ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΗΜΟΥ ΒΥΡΩΝΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ Ρ. ΔΟΥΡΟΥ ΓΙΑ ΔΙΑΧ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ

Την Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2015 αντιπροσωπεία του σωματείου εργαζομένων Δήμου Βύρωνα συναντήθηκε με την Περιφερειάρχη Αττικής κ. Δούρου Ρένα. Στη συνάντηση παραβρέθηκαν η Αντιπεριφερειάρχης Διοίκησης & Προγραμματικού Σχεδιασμού κ. Τασούλη Ελισάβετ και ο Εκτελεστικός Γραμματέας Παπαχρυσοβέργης Κοσμάς.
Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων ενημέρωσαν την Περιφερειάρχη για τις προτάσεις του σωματείου για τη διαχείριση των απορριμμάτων και την ανακύκλωση στο Δήμο Βύρωνα, για το δημόσιο κοινωνικό χαρακτήρα που χρειάζεται να υπάρχει στη διαχείριση των απορριμμάτων, χωρίς τη συμμέτοχη ιδιωτικών εταιρειών και εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην πρόθεση της δημοτικής αρχής του Δήμου Βύρωνα να υπογράψει σύμβαση με την ιδιωτική εταιρεία Ε.Ε.Α.Α. Α.Ε για την ανακύκλωση.

Ζήτησαν από την κ. Δούρου να ενισχύσει η Περιφέρεια την ανακύκλωση στο Δήμο Βύρωνα, γιατί ανακυκλώνοντας το 10% των απορριμμάτων – που είναι ένας στόχος εφικτός- εξοικονομούνται πάνω από 108.000 ευρώ το χρόνο για το Δήμο, μόνο από το τέλος ταφής που δεν θα καταβάλλεται στη χωματερή της Φυλής. Μόνο με τα ποσά αυτά μπορούν να δημιουργηθούν 82 νέες θέσεις μόνιμης σταθερής εργασίας, χωρίς να υπολογίζονται οι εισπράξεις από τις πωλήσεις των ανακυκλώσιμων υλικών και τα χρήματα της επιδότησης που δικαιούται ο Δήμος. Επισήμαναν ακόμη την ανάγκη να συμβάλει η Περιφέρεια ώστε ο Δήμος Βύρωνα και γενικότερα η αυτοδιοίκηση να επιδοτείται για τα ανακυκλώσιμα υλικά που συγκεντρώνει χωρίς τη διαμεσολάβηση της Ε.Ε.Α.Α. Α.Ε. Κατέθεσαν την πρόταση να καταργηθεί η ιδιωτική εταιρεία και τα χρήματα που πληρώνουν οι υπόχρεες εταιρείες για το τέλος ανακύκλωσης να το διαχειρίζεται η αυτοδιοίκηση, σύμφωνα με τα ανακυκλώσιμα υλικά που περισυλλέγει.
Η κ. Δούρου αφού άκουσε με προσοχή τους εκπροσώπους των εργαζομένων, ενημέρωσε το σωματείο για την πολιτική της περιφέρειας στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων και για το νέο περιφερειακό σχεδιασμό και τα τοπικά σχέδια διαχείρισης που πρέπει να εκπονήσει ο κάθε Δήμος. Μίλησε για την ακυρώσει των τεσσάρων εργοστασίων φαραωνικού τύπου που προωθούσε με ΣΔΙΤ η προηγούμενη διοίκηση και αναφέρθηκε στις διαχρονικές ευθύνες που υπάρχουν στη διαχείριση των απορριμμάτων και στις διαπλοκές με τα οικονομικά συμφέροντα. Ενημέρωσε για την επίθεση που δέχεται η Περιφέρεια για την διαχείριση των απορριμμάτων. «Καταργήσαμε τα ΣΔΙΤ, γιατί δεν θέλουμε ΣΔΙΤ» τόνισε χαρακτηριστικά για να συμπληρώσει ότι όσο οι δημόσιες υπηρεσίες δεν κάνουν σωστά τη δουλειά τους, θα μπαίνουν τα ιδιωτικά συμφέροντα στο δημόσιο, καθώς και ότι η ιδιωτική πρωτοβουλία θα έχει κανόνες στην Περιφέρεια Αττικής.
Το σωματείο εργαζομένων έχει ζητήσει για το ίδιο θέμα συνάντηση και με τον υπουργό περιβάλλοντος κ. Λαφαζάνη.

Categories