“Ιατρείο Πόνου”. Η Ημερίδα Ενημέρωσης της 22/3 στο Αμφιθέατρο Καλυβίων.

Ενδιαφέρουσα ημερίδα με θέμα “ΙΑΤΡΕΙΟ ΠΟΝΟΥ’, διοργανώθηκε από την “Ομάδα Εθελοντών”, τη “Βοήθεια στο σπίτι” και τον Ναυταθλητικό Όμιλο Σαρωνίδας” την Κυριακή 22/3, στο Αμφιθέατρο του Δημαρχείου Σαρωνικού στα Καλύβια.

Συντονίστρια της εκδήλωσης ήταν η Marrie Pierr,μέλος της Ομάδος Εθελοντών Σαρωνικού, που με τη βοήθεια της Αναστασίας Ιωαννίδη είχαν την ευθύνη της οργάνωσης.Την  Δημοτική Αρχή εκπροσώπησαν οι Αντιδήμαρχοι κκ Δημητρίου και Γκίνης καθώς και ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Καλυβίων, Μάκης Κολαξής.

Την εκδήλωση χαιρέτησε  η Αναστασία Ιωαννίδη, ενώ πριν την ομιλία των Επιστημόνων, η  Πιερράκου Μαρία (Marrie Pierr), ως συντονίστρια,  καλωσόρισε προσκεκλημένους και κοινό, ανέφερε τους οργανωτές της εκδήλωσης που δρουν  υπό την αιγίδα του Δήμου Σαρωνικού και εξήγησε ότι  οι Ιατροί από το το «Ιατρείο Πόνου» κλήθηκαν για να ενημερώσουν τι είναι πόνος και πως μπορούμε να τον αντιμετωπίσουμε.

“Το θέμα της  εκδήλωσης, όπως είπε,  είναι η διάγνωση και η θεραπεία των ασθενών που πάσχουν από χρόνιο πόνο.
Ο χρόνιος πόνος βασανίζει εκατομμύρια συνανθρώπους μας και περιορίζει την ατομική και κοινωνική δραστηριότητά τους, τους προκαλεί αυπνία και ελαττώνει την πνευματική τους συγκέντρωση. Όλα αυτά οδηγούν σε βάθος χρόνου στη νόσο της κατάθλιψης από την οποία πάσχει το μεγαλύτερο ποσοστό των ασθενών με χρόνιο πόνο. (απόσπασμα από ομιλία της Marrie Pierr)

Στο video που ακολουθεί, ο  ιατρός Αναισθησιολόγος – Αλγολόγος κ. Λουκάς Θεοχάρης  εξηγεί τι είναι ο χρόνιος πόνος και το ιατρείο του πόνου, ποιοί επιστήμονες το στελεχώνουν, ποιές παθήσεις προκαλούν χρόνιο πόνο και υπό ποιές συνθήκες.

Ακολουθώντας, ο  ιατρός Αναισθισιολόγος Αλγολόγος κ. Αργύρης Λεμονής παρουσιάζει πως με (συγκεκριμένες νεώτερες επεμβατικές θεραπείες και φαρμακευτική αγωγή) οι εξειδικευμένοι ιατροί πετυχαίνουν την ανακούφιση του ασθενούς από τον χρόνιο πόνο και την γρήγορη επαναφορά στις καθημερινές δραστηριότητές του.

Στη συνέχεια η εξειδικευμένη ιατρός στην παρηγορική φροντίδα κ. Καραναστάση Χρυσούλα Αναισθησιολόγος – Αλγολόγος μίλησε   για την συμβολή της παρηγορικής φροντίδας στην ανακούφιση του χρόνιου πόνου των καρκινοπαθών και των ασθενών που πάσχουν από νοσήματα πτωχής πρόγνωσης όπως και των συνοδών βασανιστικών συμπτωμάτων.

Τις επιστημονικές ομιλίες έκλεισε η εξειδικευμένη ψυχολόγος της ομάδας κ. Αναστασία Λεμονή η οποία εξηγεί ότι ο πόνος είναι μια υποκειμενική αίσθηση και επηρεάζεται άμεσα από την ψυχολογική κατάσταση του ασθενούς που την βιώνει.
Παρουσιάζει επίσης, πως κατευθύνει τον ασθενή να ελέγξει, να αναθεωρήσει και να επαναπροσδιορίσει τις σκέψεις του με στόχο την ελάττωση των επώδυνων συμπτωμάτων του πόνου.

Η ωραιότατη εκδήλωση έκλεισε με ερωτήσεις του κοινού τις οποίες οι επιστήμονες απάντησαν, στο μέτρο του δυνατού,  αφού δεν θα ήταν δυνατόν να δοθούν ακριβείς απαντήσεις χωρίς να γίνει μελέτη του ιατρικού φακέλου των ενδιαφερομένων ασθενών.

Νομίζουμε ότι αποτελεί είδηση πως οι επιστήμονες που παρουσίασαν αυτό το μεγάλης σημασίας  εξειδικευμένο θέμα , ήδη είναι σε επαφές με τον Δήμο, ώστε να προσφέρουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους σε συνεργασία με τους φορείς που οργάνωσαν την εκδήλωση.

Συγχαρητήρια λοιπόν στους διοργανωτές και στους Ιατρούς και περιμένουμε σύντομα να δούμε την εξέλιξη αυτής της εθελοντικής πρωτοβουλίας.

δείτε το video.

Screenshot_873

Marrie Pierr και Αναστασία Ιωαννίδη

Screenshot_862

Η Συντονίστρια της συζήτησης, Marrie Pierr

Screenshot_858

Θεοχάρης Λουκάς. MD Αναισθησιολόγος-Αλγολόγος

Screenshot_859

Λεμονής Ανάργυρος. MD Αναισθησιολόγος- Αλγολόγος

Screenshot_861

Καραναστάση Χρυσούλα. MD Αναισθησιολόγος-Αλγολόγος

Screenshot_865

Λεμονή Αναστασία. Ψυχολόγος

Screenshot_866

DSCF4345 DSCF4346 DSCF4351

[sam id=”3″ codes=”true”]

 

Categories