Το θέμα του Κέντρου Προσωρινής Διαμονής Αιτούντων Άσυλο Αλλοδαπών Λαυρίου, στο Δημοτικό Συμβούλιο Λαυρεωτικής.

Την στήριξη του Κέντρου Προσωρινής Διαμονής Αιτούντων Άσυλο Αλλοδαπών Λαυρίου, έφεραν ως θέμα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ Λαυρεωτικής το απόγευμα της Δευτέρας 23 Μαρτίου στο Δημοτικό Συμβούλιο Λαυρεωτικής, που πραγματοποιήθηκε στο Παλαιό Μηχανουργείο Λαυρίου με την παρουσία πολλών πολιτών.

Το θέμα συζητήθηκε εκτός ημερησίας διάταξης όταν ο κος Δημήτρης Σμόρογλου μέλος του ΣΥΡΙΖΑ Λαυρεωτικής έφερε στην επιφάνεια το θέμα του Κέντρου Προσωρινής Διαμονής Αιτούντων Άσυλο Αλλοδαπών Λαυρίου, στο οποίο οι πρόσφυγες εδώ και αρκετούς μήνες ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες.

Όπως ανέφερε ο κος Σμόρογλου το θέμα των προσφύγων που ζουν στο Κ.Π.Δ.Α.Α.Α είναι χρόνιο με αυτό του κτιρίου να είναι το πιο σημαντικό, καθώς οι πρόσφυγες ζουν σε ένα κατεστραμμένο κτίριο που θυμίζει βομβαρδισμένο τοπίο παρότι ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Εργασίας για τις ανάγκες του κτιρίου. Ενώ επιτακτική είναι και η ανάγκη σίτισης των προσφύγων οι οποίοι τρέφονται μόνο με ζυμαρικά και ψωμί το τελευταίο διάστημα λόγω έλλειψης τροφίμων.

Σύμφωνα με παλαιότερο ρεπορτάζ της ΠΟΛΗΣ ΜΑΣ στο Κέντρο Προσωρινής Διαμονής Αιτούντων Άσυλο Αλλοδαπών Λαυρίου, στο κτίριο Α’ δεν υπάρχει νερό ούτε θέρμανση, ενώ έχουν πέσει σοβάδες και συνεχίζουν να πέφτουν με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές καθημερινά. Σήμερα στο Κέντρο φιλοξενούνται και διαμένουν περίπου 300 άτομα οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι πρόσφυγες πολέμου από την Συρία. Συγκεκριμένα στα δύο πρώτα κτίρια διαμένουν Κούρδοι πολιτικοί πρόσφυγες πολέμου, ενώ στο τρίτο διαμένουν πρόσφυγες από Αφγανιστάν. Να τονίσουμε πως στο Κέντρο διαμένουν και 60 παιδιά, τα οποία καθημερινά έχουν άμεση επαφή με τους ετοιμόρροπους χώρους και με καλώδια που κρέμονται από τα ταβάνια με κίνδυνο να τραυματιστούν θανάσιμα είτε από ηλεκτροπληξία είτε από πτώση σοβάδων. Ήδη το προηγούμενο διάστημα ένα μικρό κορίτσι τραυματίστηκε από πτώση σοβά την ώρα που έκανε μπάνιο στα κοινόχρηστα λουτρά ευτυχώς ελαφρά. Να τονίσουμε πως η κτιριακή δομή του κτιρίου και οι κολώνες στήριξης του είναι σε άθλια κατάσταση και με ένα σεισμό της τάξης των 4 ρίχτερ μπορεί να ισοπεδωθεί και να θρηνήσουμε ανθρώπινες ζωές.

Ο Δήμαρχος Λαυρεωτικής κος Δημήτρης Λουκάς αφού άκουσε το αίτημα των πολιτών δήλωσε: Το θέμα είναι χρόνιο και το γνωρίζουμε, έχουμε κάνει προσπάθειες επανειλημμένως και σαν Δήμος και η Περιφέρεια μέσω του Αντιπεριφερειάρχη κου Πέτρου Φιλίππου, ώστε αυτοί οι άνθρωποι που διαμένουν εκεί να έχουν τα απαραίτητα. Δυστυχώς το θέμα δεν αφορά τον Δήμο άλλα τα αρμόδια Υπουργεία και τον Ερυθρό Σταυρό τα οποία εμπλέκονται και το ένα ρίχνει τις ευθύνες στο άλλο . Τα κοντέινερ στην θέση Νεράκι παραμένουν εκεί και δέχονται πλιάτσικο καθημερινά με τους ανθρώπους να διαμένουν ακόμα στο Κέντρο στο οποίο υπάρχει κίνδυνος κατάρρευσης με αποτέλεσμα να έχουμε το κρίμα στο λαιμό μας σε περίπτωση πτώσης. Εκείνο το οποίο πρέπει να κάνουμε άμεσα αύριο το πρωί κιόλας είναι να συστήσουμε μια διαδημοτική επιτροπή από όλες τις πτέρυγες και να πάμε στο Υπουργείο να συζητήσουμε το θέμα. Μέχρι να γίνει αυτό προτείνω όπως και τις προηγούμενες φορές να βγάλουμε ένα ποσό (σ.σ 5000 χιλιάδες ευρώ) προκειμένου να καλύψουμε άμεσα την σίτιση των ανθρώπων που διαμένουν εκεί, διότι αυτή την στιγμή σιτίζονται μόνο ψωμί και ζυμαρικά. Εμείς σαν Δήμος στηρίζουμε τους πρόσφυγες, αλλά κάποια στιγμή και η Πολιτεία πρέπει να καταλάβει και να αναλάβει αυτούς τους ανθρώπους σε θέματα σίτισης και σε όλες τις υπόλοιπες ανάγκες τους.

Την άποψη του Δημάρχου υιοθέτησε και ο Δημοτικός Σύμβουλος κος Σταύρος Ρόζης ο οποίος στην τοποθέτηση του ανέφερε, πως το θέμα του κτιρίου πρέπει να λυθεί άμεσα διότι θα θρηνήσουμε ανθρώπινες ζωές, καθώς το κτίριο είναι ετοιμόρροπο και θεωρείτε άκρως επικίνδυνο και για αυτούς που διαμένουν μέσα και για τους περαστικούς και παρακάλεσε τους αρμόδιους το θέμα να φύγει από τον Δήμο Λαυρεωτικής και οι υπεύθυνοι να αναλάβουν άμεσα τις ευθύνες τους προτού χαθούν ανθρώπινες ζωές.

Το θέμα ψηφίστηκε ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο και συστάθηκε διαδημοτική επιτροπή η οποία της επόμενες ημέρες θα επισκεφτεί το αρμόδιο Υπουργείο, ώστε να συζητηθεί άμεσα το θέμα και να βρεθεί λύση στο πρόβλημα των προσφύγων.

Ρεπορτάζ -Επιμέλεια Κειμένου : Άρης Αρίφογλου

http://hpolhmas.com

Categories