή Τήνου”, που πρόθυμα δέχτηκε τη πρόσκληση να παρουσιάσει τη Δραστηριότητα της Επιχείρισης στην Ομάδα, χθες βράδυ στο Tennis Club της Σαρωνίδας.

Ως κύριο αντικείμενο δραστηριότητας η Κοιν.Σ.Επ, έχει τη διαχείριση ανακυκλώσιμων προϊόντων τα οποία συγκεντρώνει στο χώρο της, προδιαλεγμένα, υιοθετώντας το σύστημα «διαλογή στην πηγή». Για το σκοπό αυτό διοργανώνει επισκέψεις και εκπαιδευτικά σεμινάρια για τα σχολεία και τους κοινωνικούς φορείς του νησιού, και όχι μόνο, τα οποία από τα μέχρι σήμερα στοιχεία φαίνεται πως έχουν εντυπωσιακά αποτελέσματα:

14 τόνοι χαρτί/χαρτόνι
15 τόνοι γυαλιού
13.000 αλουμινένια κουτάκια
4 τόνοι πλαστικές σακούλες
160.000 πλαστικά μπουκάλια
22 τόνοι Τηγανέλαιο
που θα κατέληγαν στη «χωματερή» μιας και μέχρι σήμερα δεν υπήρχε οργανωμένο σύστημα ανακύκλωσης στο νησί.

Μάλιστα, μέσα από το αγκάλιασμα της προσπάθειας από τις επιχειρήσεις του νησιού και όλη την τηνιακή κοινότητα προέκυψε σε σύντομο χρονικό διάστημα, η δημιουργία μιας μόνιμης θέσης εργασίας καθώς και μιας εποχικής που καλύφθηκαν από άνεργους νέους του τόπου. Τα χρήματα για το μισθό τους προέρχονται από την πώληση των προϊόντων ανακύκλωσης

Η συνολική επένδυση –στην οποία περιλαμβάνονται μεταλλικά κοντέινερ, ζυγαριά ακριβείας, πρέσα, επτά ντεπόζιτα και εκατόν πενήντα πλαστικά βαρέλια για τη συλλογή του τηγανέλαιου, ειδικό καρότσι για τις μεταφορές υλικών, μία αντλία για το τηγανέλαιο και δέκα μεταλλικά κλουβιά για την εναπόθεση των ανακυκλώσιμων υλικών- έφτασε μόλις τις 20.000 ευρώ, όμως δε θα μπορούσε να υλοποιηθεί χωρίς την αμέριστη συμπαράσταση των χορηγών που συνδράμουν κυρίως με μηδενικά έξοδα μεταφοράς των ανακυκλώσιμων προϊόντων στην Αθήνα.

Παράδειγμα προς μίμηση

Η πετυχημένη πορεία του εγχειρήματος έχει συγκεντρώσει τα βλέμματα πολλών περιοχών της Ελλάδας (και κυρίως της νησιωτικής) που αντιμετωπίζουν μακροχρόνια προβλήματα με τα απορρίμματα τους για τα οποία, η επίσημη πολιτεία προς το παρόν κωφεύει Σήμερα στα νησιά μας υπάρχουν 28 ΧΑΔΑ από τις εξήντα εννέα ενεργές πού λειτουργούν στην Ελλάδα. Για το λόγο αυτό, μέλη της Κοιν.Σ.Επ. μοιράζονται την εμπειρία τους και την μεταφέρουν όπου τους ζητηθεί για να βοηθήσουν στη δημιουργία εθνικού δικτύου συνεταιριστικής ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή.

Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί ότι η Κοιν.Σ.Επ. «Καλλονή-Κελλιά» Τήνου είναι μέλος του πανευρωπαϊκού δικτύου συνεταιριστικών επιχειρήσεων Rescoop που σχετίζεται με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Τέλος, να αναφέρουμε ότι πέρα από την ανακύκλωση η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση «Καλλονή-Κελλιά» Τήνου πραγματοποιεί δράσεις περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης όπως η φετινή με τίτλο «Ψαρεύουμε Γόπες» με ενημέρωση για τις επιπτώσεις που έχει στο θαλάσσιο περιβάλλον και στην υγεία όλων μας το φύτεμα στις παραλίες της γόπας των τσιγάρων, ενώ συνδράμει στην ενίσχυση των ευάλωτων κατοίκων του νησιού μέσα από την διανομή ιματισμού που παρέχουν οι χορηγοί της.

Στα μελλοντικά σχέδια είναι η προώθηση τοπικών προϊόντων πολιτιστικών και τουριστικών δραστηριοτήτων και η δημιουργία δικτύου

* Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα kalloni-tinos.gr῾

Για τους ¨απαιτητικούς”, παραθέτουμε και ηχητικά αρχεία της συζήτησης που έγινε μετά την Παραουσίαση.

ΠΡΩΤΟ  ΜΕΡΟΣ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ

ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ

ΤΡΙΤΟ ΜΕΡΟΣ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ

 

 

 

 

Categories