10 ημέρες επίσχεσης εργασίας για τους ναύτες του ΄΄Ταξιάρχης΄΄ – Δεν εκτελείται το δρομολόγιο Λαύριο-Άη Στράτης-Λήμνος-Καβάλα

Για 10η συνεχόμενη ημέρα παραμένει αγκυροβολημένο στο λιμάνι του Λαυρίου το επιβατικό πλοίο “ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ” της NEL Lines, καθώς 12 ναύτες του έχουν βγει από τις 20 Φεβρουαρίου σε επίσχεση εργασίας διεκδικώντας τα δεδουλευμένα ακόμα και 6 μηνών, σε ορισμένες περιπτώσεις.
Εξαιτίας της επίσχεσης εργασίας το “ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ” δεν εκτελεί δρομολόγια στην γραμμή Λαύριο-Άγιος Ευστράτιος-Λήμνος-Καβάλα, με τους κατοίκους της Λήμνου να εξυπηρετούνται μονάχα από το “Νήσος Μύκονος” (και με πολλούς εξ αυτών να μην επιβιβάζονται στο πλοίο αυτό λόγω του ότι η χρονική διάρκεια του ταξιδιού ως τον Πειραιά ανέρχεται σε 23 περίπου ώρες).

Σύμφωνα με ανακοίνωση της NEL Lines οφείλεται στη μη καταβολή από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Τουρισμού μισθωμάτων γραμμών δημόσιας υπηρεσίας από το Νοέμβριο του 2014, ωστόσο αυτό ουδόλως απασχολεί τους 12 ναύτες οι οποίοι απευθύνουν έκκληση τόσο στην NEL όσο και στον αναπληρωτή υπουργό Ναυτιλίας Θ. Δρίτσα να δοθεί άμεσα λύση στο πρόβλημά τους και να τους καταβληθούν όλα τα δεδουλευμένα τους. Παρά, δε, τις προσπάθειες που έχει κάνει η πλοιοκτήτρια εταιρεία για την καταβολή μέρους των απολαβών τους οι ναύτες εμφανίζονται αδιάλλακτοι (τουλάχιστον οι 8 στους 12, μιας και οι άλλοι 4 δείχνουν να αποδέχονται τις προτάσεις της εταιρείας), με έναν μάλιστα εξ αυτών να προβαίνει σε απεργία πείνας.
Τα σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν στην ακτοπλοϊκή σύνδεση φέρνει εκ νέου στην επικαιρότητα με επιστολή της και η Ομοσπονδία Λημνιακών Συλλόγων (Ο.Λ.ΣΥ.). Η επιστολή αναφέρει τα εξής:
«Η Ομοσπονδία Λημνιακών Συλλόγων (Ο.Λ.ΣΥ) εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία της για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί τις τελευταίες ημέρες στο θέμα της ακτοπλοϊκής διασύνδεσης της Λήμνου και του Άη Στράτη με την ηπειρωτική Ελλάδα.
»Τα δυο νησιά συνδέονται με την ηπειρωτική Ελλάδα με το πλοίο “Ταξιάρχης” που κανονικά εκτελεί 3 φορές την εβδομάδα το δρομολόγιο Λαύριο – Άη Στράτης – Λήμνος – Καβάλα και επιστροφή. Η Λήμνος συνδέεται επίσης με το “Νήσος Μύκονος” που εκτελεί δύο δρομολόγια την εβδομάδα με το δρομολόγιο Πειραιάς – Σύρος – Μύκονος – Αγ. Κήρυκος – Καρλόβασι – Βαθύ – Χίο – Μυτιλήνη – Καβάλα.
Από την Παρασκευή 20 – 2 – 2015 το πλοίο “Ταξιάρχης” δεν εκτελεί τα δρομολόγιά του εξ αιτίας της επίσχεσης εργασίας των εργαζομένων στο πλοίο της εταιρείας ΝΕΛ. Το δε πλοίο “Νήσος Μύκονος” ούτως ή άλλως δεν εξυπηρετεί το επιβατικό κοινό αφού η χρονική διάρκεια του ταξιδιού Πειραιάς – Λήμνος είναι 22.30 ώρες. Έτσι η Λήμνος και ο Άη Στράτης δεν έχουν στην πραγματικότητα ακτοπλοϊκή σύνδεση με την Αττική.
Απαιτούμε από το Υπουργείο Ναυτιλίας και κάθε άλλο αρμόδιο φορέα, την άμεση λύση στο ακτοπλοϊκό πρόβλημα της Λήμνου που είναι χρόνιο και δυστυχώς φαίνεται να επιδεινώνεται».
Σχόλιο γράφοντος: Και στο παρελθόν η NEL έχει επιδείξει αντίστοιχη συμπεριφορά μεγάλων καθυστερήσεων στην καταβολή μισθωμάτων, καθυστερήσεων οι οποίες άγγιζαν ακόμα και τους 7 μήνες (πέραν, βέβαια, των γνωστών τεχνικών προβλημάτων στα πλοία της). Το μόνο σίγουρο είναι ότι η εταιρεία αυτή δείχνει να προκαλεί πολύ περισσότερα προβλήματα από ότι επιλύει. Κάποια στιγμή αυτό το κατάλαβαν στο υπουργείο Ναυτιλίας (επί των ημερών της προηγούμενης κυβέρνησης), για αυτό και μπήκε το “Νήσος Μύκονος” στην ακτοπλοϊκή γραμμή των νησιών του βορείου Αιγαίου. Ελπίζουμε αυτό να το καταλάβουν σύντομα και οι νέοι κυβερνώντες…
Τουλάχιστον αυτή την φορά οι ναύτες δεν έχουν προχωρήσει σε επίσχεση εργασίας έχοντας βάλει επιβάτες μέσα στον “Ταξιάρχη” (όπως είχε γίνει τον περασμένο Αύγουστο). Ας ελπίσουμε ότι σύντομα θα δικαιωθούν…

http://kavala-portal.gr/ via Forkeratea.com

Categories