Προβληματική η σχεδιαζόμενη μετεγκατάσταση του ΝΑΟΓΑ

Προβληματική φαίνεται ότι είναι η σχεδιαζόμενη μετεγκατάσταση του Ναυταθλητικού Ομίλου Γαλάζιας Ακτής (ΝΑΟΓΑ) στις εγκαταστάσεις του Αθλητικού Ομίλου Λαγονησίου (ΑΟΛ), στον Άγιο Νικόλαο Λαγονησίου λόγω της ολικής αντίδρασης των μελών του ΑΟΛ, που σφραγίστηκε χτες Κυριακή 15/3 με απόφαση Γενικής Συνέλευσης, που ξεκάθαρα αρνείται για πολλούς λόγους να “φιλοξενήσει” τον ΝΑΟΓΑ.

Όλα ξεκίνησαν στις 20/10/13, όταν εκπρόσωπος παρακείμενης των εγκαταστάσεων του ΝΑΟΓΑ βίλλας, εμφανίστηκε- όπως δήλωσε το προεδρείο σε συνέντευξη στον Paraktios (video 1) ζητώντας από το Προεδρείο του Συλλόγου να μεταφέρουν τις δραστηριότητές τους σε σημείο που τους υπέδειξε εκείνος, με την δικαιολογία ότι η παρουσία του Συλλόγου μειώνει την αγοραστική αξία της ιδιοκτησίας που εκείνος πωλεί, προσθέτοντας μάλιστα ότι προτίθεται να τοποθετήσει μπάρες για να εμποδίζει τη διέλευση αυτοκινήτων- την οποία θεωρεί παράνομη- από δημόσια πρόσβαση που βρίσκεται μπροστά στην ιδιοκτησία του.

Να σημειωθεί ότι ο χώρος που δραστηριοποιείται ο Σύλλογος (αιγιαλός), είχε  παραχωρηθεί από την ΑΔΜΚΕΣ και συγκεκριμένα αναφέρεται στην ¨Απλή χρήση Αιγιαλού” και “άδεια για τη στάθμευση τροχήλατου γραφείου στο πίσω μέρος της Παραλίας, για χρήση Γραφείων και αποθήκευση Αθλητικού Υλικού”.

Ο τότε Δήμαρχος κος Φιλίππου που παρενέβη, δήλωσε στον εκπρόσωπο του ιδιοκτήτη ότι είναι αντίθετος  στη λογική διακοπής της πρόσβασης αυτοκινήτων όμως  υποσχέθηκε να βοηθήσει και κείνος στην διαμόρφωση πιο “πράσινου” χώρου με παγκάκια και στο καλλωπισμό  των εγκαταστάσεων κλπ του ΝΑΟΓΑ.  Παρ’ όλα αυτά ο εκπρόσωπος του ιδιοκτήτη- όπως δήλωσε στην συνέντευξη ο Πρόεδρος του Συλλόγου- απείλησε ότι θα κινηθεί νομικά εναντίον του Συλλόγου,όπως και   έπραξε,κάτι που φάνηκε στη συνέχεια

video 1

Στις 23/10/13, ο Δημοτικός Σύμβουλος Νίκος Βολάκος, καταθέτει ερώτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο και ζητά διευκρινίσεις από τον Δήμαρχο (Π.Φιλίππου) ο οποίος εξήγησε για ποιους λόγους ο ιδιοκτήτης επιθυμεί την μετεγκατάσταση του Συλλόγου 200-300 μέτρα μακρύτερα . Δείτε το ακόλουθο σύντομο video

video 2

Στις 5/2/14, ο δημοτικός Σύμβουλος Α, Κωνσταντέλλος αυτή τη φορά, μέσω ερώτησης στο Δημοτικό Συμβούλιο ζητάει διευκρινίσεις για καταγγελία του ιδιοκτήτη της βίλλας που έχει υποβληθεί σε 13 Υπηρεσίες και με την οποία στρέφεται εναντίον των συμφερόντων του Δήμου Σαρωνικού για την ενοικίαση της Καντίνας που υπάρχει δίπλα από τον χώρο που βρίσκεται ο ΝΑΟΓΑ και  αμφισβητεί τον Κοινόχρηστο Χώρο που υπάρχει μπροστά από την ιδιοκτησία του. Είναι πασιφανές λοιπόν, ότι ο επιχειρηματίας έχει ξεκινήσει να διεκδικεί το “καθάρισμα” του κοινόχρηστου χώρου σύμφωνα με τις “προειδοποιήσεις” που είχε απευθύνει στο Προεδρείο του ΝΑΟΓΑ.

Στην απάντησή του ο Δήμαρχος εξηγεί ότι οι καταγγελίες δεν αφορούν στην Καντίνα αλλά στον ΝΑΟΓΑ. Με το γράμμα του Νόμου επεξηγεί ο Π.Φιλίππου, δεν υπάρχει παρανομία εκ μέρους του Συλλόγου αλλά πρόκειται για τη καλαισθησία του χώρου. Παρακολουθείστε προσεχτικά  τον διάλογο στο video 3 που ακολουθεί και τις τοποθετήσεις των Συμβούλων καθώς και την καταγγελία του κου Κωνσταντέλλου πως ο επιχειρηματίας έχει ήδη καταπατήσει 200 τμ από τον Κοινόχρηστο Χώρο.

video 3

Στις 12/3/14 και αφού πλέον ΕΜΠΡΑΚΤΩΣ υπάρχει η σαφέστατη θέση του  Επιχειρηματία να διεκδικεί μέσω καταγγελιών,ό,τι έχει αναφερθεί μέχρι τότε, το Δημοτικό Συμβούλιο με ΟΜΟΦΩΝΗ ΑΠΟΦΑΣΗ , ανανεώνει εκ νέου την παραχώρηση του Αιγιαλού στον ΝΑΟΓΑ. (Δείτε και πάλι προσεχτικά το video 4)

video 4

Έτσι φτάσαμε στον Μάρτιο 2015 που πρέπει να ανανεωθεί η παραχώρηση του Αιγιαλού στον ΝΑΟΓΑ (η προηγούμενη ίσχυε για ένα έτος), μόνο που έχουν αλλάξει τα δεδομένα και το ΔΣ του ΝΑΟΓΑ βρίσκεται κάτω από ένα αφόρητο καθεστώς πίεσης καθώς ο Δικηγόρος του Συλλόγου επισημαίνει την νομική επικινδυνότητα  της παραμονής τους στο χώρο, λόγω πολλών δικογραφιών που έχουν ήδη σχηματιστεί εις βάρος του ΔΣ  (αποτέλεσμα των καταγγελιών του επιχειρηματία σε 11 Υπηρεσίες του Δημοσίου, Κτηματική Υπηρεσία, Πολεοδομία, συναρμόδια υπουργεία κλπ) και με τη νέα Δημοτική Αρχή να προτείνει ως λύση, την μετεγκατάσταση του Συλλόγου στα γήπεδα του ΑΟΛ στον Άγιο Νικόλαο Λαγονησίου. Το προεδρείο του ΝΑΟΓΑ συγκαλεί Γενική Συνέλευση των μελών του αφού προηγουμένως είχε  επαφές με τον Δήμαρχο κο Γ.Σωφρόνη και υποβάλλει αίτημα μετεγκατάστασης.

Στη Γενική Συνέλευση του ΝΑΟΓΑ (8/3/15), ο δικηγόρος του Συλλόγου ο οποίος έχει έλθει σε επαφή και με τον δικηγόρο του Επιχειρηματία, παραθέτει τα νομικά επιχειρήματα με τα οποία τονίζει ότι όλες οι εγκαταστάσεις πρέπει να “καθαριστούν” άμεσα λόγω της ύπαρξης  των πολλών δικογραφιών εις βάρος του ΔΣ και μεταφέρει την υπόσχεση του επιχειρηματία για χορηγία 4.000 ευρώ προς τον σύλλογο, ως κίνητρο (όπως είπε ο Δικηγόρος) για την μετεγκατάσταση. . Η Γενική Συνέλευση αποφασίζει την μετεγκατάσταση εφ όσον υπάρξει έγγραφη παραχώρηση στον Αγιο Νικόλαο από τον Δήμο Σαρωνικού και αποδέχεται (!) τη χορηγία εφόσον μετεγκατασταθεί.

Το θέμα της παραχώρησης έχει προγραμματιστεί να συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο της Τετάρτης 18/3,και να αποφασιστεί τελικά αν θα γίνει αποδεκτή η εισήγηση  ενώ για το ίδιο ζήτημα θα γνωμοδοτήσει και το Συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας Καλυβίων, σήμερα Δευτέρα 16/3.

Στο μεταξύ ο Αθλητικός Όμιλος Λαγονησίου που έχει έδρα τον Άγιο Νικόλαο, σε χθεσινή Γενική Συνέλευση (15/3/15) ΟΜΟΦΩΝΑ και για πολλούς λόγους όπως έχουμε ενημερωθεί, αποφάσισε να μην δεχτεί την μετεγκατάσταση του ΝΑΟΓΑ και επιφυλάχτηκε για κάθε νόμιμο μέσον, εφ όσον προχωρήσει η παραχώρηση

Περιμένοντας την έκβαση της συζήτησης στο Δημοτικό Συμβούλιο της Τετάρτης, μόνο κάποια σχόλια μπορούμε να κάνουμε.

Ο ΝΑΟΓΑ ουσιαστικά βρέθηκε στο στόχαστρο επειδή ο Δήμος επί πολύ καιρό ήταν Απών. Το ΔΣ του Συλλόγου ήταν αδύναμο για να αποδοθεί   σε μία νομική αντιπαράθεση με κάποιον εύπορο επιχειρηματία που διεκδικεί την ησυχία η ότι άλλο, έμπροσθεν της ιδιοκτησίας του. Το Δημοτικό συμβούλιο της 12/3/14 που πήρε την απόφαση ανανέωσης της παραχώρησης του αιγιαλού στον ΝΑΟΓΑ, όταν όλες οι διεκδικήσεις και οι καταγγελίες του επιχειρηματία ήταν γνωστές, θα έπρεπε στη συνέχεια να προστατεύσει τον Σύλλογο  και υποστηρίξει νομικά τη δική του απόφαση και να μην αφήσει το ΔΣ ανυπεράσπιστο..

Αρνούμαστε να δεχτούμε ότι ο Δήμος Σαρωνικού δεν έχει τη δυνατότητα να διατηρήσει και να ενισχύσει έναν Αθλητικό Σύλλογο στη περιοχή του, όχι μόνο για τον Σύλλογο και τους εκατοντάδες νέους που προσελκύει όλο το καλοκαίρι αλλά   ακόμα και για λόγους διαφύλαξης και διατήρησης ελεύθερης παραλίας για όλους.

Ελπίζουμε επίσης να μην δούμε ποτέ, δύο Αθλητικούς Συλλόγους να διασταυρώνουν τα “πυρά¨ τους επειδή, ίσως, κάποιοι έχουν βάλει στόχο να αποκλείσουν τη πρόσβαση πολιτών σε δημόσιους χώρους για να κοιμούνται ήσυχοι τα μεσημέρια…

 

Screenshot_838 Screenshot_836

Categories